بیش از 80 درصد گردش مالی زعفران ایرانی در جیب دیگران


با وجود اینکه ایران 95 درصد از زعفران جهان را تامین می‌کند تنها یک هشتم (12.5 درصد) از گردش مالی این محصول ارزشمند را به خود اختصاص داده و کمتر از 500 میلیون دلار از گردش مالی چهار میلیارد دلاری طلای سرخ ایران در جهان بهره می‌برد.

به گزارش لقمه سالانه حدود 300 تن زعفران در جهان تولید و مصرف می‌شود که ایران با تولید بیش از 250 تن اولین تولیدکننده این محصول به شمار می‌رود اما از سال گذشته تعیین تعرفه‌های صادراتی و گمرکی برای صادرات زعفران در بسته‌بندی‌های متفاوت باعث کاهش نسبی صادرات زعفران نسبت شد.

این تعرفه‌ها به گونه‌ای است که برای صادرات زعفران با بسته‌بندی‌های بیش از 30 گرم پنج درصد تعرفه‌ی گمرکی اخذ می‌شود که این امر سبب شد بیش از 60 درصد طلای سرخ در بسته‌بندی‌های 10 تا 30 گرمی صادر شود و ارزشی بالغ بر 310 میلیون دلار را به خود اختصاص داده است.

هر کیلوگرم زعفران ایرانی در بازارهای صادراتی حدود 3200 دلار بالغ بر 11 میلیون تومان فروخته شد و کشورمان سال گذشته حدود 126 تن زعفران به ارزش بالغ بر 396 میلیون دلار کشورهای مختلف صادر کرد.

در حالی ایران به عنوان تامین کننده بیش از 95 درصد زعفران در جهان به شمار می‌رود که اسپانیا به عنوان بزرگترین صادرکننده طلای سرخ ایران به دیگر کشورها و البته با نام و برند خود، تعیین کننده قیمت جهانی زعفران شده است.

علی حسینی - عضو شورای ملی زعفران - دراین باره به ایسنا گفت: گردش مالی زعفران در جهان سالانه بیش از چهار میلیارد دلار است که ایران علی‌رغم سهم بیش از 95 درصدی در تولید این محصول، نقش پررنگی در تجارت آن ندارد و تنها حدود 500 میلیون دلار از گردش مالی زعفران در جهان عاید کشورمان می‌شود که نشانگر مدیریت نادرست صادرات و تجارت جهانی این محصول است.

وی اظهار کرد: ایران از نظر استاندارد‌های بسته‌بندی و صادراتی مشکلی ندارد اما محدودیت‌های صادراتی بسیاری اعم از تعرفه‌های نادرست گمرکی و هزینه‌های بالای حمل‌ونقل سبب شده تا بخش اعظمی از ارزش افزوده صادرات به جیب دیگر کشور‌ها برود.

عضو شورای ملی زعفران تاکید کرد: اگر بخواهیم زعفران ایرانی در شبکه‌های توزیع مویرگی در بازار‌های داخلی و خارجی عرضه شود باید در نمایشگاه‌های بین‌المللی شرکت کنیم اما حضور در این نمایشگاه‌ها هزینه‌های هنگفتی برای صادر‌کنندگان دارد که مانند دیگر کشورها بهتر است دولت با حمایت از صادرکنندگان خود متقبل این هزینه‌ها شود.

در تاریخ ۱۳۹۲ دوشنبه ۶ خرداد
کدخبر:3986منبع:ایسناتاریخ انتشار:۱۳۹۲ ششم خردادلینک خبر: http://www.loghmeh.ir/Pages/News-3986.aspx
پیاده سازی شده با نرم افزار تحریریه، شرکت نرم افزاری الفبای ایده برتر