قمه: مردم افغانستان معتقدند که اگر غذای روز نوروز آنان سنتی و طبیعی باشد، در طول سال جوانمردی، پاکی و صداقت خواهند داشت به همین دلیل در این روز غذای مخصوصی میل میکنند.
از گذشتههای بسیار دور ساکنان افغانستان برای شب عید نوروز غذای خاصی را تهیه و میل میکنند که و بر سر سفره اغلب افغانها حتی آنانی که در دیگر کشورهای به سر میبرند، میتوان این غذا را دید.
سبزی پلو، ماهی و گوشت خروس مهمترین آنها هستند اما سبزی پلو و ماهی بسیار مرسوم هستند.
*سبزی پلو
این غذا روی سفره شمار زیادی از خانوادههای افغان حتی آنانی که سطح درآمد و عاید روزانهشان بسیار اندک است، در شبهای نوروز، دیده میشود.
سبزی آن ترکیبی از اسفناج، گشنیز و تره است و نیز تلاش میشود که برنج آن نیز از محصولات کشاورزی افغانستان باشد تا همه چیز رنگ افغانی داشته باشد.
اسفناج با فرارسیدن نوروز، به تدریج از بازارها نایاب میشود و سرانجام در شب نوروز، قیمت آن به صورت سرسامآور و حتی تا 20 برابر افزایش مییابد اما با آنهم خریداران بسیار گستردهای دارد.
*گوشت خروس
یکی از غذاهای دوستداشتنی افغانها در نوروز گوشت خروس است و در میان ساکنان پایتخت بیشتر گوشت خروس با رنگ سفید، مورد پسند قرار میگیرد.
برخی از افغانها، ماهها پیش خروسی را با رنگ سفید، خریداری میکنند و آن را در شب نوروز ذبح میکنند و نیز تلاش میکنند تا این نوع خروسها خانگی باشد.
افغانها، دلیل انتخاب خروس و آنهم با رنگ سفید را آغاز یک سال مملو از جوانمردی و پاکی و صداقت میدانند و میپندارند که در آغاز سال اگر غذای آنان چنین باشد، تا پایان سال گرفتار سیاهروزی و ناجوانمردی نخواهند شد.
*ماهی
ماهی یکی دیگر از غذاهای به شدت دوستداشتنی افغانها است و میکوشند تا گوشت ماهی را نیز در کنار سایر غذاهای طبیعی، روی سفره خود داشته باشند.
خشکسالیها و جنگهای 3 دهه اخیر علاوه براین که ماهی را در این کشور کمیاب کرده، بهای خرید آن را نیز به شدت افزایش داده است.
ساکنان افغانستان خوردن گوشت ماهی را در روز نوروز که آغاز فصل بهار است، نشانهای از سلامتی و تندرستی در تمام سال برای خود میدانند.
*کلوچههای خانگی (گوش فیل)
خانوادههای افغان در شهرها و روستاها، از آرد گندم، روغن، کره و شکر، انواع کلوچههای خانگی را تهیه میکنند تا زینتبخش سفرههایشان در روزهای نوروز باشد.
یکی از این کلوچهها، "گوش فیل" است که به شکل "شبپرگ" ساخته میشود و روی آن شکر پاشیده میشود و این، یکی از مهمترین غذاهای نوروزی است که هم در شهرها و هم در روستاهای افغانها مرسوم است.
به دلیل بار اقتصادی سبک، این غذای نوروزی، جایگاه خود را همچنان در میان خانوادههای حفظ کرده است.