آشپزخانه به دلیل فعالیتهای گوناگونی که در آن انجام میشود، در صورت عدم رسیدگی به آن و عدم رعایت بهداشت، میتواند به یکی از آلودهترین نقاط خانه تبدیل شود. آلودگی آشپزخانه و یا ظروف و وسائل موجود در آن، میتوانند به آلودگی غذا و موادغذایی و در نهایت مسمومیت غذایی در افراد خانواده منجر شوند.
لقمه: رعایت بعضی از نکتهها در آشپزخانه میتواند سبب بهتر شدن شرایط بهداشتی آن شود. در این مطلب به برخی از مهمترین آنه اشاره می کنیم:
- باکتریهای خطرناک، بسیار سریع در مکانهای مرطوب، مانند: سطوح مختلف آشپزخانه و ظروف حمل ونقل موادغذایی رشد میکنند. ظرفشویی، سطح ریز آشپزخانه، پیشخوان، محل اتصال لولهها را به طور منظم، تمیز و پاکیزه نگهدارید. به این منظور مرتب آنها را با آب و موادپاک کننده بشویید. میتوانید برای این کار از محلولهای سفیدکننده، مانند وایتکس نیز استفاده کنید.
- دستمالهای آشپزخانه را به طور مرتب بشویید و به فواصل کوتاه، آنها را عوض کنید.
- سطل زباله آشپزخانه را دستکم روزی یک بار تخلیه کنید.
- به یادداشته باشید که گوشت قرمز و ماهی و تخممرغ ممکن است حامل آلودگی باشند. بنابراین از تماس آنها با موادغذایی دیگر خودداری کنید.
- تختههای برش گوشت باید از تخته برش موادغذایی دیگری مانند: میوهها و سبزیها جدا باشد.
- پیش و بعد از دست زدن به گوشت خام حتما دست های خود را با آب و صابون بشویید.
- در صورتی که زخم و یا بریدگی در دستانتان وجود دارد، حتما هنگام طبخ و آمادهسازی غذا دستکش بپوشید. حتی زخمهای بسیار کوچک نیز ممکن است ترشحاتی داشته باشند که از راه تماس دست به موادغذایی منتقل شده، سبب آلودگی غذا و بروز مسمومیت غذایی شوند.
- مواد غذایی بدون بستهبندی، مگس، موش و سوسک و مورچه را که ناقل بسیاری از بیماریها هستند به خود جذب میکند. از قرار دادن موادغذایی به صورت باز و بدون درپوش در داخل کابینت آشپزخانه خودداری کنید.
- پیش از بازکردن درکنسرو و یا رب و ... قوطی آن را خوب بشویید.
- موادغذایی نگه داری شده در یخچال یا فریزر را فقط یک بار گرم کنید. گرم کردن نیز از حرارت زیاد استفاده کنید تا میکروبهای احتمالی موجود در آن از بین بروند.
- از قرار دادن موادغذایی خام و پخته در مجاورت یکدیگر خودداری کنید.
مهدیه آبنیکی، کارشناس بهداشت