حلقه مکمل تنظیم بلند مدت بازار روغن نباتی


از سال 1340 تا سال 1392 سهم تولید داخلی از کل روغن نباتی مصرفی از 76 درصد به كمتر از 14 درصد کاهش یافته است.

به گزارش لقمه، افشین اسماعیلی‌فر - عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی در این خصوص می نویسد: 

در تمامی این ادوار دولتها همواره به دنبال افزایش سهم تولید داخلی این محصول بوده‌اند اما علی‌رغم تمامی تلاشها تحقق این امر نه تنها میسر نگردیده بلکه ضریب امنیت غذایی این محصول که جزو کالاهای اساسی نیز می‌باشد روز به روز کاهش یافته است. بنظر می‌رسد این وضعیت بدلیل وجود سه مانع عمده به شرح زیر بوده است :
1 – دانه‌های روغنی در مصاف تعیین قیمتهای تضمینی، دارای رقبای استراتژیک‌تری مانند گندم، جو، سیب زمینی و صیفی‌جات هستند و افزایش قیمتهای تضمین شده برای دانه‌های روغنی با نوعی محدودیت تلویحی یا درجه دوم بودن مواجه بوده است.
2 – در نتیجه سیاستهای تثبیت قیمت روغن نباتی طی سالهای اخیر، هرگونه افزایش قیمت تضمینی برای دانه‌های روغنی موجب از مزیت افتادن تولید داخلی در مقایسه با واردات (دانه‌های روغنی وروغن خام ) گردیده است .
3- در سالهای گذشته سیاستهای تنظیم بازار عمدتا معطوف به رفاه مصرف‌کنندگان و تثبیت قیمتها بوده است. در چنین شرایطی عملا مدیریت بازار بصورت مقطعی و کوتاه مدت ساماندهی می‌گردید به نحوی که رفع بحرانهای بازار از طریق اتخاذ سیاستهای بلند مدت تامین كالا با اولویت تولید داخلی، معمولا بواسطه وجود منازعات سیاسی با موانع و مشکلاتی همراه بوده است. بدیهی است در منازعه بین حمایت مقطعی و آنی از مصرف‌کنندگان و حمایت اصولی از تولید کنندگان، خصوصا همزمانی فشارها و نیازهای توام مردم و گروههای مختلف بر دولتها در جهت تعجیل در تنظیم بازار و با توجه به ساده تر بودن فرآیند واردات و آمادگی عملی تشکلهای حامی واردات روغن، عموما فرآیند تولید و تولید کنندگان بازنده اینگونه منازعات بوده‌اند.

اما علی‌رغم وجود مستندات قانونی، سیاستهای ارزی و تعرفه‌ای و الزامات آن در سالهای گذشته عملا در جهت واردات محصول نهایی و روغن خام عمل کرده‌اند و بنا به دلایل فوق سیاستهای حمایت از تولید دانه‌های روغنی از کارایی چندانی برخوردار نبوده‌اند. مقایسه تعرفه واردات دانه‌های روغنی وروغن خام طی سالهای 1380 تا 1390 حاکی از آن است که همواره نرخ تعرفه‌های روغن خام و دانه‌های روغنی تقریبا برابر بوده است در نتیجه فرآیندهای مربوطه به سمت واردات محصول نهایی (روغن خام و تصفیه شده) هدایت شده و این در حالی است که در همین سالها صنعت دامداری کشور بواسطه مشکلات ناشی از کمبود کنجاله وارداتی و علوفه (متاثر از كاهش تولید و واردات دانه‌های روغنی) دچار نابسامانی‌های شدیدی گردید. در عین حال کمبود دانه‌های روغنی درکارخانجات روغن‌کشی در مراحل بعدی موجبات زیر ظرفیت کارکردن این صنایع را فراهم نمود.

پیشنهادات:
1- برای رفع مشکلات صنعت روغن لازم است نگاه فرآیندی و بلند مدت به سرتاسر اجزاء زنجیره تامین آن داشت ولو اینکه در مقاطعی کوتاه مدت منافع برخی ذی‌نفعان مثلا مصرف‌کنندگان یا واردکنندگان حداکثر نگردد و از حمایتهای بخشی وجزء نگرانه در تصمیمات و سیاستگذاری‌ها اجتناب نمود.
2- در جهت کارایی و موثر بودن فرآیندها و تصمیمات متخذه و اجتناب از دوگانگی یا انحراف درسیاستگذاری بین ذینفعان حامی تولید یا حامی مصرف‌کنندگان، لازم است تمامی آحاد و ذینفعان این زنجیره اعم از نمایندگان تولید و واردکنندگان (دانه‌های روغنی، روغن خام وروغن تصفیه شده) به همراه صنایع غذایی و دامی مصرف‌کننده این محصول بعنوان ذینفعان بخش خصوصی تحت مدیریتی یکپارچه و جامع ، در چارچوب وظایف محوله در تشکلی محصول محور اما همه جانبه نگر، به شرح زیر ایفای نقش نمایند.
3- جهت حصول به مدیریتی موثر، فرابخشی و یکپارچه در بازار تولید و تامین روغن و به منظور پشتیبانی از تصمیمات و اقدامات درازمدت و خروج از فرآیند نامناسب جاری "كارگروه فرابخشی حمایت از توسعه تولید دانه‌های روغنی و روغن‌های خوراکی" با عضویت انجمن‌ها و تشکلهای خصوصی مدافع مصرف‌کننده (با ابزار واردات) و همچنین نهادهای مدافع توسعه تولید داخلی شامل: انجمن صنفی صنایع روغن‌کشی کشور، شرکت تعاونی کارخانجات فرآوری روغن و دانه‌های روغنی، انجمن صنفی صنایع روغن نباتی کشور، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت،معدن و تجارت، ذیل نظارت عالیه معاونت اجرایی رییس جمهوری، ایجاد و نسبت به برنامه‌ریزی، ابلاغ، اجرا و پایش تصمیماتی كه منجر به توسعه مستمر و بلند مدت تولید و ارتقاء امنیت غذایی در زمینه روغن‌های خوراکی شود همت گمارند.
4- وظیفه این كارگروه عمدتا بررسی و پیشنهاد نرخهای تضمینی و تعرفه‌های گمركی پلكانی برای انواع دانه‌های روغنی، روغن خام و روغن تصفیه شده خواهد بود. به ترتیبی كه از تولید دانه های روغنی در برابر واردات دانه های روغنی و از واردات دانه‌های روغنی در برابر واردات روغن خام و تصفیه شده حمایت لازم بعمل آید و با ایجاد موازنه در نرخهای تضمینی محصولات رقیب و جانشین، تركیب بهینه ای در استحصال روغن از انواع دانه‌ها خصوصا دانه سویا، پنبه دانه، ذرت، كلزا ،گلرنگ و سایر دانه‌های روغنی بدست آید.



بازگشت به صفحه نخست


-




کد: 8004 تاریخ نشر: ۱۳۹۴ يکشنبه ۲۰ ارديبهشت بازدید: 4125 ساعت: 11:18 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 حسین افشین معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهور شد ۱۴۰۳ شنبه ۲۰ مرداد
2 جشنواره عکس خوشه می‌تواند جریان سازی اجتماعی کند ۱۳۹۸ دوشنبه ۲۰ خرداد
3 خلیل پور: نیازمند تجدید نظر اساسی در سیاست تولید محصولات استراتژیک کشور هستیم ۱۳۹۴ سه شنبه ۱۲ خرداد
4 نگاهی به مفهوم امنیت غذایی و ایمنی غذا ۱۳۹۴ پنج شنبه ۳۱ ارديبهشت
5 کشاورزی و امنیت غذایی؛ اولویت مهم امنیت ملی ۱۳۹۲ يکشنبه ۲۲ دي
6 برگزیدگان پنجمین مسابقه عکاسی سفره‌های هفت‌سین معرفی شدند ۱۳۹۲ جمعه ۲۰ ارديبهشت
7 فراخوان پنجمین مسابقه عکاسی از سفره های هفت سین ۱۳۹۱ دوشنبه ۲۸ اسفند


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  با مضرات جوش ‌شیرین آشنا شوید یک متخصص تغذیه گفت: جوش شیرینی که برای تهیه خمیر ن...

  وقتی مواد غذایی قاتلند! گاهی خوراكی خریداری شده از نظر ظاهری کیفیت بالایی ...

  غذاهای معجزه گر کدامند؟

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

دم‌كردنی محبوب ایرانی‌ها برای خیلی از ما ایرانی‌ها همیشه نوشیدن یك فنجان چای گرم بسیار دلچسب است؛ اما در سرمای دومین ماه پاییزی این لذت چند برابر می‌شود. البته نوشیدنی‌های گرم و سرد زیادی وجود دارد كه می‌توانیم در فرصت‌های مختلف از آنها استفاده كنیم ولی ایرانی‌ها از روزگاران قدیم به چای علاقه بیشتری داشته‌اند. شاید دلیلش این باشد كه چای یك نوشیدنی شرقی است.
خوردن قارچ برای چه کسانی مضر است قرن‌هاست قارچ به‌عنوان یک ماده غذایی جای خود را در سفره مردم باز کرده و به‌خصوص چینی‌ها و ژاپنی‌ها آن را زیاد مصرف می‌کنند...
خوردنی های خواب آور کدامند؟ غذاهایی که میل می کنید، می توانند به شما احساس انرژی یا کسالت و خواب آلودگی بدهند. در واقع خوردن یک وعده غذایی ممکن است از شما یک فرد پر انرژی بسازد و غذای دیگری شما را خسته و خواب آلوده کند. اثرات اصلی مواد غذایی را می توان به محتویات آنها نسبت داد و اینکه چگونه بدن ما نسبت به آنها واکنش نشان می دهد.
رژیم غذایی که تاثیر بدی بر بدن ندارد پایگاه خبری لقمه: بسیاری از افراد در سراسر جهان از رژیم های سرشار از پروتئین مانند «رژیم آتکینز» برای کمک به تغییر وزن ناخواسته استفاده می کنند.