به گزارش پایگاه خبری لقمه ، زعفران، ادویهای رایج و محبوب است که از گلی بهنام زعفران بدست میآید. اسم علمی آن Crocus sativus میباشد، و میتوان کلاله آن را خشک کرده و طی فرایندی تبدیل به ادویهای ارزشمند کرد، زعفران از نظر وزنی، با ارزشترین ادویه است. این رشتههای نازک، معمولا نارنجی متمایل به قرمز بوده و با دست، از گلهای زعفران به دقت جدا میشوند.
این گیاه معطر بهخاطر قابلیتش برای رنگ و طعم دادن به غذا، همراه با فواید خاصش برای سلامتی، بسیار پرطرفدار است.
ترکیب ارگانیک منحصربفرد زعفران، آن را تبدیل به یک افزودنی قدرتمند در رژیم غذاییتان کرده است، زیرا حاوی بیش از ۱۵۰ ترکیب متغیر شامل کاروتنوئیدها، سافرانال، کروستین، آنتیاکسیدانها و سایر مواد بیوشیمیایی همراه با مواد معدنی و ویتامینها میباشد که برای سلامت انسان ضروریند.
رایج ترین شکل زعفران، مدل خشک شده یا پودری آن است، اما شما میتوانید مکملهای زعفران را هم از برخی از فروشگاههای خوراک گیاهی تهیه کنید. تنها مقدار کمی از این چاشنی کافیست تا از فوایدش بهرهمند شوید، و بیشترین میزانی که باید روزانه مصرف نمایید، بین نیم تا یک گرم از این ادویه با ارزش است.
از زعفران میتوان برای ماساژ، انواع سوپ، نوشیدنیهای گرم یا داروهای تلخ استفاده کرد. میتوانید زعفران را در بیشتر فروشگاههای غذایی ارگانیک و خواروبارفروشیها پیدا کنید، و قرصهای مکمل آن هم در عطاریها موجود است. حالا نگاهی دقیقتربه این گیاه جادویی میاندازیم تا پرده از فواید بیشمارش برداریم.
سلامت سیستم ایمنی
هرچند اغلب فکر میکنیم ادویهها، فواید خاصی ندارند و صرفا ابزاری برای مزه دادن به غذا هستند، اما واقعیت این است که ادویهها، حاوی مقادیر زیادی از مواد مغذی خاص مانند ویتامین ث میباشند. اسید اسکوربیک یا همان ویتامین ث، برای سلامت انسان فوقالعاده ضروری است،
چون باعث تحریک سیستم ایمنی بدن برای تولید گلبولهای سفید میشود که خط مقدم دفاعی بدن در برابر بیماریها بوده و همچنین برای تولید کلاژن، ضروری است، کلاژن هم برای تولید سلولی در بدن جهت ترمیم زخم و جراحت، رشد عضله، ترمیم رگهای خونی و تولید بافت، لازم است.
گردش خون
زعفران میتواند بهعنوان یک افزاینده انرژی موثر عمل کرده و با افزایش گردش خونتان، متابولیسم بدنتان را هم بیشتر کند.
وجود مقادیر زیادی از آهن در زعفران، یعنی اینکه این گیاه میتواند مقدار گلبولهای قرمز خونتان را افزایش دهد و در نتیجه موجب بیشتر شدن گردش خون و اکسیژنرسانی به سیستمهای اندامی برای سوخت و ساز سالمتر و پیشگیری از علائم کمخونی شود.
سلامت قلب و فشارخون
بهنظر میرسد، بهبود سلامت قلب، امروزه، یکی از اهداف اصلی درسلامت انسان است، و یکی از راههای ساده برای تامین این هدف، افزایش مصرف پتاسیم میباشد.
پتاسیم، بهعنوان یک رگگشا، استرس و فشار روی رگهای خونی و شریانها را کاهش داده و اجازه میدهد فشارخون، تنش و فشار روی سیستم قلبی و رگی را تخفیف دهد، که در نهایت از رخ دادن مواردی چون تصلب شرایین، حملات قلبی و سکته مغزی پیشگیری میشود.
دیابت
مقادیر چشمگیری از منگنز میتواند به بدن در بهینهسازی میزان قند خون کمک کند.
دیابت، یکی از خطرناکترین و شایعترین بیماریها در دنیای امروز است، که در کل دنیا میلیونها نفر را درگیر کردهاست. شما میتوانید با کنترل میزان قندخون، انسولین و گلوکز، از ایجاد زمینه برای دیابت نوع دوم جلوگیری کرده یا اگر از این بیماری رنج میبرید، علائم آن را کنترل نمایید.
اضطراب و وضعیت روحی
گفته میشود که زعفران، افسردگی خفیف را فرونشانده و وضعیت روحی را در آنهایی که مدام زعفران مصرف میکنند، بهبود میدهد. ترکیبات بسیار فعال موجود در زعفران، تاثیراتی روی سیستم غدد درونریز داشته و میتواند در تشدید رهاسازی هورمونهایی که منجر به حفظ سلامتی و شادی میشوند، موثر باشد.
همین تاثیر مشابه در زنان بهعنوان عاملی برای افزایش میل جنسی عمل میکند. همچنین مطالعات فراوان نشان داده، زعفران، یک داروی ضدافسردگی طبیعی است.
استحکام استخوان
بعضی از مواد معدنی و ترکیبات ارگانیک موجود در زعفران، موجب جذب بیشتر و بهتر مواد مغذی بهویژه کلسیم میشود.
با افزایش میزان کلسیمی که بدن ما میتواند از طریق غذا جذب نماید، شانس بهتری در تقویت تراکم موادمعدنی استخوانمان و درنتیجه پیشگیری از بیماریهایی چون پوکی استخوان و سایر بیماریهای مربوط به بالا رفتن سن خواهیم داشت.
عملکرد عصبی
ویتامینهای گروه ب، معمولا یکی از چیزهایی است که در سلامت انسان مورد غفلت قرار میگیرد، اما نقشی اساسی در عملکرد اعصاب درتمام بدن دارد.
حجم بالای ویتامین ب۶ یافته شده در چاشنی زعفران، میتواند به عملکرد بهتر سیستم عصبی کمک کرده و از بعضی از اختلالات کشنده و خطرناکی که از عملکر ضعیف سیستم عصبی ناشی میشود، جلوگیری کرد.
خواص ضد درد
تسکین درد، همیشه یکی از خواص ارزشمند یک گیاه یا داروی طبیعی است، و ترکیب متغیر سافرانال موجود در زعفران، بهعنوان آرامبخش و مسکن برای خیلی از بیماران عمل میکند. این تاثیر آرامشبخشی، میتواند به تسکین درد، کاهش اضطراب و استرس، بهبود عادات خواب و بهطور کلی آرامش ذهن و جسم کمک کند که همیشه یک اتفاق خوب است!
پیشگیری از سرطان
زعفران با دارابودن بیش از صد ترکیب متفاوت، خواص آنتی اکسیدانی فراوانی از خود نشان داده است.
ترکیبات آنتی اکسیدانی متفاوتی در زعفران وجود دارد که بسیاری از آنها رادیکالهای آزاد را در بدن پیدا کرده و خنثی میکنند، رادیکالهای آزاد، تولیدان جانبی متابولیسم سلولی هستند که میتوانند منجر به تغییر سلولهای سالم یا نابودیشان شوند.
زعفران میتواند سیستم عمومی ایمنی را تقویت کرده و در موارد خاصتر، از گسترش سرطان در بدن جلوگیری نماید.
تاثیرات گوارشی
یکی از کهنترین و شناختهشدهترین کاربردهای زعفران، برای دل بهمخوردگی و نفخ زیاد است. طبیعت ضد درد و ضد التهاب زعفران، به آرام کردن درد معده و کاهش التهاب کمک میکند و در نتیجه موجب بهبود یبوست، کاهش نفخ، قولنج و دل پیچگی و التیام بیماریهای جدیتر مانند زخم معده میشود.
ورم و التهاب
کرم و روغن زعفران، بهعنوان ابزاری رایج در ماساژ، از ترکیبات این گل میتواند درد را در سراسر بدن از بین برده وموجب آرامش شود.
زعفران برای افرادی که از آسیبهای ورزشی، آرتریت، نقرس و سایر بیماریهای التهابی رنج میبرند، درمانی شگفتانگیز است. همچنین، برای درمان موضعی کبودی و کوفتگی و زخمها، ترکیبات آنتیاکسیدانی سریعالعمل موجود در زعفران، میتواند به تسریع فرایند التیامبخشی کمک کند.
کلام آخر جهت هشدار
مصرف زعفران در دوزهای بالا میتواند خطرات بالقوه داشته باشد، چون تجمع زیاد عناصر بسیار فعال موجود در زعفران، میتواند طیفی از تاثیرات گوناگون روی بدن داشته باشد. با این وجود، در دوزهای کمتر( مثلا در وعدههای غذایی یا به شکل قرصهای مکمل)، عوارض جانبی خاص یا خصوصیات آلرژیک مشاهده نشده است.
بعضی از تاثیرات جانبی گزارش شده، شامل خشکی دهان، سرگیجه، تهوع، اضطراب، احساس خستگی، و تغییراتی در اشتها و ذائقه میباشد، اما این علائم بسیار نادر هستند. مثل همیشه، پیش از افزودن یک عامل جدید و جدی به رژیم گیاهیتان، با یک پزشک یا گیاهشناس دانش آموخته مشورت کنید.
نقل از :سلامتی