طعم تلخ قاچاق زیر زبان شکلات تبریز/ وقتی ارس متهم به قاچاق می شود!


حالا از گوشه و کنار خبر می رسد که اوضاع تولید و تجارت این کارخانه ها و واحدهای تولیدی چندان هم بر وفق مراد آنها نیست. آسمان تولید و تجارت و صادرات و واردات این کالای شیرین، مدتی است که ابری است. برای اینکه «پارازیت» های مزاحم چرخه تولید و عرضه این کالاها را دچار مشکل می سازد.

به گزارش لقمه، اگر سری به فروشگاههای بزرگ و کوچک شهرهای مختلف ایران بزنید و از فروشنده یک بسته شکلات با کیفیت و خوشمزه بخواهید هنوز برای شما بسته ای از شکلات های تولید تبریز را تحویل خواهد داد حتی اگر «قاچاق» این خوراکی لذیذ کام تولیدکنندگانش را در تبریز و سایر شهرهای ایران تلخ کرده باشد!تولید شکلات و شیرینی خوشمزه از دیرباز در کف انحصار آذربایجانی ها بوده است. چه آن زمان که پیشکسوتان این حوزه در سراها و تیمچه های بازار تاریخی تبریز، کارگاه های کوچک قندریزی و «شکرپنیرسازی» و «آب نبات الوان» داشتند و چه حالا که کارخانجات بزرگ تولید شیرینی و شکلات، چشم و دل مهمانان این شهر را می برند. حالا نقل و حلوای ارومیه و قرابیه و ریس و نوقای تبریز و باسلوق و سجوق مراغه که جای خود دارند. همان خوراکی هایی که گل سرسبد سوغات آذربایجان هستند و خرید آنها برای هر مسافری، یک تکلیف و رسم و عادت شده است!

حالا واحدهای متعدد تولید شکلات و شیرینی در اطراف تبریز و شهرستان های همجوار اندک اندک این استان را به قطب تولید این خوراکی چشم ناپوشیدنی! و بورس این مزه شیرین تبدیل کرده اند. عملکرد اکثر این واحدها نیز همواره مورد ستایش نهادهای نظارتی از نظر کیفیت، مرغوبیت و سلامت قرار گرفته و با توجه به اشتغال زایی ارزشمند انها مورد توجه مسئولان سیاسی و دستگاه ها و ادارات کار قرار گرفته است. تا آنجا که خبر موفقیت مدیرعامل یکی از آنها در سطح بین الملل با عنوان کارآفرین نخبه و فعال اقتصادی جهان اسلام برای تبریز و ایران مایه افتخار می شود.

اما حالا از گوشه و کنار خبر می رسد که اوضاع تولید و تجارت این کارخانه ها و واحدهای تولیدی چندان هم بر وفق مراد آنها نیست. آسمان تولید و تجارت و صادرات و واردات این کالای شیرین، مدتی است که ابری است. برای اینکه «پارازیت» های مزاحم چرخه تولید و عرضه این کالاها را دچار مشکل می سازد.

موریانه ای به نام « قاچاق» به شکلات تبریز هم رحم نمی کند. اگر تا دیروز با شنیدن کلمه نحس «قاچاق» یاد سیگار و مشروبات الکلی و بنزین و برخی از کالاهای ممنوعه می افتادید حالا باید به این لیست، «شیرینی و شکلات خارجی» را هم اضافه کنید. برای اینکه واردات خارج از مبادی قانونی برخی از تولیدات کشورهای همسایه و اروپایی، به ویژه از طریق مناطق آزاد در دراز مدت می تواند چرخ های تولیدی شکلات تبریز را از حرکت انداخته و کمر «اشتغالزایی» این بخش را خم کند. حالا منطقه آزاد ارس در ردیف نخست اتهام قرار گرفته است.

طعم و رنگ و مزه این شکلات های بیگانه به همراه بسته بندی های زیبا و شکیل و تبلیغات گسترده توان رقابت تولیدات داخلی را گرفته است حتی اگر با قیمتی گزاف و چند برابر به دست مشتریان برسد. این امر اگر تا دیروز در حد حرف و حدیث بود و چندان به چشم نمی آمد حالا به قدری حساس شده که به محور اصلی مباحثات کمیسیون برنامه‌ریزی هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالای استان تبدیل شده است.

ناظر گمرکات آذربایجان‌شرقی:شیرینی و شکلات از طریق گمرک وارد نشده است!

ناظر گمرکات آذربایجان‌شرقی، هرگونه ورود شکلات از مبادی قانونی و گمرکات استان را رد می کند. معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت و معدن استان هم به صراحت انگشت اتهام خود را به سوی منطقه آزاد ارس گرفته و این منطقه را مقصر معرفی می کند.

ناصر نوروزی ناظر گمرکات آذربایجان‌شرقی با اشاره به واردات گسترده شیرینی و شکلات از منطقه آزاد ارس اظهار می کند: شیرینی و شکلاتی از طریق گمرک وارد نشده و منطقه آزاد ارس از طریق مجاری خاص اقدام به ترخیص کالاهایی می‌کند که تناسبی با منطقه ندارد.

معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌شرقی: شکلات خارجی بیشتر از طریق منطقه آزاد ارس وارد می‌شود

معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌شرقی گفت: کالاهای شیرینی و شکلات خارجی بیشتر از طریق منطقه آزاد ارس و به شکل کالای همراه مسافر وارد می‌شود.

اسماعیل عطاپور در این باره می گوید: در مورد وجود کالاهای شیرینی و شکلات در سطح عرضه که از طریق انجمن مربوطه مطالعات لازم صورت گرفت، معلوم شد بیشتر این کالاها از طریق منطقه آزاد ارس به شکل کالای همراه مسافر و از ماکو و بانه به طور غیر رسمی وارد شده‌ است.

معاون استاندار آذربایجان‌شرقی: تولیدکنندگان، کیفیت محصولات خود را بالاتر ببرند

معاون سیاسی ـ امنیتی استاندار آذربایجان‌شرقی با این حال مقابله صرف با قاچاقچیان را تنها راهکار درمان این معضل نمی داند و به مسائل فرهنگی بیشتر تاکید دارد.

سعید شبستری تصریح می کند: در مورد کالاهایی مثل شیرینی و شکلات باید بررسی شود که چرا با وجود محصولات تولیدی در داخل و قطب بودن استان در این زمینه‌ها نمی‌توانیم کیفیت محصولات را ارتقا داده و با محصولات خارجی که به شکل قاچاقی وارد می‌شوند، رقابت کنیم.

شبستری با بیان اینکه باید مراکز تولید داخل کیفیت اجناس خود را قابل رقابت و عرضه کنند تا خریدار به تولید داخلی اعتماد کند، ادامه می دهد: در مقطع کنونی شرایط به گونه‌ای است که مردم کالای خارجی را حتی اگر گران‌تر هم باشد، ترجیح می‌دهند.

 

استاندار: تیغ دولبه ای به نام مناطق آزاد! کالای قاچاق در چمدان مسافران!

استاندار آذربایجان‌شرقی عالی ترین مقام استان است که به موضوع قاچاق واکنش نشان داده و به نقش مناطق آزاد در این پدیده شوم تاکید می ورزد.

جبارزاده واردات کالاهای قاچاق از طریق مناطق آزاد را آفت اشتغالزایی معرفی کرده و می گوید: تولیدکنندگان داخلی باید خود را برای مسائلی مانند اقتصاد آزاد، تجارت جهانی و برچیده شدن مرزها آماده کنند. توجه به ترکیب جمعیتی و بافت صنعتی، تجاری استان اگر نتوانیم در این ارتباط به وظایف خود به خوبی عمل کنیم و قاچاقچیان به راحتی بتوانند راه‌های نفوذ به بازارهای داخلی را پیدا و احساس امنیت کنند به ازای ورود هر کالایی از شغل و ارزش افزوده استان کاسته خواهد شد.

استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه بیشتر کالاهای قاچاق، همراه کالای مسافر وارد استان می شود گفت: از ابتدای کار این بحث را در استان جدی گرفته‌ایم اما قوانین ایراد دارد و بیشتر کالاهای قاچاق همراه کالای مسافر وارد استان می شود که باید تدابیری برای آن اندیشیده شود.

جبارزاده مناطق آزاد را تیغ دولبه ای می داند که دارای محاسن و معایبی هستند گفت: قبلا چنین تصور می‌شد هر قدر وسعت مناطق آزاد بیشتر باشد بهتر است ولی حالا با افزایش وسعت منطقه آزاد ارس به ۲۱ هزار هکتار با مشکلات عدیده‌ای در زمینه کنترل مبادی ورودی و حفاظت منطقه مواجه هستیم. تردیدی نیست که قاچاق شیرینیو شکلات» و خسارتی که می تواند این موضوع بر پیکر صنعت شکلات سازی ما وارد سازد تاکید دارد.

حالا باید چشم ها را به سوی منطقه آزاد ارس دوخت. منطقه ای که چشم امید بسیاری بر آن می رفت گوئی مصداق این ضرب المثل شده که: از قضا سرکنجبین صفرا فزود! منطقه ای که قرار بود کمک حال تولیدکنندگان داخلی باشد حالا برای همین کارخانه داران شکلات تبریز، «موی دماغ» شده است!

اگر عالی ترین مقام دولتی در استان، خطر نفوذ آفت و دشمنی به نام قاچاق شکلات را تا این اندازه نزدیک احساس کرده حکایت از آن دارد که اگر تولیدکنندگان و فعالین این صنعت، مسئولین گمرکات و صنعت و دست اندرکاران صادرات و واردات، دیر بجنبند و این پدیده شوم «قاچاق» چون ماری خزنده بر پیکر صنعت آذربایجان ما جولان بدهد، باید شاهد از حرکت افتادن چرخ های این صنعت شیرین و مولد در استان باشند، آن گاه دیگر نه تنها کام تولیدکنندگان و صاحبان کارگاه های تولید شکلات و شیرینی بلکه کام همه مردم آذربایجان و همه مشتاقان سوغات تبریز هم تلخ خواهد شد!



بازگشت به صفحه نخست

در تاریخ ۱۳۹۳ شنبه ۴ بهمن
کدخبر:7841منبع:آذرقلمتاریخ انتشار:۱۳۹۳ چهارم بهمنلینک خبر: http://www.loghmeh.ir/Pages/News-7841.aspx
پیاده سازی شده با نرم افزار تحریریه، شرکت نرم افزاری الفبای ایده برتر