آشنایی با غذاهای ضد آنفلوانزا


اگرچه با پیشرفت علم پزشکی، آنفلوانزا دیگر بیماری کشنده‌ای نیست، اما در گروه‌های آسیب‌پذیر مثل کودکان، سالمندان، زنان باردار، افراد مبتلا به مشکلات تنفسی و بیماران با نقص ایمنی ممکن است همراه با خطراتی باشد.

به گزارش لقمه، آنفلوانزا بیماری ویروسی است که دستگاه تنفس فوقانی و تحتانی را درگیر می‌کند. این بیماری عفونی در فصول سرد شایع‌تر است که احتمالاً به دلیل سرمادوست بودن ویروس آن است، هرچند برخی بر این باورند که تجمع انسان‌ها در محیط‌های سربسته در فصل سرما موجب شیوع آن می‌شود. علائم آن کمی متفاوت با سرماخوردگی است و شامل اسهال، تهوع، احساس ضعف و سرما نیز می‌شود. اگرچه با پیشرفت علم پزشکی، آنفلوانزا دیگر بیماری کشنده‌ای نیست، اما در گروه‌های آسیب‌پذیر مثل کودکان، سالمندان، زنان باردار، افراد مبتلا به مشکلات تنفسی و بیماران با نقص ایمنی ممکن است همراه با خطراتی باشد. ابتلا به آنفلوانزا در کودکان کوچک‌تر علاوه بر تهدید حیات، اثرات بسیار نامطلوبی بر رشد و تکامل دارد.


پیشگیری

پیشگیری از شیوع آنفلوانزا در کشورهای پیشرفته بسیار جدی گرفته می‌شود، زیرا علاوه بر تهدید سلامت، موجب کاهش کارایی و افزایش تعداد روزهای غیبت از محل کار می‌شود که مزید بر خسارت‌های مالی درمان می‌شود. پیشگیری از شیوع با آموزش‌های ساده‌ای مثل شستشوی مکرر دست و نیز ارتقاء سلامت عمومی به ویژه تغذیه مناسب امکان‌پذیر است. تغذیه مناسب با بهبود سطح ایمنی از بروز آنفلوانزا جلوگیری می‌کند.

همچنین استفاده از راهکارهای تغذیه‌ای می‌تواند به کاهش دوره و شدت علائم آنفلوانزا کمک کند. در ادامه برخی از این راهکارها به اختصار آمده است:


شیر مادر بهترین تقویت‌کننده سیستم ایمنی

بدیهی است که کودکان شیرمادر خوار از غذای ایمن‌تری استفاده می‌کنند که حاوی میکروب‌های کمتری است، اما دلیل عمده کاهش بروز انواع عفونت‌ها از جمله آنفلوانزا در کودکان تغذیه شده با شیر مادر، تأثیر مثبتی است که شیرمادر بر سیستم ایمنی دارد. لاکتوفرین موجود در شیرمادر از طرق مختلفی سیستم ایمنی کودک را تقویت می‌کند. به علاوه، کودک معمولاً با میکروب‌هایی مواجه است که مادر با آن‌ها تماس داشته و فاکتورهای دفاعی آن در شیر مادر ترشح شده است. روشن است که اگر مادر مواد غذایی تقویت‌کننده سیستم ایمنی را در رژیم خود بگنجاند، تأثیر شیر مادر در تقویت سیستم ایمنی کودک بیشتر خواهد شد.


توجه داشته باشید که در صورت ابتلای شیرخوار به آنفلوانزا هم بهترین غذا برای او شیر مادر است. همچنیندر صورتی که مادر به آنفلوانزا مبتلا شد، شیردهی باید ادامه پیدا کند تا هم مواد مغذی مورد نیاز به کودک برسد و هم فاکتورهای ایمنی ترشح‌شده در شیر مادر از کودک در مقابل ویروس آنفلوانزا محافظت کنند.

البته بهتر است که در این حالت مادر در زمان شیردهی از ماسک استفاده نماید و قبل آن دست‌ها را به خوبی با آب و صابون بشوید.


راهکارهای تغذیه‌ای

وزن خود را در محدوده نرمال نگه دارید. همه ما می‌دانیم که چاقی و اضافه‌وزن از عوامل اصلی بروز بسیاری از بیماری‌ها به ویژه، بیماری‌های قلبی عروقی و سرطان است. جالب است بدانیم که علاوه بر این، چاقی سیستم ایمنی بدن ما را ضعیف می‌کند و احتمال بروز بیماری‌های عفونی از جمله آنفلوانزا را افزایش می‌دهد. چاقی احتمالاً با افزایش ماده‌ای به نام TNFa موجب تضعیف سیستم ایمنی می‌شود. از طرف دیگر لاغری نیز همراه با ضعف سیستم ایمنی است و بسیاری از عفونت‌ها به ویژه عفونت‌های تنفسی در افراد لاغر شایع‌تر می‌باشد. لاغری مفرط به ویژه با رژیم‌های لاغری به معنی دریافت ناکافی بسیاری از مواد مغذی و انرژی است که طبیعتاً توان دفاعی بدن را به شدت کاهش می‌دهد، بنابراین همیشه وزن خود را در محدوده نرمال نگه دارید و اگر مبتلا به چاقی یا اضافه‌وزن هستید، کاهش وزن تدریجی، زیر نظر متخصص با استفاده از رژیمی که کفایت لازم را داشته باشد، ضروری است.


جوشانده‌های گیاهی

مصرف برخی جوشانده‌های گیاهی هم می‌تواند علاوه بر اثرات ذکرشده خواص درمانی خاص داشته باشد. به عنوان مثال جوشانده نعناع یا پونه و یا عصاره رزماری عوارض تنفسی به ویژه سرفه را کاهش می‌دهد و جوشانده گل گاوزبان در کاهش تب موثر است. چای زنجبیل به علت طبع گرم و خاصیت ضدمیکروبی آن اثر مطلوبی دارد.


میوه‌ها و سبزی‌های تازه

مصرف میوه‌ها و سبزی‌های تازه را فراموش نکنید. تأثیر ویتامین‌های A و C در تقویت سیستم ایمنی ثابت شده است. میوه‌ها و سبزی‌های تازه بهترین راه تامین این مواد مغذی هستند. گفته می‌شود که مصرف مکمل ویتامین C بعد از بروز اولین علامت سرماخوردگی، طول دوره و شدت بروز علائم را کاهش می‌دهد. مصرف گریپ‌فروت تازه نیز همین اثر را دارد که علاوه بر تامین ویتامین C سرشار از مواد مغذی دیگری است که به سلامت ما کمک می‌کند. اگرچه در برخی شرایط ممکن است نیاز به مکمل باشد، اما عموماً مصرف مواد غذایی حاوی این مواد مغذی انتخاب بهتری است.


لبنیات

برخی مطالعات ادعا می‌کنند که مصرف لبنیات موجب ازدیاد هیستامین شده و علائم سرماخوردگی و آنفلوانزا را تشدید می‌کند، اما برخی بیماران اظهار می‌کنند که مصرف شیر گرم به خصوص همراه با کمی عسل باعث تسکین علائم می‌شود. در هر صورت مصرف یک قاشق عسل که در یک لیوان آب گرم حل شده مطلوب است. نوشیدنی‌هایی که باید از آن‌ها دوری کرد، نوشابه‌های کافئینه، نوشیدنی‌های الکلی و نوشیدنی‌های حاوی شکر هستند.


مایعات

مایعات بیشتری بنوشید. نیاز به مایعات در زمان مقابله بدن با عفونت‌ها به ویژه با مصرف داروها افزایش می‌یابد. به علاوه، ابتلا به تب نیاز را چند برابر می‌کند. همچنین مصرف مایعات به ویژه مایعات گرم علائم عفونت‌های تنفسی را کاهش می‌دهد، به علاوه گرم کردن مجاری تنفسی می‌تواند از سرعت رشد ویروس آنفلوانزا بکاهد. آب و آب‌میوه‌ها بهترین انتخاب هستند. یکی از میوه‌های مورد توجه لیمو است که آب آن اثر خوبی در بهبود آنفلوانزا دارد.


ادویه‌ها

در مصرف ادویه‌ها دقت کنید. مصرف برخی ادویه‌ها به ویژه ادویه‌های تند ممکن است موجب تحریک سرفه شود، در این صورت از مصرف آن‌ها اجتناب کنید. در صورت عدم تحریک سرفه، فلفل به دلیل طبع گرم ممکن است به بهبود آنفلوانزا کمک کند. مصرف سیر نیز موجب تقویت سیستم ایمنی می‌شود. اثر ضدمیکروبی زردچوبه نیز در برخی مطالعات ذکر شده است.


آیا مصرف مکمل ضروری است؟

شرکت‌های سازنده مکمل ادعا می‌کنند که بسیاری از مکمل‌ها به ویژه مکمل‌های ویتامین‌های A، C، E، D و ویتامین‌های گروه B به ویژه اسیدفولیک و پانتوتنیک اسید و همچنین مواد معدنی مثل روی، مس و سلنیوم موجب کاهش بروز آنفلوانزا می‌شوند. اما حقیقت این است که اثر قابل‌توجه تنها در مورد ویتامین C و روی مشاهده شده است. به هر حال مصرف مکمل باید تنها با توصیه تیم درمان باشد. در مورد هر یک از این مواد مغذی می‌توان از منابع غذایی آن‌ها استفاده کرد.



بازگشت به صفحه نخست


نقل از :زندگی آنلاین

کد: 5952 تاریخ نشر: ۱۳۹۲ يکشنبه ۸ دي بازدید: 4165 ساعت: 10:43 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 ۸ توصیه تغذیه‌ای وزارت بهداشت برای روزهای آلوده ۱۴۰۳ شنبه ۱۷ آذر
2 خوردن این میوه‌ اثرات منفیِ تغذیه ناسالم را کاهش می‌دهد ۱۴۰۳ دوشنبه ۱۲ آذر
3 سنگک و بربری یا نان صنعتی، کدام بدرد بخورترند؟ ۱۴۰۳ سه شنبه ۸ آبان
4 توصیه هایی برای تغذیه در راهپیمایی اربعین ۱۴۰۳ پنج شنبه ۱ شهريور
5 ۶ علامت چرب شدن کبد ۱۴۰۳ چهارشنبه ۳۱ مرداد
6 کاهش خطر آلزایمر با کمک رژیم غذایی مدیترانه‌ای ۱۴۰۳ جمعه ۱۹ مرداد
7 آنچه باید درباره بستنی محبوب ایرانی ها بدانیم ۱۴۰۳ شنبه ۱۳ مرداد
8 آیا چاقی و اضافه وزن دیابت می‌آورد؟ ۱۴۰۳ چهارشنبه ۳ مرداد
9 در روزهای گرم سال غذا چه بخوریم؟ ۱۴۰۳ سه شنبه ۵ تير
10 وضعیت بازار کالاهای اساسی در ماه رمضان/هزینه برخی از اقلام سفره افطار چقدر است ۱۴۰۲ سه شنبه ۲۲ اسفند
11 اصول تغذیه مناسب در ماه مبارک رمضان ۱۴۰۲ دوشنبه ۲۱ اسفند


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی
امسال شب یلدا را چگونه می گذرانید؟
 




عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  ادویه‌ای برای تسکین علائم سرماخوردگی فصل زمستان برای اکثر مردم با مشکلات تنفسی نظیر برو...

  هشدار وزارت بهداشت درباره عرضه خشکبار کهنه توسط دست‌فروشان کارشناس مسوول بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی شهید ...

  پرهیز از مصرف شیرینی خامه ای ˈمسعود کیمیاگرˈ در گفت و گویی با اشاره به توصیه ها...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت