به گزارش پایگاه خبری لقمه ، تریگلیسیریدها برای سلامتی مهم هستند. این ترکیبات فرمی از چربیها میباشند که در سراسر بدن یافت شده و در سلولهای چربی ذخیره میشوند. در زمانی که بدن نیاز به انرژی داشته باشد، این ترکیبات آزاد شده و صرف تأمین نیازهای بدن میشوند. افزایش تریگلیسیرید خون که هیپرتریگلیسیدمی نامیده میشود،
با افزایش خطر بیماریهای قلبی- عروقی به ویژه در زنان همراه است. مقدار مطلوب تریگلیسیرید خون باید کمتر از ۱۵۰ میلیگرم در دسیلیتر باشد.
علل افزایش تریگلیسرید
افزایش تریگلیسرید ممکن است علت اولیه و یا ثانویه داشته باشد. از علتهای اولیه افزایش تریگلیسرید میتوان به اضافه وزن و چاقی، بیتحرکی، سیگار کشیدن، مصرف الکل و مصرف زیاد کربوهیدرات اشاره کرد.
برخی بیماریها نیز باعث افزایش تریگلیسرید خون میشوند، از جمله: دیابت، بیماریهای غده تیروئید، بیماریهای مزمن کلیه، عوامل ژنتیکی و بیماری کبد. مصرف برخی داروها مانند بتابلوکرها، دیورتیکهای تیازیدی، داروهای ضدبارداری و کورتیکواستروئیدها هم میتوانند باعث افزایش تریگلیسرید خون شود.
اقدامات اولیه
اقدامات اولیه برای کنترل تریگلیسرید بالا شامل مشاوره برای تغییر در شیوه زندگی و غربالگری برای سندرم متابولیک است. بیماران باید غربالگری شوند تا علتهای اولیه و ثانویه مشکل مشخص شود. اگر بیمار مبتلا به دیابت است، کنترل قند خون میتواند به کاهش تریگلیسرید کمک زیادی کند، بدون اینکه نیاز به درمان اضافی باشد.
برخی تغییرات ساده در شیوه زندگی میتوانند به بهبود وضعیت تریگلیسرید خون شما کمک کنند.
۱- مصرف چربیها را کمتر کنید
اگر تریگلیسرید خونتان بالاست مصرف روزانه چربی شما نباید بیشتر از ۳۰ تا ۳۵ درصد کل انرژی دریافتی باشد. چربیهای اشباع و چربیهای ترانس مانند کره، مارگارین و چربیهای جامد باید محدود شوند و به جای آنها از روغن کانولا و زیتون استفاده گردد.
۲- زدودن کالریهای اضافی
یکی از علتهای مهم افزایش تریگلیسرید افزایش وزن است. کاهش وزن تدریجی میتواند کمک زیادی به بهبود چربیهای خون از جمله تریگلیسرید نماید. چاقی منجر به افزایش چربیهای مضر در کبد میشود. کاهش وزن باعث مهار آن میشود. راهحلهای عملی کاهش کالری عبارتند از: به نصف رساندن میزان غذای سرو شده در رستوران، حذف کردن نان، چیپس و سایر مخلفات همراه وعده غذایی، حذف وعدههای به اصطلاح تهبندی
۳- افزایش مصرف فیبرهای غذایی
مصرف فیبرهای غذایی مانند سبوس گندم، آب گریپفروت و پسیلیوم و سبزیجات میتواند چربیهای خون را کاهش دهد و مصرف آنها همراه با غذا مفید است.
۴- حذف کامل مصرف الکل
از شیرینیها و قندهای ساده کمتر استفاده کنید. قندهای ساده به ویژه فروکتوز به سرعت تبدیل به تریگلیسرید میشوند
۵- قطع استعمال دخانیات
مصرف سیگار علاوه بر افزایش چربیهای مضر (LDL) به کاهش چربیهای مفید (HDL) منجر شده و خطر سکته قلبی و کبد چرب را افزایش میدهد.
۶- وجود برنامه منظم ورزشی
یک برنامه ورزشی منظم موجب افزایش جذب چربیها توسط عضلات فعال شده و منجر به کاهش آنها در خون میشود. سعی کنید حداقل ۳۰ دقیقه در روز ورزش نمایید. پیاده روی، دویدن آهسته، شنا و ورزشهای هوازی برای شما مناسب هستند. در کل بهترین توصیه برای شما کاهش دریافت انرژی و کاهش وزن است. تعداد وعدههای غذایی خود را زیاد کنید و حجم هر وعده را کاهش دهید.
۷- مصرف بیشتر ماهی
افزایش اسیدهای چرب امگا ۳ میتواند اثرات مفید خود را در کاهش چربیهای خون اعمال کند.
۸- مصرف قندهای ساده را کاهش دهید
از شیرینیها و قندهای ساده کمتر استفاده کنید. قندهای ساده به ویژه فروکتوز به سرعت تبدیل به تریگلیسرید میشوند. مصرف نوشیدنیهای حاوی قند مانند نوشابهها و آبمیوههای صنعتی را محدود کنید.
از دانههای سبوسدار، میوه و سبزیجات بیشتر استفاده نمایید. کربوهیدراتهایی انتخاب کنید که حداقل در هر واحد ۳ گرم فیبر داشته باشند، مانند گندم سبوسدار، آرد کامل، جو و چاودار. حبوباتی مانند عدس نیز از منابع خوبپروتئین و فیبر هستند. سعی کنید حداقل دو بار در هفته از حبوبات استفاده کنید.
۹- دریافت کافی ویتامینها و مواد مغذی
ویتامینها و مواد مغذی خاصی میتوانند به کاهش تریگلیسرید کمک کنند. ویتامین C و اسیدهای چرب امگا-۳ از این دسته هستند. برای تأمین ویتامین C از سبزیجات و میوهها بیشتر استفاده کنید. نیاسین نیز میتواند سنتز کبدی تریگلیسرید را کاهش دهد. سعی کنید غذاهای حاوی امگا-۳ مانند سالمون، سویا و گردو را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
روغن ماهی میتواند به کاهش فشارخون و کاهش تشکیل لختههای خونی در عروق نیز کمک کند. البته توجه به این نکته نیز لازم است که روغن ماهی ممکن است با داروهای دیگری که شما استفاده میکنید تداخل داشته باشد و حتماً باید با پزشک یا مشاور تغذیه مشورت کنید.
شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را با دیگران در میان بگذارید.
بازگشت به صفحه نخست
نقل از :سلامتی