شناسایی ماده‌ خطرناک غذاهای کنسروی در 20 ثانیه


پایگاه خبری لقمه: پژوهشگران دانشگاه صنعتی سهند و دانشگاه تنسی آمریکا نانوحسگر زیستی برای شناسایی نوعی ماده‌ خطرناک موجود در غذاهای کنسرو شده عرضه کردند که قادر است در مدت‌ زمان 29 ثانیه این ماده را شناسایی کند.

به گزارش پایگاه خبری لقمه ، عادات نامطلوب غذایی در شیوه‌ زندگی کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، علاوه بر اینکه تهدیدی برای سلامتی کودکان و نوجوانان محسوب می‌شود، سایر افراد را نیز در معرض ابتلا به انواع بیماری‌ها قرار می‌دهد.

 
یکی از راه‌های آسان برای تهیه‌ غذا، استفاده از کنسرو آنها است. مطالعات محققان حوزه‌ غذا و دارو نشان می‌دهد که استفاده از غذاهای کنسرو شده در بلندمدت باعث ایجاد مشکلات متعددی در انسان می‌شود. برخی از این مشکلات ناشی از استفاده از مواد خطرناک در تولید قوطی‌های کنسرو می‌شود.
 
بر این اساس، محققان دانشگاه صنعتی سهند با همکاری دانشگاه تنسی آمریکا نانو حسگری برای شناسایی نوعی ماده خطرناک موجود در کنسرو ارائه کردند.
 
دکتر هادی میرزاجانی از محققان این طرح تحقیقاتی با اشاره به ماده‌ خطرناک بیسفنول A به ‌عنوان یکی از مواد پرکاربرد در تولید قوطی‌های کنسرو، گفت: این تحقیقات با هدف پایش غلظت ماده خطرناک بیسفنول A در غذاهای کنسرو شده و نوشیدنی‌های موجود در ظروف پلاستیکی بوده است.
 
وی اضافه کرد: روش‌های ارائه شده‌ قبلی به آزمایشگاه‌های بسیار مجهز نیاز دارند و بسیار هزینه‌بر هستند، ضمن آنکه از قدرت بالا در تشخیص برخوردار نیستند. بنابراین در این کار تحقیقاتی تلاش کردیم تا با طراحی و ساخت یک زیست نانوحسگر ارزان و سریع، مشکلات روش‌های قبل در شناسایی این ماده‌ خطرناک را رفع کنیم.
 
میرزاجانی هزینه‌ بسیار پایین را از مزایای نانو حسگر تولیدشده  عنوان کرد و افزود: هزینه‌ ساخت این حسگر، حتی در ابعاد آزمایشگاهی در حدود 3000 تومان است که اگر به تولید انبوه برسد، قیمت تمام شده آن کاهش خواهد یافت.
 
به گفته وی با توجه به فرآیند ساخت پیشنهادی، کل تجهیزات اولیه برای ساخت حسگر با مبلغی بالغ بر 20 میلیون تومان قابل تأمین است. استفاده از این روش ساخت نیز به حساسیت بسیار بالا و زمان آشکارسازی بسیار پایین در حد 20 ثانیه منجر شده است.
 
میرزاجانی استفاده از فناوری نانو را یکی از دلایل اصلی بالا بودن دقت این حسگر دانست و یادآور شد: در ساختار این حسگر از آپتامر به‌ عنوان مولکول پروب استفاده شده است. آپتامرها ساختارهای نانومتری هستند که از یک طرف به سطح الکترود حسگر متصل می‌شوند و طرف دیگر در داخل محلول حاوی ماده‌ شیمیایی شناور می‌شوند. برای یک حسگر با کاربرد خاص، آپتامرها می‌توانند طوری انتخاب شوند که دارای قابلیت اتصال و گزینش پذیری بالایی نسبت به یک مولکول خاص باشند.
 
این محقق با تاکید بر اینکه برای ساخت این حسگر از روش مدار چاپی استفاده شد، اظهار کرد: مواد اولیه و تجهیزات آن به‌ آسانی و به ارزانی در داخل کشور وجود دارد؛ بنابراین با اعمال تحریم‌ها در بازه‌های زمانی مختلف، این اطمینان وجود دارد که واحدهای صنعتی بتوانند نیازهای خود را به‌راحتی تأمین کنند.
 
وی اضافه کرد: مدت‌زمان آشکارسازی ماده خطرناک بیسفنول 20 ثانیه است.
 
به گفته این دانش‌آموخته دانشگاه صنعتی سهند، بیسفنول A در حجم زیادی برای تولید پلاستیک‌های پلی کربنات و رزین‌های اپوکسی مورد استفاده در محصولات پلاستیکی، دیواره قوطی‌های کنسرو، ظروف غذا و نوشیدنی‌ها و اسباب‌بازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در غذاهای کنسرو شده این ماده به‌راحتی می‌تواند وارد مواد غذایی موجود در قوطی شده و موجبات اختلال در سیستم غدد درون‌ریز را فراهم کند.
 
نتایج این تحقیقات که حاصل همکاری دکتر هادی میرزاجانی دانش‌آموخته‌ مقطع دکترای دانشگاه صنعتی سهند تبریز، دکتر اسماعیل نجفی اقدم و دکتر حبیب بدری قوی فکر از اعضای هیأت علمی دانشگاه سهند تبریز و محققانی از دانشگاه تنسی آمریکا است، در مجله Biosensors and Bioelectronics با ضریب تأثیر 7.780 منتشر شد.

شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را با دیگران در میان بگذارید.

 بازگشت به صفحه نخست


نقل از :ایسنا

کد: 11407 تاریخ نشر: ۱۳۹۶ يکشنبه ۸ مرداد بازدید: 2416 ساعت: 11:19 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 خورگشت به معرفی غذاهای محلیاستانهای جنوبی کشور می پردازد ۱۳۹۸ شنبه ۱۸ خرداد
2 طرز تهیه‌ی پنکیک شکلاتی با عسل برای صبحانه ۱۳۹۶ دوشنبه ۲۰ آذر
3 نبات فله ای نخرید/استفاده از رنگ شیمیایی در نبات ۱۳۹۶ چهارشنبه ۲۹ شهريور
4 سالاد نودالیت، غذایی محبوب کودکان ۱۳۹۶ چهارشنبه ۸ شهريور
5 طرز تهیه‌ی یک نوع سس سالاد ۱۳۹۶ سه شنبه ۳۱ مرداد
6 چگونه کیک طبقه‌ای رنگارنگ درست کنیم؟ ۱۳۹۶ سه شنبه ۳۱ مرداد
7 طرز تهیه‌ی املت به روش ژاپنی ۱۳۹۶ دوشنبه ۳۰ مرداد
8 طرز تهیه کیک پای سیب ۱۳۹۴ دوشنبه ۳۰ آذر
9 طرز تهیه ماهی شکم پر (2) ۱۳۹۴ دوشنبه ۳۰ آذر
10 پیشنهاد مجری تلویزیون برای علمی شدن کشاورزی ۱۳۹۴ يکشنبه ۱۱ مرداد


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی
امسال شب یلدا را چگونه می گذرانید؟
 




عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  کنترل کلسترول به کمک روغن ماهی پایگاه خبری لقمه: یک مطالعه جدید نشان می دهد که اف...

  در مصرف میوه زیاده روی نكنید

  غذاهایی كه باید آنها را بیشتر خورد تنوع محصولات و مواد غذایی و فلسفه خوردن غذاها، نشا...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

آشنایی با زمان مصرف ویتامین‌ها و مکمل‌ها مصرف مکمل‌های ویتامین آداب خودش را دارد. شما نمی‌توانید در هر ساعت از روز و به هر شکل که خواستید ویتامین را مصرف کنید.
ضررهای مصرف زیاد چای سیاه نوشیدن یک فنجان چای داغ پس از یک روز پرمشغله می تواند خستگی را از تن درآورد. قرن هاست که از این نوشیدنی داغ و آرام بخش، برای آرام کردن ذهن و بدن استفاده می شود.
آجیل بوداده یا خام، کدام بهتر است؟ ترکیب آجیل هرچه باشد، مجموعه‌‌ای از مغزها است که همگی فواید تغذیه‌‌ای بسیار زیادی داشته و سرشار از مواد مغذی هستند. چربی موجود در انواع آجیل از نوع اشباع‌ نشده است که کلسترول خون را پایین آورده و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را کاهش می‌‌دهد.
انار؛ میوه‌ پرخاصیت پاییزی تحقیقات نشان داده است که انار ۳ برابر چای سبز، آنتی‌اکسیدان دارد. نقش آنتی‌اکسیدان‌ها، حفاظت از بدن در برابر استرس‌ها، آلودگی‌های شیمیایی و میکروبی، بیماری قلبی و سرطان‌هاست.