یادداشت
سفره ایرانی دیگر در خانه ها جایی ندارد!


مردم اعتقاداتی داشتند، «سفره» و کنار هم نشستن را مایه خوشبختی و با هم بودن را قوت قلب و باعث نزدیک شدن خانواده‌ها به هم می‌دانستند. برای سفره‌ای که پهن می‌شد و غذایی که در آن قرار می‌گرفت، احترام خاصی قائل بودند و حریم سفره را پاس می‌داشتند،اما این روزها....

عکس از داوود کهن ترابی

غریبه‌ها «سفره‌» ما را خوردند!
 

 
همه اعضای خانواده از کوچک و بزرگ، دختر و پسر، نوه و نتیجه کنار سفره غذا نشسته‌اند؛ سفره‌ای که هر چند وقت یک‌بار در خانه بزرگ خانواده برپا می‌شود، هیچ کدام از اعضای خانواده به غذاها دست نمی‌زنند تا بزرگ خانواده بر سر سفره حاضر شود و همه به احترام پدر‌بزرگ غذا خوردن را آغاز کنند. یادش بخیر، زمانی که این تصاویر را در قالب سکانس‌‌هایی از سریال پرمخاطب «پدر سالار» از قاب رنگی تلویزیون تماشا می‌کردیم.
 


در این نوشتار کوتاه قصد نداریم که بار دیگر از سریال «پدر سالار» بگوییم و بنویسیم، البته نمی‌خواهیم با بیان نوستالوژی‌های قدیمی و داستان‌های گذشته ضرورت احترام به پدر و مادر و بزرگان خانواده را یادآوری کنیم.
 
در این نوشتار می‌خواهیم از کمرنگ شدن حرمت و حریم یک ابزار ارتباطی بگوییم؛ وسیله‌ای که بساط پیوند میان خانواده‌ها را فراهم می‌کرد. وسیله‌ای که این روزها توسط بسیاری از ما مورد بی‌مهری قرار گرفته و هر چه می‌گذرد، این بی‌مهری‌ها بیشتر می‌شود.
 
روزگاری نه چندان دور، مردم اعتقاداتی داشتند، «سفره» و کنار هم نشستن را مایه خوشبختی و با هم بودن را قوت قلب و باعث نزدیک شدن خانواده‌ها به هم می‌دانستند. برای سفره‌ای که پهن می‌شد و غذایی که در آن قرار می‌گرفت، احترام خاصی قائل بودند و حریم سفره را پاس می‌داشتند.
 
 یادش بخیر، زمانی که این تصاویر را در قالب سکانس‌‌هایی از سریال پرمخاطب «پدر سالار» از قاب رنگی تلویزیون تماشا می‌کردیم.
این روزها در بسیاری از خانه‌ها نه تنها از سفره و دور هم بودن خبری نیست، بلکه رخنه الگوهای خوردن و آشامیدن غربی در بین خانواده‌های ایرانی بسیاری از ارتباطات عاطفی و کلامی را از بین برده است. در بسیاری از میهمانی‌های خانوادگی، دیگر از پهن‌شدن سفره خبری نیست، دور هم جمع می‌شوند اما انگار از هم دور هستند.
 


عکس از محمد توکلی -  افطاری مادر بزرگ


بسیاری از خانواده‌ها در میهمانی‌های خود برای پذیرایی از میهمانان و صرف غذا از «سفره» استفاده نمی‌کنند و به جای آن از فرهنگ غربی به نام «سلف سرویس» برای پذیرایی استفاده می‌کنند. فرهنگی که تا پیش از این تنها برای پذیرایی در هتل‌ها، رستوران‌ها و مراسمات گوناگون استفاده می‌شد، اما این روزها از خانه‌های ما سردرآورده است.
 
 استقبال زنان و دختران جوان برای پذیرایی از میهمانان با این روش باعث شده است تا پای سفره از خانه‌ها برچیده شود و خبری از دور هم بودن، نشستن بزرگ خانواده در بالای سفره و صفا و صمیمیت گذشته نباشد.
 
استقبال از فرهنگ غربی پذیرایی با استفاده از غذاهای فرنگی و آماده رنگ و بوی غرب‌زدگی را کاملاً به خانه‌های ایرانی آورده است. بسیاری از دختران و زنان جوان استفاده از این روش را با صرفه‌تر، بدون زحمت و راحت می‌دانند و به همین دلیل استفاده از این فرهنگ غربی روز به روز در بین خانواده‌های ایرانی بیشتر می‌شود.
 
بی‌شک اگر این روند ادامه داشته باشد و برای پاسداشت حرمت سفره که همیشه یادآور دور هم بودن خانواده‌هاست، برنامه‌ای شایسته تدبیر و اجرا نشود در آینده‌ای نه چندان دور به تدریج فاصله‌ها و کدورت‌ها در خانواده‌ها زیاد می‌شود، چرا که «سفره» در فرهنگ ایرانی همواره نماد نزول رحمت ‌الهی، محل جمع شدن خانواده و محفلی برای محبت و صفا و ادب و احترام بوده است، محفلی که هیچ کس کدورت، مشکلات و گلایه‌های خود را پای آن نمی‌آورد. به قول بزرگ‌ترها «سفره حرمت دارد».

نویسنده: علی البرزی


نقل از :وبلاگ خبرنگار و گزارشگر اجتماعی

کد: 867 تاریخ نشر: ۱۳۹۱ چهارشنبه ۱۶ فروردين بازدید: 13973 ساعت: 12:00 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 روش‌های ایجاد تنوع در ظاهر غذاها ۱۴۰۲ جمعه ۱۱ اسفند
2 «پتله پلو» همدانی در فهرست آثار ناملموس کشور ۱۴۰۲ پنج شنبه ۳۱ فروردين
3 آشنایی با نکات تغذیه‌ای رمضان نوروزی ۱۴۰۲ دوشنبه ۷ فروردين
4 طرز تهیه بیسکویت پنیری ۱۳۹۶ شنبه ۲۵ آذر
5 طرز تهیه رول گوشت ۱۳۹۶ چهارشنبه ۱۹ مهر
6 طرز تهیه بیسکوئیت طرح دار برگ پاییزی ۱۳۹۶ دوشنبه ۳ مهر
7 طرز تهیه لقمه‌های فاهیتا ۱۳۹۶ چهارشنبه ۲۹ شهريور
8 خوردن 9 غذا قبل از مهمانی و عروسی ممنون ۱۳۹۶ چهارشنبه ۷ تير
9 آش «کشکینه» پای ثابت سفره افطار لرستان ۱۳۹۶ يکشنبه ۲۸ خرداد
10 لازانیا با نان پیتا، برای مهمانیِ عصر مناسبه! ۱۳۹۴ پنج شنبه ۱۰ دي
11 رژیم آنی پس از مصرف شیرینی چیست؟ ۱۳۹۴ شنبه ۱۸ مهر


نظرات


احمد

ممنون واقعا مطلب قشنگی بود
صغري

آره واقعا حرفتون درست ،ولي خوب به ما هم حق بدين كه تو خونه هاي 70متري نميشه سفره هاي زيباي به اين بزرگي پهن كرد اونم با كلي مبل و مان ...سفره هاي كوچيك دو نفره اونم رو اپن يا رو ميز ديگه لطف اون روزا را نداره،مگه نه؟
مهسا

عالی بود
مهسا

عالییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییی
elahe

KHEYLI KHUB BUD ,AMA SHOMA HA KHODETUN GHEZAVAT KONID IN RUZA KE HAME REJIM DARANO NEMITONAN IN HAME GHAZA BOKHORAN

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی
امسال شب یلدا را چگونه می گذرانید؟
 




عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  تعادل فشار خون با یک تلخ خوشمزه وزارت بهداشت اعلام کرد: خوردن یک تکه شکلات تلخ در ...

  یبوست در سفر را چگونه از بین ببریم؟ یبوست یکی از همراهان مسافرت است. مسافت‌های طولانی ...

  غذاهای نذری تا چند روز قابل نگهداری اند؟ یک متخصص تغذیه با اشاره به مدت زمان نگهداری غذاهای...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

گزارشی از میزان تولید و نیاز بازار برنج پایگاه خبری لقمه: مصرف سرانه هر فرد ۳۷ تا ۴۰ کیلوگرم برنج است که باتوجه به آمار جمعیت سالانه ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج نیاز بوده که باید یک میلیون تن برنج وارد شود.
۹ چیزی که تیروئیدتان را تهدید می کند بحث در مورد ترکیبات شیمیایی، یک موضوع تخصصیه. اما چاره ای نیست برای حفظ سلامت باید بخشی از این مواد رو شناخت. از جمله این ترکیبات پرفلورنیته (PFCS) . این ماده نوعی فلورید شیمیایی با ویژگی های منحصر به فرده.
آویشن؛ کاهنده غلظت خون آویشن به عنوان رفع کننده غلظت خون، افزایش دهنده هوش, تقویت کننده اعصاب و تقویت کننده معده و همچنین لاغر کننده شناخته می‌شود.
چه غذاهایی میگرن را تشدید می‌کند/ میگرن هات‌داگی را بشناسیم یک متخصص مغز و اعصاب گفت: عطرهای تند و برخی مواد غذایی مانند پیاز خام، شکلات، غذاهای تند و پر ادویه، هات‌داگ، شیر، ماست و به ویژه پنیر، گوجه‌فرنگی، پرتقال، توت‌فرنگی، موز و مصرف سیگار می‌تواند موجب تشدید سردردهای میگرنی شود.