نکات مهم برای استفاده از لبنیات سنتی/ نظارت بر بهداشت لبنیاتی‌های سنتی چطور است


پایگاه خبری لقمه: کسی نیست به این دل نگرانی‌ها پاسخی دهد و شفاف بگوید که آیا می‌توان با خیال راحت از لبنیات سنتی استفاده کرد؟

 به گزارش پایگاه خبری لقمه، تعداد مغازه‌های لبنیات سنتی در کوچه و خیابان‌های شهر هر روز زیاد می ‌شود، از یک سو آنقدر خوشمزه است که  هر ذائقه‌ای را تهییج می‌کند که در صبحانه با سنگک گرم سرشیر، خامه، شیر و ماست، پنیر لیقوان و تبریز را نوش جان کند، از سوی دیگر نگرانی وجود دارد که مبادا این گونه لبنیات‌ها که به قول امروزی‌ها پاستوریزه و هموژنیزه نیستند، مشکلی برای سلامتی ایجاد کند. ظریفی می گفت استفاده از لبنیات سنتی یا به اصطلاح محصولات ماست بندی،  برگشت به قبل از 200 سال است که دانشمندی به نام پاستور با ابداع پاستوریزاسیون انسانها را از بیماریها مختلف نجات داد.

 
اما در طرف مقابل محصولات لبنی کارخانه‌ای پاستوریزه شده و عاری از میکروب و بیماری، بسته بندی‌های شکیل و بهداشتی و حمل آسان، ولی گران که قیمت‌هایشان ثابت نیست و هر بار که به مغازه می‌روی شاید قیمت نسبت به سری قبل فرق کند و بعضی شیرهای کم چرب که فقط رنگ شیر را دارد.
 
حقیقتا انسان در این پارادوکس گیر می کند که بالاخره کدام را انتخاب کند لبنیات سنتی نسبتا ارزن با طعم و مزه دلچسب را انتخاب کند و ریسک بیماری‌هایی مانند تب مالت را به جان بخرد و یا لبنیات‌های کارخانه‌ای گران و کم مزه سالم را خریداری کند.
 
و این سوال بی پاسخ همواره است که چرا لبیناتی های سنتی این همه در کشور زیاد شده آیا ظرفیت جذب شیرخام در کارخانه‌های کشور وجود ندارد؟ اگر دارد چرا دامداران شیر خود را به کارخانه‌ها نمی‌دهند؟
 
*کارخانه ها با 50 درصد ظرفیت کار می‌کنند
 
عضو هیئت مدیره انجمن صنایع لبنی معتقد است، صنایع لبنی کشور در حال حاضر با ظرفیت ۵۰ درصدی کار می‌کند و طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی تولید شیرخام د درکشور بیش از 10 میلیون تن است.
 
بنابراین این سناریو که توسعه دامداری های سنتی به دلیل عدم جذب شیرخام توسط کارخانه های لبنی باشد، منتفی است و باید دلایل دیگری را جستجو کرد. اینکه چرا روز به روز بر تعداد لبنیاتی‌های سنتی اضافه می‌شود.
 
رییس اتحادیه لبنیات سنتی می‌گوید:« تعداد واحدهای فروش لبنیات از سال 92 تاکنون رشد 70 درصدی را تجربه کرده و تعداد واحدهای سنتی فروش لبنیات در شهر تهران به 1200 واحد و در استان تهران به 2 هزار واحد رسیده است. در کل کشور حدود 30 هزار نفر در این زمینه فعالیت دارند.»
 
*راه‌اندازی آن راحت تر است سرمایه کمتری می‌خواهد
 
لبنیاتی‌های سنتی همانند هر شغلی به سرمایه اولیه نیاز دارد، اما در مقایسه با کارخانه‌های لبنی رقم بسیار ناچیزی است.همانند هر شغل سنتی دیگری ، این حرفه نیز به سرمایه اولیه در زمینه‌های مختلفی اعم از هزینه رهن و اجاره مغازه ، خرید دستگاهها و تجهیزات اولیه ، خرید روزانه شیر و ظروف یکبار مصرف دارد.
 
شغل ماست بندی به فضایی در حدود ۵۰ متر برای کارگاه تولیدی محصولات لبنی و فضایی در حدود ۱۲ الی ۲۰ تر برای ارائه محصولات به مشتریان نیاز دارد که می‌توانید کارگاه و فروشگاه را در یک مکان هم زمان به هم راه اندازی نمایید.
 
2-درآمد بیشتری دارد
 
یک لبنیات سنتی درآمد بیشتری نسبت به هزینه هایش دارد.
 
مدیر یک فروشگاه لبنی در منطقه 19 تهران به خبرنگار فارس گفت: هر کیلو شیرخام را 6000 تومان خریداری کرده و به قیمت 7500 تومان می‌فروشند. همین قیمت یعنی 1500 تومان در فروش هر کیلو شیر سنتی سود می‌کند.
 
البته دامداران قیمت‌های پایین تری می گویند به طوری که رئیس اتحادیه سراسری دامداران به خبرنگار فارس گفت: دامداران هر کیلو شیر خام را کیلویی 5000 تا 5500 تومان می فروشند که در این صورت سود یک کیلو شیرخام 2000 تا 2500 تومان برای فروشنده لبینات سنتی خواهد شد.
 
اما واقعیت این است که نرخ مصوب شیرخام 4500 تومان است که اگر دامدار منصفی به همین قیمت بفروشد سود یک لبنیاتی سنتی از فروش هر کیلو شیرخام 3 هزار تومان خواهد شد.
 
بگذریم که محصولات دیگری مانند هر کیلو پنیر 85 هزار تومان، کره حیوانی 120 هزار تومان و یک ظرف کوچک سرشیر 20 هزار تومان و.... به فروش می‌رسد.
 
3-نظارتی بر این صنف نیست و کسی به کارشان گیر نمی‌دهد
 
سالهاست این صنف بین سازمان دامپزشکی و وزارت بهداشت مانده و کسی کاری به اینها ندارد، نظارتی بر کار این ها نمی‌شود و به اصطلاح راه خودشان را می‌روند  و به همین دلیل کارکردن در این صنف راحت و بی دردسر است.
 
 سالهاست سازمان دامپزشکی کشور در پاسخ به سوال خبرنگاران که بالاخره نظارت بر این لبنیاتی ها به عهده چه کسی است، جواب قانع کننده ای نمی‌دهند.
 
 آخرین پاسخ رئیس سازمان دامپزشکی کشور به خبرنگار فارس این بود که قرار است لبنیاتی های سنتی کشور ساماندهی شوند تا مسائل بهداشتی در آن به خوبی رعایت شود.
 
*بهداشت و سلامت مهمترین دغدغه در استفاده از لبنیات سنتی
 
با توجه به فساد پذیر بودن این محصولات که حتی بیش از 24 ساعت نمی توانند در فضای آزاد باشند و بیماری‌هایی که از طریق اینگونه لبنیات غیر بهداشتی به ویژه شیرخام می‌تواند انسان را مبتلا کند، سلامت ماست بندی‌ها و محصولاتی که در آنها ارائه می‌شود مهمترین دغدغه و نگرانی مردم است.
 
بر اساس مشاهدات خبرنگار فارس یک تانکر حدودا 2هزار لیتری پشت نیسان آبی جلوی یک ماست بندی متوقف شد و کارگر شیلنگ به طول 30 متر را پهن کرد تا مخزن شیر این فروشگاه پر شود، شبیه نحوه پر کردن مخزن سوخت بود و این شیلنگ و شیرآلات متصل به آن که از پشت نیسان برداشته شد می‌تواند منشاء انتقال هر گونه ویروس و میکروب باشد.
 
نکته بعدی اینکه بخشی از شیرخام در زمان خرید از کارخانه به دلیل بار میکروبی بالا برگشت داده می شود و این سوال است که عاقبت این شیرهای برگشتی از کارخانه به کجا می‌رود؟ اگر این شیرها از لبنیاتی های سنتی سر در بیاورد آیا کسی است به آنها نظارتی کند؟
 
بنابراین روزبه روز لبنیاتی های سنتی بیشتر می شود و نگرانی های مردم هم بیشتر. در این میان کسی نیست به این دل نگرانی‌ها پاسخی دهد و شفاف بگوید که آیا می‌توان با خیال راحت از لبنیات سنتی استفاده کرد؟ یا باید عطایش را به لقایش بخشید.

 

خبرنگار: آزاده فضلی

 

 

 بازگشت به صفحه نخست


نقل از :فارس

کد: 14350 تاریخ نشر: ۱۴۰۰ جمعه ۱۱ تير بازدید: 350 ساعت: 7:46 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 آخرین جزئیات فروش اینترنتی ۵کالای اساسی به‌قیمت مصوب در ۶کلان‌شهر/ فروش شکر، روغن و برنج شروع شد؛ لبنیات، به‌زودی ۱۴۰۰ پنج شنبه ۱۱ آذر
2 کاهش 10 درصد قیمت سه محصول لبنی ابلاغ شد ۱۴۰۰ يکشنبه ۱۸ مهر
3 کاهش قدرت خرید مردم باعث رونق ماست بندی ها شده است ۱۴۰۰ چهارشنبه ۲۷ مرداد
4 نامه انجمن صنایع لبنی به رئیس‌جمهور برای ابلاغ قیمت جدید لبنیات ۱۴۰۰ دوشنبه ۲۸ تير
5 تکذیب افزایش قیمت محصولات لبنی ۱۴۰۰ شنبه ۱ خرداد
6 تاثیر افزایش قیمت ها بر سرانه مصرف مواد لبنی ۱۳۹۹ يکشنبه ۹ آذر
7 حساب شرکت‌های پاژن و می‌ماس و چوبان مسدود شد ۱۳۹۹ دوشنبه ۲۰ مرداد
8 «تبلیغات» عامل شکل‌دهی عادات غذایی ناسالم/ تبلیغات اغواگرانه روغن در تلویزیون ۱۳۹۸ چهارشنبه ۲ مرداد
9 قیمت شیر چرا بالا رفت/ توضیح دبیر انجمن صنایع لبنی ۱۳۹۸ شنبه ۴ خرداد
10 پگاه به ایده‌های جدید در حوزه تولید محصولات عملگرا و گسترش محصولات لبنی جایزه می دهد ۱۳۹۷ دوشنبه ۲۴ ارديبهشت


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:  
پست الکترونیکی:  
نظر شما:  
کد امنیتی:

 


نظرسنجی
اولین شب یلدای قرن را چگونه می گذرانید؟
 





 

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :  
 

  امکان جلوگیری از سرطان کبد با مصرف گوجه فرنگی پایگاه خبری لقمه: بر اساس نتایج به دست آمده در تحق...

  تصفیه یونهای آب برای قلب مضر است یک متخصص تغذیه گفت: ‌‌آبهایی که توسط تصفیه‌کننده‌ه...

  درمان سرماخوردگی به روش طب سنتی استاد دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران در ...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

ضرورت توسعه محصول های ارگانیک و حمایت دولت از تولید کنندگان پایگاه خبری لقمه: متخصصان توسعه کشاورزی ارگانیک در نشست توسعه این نوع کشاورزی بر ضرورت توسعه محصول های ارگانیک و حمایت دولت از تولید کنندگان آن تاکید کردند.
حلقه مکمل تنظیم بلند مدت بازار روغن نباتی از سال 1340 تا سال 1392 سهم تولید داخلی از کل روغن نباتی مصرفی از 76 درصد به كمتر از 14 درصد کاهش یافته است.
غذای ایرانی در چهار گوشه جهان ایرانی‌ها هر جای این كره خاكی كه باشند، دست از غذاهای خوش طعم و لذیذشان برنمی‌دارند و در كنار خوردن غذاهای ملل دیگر، غذاهای سنتی ایران را وارد كشورهای مختلف می‌كنند تا هم خودشان خیلی اذیت نشوند و هم مردم آن‌ ممالك را در لذت خوردن غذاهای لذیذ ایرانی سهیم كنند.
پوستی سالم و بدون سرطان، با این خوراکی ها هر چیزی که می‌خوریم روی تک تک سلول‌هایمان تأثیر می‌گذارد. پوست هم به عنوان یکی از ارگان‌های بزرگ از این تأثیرات بی نصیب نیست.