آهنگ افزایش دوباره شیر نواخته شده و با وضع مصرف شیر که کمتر از نصف میانگین جهانی و یکهفتم کشورهای توسعهیافته است، نگرانی از تهدید سلامتی بیشتر مردم وجود دارد.
به گزارش
لقمه، خبرهای افزایش دوباره قیمت شیر و انواع فراوردههای لبنی در حالی مطرح است که نگرانی کاهش مصرف شیر و فرآوردههای لبنی را بیشتر کرده است.
همواره بین قیمت بالا و کاهش مصرف شیر در کشور رابطه مستقیمی وجود دارد، به هر میزان قیمت شیر و فرآوردههای آن بالا میرود، مصرف به دلیل پایین بودن قدرت خرید مردم پایین میآید.
سرانه مصرف لبنیات در کشور حدود 90 کیلوگرم تقریبا نصف میانگین جهانی، یک سوم کشورهای اروپایی، یک هفتم کشورهای توسعه یافته و یک ششم کشور هلند است.
گزارشها و آمارها نشان میدهد که بعد از حذف یارانه شیر طی دو سال گذشته که موجب افزایش قیمت شد، مصرف این ماده حیاتی بین مردم تا 20 درصد کاهش یافته است. این در حالی است که بر اساس قانون برنامه پنجم توسعه سرانه مصرف این ماده حیاتی باید به دو برابر یعنی 160 کیلوگرم در سال برسد.
شیر هزار فایده برای سلامتی دارد و بر کسی پوشیده نیست و اشاره به آن هم در این مقال نمیگنجد و به همین دلیل بعد از حذف یارانه شیر اکثر کارشناسان درباره عواقب آن هشدار دادند، اما دولت با این توجیه که با حمایت از دامداران قیمت را در بازار متعادل نگه میدارد به منتقدان توجهی نکرد، اما قیمت در بازار از آن زمان تا 300 درصد افزایش یافت و از زمانی که قیمت شیر و فراوردههای لبنی سیر افزایشی به خود گرفت سرانه مصرف هم کاهش یافت.
سازمان حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان با هر خواسته دامداران و صنایع لبنی بدون توجه به سرانه مصرف، قیمت را افزایش داد و در جدیدترین اقدام قرار است دوباره این قیمتها افزایش یابد.
در مدت دو سال اخیر این سازمان تنها به فکر دامدار و کارخانهدار بوده و مصرف کننده در این میان حلقه مفقوده بوده است غافل از اینکه حتی تولید برای بقای خود نیاز ضروری به مصرف کننده دارد و دقیقا به همین دلیل است که طی دو سال اخیر به ظرفیتهای خالی دامداریها و کارخانههای لبنی اضافه شده است.
در جدیدترین گزارش مرکز پژوهشهای مجلس ظرفیت خالی دامداریهای کشور که از آن استفادهای نمیشود 40 درصد است و همچنین به گفته مسئولان صنایع لبنی به رغم وجود ظرفیت 15 هزار تنی صنایع لبنی تنها 5.5 میلیون تن آن به کار گرفته میشود.
به دلیل درست نبودن ساختارهای تولید و توزیع قیمتهای تمام شده دامداری و کارخانهها در کشور بسیار بالاست از سوی دیگر به دلیل مشکلات اقتصادی حاصل از تحریم و نوسان ارز، سرعت افزایش قیمت تمام شده تولید بیشتر شده است و تمامی این فشارها بر دوش بخش مصرف کننده سنگینی میکند.
کاهش مصرف شیر در کنار افزایش قیمت به حدی است که همه خانوارها آنرا کاملا لمس میکنند و به دلیل آگاهی از هزاران فواید شیر و لبنیات و اینکه هیچ غذای دیگری نمیتواند جایگزین شیر و محصولات لبنی شود، بیشتر عذاب میکشند، اما کاهش قدرت خرید و افزایشهای بیحد و اندازه قیمت شیر راهچارهای برای آنها نگذاشته است.
به گفته کارشناسان در شش دهه آینده جمعیت 5.5 میلیون نفری سالمندان ایران به 25 میلیون نفر افزایش می یابد، این در حالی است که 80 درصد بیماری سالمندان در ایران اسکلتی و حرکتی و ناشی از کمبود کلسیم است.
در کشورهای توسعه یافته سن سالمندان به 85 سال رسیده و این سن در ایران 60 سال است، سالمندان ایران 20 تا 25 سال زودتر از موعد زمین گیر شود و همه اینها لزوم استفاده از شیر و لبنیات را بیشتر میکند.
به هر حال آهنگ افزایش دوباره شیر نواخته شده است و به زودی قرار است سازمان حمایت قیمت جدیدی را اعلام کند. این نگرانی وجود دارد که با اوضاع مصرف شیر که در کشور وجود دارد، سلامتی مردم بیش از این به خطر بیفتد.