خطرناک ترین سموم غذایی و فرآورده های کشاورزی تقلبی کدامند؟


پایگاه خبری لقمه: رئیس مرکز تحقیقات سلامت غذا دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی عنوان کرد میزان سموم کشاورزی و سایر سموم موجود در محصولات تولید شده در داخل و فرآورده‌های وارداتی به طور روتین توسط سازمان‌های نظارتی پایش می‌شود.

 به گزارش پایگاه خبری لقمه، حسن یزدان پناه دکترای سم شناسی و داروشناسی و رئیس مرکز تحقیقات سلامت غذا دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به بررسی آفت کش‌ها در محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: میزان سموم کشاورزی و سایر سموم موجود در محصولات تولید شده در داخل و فرآورده‌های وارداتی به طور روتین توسط سازمان‌های نظارتی پایش می‌شود.

 
وی، بررسی فلزات سنگین در محصولات کشاورزی و غذایی را مورد توجه قرار داد و عنوان کرد: خوشبختانه برای بررسی حدود مجاز این سموم هم برنامه‌های مدونی تدوین و اجرایی شده است و میزان این سموم در انواع محصولات ارزیابی و پایش می‌شود.
 
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره مشخصات محصولات غذایی کشاورزی استاندارد، اظهار کرد: بر اساس استانداردهای جهانی سه اصل سلامت، کیفیت و اصالت مواد غذایی برای اطمینان از استاندارد محصولات کشاورزی بررسی می‌شود.
 
وی با بیان اینکه امروزه بررسی سلامت محصول کشاورزی از اهمیت ویژه ای برخورداراست ادامه داد: به طور مثال برای بررسی محصولی مانند زعفران علاوه بر سلامت، اصالت محصول و محل تولید نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد. اگر زعفرانی محصول استان مرکزی است و ادعا شود که مثلاً در استان خراسان تولید شده در واقع این محصول اصیل نبوده و از نظر سازمان‌های بین المللی امکان فروش ندارد.
 
دکترای سم شناسی و دارو شناسایی ادامه داد: در مورد اصالت فرآورده‌های کشاورزی موضوع سلامت کاملاً از بحث اصالت جدا است، ممکن است فرآورده‌ای کاملاً سالم و منطبق با استاندارهای بین المللی تولید شده باشد ولی محل تولید به اشتباه درج شده باشد، لذا بر اساس قوانین، این محصول تقلبی محسوب می‌شود و امکان خرید و فروش ندارد.
 
یزدان پناه با تاکید بر این که امروزه دنیا به دنبال این موضوع است که اصالت محصولات را بررسی کند خاطرنشان کرد: اگر چنانچه ادعا شود عسل تولید شده از گیاهی مثل گون است ولی بعد از بررسی‌ها مشخص شود این فرآورده به گیاه دیگری تعلق دارد حتی اگر سلامت آن مشکلی نداشته باشد باز هم از نظر قانون بین المللی این محصول تقلبی است.
 
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یادآور شد: برای زمانی طولانی در صنعت فرآورده‌های کشاورزی صرفاً کیفیت محصول مد نظر بود و در مرحله بعد علاوه بر کیفیت، سلامت مواد غذایی در محصولات تولید شده نیز مورد توجه قرار گرفت، اما در سال‌های اخیر اصالت مواد غذایی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است.
 
وی با بیان اینکه برای بررسی اصالت مواد غذایی از تکنولوژی‌های بروز دنیا بهره برده می‌شود، تاکید کرد: در دو سال گذشته در کشورهای اروپایی موضوعی که بیش از سایر موارد دچار آسیب شده اساساً اصالت مواد غذایی بوده است چرا که مابقی موارد سلامت قابل ارزیابی دقیق است ولی اصالت غذا ممکن است در برخی حوزه‌ها دچار چالش شود.
 
معاون پژوهشی دانشکده داروسازی ادامه داد: اولین گام بررسی سلامت محصولات غذایی و فرآورده‌های غذایی، اصالت محصول است، در مراحل بعدی کیفیت، سلامت و میزان آلاینده‌ها نیز بررسی می‌شود.
 
وی با اشاره به این که قوانین مربوط به کیفیت، اصالت و سلامت غذا به صورت جدی دنبال می‌شود اضافه کرد: مشتری حق دارد که در ازای پولی که پرداخت می‌کند، محصولی سالم و با اصالت دریافت کند.
 
یزدان پناه با بیان این که محصولات غذایی که تولید می‌شوند باید عاری از آلاینده‌ها باشند گفت: محصولات و فرآورده‌های کشاورزی باید بدون آلاینده‌ها باشند و یا میزان این مواد پایین‌تر از حدود مجاز وضع شده باشد، همچنین کاملاً مشخص باشد که این محصولات در کدام منطقه جغرافیایی تولید شده اند، بنابراین سلامت مواد غذایی قسمتی از یکپارچگی تولید را به خود اختصاص می‌دهد.
 
معاون پژوهشی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: کیفیت، سلامت و اصالت محصولات غذایی تعیین می‌کند که این محصولات می‌توانند توسط مصرف کننده استفاده شود یا خیر.
 
وی با بیان اینکه اگر قصد داشته باشیم صرفاً موضوع سلامت مواد غذایی را مورد بررسی قرار دهیم، مهمترین آلاینده‌ها، آلاینده‌های شیمیایی و میکروبی هستند توضیح داد: خوشبختانه استانداردهای ملی حدود مجاز این آلاینده‌ها در کشور ما تدوین شده و توسط سازمان ملی استاندارد، سازمان دامپزشکی کشور، سازمان غذا و دارو و وزرات بهداشت به طور دقیق اجرا می‌شود.
 
یزدان پناه ادامه داد: سلامت مواد غذایی در آزمایشگاه‌های دولتی و خصوصی کشور که دارای تاییدیه از سازمان غذا و دارو، سازمان دامپزشکی و سازمان ملی استاندارد است، کنترل می‌شود.
 
وی در پاسخ به این سوال که اگر سلامت مواد غذایی کنترل نشود چه تأثیری در سلامت عمومی مردم دارد؟ گفت: طبیعتاً سموم در مقادیر بالاتر از حد مجاز که در غذاها وجود دارد می‌تواند منجر به ابتلاء به بیماری‌های حاد و مزمن شود.
 
یزدان پناه با تاکید بر این که بر مبنای مطالعات علمی اثرات سمی آلاینده‌های مواد غذایی در بدن مشخص شده است، توضیح داد: بخشی از این اطلاعات را سازمان بهداشت جهانی از منابع علمی استخراج می‌کنند و میزان سموم در مواد غذایی توسط سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد، تهیه می‌شود و در ادامه نیز کمیته‌های تخصصی این سازمان‌ها با انجام ارزیابی خطر، حدود مجاز سموم در مواد غذایی را اعلام می‌کنند.
 
وی تاکید کرد: وظیفه اصلی سازمان‌های نظارتی پایش روتین محصولات است چرا که اگر میزان سموم موجود بالاتر از حد استاندارد باشد خطرات جدی را برای انسان ایجاد می‌کند.

 

خبرنگار: محمدصالح حجت الاسلامی

 

 

 بازگشت به صفحه نخست




کد: 14547 تاریخ نشر: ۱۴۰۰ سه شنبه ۲۱ دي بازدید: 1564 ساعت: 7:25 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 تقدیر از ۱۰ ایده برتر در رویداد فناوری‌های نوین کاهش ضایعات کشاورزی و غذایی ۱۴۰۳ شنبه ۱۷ آذر
2 قیمت گوجه‌فرنگی کاهشی شد ۱۴۰۳ جمعه ۹ آذر
3 گسترش تولید ماشین‌آلات صنایع غذایی در یک شرکت دانش‌بنیان ۱۴۰۳ سه شنبه ۶ آذر
4 افزایش روسیه واردات میوه/نیاز روسیه به طیف گسترده محصولات کشاورزی ۱۴۰۳ يکشنبه ۱۳ آبان
5 افزایش ۲۸ درصدی صادرات محصولات کشاورزی در ۷ ماهه امسال+ جزئیات ۱۴۰۳ سه شنبه ۸ آبان
6 عدم تعیین نرخ خرید تضمینی برنج از سال ۱۴۰۰/عدم استقبال کشاورزان از صدور شناسه محصولات ۱۴۰۳ يکشنبه ۱ مهر
7 ۵.۶ میلیون دلار درآمد کشور از صادرات عسل ۱۴۰۳ چهارشنبه ۳۱ مرداد
8 وزیر آینده جهاد کشاورزی باید شهامت دفاع از کشاورزان را داشته باشد ۱۴۰۳ سه شنبه ۲۳ مرداد
9 هدفگذاری تولید ۷۰۰ هزار تنی گیاهان دارویی در کشور ۱۴۰۳ دوشنبه ۲۲ مرداد
10 تهران میزبان دومین نمایشگاه صنعت آکواریوم ماهیان زینتی می شود ۱۴۰۳ يکشنبه ۱۴ مرداد
11 لزوم ساماندهی بیشتر بازار تهران از زبان معاون استاندار ۱۴۰۳ شنبه ۱۳ مرداد


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی
امسال شب یلدا را چگونه می گذرانید؟
 




عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  توصیه‌های تغذیه‌ای برای پیشگیری از گرمازدگی کارشناس تغذیه معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزش...

  10 تفاله غذایی که بهتر است آنها را دور نریزید ته مانده ها و تفاله های بعضی از غذاها و میوه هایی ...

  این خوراکی‌ها آفت دهان را تشدید می‌کنند کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت:...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

چرا مجبورم لاغر شوم؟! این روزها درزندگی بی تحرک ما که پر از رژیم های ناسالم و انواع فست فودها و غذاهای چرب و خیلی شیرین است، اینگونه معمول شده که چند کیلو اضافه وزن آنقدرها هم خطرناک نیست و ما آن را عاملی برای تهدید سلامتی نمی دانیم.
تأثیر نور و صدا روی نحوه‌ی غذا خوردن در رستوران زمانی که به رستوران می‌روید به چه چیزی دقت می‌کنید؟ کیفیت غذا؟ قیمت‌ها؟ تنوع غذایی؟ مکان رستوران؟
شرایط لازم برای درمان چاقی با جراحی یک متخصص و فلوشیپ جراحی چاقی معتقد است که اگر معایب چاقی و معایب عمل جراحی را برای مقایسه با هم در دوکفه ترازو قرار دهیم، بدون شک معایب چاقی سنگین تر خواهدبود.
توصیه‌های سرآشپز برای کاهش مصرف نمک همه می‌دانیم که مصرف بیش از اندازه‌ی نمک برای سلامتی خوب نیست. امروزه سرآشپزهای حرفه‌ای با علم به این موضوع سعی دارند در عین تهیه‌ی غذاهای خوشمزه، میزان سدیم (نمک) استفاده شده در غذاهایشان را کاهش دهند.