خورش قیمه را در شهرهای مختلف ایران با مواد اولیه متفاوتی تهیه می کنند البته قیمه با لپه در تمام ایران عمومیت دارد.
به گزارش پایگاه خبری لقمه، قیمه از خورشهای ایرانی است که به نوعی میتوان گفت تنها یک دستور پخت دارد چراکه با وجود اینکه در شهرهای مختلف آن را به شکل قیمه نثار، قیمه نخود، پیچاق قیمه، قیمه آذری و... تهیه میکنند، اما قیمه اصلی همان خورشی است که از لپه، گوشت، لیموعمانی و البته خلالهای سیبزمینی تشکیل شده است.
در زیر انواع قیمه که در شهرهای مختلف طبخ می شوند را عنوان می کنیم:
قیمه سیب درختی
اصلا شیرین نیست، چون سیبسبز كاملا ترشمزه است. بقیه مواد همان است كه در قیمه سنتی به كار میرود فقط به جای لیمو امانی از آبلیمو استفاده كنید.
قیمه مرغ
برای كسانی كه با گوشت قرمز مشكل دارند. سینه مرغ را قیمهای خرد كرده و تمام مراحل را مانند قیمه معمولی انجام دهید، فقط كمتر آب بریزید، چون مرغ خیلی زودتر از گوشت میپزد. در ضمن این خورش سنتی بوده و به هیچوجه مندرآوردی نیست.
قیمه هویج
هویج نگینی ریز یا رنده شده به همراه ادویه خورشی و گاه كشمش پلویی یكی از خورشهای خوشمزه آذربایجانی است. اگر هویج دوست دارید، آن را در این خورش خلالی استفاده كنید.
قیمه كدو
نام دیگرش مسمای كدو است. كم آب است و اجزای خورش را هنگام كشیدن جداجدا و در كنار هم میگذارند. از گرد لیمو به جای لیمو امانی استفاده كنید تا كدو بیشتر طعم بگیرد.
قیمه بامیه
همان خورش بامیه است، با دو تفاوت؛ یكی اینكه لپه دارد و دوم آنكه به جای لیمو امانی از آب نارنج یا آبلیمو در آن استفاده میكنند. به جای دارچین، جوز هندی در آن بریزید.
قیمه رشتی
در این خورش گوجهفرنگی جایگزین رب گوجهفرنگی است و به قیمه سنتی كه در قدیم پخته میشد، بسیار نزدیك است. برای ترش كردن آن به جای لیمو امانی از آب انار، رب انار ترش یا آبغوره استفاده كنید.
قیمه نثار
خورش بومی شهر قزوین كه بسیار به نوع سنتی شبیه است و در آن خلال بادام، پسته، زرشك و گاه خلال پرتقال به كار میرود و از سیبزمینی در آن خبری نیست.
قیمه بادمجان
معروفترین قیمه بعد از نوع ساده آن است و به جای سیبزمینی از بادمجان سرخ شده در آن استفاده میشود. غوره را در قیمه بادمجان فراموش نكنید.
قیمه به و آلو
در این خورش آلوی بخارا و به خرد شده استفاده میشود. سیبزمینی ندارد و در روزگار قدیم زیاد طبخ شده است.
قیمه آلو
مانند قیمه به و آلو است ولی بدون به. اسم دیگرش خورش آلوست اما اگر گوشت قیمهای در آن ریخته شود، پسوند قیمه به آن اضافه میشود. خیلی شیرین نیست و باب طبع همه است.
قیمه به
در این خورش به را به اندازه گوشت قیمهای خرد كرده در اواخر پخت در غذا میریزند. اگر آب نارنج و ادویه خورشی در آن بریزید، طعم خیلی خوبی میگیرد كه اصلا شیرین نیست.
قیمه نخود یا قیمه یزدی
قیمه یزدی
خورش قیمه را در نواحی جنوبی و مركزی ایران با نخود میپزند و در آن از لپه استفاده نمیكنند. طعمی نزدیك به آبگوشت دارد و آبدارتر است و عموما از گوشت بز در آن استفاده میشود.
دستور تهیه قیمه کلاسیک
مواد لازم:
- گوشت گوسفند: 300 گرم، قیمهای
- پیاز درشت: یك عدد، ساطوری
- لپه: 100 گرم
- لیمو امانی درشت: 2 عدد
- رب گوجهفرنگی: 3 قاشق غذاخوری
- روغن مایع: به میزان لازم
- سیبزمینی متوسط: 2 عدد، خلالی
- زردچوبه: یك قاشق چایخوری
- دارچین: یك قاشق چایخوری
- نمك و فلفل قرمز: به میزان لازم
روش تهیه:
1. شش قاشق غذاخوری روغن را در یك قابلمه روی شعله متوسط داغ كرده و پیاز را 6 دقیقه در آن تفت دهید تا طلایی شود.
2.گوشت را اضافه كرده و 6دقیقه دیگر تفت دهید تا رنگ بگیرد و آبش كشیده شود. پیاز را هم بزنید تا نسوزد، سپس زردچوبه را اضافه كرده و هم بزنید.
3. رب گوجه را اضافه كرده و آن را 2 دقیقه سرخ كنید. لیمو امانی و 3 پیمانه آب جوش را به خورش اضافه كرده و پس از به جوش آمدن با در بسته و شعله كم، 5/2 ساعت آن را بپزید.
4. لپه را پاك كرده و بشویید، سپس 15دقیقه در آب بجوشانید. با این كار زرداب لپه خارج شده و باعث نفخ نمیشود.
5.سیبزمینی را كه در آب نگه داشتهاید آبكش و خشك كنید. كمی نمك به آن پاشیده و در روغن سرخ كنید. سپس روغن آن را گرفته و كنار بگذارید.
6. پس از یك ساعت و نیم از پخت خورش، لپه را به آن اضافه كنید تا بپزد. اگر دوست ندارید لیمو امانی زیاد پخته شود، میتوانید آن را الان به خورش اضافه كنید. به یاد داشته باشید لمیو امانی را باید با چنگال سوراخ كنید.
پس از زمان پخت خورش نمك و فلفل آن را اندازه كرده، زعفران را اضافه كنید و 15 دقیقه دیگر آن را بپزید. هنگامی كه روغن روی خورش آمد و به غلظت رسید، غذا پخته است.
شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را درباره آن، با دیگران در میان بگذارید.
بازگشت به صفحه نخست