لقمه: البته مثلث آتش میتواند در مقیاس بسیار کوچکی مانند قطرهای از روغن داغ و لایه سطحی پوست تشکیل شود. هر فردی که مسوولیت خانهداری را بر دوش دارد، حتما بارها با چنین مواردی روبرو شده؛ چنین سوختگیهایی اگرچه خسارت جانی بر جای نمیگذارند اما میتوانند مدتها آسایش فرد را خدشهدار کنند به همین دلیل تمام رخدادهای سوختگی جزئی تا شدید که ممکن است در آشپزخانه برایمان پیش بیاید را فهرست و اقدامهای لازم از دیدگاه کارشناسان را گردآوری کردهایم. سوختگی با روغن داغ قرار گرفتن روغن روی اجاق آن را گرم و گرمتر میکند تا جایی که روغن داغ میشود کمی دود میکند و در نهایت شعلهور میشود، بنابراین روغن را به حال خود رها نکنید. به هیچوجه کمترین مقدار آب یا هر محلول آبی دیگری را (حتی اگر قطرهای کوچک از دستتان میچکد) با روغن داغ تماس ندهید زیرا این آب بلافاصله تبخیر میشود و به سمت پوستتان میپاشد و باعث سوختگی میشود این مساله زمانی که ماده غذایی مرطوبی را هم در سرخکن و تابه میگذارید رخ خواهده داد. سوختگی با آبجوش اگر به هر دلیلی مقداری آبجوش روی پوستتان ریخت، ابتدا ببینید سوختگی شدید است یا خفیف. اگر شدید است سریع به اورژانس بروید؛ وگرنه مراحل زیر را اجرا کنید: • محل سوختگی را به مدت 15-10 دقیقه زیر آب سرد بگیرید. • قبل از هر کاری باید روی محل سوخته آب سرد بگیرید یا اگر ناحیه وسیع است آن را در داخل آب سرد فرو کنید. به هیچوجه نباید آب یخ باشد. میتوانید ناحیه سوخته را داخل یک حوله تمیز، سرد و مرطوب قرار دهید. • حال قسمت سوخته را با باند استریل یا پارچه تمیز بپوشانید. • نگذارید قسمتهای سوخته تحت فشار یا سایش قرار گیرند. • اگر درد دارید، میتوانید مسکنهای بدوننسخه مثل ایبوپروفن یا استامینوفن بخورید. • اگر سوختگی خیلی جدی است و نشانههای عفونت در آن مشاهده می?شود، حتما به متخصص پوست یا بیمارستان مراجعه کنید. • بههیچوجه کره، یخ، پنبه، باند چسبنده، کرم، اسپری روغن، خمیر دندان یا هرگونه ماده خانگی دیگر را با محل سوختگی تماس ندهید. پیشگیری از سوختگی در آشپزخانه • هنگام همزدن غذا دسته قابلمه و تابه را با دستگیره بگیرید. • هنگام باز کردن در فر، فاصله خود را با فر حفظ کنید تا هوا و بخار داغ آن پوست صورتتان را نسوزاند. • همیشه دسته بلند تابه و قابلمه را دور از خودتان قرار دهید تا آستینتان به آن گیر نکند یا دستتان به آن بخورد و غذای داغ را روی خودتان بریزید. • هنگام برداشتن در ظروف روی گاز، صورتتان را روی ظرف نگیرید. • هنگام سرخکردن مواد غذایی، حتما از چنگالهای بلند مخصوص سرخکردن کمک بگیرید تا از پرش روغن روی پوستتان پیشگیری کنید. • بعد از اتمام زمان برنامه مایکروفر بگذارید ظرف اندکی خنک شود سپس با دستگیره آن را بردارید. • هنگام خارج کردن ظروف و غذا از فر، حتما از دستکش بلند فر استفاده کنید. • ظروف و مواد دربسته قرار گرفته در مایکروفر را آرام و با فاصله از خودتان جابجا کنید تا بخار داغ آنها، پوستتان را نسوزاند. • هنگام آشپزی فرزند کوچکتان را در آشپزخانه راه ندهید. • یک کپسول آتش خاموشکن کوچک در آشپزخانه داشته باشید. • هیچوقت حتی برای یک لحظه هم دستتان را به کتری و قابلمه داغ نزنید. • اگر مایع در حال جوشی از قابلمه سررفت، اول بگذارید فلزهای اطراف شعله خنک شوند بعد اجاق را تمیز کنید. • هنگام آبکشکردن برنج یا ماکارونی، دستهایتان را در جهتی قرار دهید که بخار آب جوش پوستتان را نسوزاند. • هنگام کار در آشپزخانه دمپایی یا کفشی بپوشید که کف بیرونی آن لیز نباشد. • اگر تعادلتان را از دست دادید، مراقب باشید به کجا چنگ میزنید بارها اتفاق افتاده که افراد دیگ و کتری در حال جوش را روی خود میریزند. • اگر کتری یا دیگ داغی را خالی کردهاید، حتما به دیگران بگویید که این ظرف داغ است.