قیمت دلار چه زمانی واقعی می‌شود؟


پایگاه خبری لقمه: یک کارشناس حوزه اقتصاد گفت: بنیاد قیمت دلار در بازار ایران مبتنی بر ما به التفاوت نرخ تورم ایران و آمریکا است بنابراین کاهش قیمت دلار نشان دهنده افت تورم است.

به گزارش پایگاه خبری لقمه، امروز پنجشنبه ۱۸ خرداد قیمت دلار پس از گذشت ۳ ماه وارد کانال ۴۹ هزار تومان شد. دلیل این امر چیست؟ پیمان مولوی یکی از کارشناسان حوزه اقتصاد در این باره به مهر گفت: قیمت دلار در بازار ایران زمانی که زیر ۵۰ هزار تومان یا حتی به حدود ۶۰ هزار تومان می‌رسد را نباید خیلی به عنوان ریزش یا افزایش بسیار در نظر گرفت چون واقعی نیست. به این موضوع باید به شکل بنیادی نگاه کرد.
 

قیمت واقعی دلار تابعی از نرخ تورم است

وی افزود: بنیاد قیمت دلار در بازار ایران مبتنی بر ما به التفاوت نرخ تورم کشور ما و آمریکا است.

مولوی اظهار کرد: این مدلی است که از بین تمام مدل‌های اقتصادی موجود از سال ۹۷ درباره بازار ایران جواب داده است. به عنوان مثال اگر تورم در ایران ۵۰ درصد و در آمریکا که در حال حاضر ۵ درصد است، ما به التفاوت ۴۵ درصد باشد این عدد به معنی کاهش ارزش ریال نسبت به دلار است.

وی ادامه داد: در ۳۶۵ روز سال گذشته متوسط و میانگین تفاوت ارزش ریال و دلار بین ۳۵ تا ۳۶ هزار تومان بود (ما به التفاوت نرخ تورم در ایران و آمریکا). با وجود اینکه در مقطعی قیمت دلار وارد کانال ۶۰ هزار تومان در اوج و در پایین‌تر سطح به کانال ۳۲ هزار تومان هم رسید.
 
مولوی در توضیح بیشتر عنوان کرد: اگر تورم در ایران به عنوان مثال ۴۵ درصد باشد ما به التفاوت آن با آمریکا که ۵ درصد است تقریباً حدود ۴۰ درصد خواهد بود که کاهش ارزش ریال را نشان می‌دهد.
 
وی پیش بینی کرد: اگر نرخ تورم در کشور همین عدد باقی بماند میانگین تفاوت بین ۴۰ تا ۴۵ درصد خواهد بود.
 

راه کاهش قیمت دلار چیست؟

 
مولوی با بیان اینکه هنگامی که قیمت دلار بیش از ۵۰ هزار تومان یا کمتر از آن می‌شود خیلی دوام نخواهد داشت، گفت: اگر نرخ تورم در کشور کنترل شود تغییر قیمت دلار واقعی خواهد بود. به این ترتیب کاهش ارزش ریال متوقف شده و نرخ تورم در ایران و آمریکا در سطحی برابر قرار خواهند گرفت. در نتیجه قیمت دلار کاهش واقعی خواهد داشت. در ادامه هم شاهد نوسان قیمت در هیچ یک از بازارهای داخلی چه دلار و طلا و چه مسکن و خودرو نخواهیم بود.
 
این کارشناس حوزه اقتصادی با اشاره به ورود پول‌های بلوکه شده به کشور، بیان کرد: برگشت پول‌های بلوکه شده بی تأثیر نیست اما اثر آن مقطعی است. به عنوان مثال اگر امروز ۷ میلیارد دلار آزاد شود و دولت تمام این پول را به بازار تزریق کند فقط مدتی می‌تواند قیمت دلار را کنترل کند در ادامه دوباره شاهد نوسان قیمتی در بازارهای مختلف خواهیم بود.
 
وی تاکید کرد: بسیاری از مسائل در ایران ناشی از جو روانی بوده و محلی از اعراب ندارد. به عنوان مثال در دولت قبل هنگامی که مذاکرات برجام در حال انجام بود قیمت دلار تا ۲۱ هزار تومان هم کاهش یافت. در واقع نرخ تورم هر عددی باشد کاهش ارزش پول ملی اجتناب ناپذیر است.
 
وی یادآور شد: توجه داشته باشیم نرخ دلار ثابت است و در بازار جهانی کمترین نوسان را دارد اما این ارزش ریال است که تغییرات زیادی را تجربه می‌کند و آب می‌رود و این موضوع چالش اصلی اقتصاد کشور است.
 
مولوی گفت: اگر نرخ تورم آمریکا تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی به حدود ۳.۵ درصد برسد قیمت دلار در ایران همان قدر افزایش می‌یابد زیرا با فرض تثبیت نرخ تورم در ایران ما به التفاوت بیشتر خواهد شد. حتی اگر بانک مرکزی ورود کند و پول پاشی کند حفظ تصنعی ارزش ریال بوده و مقطعی اثر دارد.
 
این کارشناس حوزه اقتصاد با بیان اینکه کاهش ارزش ریال با نرخ تورم حتمی است، گفت: تجربه‌ای که در ترکیه هم شاهد هستیم. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری فعلی ترکیه بیش از انتخابات ۳۰ میلیارد دلار پول بانک مرکزی به بازار تزریق کرد تا فاصله بین لیر و دلار را روی عدد ۱۵ حفظ کند. امروز پس از انتخابات این فاصله ۲۵ هزار لیر شده است. چون آن پول‌ها نیست اما تورم پابرجا است. این موضوع امری جهان شمول و مربوط به اقتصاد کلان است.
 

خبرنگار: محمدصالح حجت الاسلامی

بازگشت به صفحه نخست


نقل از :مهر

کد: 15221 تاریخ نشر: ۱۴۰۲ جمعه ۱۹ خرداد بازدید: 851 ساعت: 9:59 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 ماراتن جدید برای افزایش قیمت گوشت کلید خورد ۱۴۰۴ دوشنبه ۲۳ ارديبهشت
2 دلیل تولید مازاد گوشت مرغ و تخم مرغ و افت قیمت در بازار ۱۴۰۴ جمعه ۶ ارديبهشت
3 رشد محدود قیمت طلا در بازار تهران/ دلار کاهشی شد ۱۴۰۴ جمعه ۶ ارديبهشت
4 دلار وارد کانال ۷۰ هزار تومان شد/کاهش تقاضای سفته‌بازی ۱۴۰۴ دوشنبه ۲ ارديبهشت
5 سیگنال دور دوم مذاکرات به بازار طلا و سکه؛ سکه ۳.۸ میلیون تومان ریخت ۱۴۰۴ يکشنبه ۱ ارديبهشت
6 ربات میوه‌چین ساخته شد ۱۴۰۴ شنبه ۳۱ فروردين
7 وعده وزیر درباره نرخ خرید گندم/ قیمت نان گران می‌شود؟ ۱۴۰۴ يکشنبه ۲۵ فروردين
8 غافلگیری با قیمت ۱۱ میلیونی گوجه سبز! ۱۴۰۴ چهارشنبه ۲۱ فروردين
9 ضربه تعرفه‌های ترامپ به نفت؛ لرزه بر اندام اقتصاد آذربایجان ۱۴۰۴ جمعه ۱۶ فروردين
10 رقابتی‌شدن قیمت کالا و خدمات، به دنبال اجرای دستورالعمل جدید نرخ‌گذاری ۱۴۰۳ سه شنبه ۳۰ بهمن
11 عامل اصلی افزایش قیمت برنج چیست؟/ بازار برنج متعادل می‌شود ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۸ بهمن


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  تابستان دلپذیر با این عرقیات گیاهی در فصل تابستان بیشتر از فصل‌های دیگر سال تمایل به ...

  تغذیه در پیاده‌ روی اربعین پایگاه خبری لقمه: به دلیل وجود برخی بیماری‌ها در ک...

  آیا رژیم اهالی قطب شمال را امتحان کرده اید؟ رژیم غذایی که مخصوص اهالی شمالی جهان است سبب کاهش ...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

ظروف پلاستیکی یکبار مصرف و مواد نگهدارنده از عوامل موثر شیوع آندومتریوز یک متخصص زنان زایمان و نازایی گفت: بیماری آندومتریوز اخیرا به دلیل بارداری در سنین بالا، استفاده از ظروف پلاستیکی یکبار مصرف و مواد نگهدارنده موجود در برخی مواد غذایی مانند تن ماهی افزایش یافته است.
گوشت کبابی خوشمزه است اما... واقعیت این است كه اكثریت مردم جامعه از اینكه شیوه پخت غذای آنها روی ارزش و سلامت غذایی كه پخته‌اند تاثیر مستقیم و بسیار مهمی دارد، ناآگاهند.
خواص پای مرغ بی‌شمار بشناسید عصاره پای مرغ، مملو از ویتامین D، ویتامین A، کلسیم، فسفر، منیزیم و اسیدهای چرب، همچنین سرشار از مواد غضروف‌ساز از جمله «سولفات کندروئتین» است که به جلوگیری و ترمیم نکروز و پوسیدگی مفاصل و غضروف‌ها کمک می‌کند.
شاگرد زرنگ‌ها چه می‌خورند؟ بعضی پدر و مادرها می‌گویند وقتی مدرسه‌ها دوباره باز می‌شود و سال تحصیلی جدیدی در پیش است، یکی از سخت‌ترین کارها و وظایفی که به عهده دارند، انتخاب میان‌وعده‌های مناسب برای فرزندشان است. آنها یا نمی‌دانند کدام از مواد غذایی می‌تواند بهترین انتخاب برای میان وعده دانش‌آموزان باشد یا نمی‌توانند فرزندشان را متقاعد کنند که در ساعت‌های درس و مدرسه از مواد غذایی مناسب استفاده کند.