با سوختگی‌های خفیف در آشپزخانه چه کنیم؟


مثلث آتش از 3 عامل گرما، اکسیژن و ماده سوختنی تشکیل‌شده و بی‌شک سهل‌انگاری در رعایت نكته‌های ساده ایمنی آشپزخانه، می‌تواند با ایجاد این مثلث خانه‌تان را به آتش بکشد...

لقمه: البته مثلث آتش می‌تواند در مقیاس بسیار کوچکی مانند قطره‌ای از روغن داغ و لایه سطحی پوست تشکیل شود. هر فردی که مسوولیت خانه‌داری را بر دوش دارد، حتما بارها با چنین مواردی روبرو شده؛ چنین سوختگی‌هایی اگرچه خسارت جانی بر جای نمی‌گذارند اما می‌‌توانند مدت‌ها آسایش فرد را خدشه‌دار کنند به همین دلیل تمام رخدادهای سوختگی جزئی تا شدید که ممکن است در آشپزخانه برایمان پیش بیاید را فهرست و اقدام‌های لازم از دیدگاه کارشناسان را گردآوری کرده‌ایم.


سوختگی با روغن داغ

قرار گرفتن روغن روی اجاق آن را گرم‌ و گرم‌تر می‌کند تا جایی که روغن داغ می‌شود کمی دود می‌کند و در نهایت شعله‌ور می‌شود، بنابراین روغن را به حال خود رها نکنید. به هیچ‌وجه کمترین مقدار آب یا هر محلول آبی دیگری را (حتی اگر قطره‌ای کوچک از دستتان می‌چکد) با روغن داغ تماس ندهید زیرا این آب بلافاصله تبخیر می‌شود و به سمت پوستتان می‌پاشد و باعث سوختگی می‌شود این مساله زمانی که ماده غذایی مرطوبی را هم در سرخ‌کن و تابه می‌گذارید رخ خواهده داد.


سوختگی با آبجوش

اگر به هر دلیلی مقداری آب‌جوش روی پوستتان ریخت، ابتدا ببینید سوختگی شدید است یا خفیف. اگر شدید است سریع به اورژانس بروید؛ وگرنه مراحل زیر را اجرا کنید:

• محل سوختگی را به مدت 15-10 دقیقه زیر آب سرد بگیرید.

• قبل از هر کاری باید روی محل سوخته آب سرد بگیرید یا اگر ناحیه وسیع است آن را در داخل آب سرد فرو کنید. به هیچ‌وجه نباید آب یخ باشد. می‌توانید ناحیه سوخته را داخل یک حوله تمیز، سرد و مرطوب قرار دهید.

• حال قسمت سوخته را با باند استریل یا پارچه تمیز بپوشانید.

• نگذارید قسمت‌های سوخته تحت فشار یا سایش قرار گیرند.

• اگر درد دارید، می‌توانید مسکن‌های بدون‌نسخه مثل ایبوپروفن یا استامینوفن بخورید.

• اگر سوختگی خیلی جدی است و نشانه‌های عفونت در آن مشاهده می?شود، حتما به متخصص پوست یا بیمارستان مراجعه کنید.

• به‌هیچ‌وجه کره، یخ، پنبه، باند چسبنده، کرم، اسپری روغن، خمیر دندان یا هرگونه ماده خانگی دیگر را با محل سوختگی تماس ندهید.


پیشگیری از سوختگی در آشپزخانه

• هنگام هم‌زدن غذا دسته قابلمه و تابه را با دستگیره بگیرید.

• هنگام باز کردن در فر، فاصله خود را با فر حفظ کنید تا هوا و بخار داغ آن پوست صورتتان را نسوزاند.

• همیشه دسته بلند تابه و قابلمه را دور از خودتان قرار دهید تا آستین‌تان به آن گیر نکند یا دستتان به آن بخورد و غذای داغ را روی خودتان بریزید.

• هنگام برداشتن در ظروف روی گاز، صورتتان را روی ظرف نگیرید.

• هنگام سرخ‌کردن مواد غذایی، حتما از چنگال‌های بلند مخصوص سرخ‌کردن کمک بگیرید تا از پرش روغن روی پوستتان پیشگیری کنید.

• بعد از اتمام زمان برنامه مایکروفر بگذارید ظرف اندکی خنک شود سپس با دستگیره آن را بردارید.

• هنگام خارج کردن ظروف و غذا از فر، حتما از دستکش بلند فر استفاده کنید.

• ظروف و مواد دربسته قرار گرفته در مایکروفر را آرام و با فاصله از خودتان جابجا کنید تا بخار داغ آنها، پوستتان را نسوزاند.

• هنگام آشپزی فرزند کوچکتان را در آشپزخانه راه ندهید.

• یک کپسول آتش خاموش‌‌کن کوچک در آشپزخانه داشته باشید.

• هیچ‌وقت حتی برای یک لحظه هم دستتان را به کتری و قابلمه داغ نزنید.

• اگر مایع در حال جوشی از قابلمه سررفت، اول بگذارید فلز‌های اطراف شعله خنک شوند بعد اجاق را تمیز کنید.

• هنگام آبکش‌کردن برنج یا ماکارونی، دست‌هایتان را در جهتی قرار دهید که بخار آب جوش پوستتان را نسوزاند.

• هنگام کار در آشپزخانه دمپایی یا کفشی بپوشید که کف بیرونی آن لیز نباشد.

• اگر تعادل‌تان را از دست دادید، مراقب باشید به کجا چنگ می‌زنید بارها اتفاق افتاده که افراد دیگ و کتری در حال جوش را روی خود می‌‌ریزند.

• اگر کتری یا دیگ داغی را خالی کرده‌اید، حتما به دیگران بگویید که این ظرف داغ است.


نقل از :هفته نامه سلامت

کد: 1013 تاریخ نشر: ۱۳۹۱ چهارشنبه ۱۷ خرداد بازدید: 7032 ساعت: 12:00 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر



نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  رازهایی درباره فست فودها! شواهد بسیاری هست که می گوید همبرگرهای رستوران های ...

  این مواد غذایی مرگ را به تعویق می اندازد مغزها از بهترین منابع پروتئین، فیبر، مواد معدنی و ...

  نقش ویتامین D در سلامت بدن ویتامین D از جمله ویتامین‌هایی است که دریافت آن از...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

چرا میوه‌های امروزی عطر و طعم کمتری دارند؟ نمی‌توانیم ادعا کنیم میوه‌های درشت‌تر، ارزش تغذیه‌ای کمتری دارند...
دست اندازهای جاده لاغری بخش زیادی از چاقی که در جامعه شاهد آن هستیم، به دلیل عادات بد غذایی است. غذاهای چرب، میان‌وعده‌های پر کالری، شیرینی‌ها و نوشیدنی‌های چاق‌کننده و عجله کردن در خوردن غذا از عوامل اصلی گسترش چاقی در جامعه است.
سه راهکار برای ‌تحول در بخش کشاورزی و رشد امنیت غذایی پایگاه خبری لقمه: برای تامین بهتر غذای مردم و رشد امنیت غذایی در کشور، باید پوست‌اندازی جدیدی در سیاست‌گذاری کشاورزی ایجاد شود و سه تحول اساسی رخ دهد.
باشگاه توسعه کسب و کار یونسکو ادعای سرطان زا بودن کلوچه نادری را رد کرد به دنبال انتشار خبری در رسانه‌های فارسی زبان بیگانه مبنی بر سرطان زا بودن محصولات کلوچه نادری به نقل از یک نشریه آلمانی، پس از بررسی‌ها و آزمایشات لازم، سلامت این محصول، بار دیگر تایید شد.