به گزارش پایگاه خبری لقمه، نوجوانان و جوانان در سنین حساس رشد و بلوغ هستند و تغذیه فاكتوری بسیار مهم در رشد مناسبشان به شمار میرود. حالا اگر این نوجوان یك بازیگر پركار باشد كه امسال پشت كنكوری هم هست، اهمیت تغذیه مناسب برای او چند برابر میشود. ترلان پروانه از كودكی جلوی دوربین بوده و بازیگری با زندگیاش گره خورده. این نوجوان سینمای ایران كه دیگر كم كم به سن جوانی نزدیك شده امسال خود را برای شركت در كنكور و تحصیل در رشته كارگردانی سینما آماده میكند. اما درس و كنكور و كلاسهای فشرده كنكور مانع از فعالیتهای هنری و ورزشی ترلان پروانه نشده است. پریسا فروغی، مادر ترلان پروانه معتقد است با تغذیه مناسب و استفاده از سبزیجات سبز مانند كلم بروكلی و گوشتهای كم چرب و لبنیات و همچنین تقسیم وعدههای غذایی به بخشهای مختلف در ساعات مختلف روز میتوان انرژی لازم را برای فعالیت جوانان تامین كرد. در این گفتوگو میزبان ترلان پروانه و مادرش شدیم و با آنها در مورد اهمیت تغذیه یك نوجوان فعال و پشت كنكوری گپ زدیم.
كلم بروكلی مناسب برای دختران جوان پریسا فروغی: تا چند سال پیش كلم بروكلی به جز مغازههایی بسیار خاص در بازار ایران نبود و مردم از جمله خودم با این كلم آشنایی نداشتیم ولی در حال حاضراین كلم در همه فروشگاههای صیفیجات و ترهبارها وجود دارد و مردم هم از خواص غذایی آن اطلاع دارند و از این نوع كلم استفاده میكنند. من معمولا كلم بروكلی را به شیوه بخارپز طبخ میكنم. البته به صورت خام هم در سالاد از این نوع كلم استفاده میكنم. این نوع كلم خواص ضدسرطان دارد و به خصوص برای خانمهای جوان خیلی مفید است چون از سرطان سینه كه ابتلا به آن متاسفانه در سالهای اخیربسیار زیاد شده جلوگیری میكند. همچنین كلم بروكلی منبع غنی كلسیم محسوب میشود. شاید كمتر كسی اطلاع داشته باشد اما كلم بروكلی حتی خاصیت ضد آفتاب هم دارد. موقع خرید كلم بروكلی باید توجه داشته باشیم حتما سبز و تازه باشد و اثری از زردی در آن دیده نشود و ساقههای كوتاهتری داشته و قسمت سبز رنگش متمایل به بنفش باشد. ترلان پروانه: من عاشق سبزیجات هستم و در وعدههای غذاییام از سبزیجات زیاد استفاده میكنم و كلم بروكلی هم جزء سبزیجات مورد علاقهام است؛ مخصوصا وقتی مامان این كلم را بپزد و روی آن سس مخصوص خودش را بریزد. همانطور كه مامان اشاره كرد، این كلم ضدسرطان و دارای كلسیم فراوان است كه جزء نیازهای بدن دختران جوان و كلا خانمهاست. پخت پاستا آلفردو در تخصص من است ترلان پروانه: آشپزی را دوست دارم و اگر فرصت داشته باشم، آشپزی میكنم اما معمولا یا سر كلاسهای درسی و ورزشی هستم یا سر كار و سعی میكنم اوقات فراغتم را با دیدن فیلم و خواندن كتاب سپری كنم به همین خاطر كمتر فرصت آشپزی دارم اما اگر وقت آشپزی داشته باشم، بیشتر پاستا میپزم چون هم در پختش حسابی تبحر پیدا كردهام و هم خیلی دوست دارم (میخندد). معمولا پاستای آلفردو درست میكنم با سس مخصوص این نوع پاستا. در مهمانیهای خانوادگی یا وقتی دوستانم مهمان ما هستند، همیشه مامان غذاها را آماده میكند و من سالاد را درست میكنم. گاهی درست كردن دسر و پیش غذا به من سپرده میشود. دستپخت مامان عالی است ترلان پروانه: دستپخت مامان واقعا خوب است و اصلا قصد تعریف ندارم. هركس غذای او را بخورد، حتما با من موافق میشود. همه فامیل و دوستام دستپخت او را خیلی دوست دارند. مامان اهل تجربه كردن پخت غذاهای جدید است و گاهی هم چیزهای عجیب و غریب اما خوشمزهای میپزند و همه را غافلگیر میكنند (میخندد). مامان به تغذیه ما خیلی اهمیت میدهد و پدرم هم همیشه او را تشویق به درست كردن غذاهای سالم میكند و تا جایی كه فرصت داشته باشد با مادرم همكاری میكند. پریسا فروغی: حتی وقتی فیلمبرداریهای ترلان خارج از شهر باشند، برایش میوه و میوههایی كه خودم خشك كردهام، میبرم. ترلان یك برادر بزرگتر هم دارد و من دو جوان در خانه دارم كه گاهی به خاطر درس و مشغله و كار یادشان میرود میوه بخورند و البته گاهی هم تنبلی میكنند (میخندد). من معمولا وقتی در خانه باشند برایشان بشقاب میوه آماده میكنم یا صبحها كنار صبحانه آبمیوه تازه برایشان میگیرم چون به خصوص در این سنین وجود میوه در برنامه غذایی خیلی اهمیت دارد. بسكتبال ورزش اصلی من است ترلان پروانه: ورزش را از سنین خیلی كم شروع كردم و ورزشی كه به شكل حرفهای دنبال كردم و الان هم بازی میكنم، بسكتبال است. دوچرخهسواری را خیلی دوست دارم و اگر موقعیتش باشد و بتوانم دوچرخه سواری كنم خیلی لذت میبرم. كلاسهای باله در آب را به اتمام رساندهام و این ورزش مفرح و زیبا را هم خیلی دوست دارم اما به دلیل مشغلههایی كه دارم، نتوانستم آن را ادامه دهم. اسب سواری هم جزء ورزشهای مورد علاقه من است. سرآغاز این علاقه هم به سینما بازمیگردد، یك پیشنهاد كاری داشتم كه برای بازی در آن باید اسبسواری یاد میگرفتم. همین موضوع باعث شد در كلاسهای خصوصی اسبسواری ثبتنام كنم و با شروع این كلاسها بهشدت به این ورزش علاقه پیدا كردم. رژیم غذایی خوب در كنار ورزش ترلان پروانه: در سن حدود 10سالگی بهخاطر كارم از ورزش دور شدم در حالی كه تا قبل از آن سن مرتب بسكتبال بازی میكردم. الان كه به عكسهای آن سن نگاه میكنم میبینم چقدر تپل شده بودم (میخندد). البته آن سن ابتدای نوجوانی است و تغییراتی هم در بدن ایجاد میشود. در كل ورزش گذشته از اینكه خیلی برای سلامت مفید است، كمك میكند شما تناسب اندام داشته باشید. تغذیه ترلان در یك روز معمولی ترلان پروانه: صبحها كورن فلكس و شیر میخورم و تا ناهار كه معمولا هم كمی دیر صرف میكنم، چند تا خرما یا میان وعدهای سبك میخورم. ناهار سعی میكنم از سبزیجات و گوشت استفاده كنم و معمولا تا شام چیزی نمیخورم. برای وعده شام هم از نان و برنج استفاده نمیكنم مگر اینكه جایی مهمان باشم. فست فود دوست دارم اما. . . ترلان پروانه: فستفودها جزء غذاهایی هستند كه همه دوست دارند و مخصوصا تا وقتی سنتان خیلی پایین است، عاشق فست فود هستید. من هم فست فود دوست دارم اما از وقتی به باشگاه میروم، به توصیه مادرم و مربیام سعی میكنم خیلی كم این نوع غذا را بخورم و نهایتا در ماه یك یا دو بار آن هم برای تنوع فست فود میخورم.
پیشنهاد مادر ترلان برای تغذیه نوجوانان پریسا فروغی: در نوجوانان تغییرات فیزیكی و هورمونی زیادی وجود دارد و نوع تغذیه بچهها در این رده سنی هم متفاوت است چون به انرژی بیشتری نیاز دارند. من چند وقت پیش در مقالهای خواندم كه تغذیه نوجوانان باید در وعدههای مختلف تقسیم شود. من به عنوان مادر دو نوجوان به مادران عزیز پیشنهاد میكنم وعده غذایی فرزندان نوجوان و جوانشان را به چند بخش تقسیم كنند و به جای آنكه یك بشقاب پر از غذا به بچهها بدهند، این غذا را در چند نوبت به بچهها بدهند تا هم همه غذا صرف شود و هم انرژی لازم تامین شود. سوسیس و كالباس ممنوع پریسا فروغی: اصلا نمیخواهم شعار بدم و صادقانه میگویم تا مدتها به تغذیه سالم خیلی فكر نمیكردم و هر غذایی كه فكر میكردم بچهها و خانوادهام دوست دارند، بدون در نظر گرفتن ارزشهای غذاییاش میپختم اما چند سالی است كه توجه كاملی به ارزش غذایی مواد دارم و سعی میكنم حتما از مواد غذایی سالم استفاده كنم و شیوه پختم طوری باشد تا مواد مغذی آنها از بین نرود. مثلا قبلا خیلی راحت روغن مصرف میكردم اما الان روغن بسیار كمی در غذا میریزم و سعی میكنم بیشتر از روغن زیتون استفاده كنم. برای غذاهای سرخ كردنی هم روغن كنجد مصرف میكنم و روی شعله خیلی ملایم غذاها را سرخ میكنم. یكسری از مواد غذایی مضر را كاملا از برنامه غذاییمان حذف كردهام. مثلا سوسیس و كالباس ونوشابه دیگر در خانه ما مصرف نمیشود. حتی در پیتزاهم دیگر از سوسیس و كالباس استفاده نمیكنیم و اگر هم از بیرون سفارش بدهیم حتما پیتزای سبزیجات یا رژیمی میخریم. درست است كه هرقدر غذا سرخ شود یا پر روغن باشد، به نظر خوشمزهتر میرسد و حتی ممكن است ظاهری بهتری داشته باشد اما قطعا شیوه آبپز یا بخارپز برای طبخ غذا سالمتر است. من مدتی است سعی میكنم اغلب غذاها را بخارپز کنم. ضمن اینكه اگر غذاهای بخارپز با سسهای خوشمزه سرو شوند، بچهها به خوردنشان راغب میشوند. مدتهاست برنج قهوهای میخوریم ترلان پروانه: من حدود سه سال است مرتب باشگاه میروم اما اوایل كه باشگاه میرفتم در مورد تغذیه از مربیها سوالی نمیپرسیدم و تنها سوالاتی در مورد انجام حركات ورزشی میپرسیدم. اوایل تغذیهام متناسب با میزان ورزشام نبود و كاملا احساس خستگی در بدنم و خشكی در پوستم میكردم. در آن دوره برخی از مواد غذایی را از برنامه تغذیهام حذف كرده بودم؛ مثلا برنج و نان اصلا نمیخوردم و احساس ضعف میكردم اما پس از مشورت با مربیهای باشگاه و تنظیم برنامه غذایی مشكلم برطرف شد. به دوستانی كه ورزش میكنند یا باشگاه میروند توصیه میكنم حتما با مربی باشگاه یا متخصص تغذیه مشورت کنند.
شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را درباره آن، با دیگران در میان بگذارید.
بازگشت به صفحه نخست