کدام قسمت مرغ دارای ارزش تغذیهای بالاتر یا کالری کمتری است؟ آیا درست است که نباید در مصرف بال مرغ افراط کنیم؟ در این مطلب به این سۆالها پاسخ دادهایم.
به گزارش لقمه، نمیتوان گفت یک قسمت از گوشت مرغ، بهتر و یک قسمت آن بدتر است اما از نظر تغذیهای، گوشت سینه مرغ حاوی پروتئین بیشتر و چربی کمتری است بنابراین مصرف آن برای افرادی که میخواهند کالری کمتری در طول روز دریافت کنند، کسانی که چربی خون بالایی دارند و ورزشکاران، مناسبتر است. این در حالی است که ران مرغ به دلیل داشتن چربی بیشتر، کمی نرمتر و خوشمزهتر است. به همین دلیل برخی افراد، تمایل بیشتری به مصرف این قسمت از گوشت مرغ دارند. میزان آهن و روی موجود در ران مرغ هم از سینه آن بیشتر است. با این حساب، ران مرغ را از نظر ارزش تغذیهای در مواردی، بیشتر نزدیک به گوشتهای قرمز میدانند تا گوشتهای سفید. افراد مبتلا به اسید اوریک بالا، بهتر است به جای گوشتهای قرمز، از گوشت مرغ استفاده کنند. به بیماران مبتلا به کمخونی هم توصیه میشود در کنار دارودرمانی، استفاده از گوشت ران مرغ را هم در برنامه غذایی خود داشته باشند. به طور کلی، هر 100 گرم گوشت مرغ بدون چربی حاوی 200 کیلوکالری انرژی است.
آیا خوردن غضروفهای مرغ یا حتی استخوانهایی که در اثر حرارت دیدن در مرحله پخت، خیلی نرم شدهاند، مشکلی ایجاد نمیکند؟
به هیچوجه. خوردن غضروفها و استخوانهای ریز و نرم مرغ، نهتنها مشکلساز نیست بلکه توصیه هم میشود. معمولاً به مصرفکنندگان ماهیهای ساردین و انواع دیگر ماهیهای ریز مانند کیلکا هم توصیه میکنیم که ماهی را خوب بپزند و با ستون مهرههایشان که منبع بسیار خوبی برای دریافت کلسیم است، بخورند. این مسئله در مورد مرغ هم صدق میکند. یعنی استخوانهای ریز و نرم مرغ که در اثر فرایند پخت قابل جویدن شدهاند، منبع خوبی از کلسیم و فسفر محسوب میشوند. ضمن اینکه بخشهای غضروفی مرغ مانند غضروفهای موجود در ران، حاوی ترکیبهای پروتئینی هستند و خوردن آنها به شرطی که خوب پخته و نرم شده باشند، میتواند بسیار مفید باشد. در کشورهای دیگر، نوعی مرغ پرورش داده میشود که بسیار ریز است و زمان پرورش کوتاهی دارد. جنس این مرغ ریز و جوجهکبابی، به گونهای است که هنگام پخت، استخوانهایش هم نرم و قابل خوردن میشود. البته پرورش انبوه این نوع مرغ جوجهای در ایران راه نیفتاده و امیدواریم به زودی این اتفاق بیفتد.
چربی نهفته در بال و گردن مرغ برای انسان و به خصوص زنان خطرناک است و مردانی که با این چربی چاق میشوند نیز بدنشان تغییر فرم داده و شبیه زنان میشوند
پوستکنده یا با پوست؟
پوست مــــــرغ آلودگیهای محیطی خیلی زیادی را میتواند منتقل کند. چربیهای اشباعشدهای که دارد، میتواند میزان کلسترول را بالا ببرد و به کبد آسیب برساند، اگر زندگی سالم میخواهید یا میخواهید خود را در برابر بسیاری از بیماریها بیمه کنید بهتر است از خوردن چربی حیوانی در حد امکان پرهیز کنید. این چربیها گاهی در داخل شکم و کنارههای ران مرغ هم دیده میشوند که باید حتماً جدا شوند.
حتی پوست ماهی هم میتواند بسیاری از آلودگیها و بیماریها را به مصرفکننده منتقل کند. چاقی یک بیماری محسوب میشود و میتواند صدها بیماری را زمینهسازی کند یا بیماریهای موجود در بدن را تثبیت کند.
امروزه مشخص شده برخلاف تصور گذشته بافت چربی در بدن، یک بافت مرده نیست و بسیار فعال است و در ردیف غدد درونریز شمرده میشود و میگویند انواع آنزیمها از این بافتهای چربی ترشح میشود طوری که تمام سیستم کنترل گرسنگی و اشتها را تحت تأثیر خود قرار میدهد. به خصوص اگر این چربیها در ناحیه شکم انباشته شده باشند و هرچه قطر و طول شکم بیشتر باشد عمر فرد کوتاهتر میشود. اغلب انواع اسیدها از بافت چربی شکمی وارد جریان خون میشوند و تمام رگها را طوری تحت تأثیر قرار میدهند که حالت کشسانی آنها از بین میرود.
ممنوعیت خوردن بال و گردن مرغ برای خانمها
چربی نهفته در بال و گردن مرغ برای انسان و به خصوص زنان خطرناک است
و مردانی که با این چربی چاق میشوند نیز بدنشان تغییر فرم داده و شبیه زنان میشوند.
در خوردن بال و گردن مرغ احتیاط کنید، بسیاری از مواد شیمیایی و مواد سمی که در دنیای خارج از بدن شما وجود دارد در بال مرغ انباشته میشوند و شما با خوردن این قسمت لذیذ مرغ، خود را دچار بسیاری از بیماریها میکنید.
این که میگویند به بعضی از طیور مثل مرغ هورمونهای استروئیدی تزریق میشوند درست نیست زیرا این هورمونها بسیار گران هستند و از نظر اقتصادی استفاده از آنها برای دامداران به صرفه نیست. به طیور معمولاً آنتیبیوتیک میدهند، آنتیبیوتیکها آنها را در مقابل بیماریها محافظت میکند و هم باعث میشود به اصطلاح زودتر وزن بگیرند و رشد کنند. بنابراین توصیه میشود، زمانی دام و طیور ذبح شوند که عمر آنتیبیوتیکها به نیمه رسیده باشد، تا وقتیکه این گوشتها به بازار مصرف ارائه میشوند، آنتیبیوتیکها به انسان منتقل نشوند، ولی متأسفانه در بسیاری از موارد این نکته رعایت نمیشود، به همین علت بعضی از افراد در مقابل انواع آنتیبیوتیکها از خودشان مقاومت نشان میدهند بدون اینکه خودشان علت آن را بدانند. دریافت این آنتیبیوتیکها میتواند از طریق شیر، گوشت و انواع منابع حیوانی باشد.
افزایش هورمون استروژن در مردان چاق موجب شباهت بدن آنها به بدن زنان
میشود و خانمهایی هم که از این طریق چاق میشوند هورمونهایشان دچار
اختلال میشوند و نسبت هورمون تستوسترون در خونشان افزایش پیدا کرده
و دچار مشکلاتی مثل رویش موهای زائد میشوند
و اما فلسفه عدم مصرف بال و گردن این است که معمولاً مواد شیمیایی و مواد سمی در چربی حل میشوند و اصولاً بیماریهایی که در حال حاضر در کشور ما خیلی گسترده هستند بیماریهای قلبی و عروقی ناشی از افزایش چربی خون یا افزایش چربی که از طریق چربیهای حیوانی منتقل میشوند، میباشند.
در مورد دلیل ممنوعیت مصرف بال و گردن مرغ برای خانمها باید گفت که خانمها وقتی که به مرحله بلوغ میرسند یک جهش پیدا میکنند و یکی از تغییراتی که در آنها علاوه بر افزایش طول قدشان دیده میشود، تغییرات ترکیبی بدنشان است، دختر خانمها قبل از بلوغ از نظر ذخایر چربی بدنشان با پسرها، یکسان هستند ولی به محض اینکه به مرحله بلوغ میرسند و اولین دوره قاعدگی را تجربه میکنند مقدار چربی انباشتهشده بدن آنها تا 30درصد افزایش پیدا میکند و به این دلیل خانمها نسبت به آقایان در معرض خطر شدیدتری برای افزایش وزن و انباشتگی چربی قرار دارند.
افزایش هورمون استروژن در مردان چاق موجب شباهت بدن آنها به بدن زنان میشود و خانمهایی هم که از این طریق چاق میشوند هورمونهایشان دچار اختلال میشوند و نسبت هورمون تستوسترون در خونشان افزایش پیدا کرده و دچار مشکلاتی مثل رویش موهای زائد میشوند.
فرآوری: مریم مرادیان نیری
منابع:
هفتهنامه سلامت - دکتر آراسب دباغمقدم، دامپزشک و متخصص بهداشت مواد غذایی
فارس - سید ضیاءالدین مظهری، متخصص تغذیه