مدیر نظارت بر مواد غذایی،آرایشی وبهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: دانه های روغنی پس از غلات، دومین ذخایر غذایی جهان را تشکیل می دهند. همچنین یکی از دانه های روغنی که دارای قدمت زیادی در جهان به ویژه در آسیا ست، کنجد است.
به گزارش لقمه، دکتر رضا مورکیان افزود: دانه های کنجد از نظر ارزش مواد غذایی در سطح بالایی قرار دارند. این دانه های کوچک حاوی حدود 54-42 درصد روغن با کیفیت، 25-22 درصد پروتئین، 25-20 درصد کربوهیدرات و 6-4 درصد کنجاله است.
وی افزود: کنجد حاوی مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است که از فساد روغن آن جلوگیری می کند و در صنایع غذایی که از آنتی اکسیدان های مصنوعی به وفور استفاده می شود، تقاضا برای چنین محصولات طبیعی در حال افزایش است.
مورکیان به خواص تغذیه ای این دانه روغنی اشاره و اظهار کرد: این دانه روغنی حاوی مقادیر زیادی ویتامین های گروه B شامل تیامین، فولیک اسید، ویتامینB1، ویتامین B6 و مقادیر قابل توجهی از مواد معدنی همچون پتاسیم، فسفر، منیزیم، کلسیم، آهن، زینک و سدیم است که در میان آن ها، پتاسیم بیشترین مقدار را دارد.
مدیر نظارت بر مواد غذایی،آرایشی وبهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یزد در ادامه گفت: اولئیک اسید حدود 50 درصد میزان اسیدهای چرب این دانه را تشکیل می دهدکه به کاهش LDL یا کلسترول بد و افزایش HGL یا کلسترول خوب کمک می کند.
مورکیان استان یزد را در زمینه تولید محصولات کنجدی، شناخته شده ترین منطقه در سطح ایران دانست و گفت: می توان یزد را قطب صنعتی محصولات کنجدی ایران نامید.
وی ادامه داد: در حال حاضر بیش از 150 واحد تولیدی صنفی و صنعتی در زمینه تولید فرآورده های کنجدی در حال فعالیت هستند که از این تعداد 20 واحد صنعتی و مابقی به صورت صنفی مشغول به کار هستند.
مدیر نظارت بر مواد غذایی وبهداشتی یزد با ابراز خوشبختی از آغاز طرح ساخت مجتمع کارگاهی تولید محصولات کنجدی در شهرک صنعتی اردکان گفت: تعداد واحدهایی که در حال تغییر وضعیت از صنفی به صنعتی هستند، در حال افزایش است.
مورکیان با اشاره به اینکه پیش بینی می شود بیش از 800 نفر در این حوزه مشغول به فعالیت شوند، افزود: در شش ماهه دوم سال با توجه به اینکه این محصول به صورت فصلی تولید می شود این تعداد تا 2000 نفر نیز افزایش می یابد.
گفتنی است: بیش از 80 درصد این واحدها درشهرستان اردکان متمرکز هستندو عمده محصولات تولیدی در این مجموعه ها شامل حلوا ارده که حدود 50 درصد ، روغن ارده و روغن کنجد حدود 30 درصد، ارده، کرم ارده، ارده شکلاتی و شیرینی های کنجدی و سایر مشتقات کنجد حدود 20 درصد است و در حال حاضر بر اساس ضوابط وزارت بهداشت(سازمان غذا ودارو) تولیدکارگاهی ارده، حلوا ارده و روغن کنجد مشمول دریافت شناسه نظارت بهداشتی است و تولید سایر محصولا کنجدی همچون کرم کنجد، ارده شکلاتی مشمول دریافت پروانه ساخت بهداشتی ومختص واحدهای صنعتی دارای مسوول فنی دائم وآزمایشگاه کنترل است.
بازگشت به صفحه نخست