به گزارش پایگاه خبری لقمه، شما هم از دوستداران كلم بروكلی هستید؟ شاید هم از مصرف سبزی خوردنهای ایرانی كمی خسته شدهاید و برای تنوع هم كه شده دلتان میخواهد هرازگاهی یك سبزی شیك و خارجی را به ظرف سالاد همیشگیتان اضافه كنید. بروكلی كه مهمان خارجی سفرههای ماست در میان مردم بیشتر نقاط دنیا به داشتن خواص خوب و مفید معروف است و افرادی كه با تركیبات منحصربهفرد بروكلی آشنا هستند از این سبزی غافل نمیشوند. به دلیل وجود «فلاوونوئیدها» به ویژه «سولفورافن» بروكلی را بهعنوان سبزی ضدسرطان میشناسند. مصرف كلم بروكلی مانع از گسترش سلولهای سرطانی به ویژه در قفسه سینه میشود. كلم بروكلی حاوی تركیباتی است كه اعصاب را تقویت كرده، دید چشم را بهبود میبخشد و پوست را زیبا میكند. پس بروكلی را بیشتر بشناسید و آن را به رژیم غذاییتان راه دهید. اصل و نسب بروكلی بعضیها معتقدند بروكلی شبیه یك دسته گل سبز رنگ است. این سبزی بومی كشور ایتالیاست و مصرف آن از 6 قرن پیش از میلاد مسیح رایج بوده است. ایتالیاییها به این سبزی بروكولو میگویند كه معنی آن گل روی كلم است. این واژه ریشه لاتین دارد كه معنی آن بازو یا شاخه است كه به شكل درخت مانند این سبزی مربوط میشود. این سبزی به صورت آبپز همراه خوراكها یا به صورت خام در سالاد مصرف میكنند.
مصرف كلم بروكلی به ویژه برای خانمهای یائسه بسیار مفید است چون عوارض یائسگی را كنترل میكند. كلم بروكلی سرشار از كاروتن، ویتامینهای گروهB و C، فولیك اسید، پتاسیم، اندكی سدیم، آهن، كلسیم، سلنیوم (در ساقه)، فلاوونوئیدها و سولفورافن است. نیازی به توضیح نیست كه با این همه تركیبات مفید، توصیه میشود مصرف آن در سبد غذایی خانواده قرار گیرد. كاهش كلسترول خون اگر به تازگی بعد از گرفتن جواب آزمایش متوجه شدهاید كه كلسترول خونتان بالاست متخصصان به شما توصیه میكنند كلم بروكلی را به رژیم غذاییتان راه دهید. این كلم در تركیباتش موادی دارد كه به پایین آمدن كلسترول خون كمك میكند. قضیه این است كه فیبر موجود در سبزیجات با كلسترول خون تركیب میشود. این تركیب شدن سبب میشود كلسترول راحتتر دفع شده و درنتیجه سطح كلسترول بدن پایین میآید. یك راه عالی برای سمزدایی اگر در فكر از بین بردن سموم و مواد زائد بدنتان هستید، نیمنگاهی هم به كلم بروكلی داشته باشید. در این كلم پرخاصیت تركیبات مفیدی وجود دارد كه پلهپله مراحل سمزدایی بدن را انجام میدهد. در تحقیقی كه نتایج آن در مجله آكادمی ملی علوم آمریكا به ثبت رسیده، گفته شده با مصرف بخشهای جوان كلم بروكلی از این خاصیت آن بیشتر بهرهمند میشوید. سلامت قلب و رگها كلم بروكلی در كنار خواص مختلفش به مهمترین عضو بدن شما هم سود میرساند و علاوه بر پایین آوردن كلسترول خون، به تقویت رگهای خونی كمك میكند. سولفورافن موجود دركلم بروكلی خاصیت ضد التهابی دارد و از تخریب و صدمه به رگهای خونی پیشگیری میكند. ویتامینهای گروه B هم در كلم بروكلی پیدا میشوند كه این ویتامین به تنظیم و كاهش هموسیستئین كمك میكند. محققان دانشكده سلامت عمومی هاروارد بر این باورند كه هموسیستئین یك نوع اسید آمینه است كه پس از مصرف گوشت در بدن ایجاد میشود و مقدار زیاد آن میتوان خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش دهد. تقویت بینایی شاید شنیده و خواندهاید كه هویج برای سلامت چشمها بسیار مفید است و این موضوع به لوتئین آن مربوط میشود اما این بار میتوانید برای حفظ سلامت چشمها در كنار هویج از كلم بروكلی هم استفاده كنید. بروكلی آنتیاكسیدانهای مفیدی دارد كه از تخریب سلولهای چشم، بروز بیماری آب مروارید و صدمه به عدسی چشم پیشگیری میكنند. دوستدار دستگاه گوارش یك خاصیت مشترك بیشتر میوهها و سبزیجات این است كه به هضم بهتر غذا و سیری بیشتر كمك میكنند. بروكلی هم از این قاعده مستثنی نیست و با داشتن فیبر بالا به سلامت دستگاه گوارش كمك میكند. فیبر در سالم نگه داشتن سطح باكتریهای روده نقش دارد و سبب هضم بهتر مواد غذایی میشود. سولفورافن بروكلی سبب میشود باكتری معروف هیلكوباكتر پیلوری كه در معده وجود دارد بیش از حد رشد و تكثیر پیدا نكند یا به دیوار معده نچسبد؛ این خاصیت بیشتر در جوانههای بروكلی دیده میشود. یك سبزی با خاصیت ضدالتهابی بروكلی یك داروی طبیعی مفید برای كاهش التهابات بدن است و سرعت تحلیل مفاصل را كاهش میدهد؛ به همین دلیل به افراد مبتلا به آرتروز توصیه میشود كلم بروكلی را حتما در برنامه غذاییشان داشته باشند. تركیبات بروكلی با مسدود كردن ترشح آنزیمهایی كه سبب تخریب مفاصل میشود، از مفاصل شما حفاظت میكند.
خام، پخته یا بخارپز؟ روشی كه برای آماده كردن كلم بروكلی انتخاب میكنید در جذب ریزمغذیهای كلم بروكلی نقش دارد. افرادی كه دنبال خاصیت ضد سرطانی بروكلی هستند بهتر است این سبزی را به مدت طولانی مدت نپزند و به صورت خام یا نیمپز مصرف كنند. پختن بروكلی، سبب نابودی آنزیمهای ضدسرطانی این سبزی مفید میشود و بخار پز كردن آن به مدت 20 دقیقه، سه دقیقه قرار دادن بروكلی در مایكروویو و تفت دادن آن به مدت 5 دقیقه تاثیر قابل توجهی بر خاصیتهای آن برجای نمیگذارد و خواص مفیدش را نابود نمیكند. بروكلی خام همه ریزمغذیهای ضروری را دارد، از این رو اگر از بابت التهاب روده یا افزایش گاز روده دچار مشكلات آزاردهنده نمیشوید، بهتر است بروكلی را خام مصرف كنید. بروكلی خطر هم دارد؟ بهطور كلی مصرف كلم بروكلی برای افراد مختلف ضرری ندارد و هیچ نوع تهدید جدی یا اثر جانبی مخربی ایجاد نمیكند. اما مهمترین مشكلی كه ممكن است با مصرف مقدار زیادی بروكلی پیش بیاید، التهاب روده یا افزایش گاز روده است كه به دلیل مقادیر فراوان فیبر موجود در بروكلی ایجاد میشود. البته این خاصیتی است كه در همه انواع كلمها دیده میشود اما خواص مفید آن بهقدری غالب است كه میارزد بروكلی را بهطور متعادل در رژیم غذاییتان جای دهید. علاوه بر این بهگفته متخصصان دانشکده پزشكی اوهایو، بهتر است افرادی كه خون رقیق و غلظت خون پایینی دارند از مصرف بروكلی پرهیز كنند چون كلم بروكلی با داشتن ویتامین K سبب كاهش انعقاد خون میشود كه این موضوع میتواند در مورد بیمارانی كه باید خون رقیق داشته باشد خطرآفرین باشد یا تاثیر داروها را مختلف كند. از این رو به افرادی كه داروهای رقیقكننده غلطت خون مصرف میكنند، توصیه میشود از خوردن كلم بروكلی پرهیز كنند.
شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را درباره آن، با دیگران در میان بگذارید.
بازگشت به صفحه نخست