به گزارش لقمه، در این میان اگرچه اعضای شورای شهر کهک بر بهرهبرداری از چاه جدید احداث شده متفقالقول هستند اما بهنظر میرسد که آنچه تاکنون مانع از تحقق این امر شده کمبود اعتبار است و شهروندان همچنان باید با سختی روزگار سپری کنند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان قم هم مهمترین مشکل مدیریت آب روستاهای این استان را کمبود اعتبار عنوان کرد. حسن ایزانلو در این خصوص به مهر گفت: در سالیان گذشته با امکانات بسیار کم و محدود، به بهترین شکل ممکن و با کمترین مشکل، آب موجود روستاهایی که تبدیل به شهر شدهاند را مدیریت کردهایم. وی افزود: مشکلاتی که امسال در شهرهای تابعه استان بهویژه در شهر کهک رخ داده، بهدلیل کمبود اعتبار بود و در غیراین صورت هیچ مشکلی در مدیریت آب شهر کهک وجود نداشت.
وی با اشاره به اینکه 100درصد منابع تأمین آب بخش کهک زیرزمینی است، بیان داشت: بر این اساس نخستین راه تأمین آب در بخش کهک حفر چاه یا قنات است که این چاهها و قناتها سالهای دور توسط گذشتگان ایجاد و بهصورت کلاسهبندی شده از طریق خود مردم مدیریت میشود. در بعضی جاها سعی کردیم در قنات شریک مردم بشویم و چند سهم را خریداری کنیم و آب آشامیدنی و بهداشتی روستاها را از این طریق تأمین کنیم. ایزانلو اضافه کرد: درخصوص حفر چاه نیز از آب منطقهای تقاضا میکنیم درصورتی که همه مسائل فنی و حریمی رعایت شده باشد، به ما مجوز حفر چاه بدهد.
آب سطحی ناچیز
مدیرعامل شرکت آبفار قم در ادامه سخنان خود گفت: متأسفانه آب سطحی در بخش کهک بسیار کم است، چند سد هم در این منطقه وجود دارد که ما سعی کردیم در آن سهیم شویم ولی مردم و کشاورزان پاییندست این سدها که بهرهبرداران آن بهشمار میروند، با این کار مخالفت کردند. وی افزود: آبدهی چاهها و قناتهایی که در اختیار داریم نیز بهدلیل اینکه بارش باران کم شده است، هرساله کمتر میشود و ما برای اینکه بتوانیم این منابع آبی را توسعه بدهیم و حفظ کنیم، از آب منطقهای مجوز کفشکنی و لایروبی میگیریم و اگر اجازه بدهند براساس مجوز کف شکنی را انجام میدهیم به امید اینکه ظرفیت آبدهی چاه افزایش پیدا کند که این کار تقریبا هرساله تکرار میشود.
وی جابهجایی مجوز حفر چاه پس از موفق نشدن در عملیات کفشکنی را یکی دیگر از مشکلات این مدیریت ذکر کرد و گفت: در اواخر بهار و تمام تابستان که بحران آب شدیدتر میشود و این کارها جواب نمیدهد، مجبوریم عملیات آبرسانی سیار را انجام دهیم و با استفاده از تانکرهایی که در اختیار داریم از داخل یا خارج بخش، آب را انتقال دهیم.
رویکرد مجتمعسازی
وی بیان داشت: یک زمانی در قنوات و قمرود مشکل کمآبی بیداد میکرد و علاوه بر اینکه آب کافی وجود نداشت، آن مقدار آب کم هم شور بود اما با اجرای خط انتقال آب از سرشاخههای دز توانستیم مشکل کمآبی را بهطور کلی برطرف کنیم. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی قم گفت: با اجرای عملیات آبرسانی به بخش سلفچگان مشکل شهر سلفچگان و روستاهای زیردست برای همیشه مرتفع خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه رویکرد ما برای انتقال آب، مجتمعسازی است، گفت: وظیفه ذاتی ما تأمین آب روستاهاست و بر همین اساس یک مجتمع آبرسانی را نیز برای کهک تعریف کردهایم، زیرا این آب قرار نیست فقط برای شهر کهک باشد و اگر آبی هست باید همه استفاده کنند.
آب سرشاخهها به خلجستان میرسد
ایزانلو با بیان اینکه در بخش خلجستان هم معضل کمبود آب وجود دارد اظهار کرد: با وزارت نیرو مذاکراتی انجام دادهایم تا از خط انتقال آب به ساوه سهم کمی برای بخش خلجستان درنظر گرفته شود. وی تصریح کرد: در بخش جعفرآباد در حال حاضر از لحاظ منابع آبی خیلی مشکل نداریم ولی در آینده پیشبینی این است که آنجا هم با کمبود آب مواجه میشود؛ بنابراین برای بخش جعفرآباد هم دنبال این هستیم که از همان خط انتقال که به طرف ساوه میرود، انشعاب بگیریم که اگر به نتیجه برسد در این بخش هم مجتمعسازی میکنیم. وی با اشاره به اینکه همه بخشهای استان میتوانند از این طرح مجتمعسازی بهرهمند شوند، افزود: مسلما این کار بزرگ مستلزم هزینه و زمان زیادی است و امیدواریم با همکاری مسئولان این طرحها در پنج سال آینده به بهرهبرداری برسند.
آببهای خوشنشینها آزاد محاسبه میشود
این مقام مسئول در حوزه آب و فاضلاب روستایی اظهار کرد: آب بهای اقامتگاههای غیردائم یا همان خوشنشینها براساس قانون، آزاد محاسبه میشود. وی اضافه کرد: در شناسایی اقامتگاههای غیردائم دستورالعمل ارائه خدمات آب و فاضلاب وجود دارد که براساس آن این اقامتگاهها شناسایی میشوند و ارائه خدمات آب و فاضلاب به آنها با بهای تمامشده آب و طرحهای فاضلاب صورت میگیرد.
نقل از :همشهری