به گزارش پایگاه خبری لقمه ، ماهیان خاوریاری از خانواده تاس ماهیها هستند که قدمت آنها در طبیعت به دوران ژوراستیک برمیگردد و به همیت دلیل به آنها لقب فسیل زنده جهان داده شده است.
تولید خاویار در بدن ماهیان خاوریای به ۱۲ تا ۱۶ سال زمان احتیاج دارد و علاوه بر کم یاب بودن ماهیان خاویاری، زمان طولانی تولید، دلیل گران بودن این ماده غذایی است. درجهان ۲۷ گونه ماهی خاویاری وجود دارد که ۶ گونه آن در دریای خزر زندگی میکنند و به همین دلیل دریای خزر بزرگترین تامین کننده خاویار جهان است و حدود ۹۰ درصد خاویار جهان را تولید میکند.
خاویار در ایران
همان طور که گفته شد از ۲۷ گونه ماهی خاویاری موجود در جهان، دریای خزر زیستگاه ۶ نوع از این ماهیهاست و سالانه حدود ۶۳۰ گیلوکرم خاویار در ایران صید میشود.
ماهیان خاوری دریای خزر عبارتند از: فیل ماهی، تاس ماهی، خاویار شیب، قره برون، ماهی خاویاری گلد یا چالباش و اوزون برون. در این میان فیل ماهی، بزرگترین ماهی خاویاری است که گرانترین خاویار را دارد. اوزون برون هم کوچکترین نوع ماهی خاویاری است که خاویاری ریز و ارزان قیمت دارد.
خاویار به طور کلی به دو دسته سیاه و سرخ تقسیم میشود که خاویار ایران از نوع سیاه است و خاویار طلایی یا سرخ از سواحل سیبری صید میشود.
خواص خاویار
خاویار که به دلیل قیمت بالایش با نام مروارید سیاه شناخته میشود، مادهای مقوی و پرخاصیت در میان مواد غذایی دریایی که سرشار از انواع ویتامینهای C، B2، B6، B12 ، A، D، E ، مواد معدنی، پروتئین، اسیدهای چرب، آنتی اکسیدان و امگا۳ است.
اسید فولیک، اسید پانتوتنیک، فسفر و آهن هم به مقدار قابل توجهی در ماده غذایی وجود دارد. چربی موجود در خاویار هم حاوی ۲۵ درصد کلسترول و ۷۵ درصد لیستین است.
فواید خاویار
خاویار و بیماریهای قلبی و عروقی: خاویار با داشتن اسیدهای چرب و امگا ۳، کلسترول خون را کنترل میکند و مانع افزایش بیرویه آن میشود. در نتیجه از مبتلا شدن به بیماریهای قلبی و عروقی جلوگیری میکند.
خاویار و بیماریهای مفاصل: اسیدهای چرب امگا ۳ وجود در خاویار، علاوه بر این که درمانی برای التهابهای مفصل است به رشد استخوانها کمک میکند.
خاویار و پوست: خاویار منبع خوب ویتامین d است و به همین دلیل با ایجاد تعادل در کلسیم و فسفر میتواند نقش موثری در شادابی و سلامت پوست داشته باشد.
خاویار و تقویت سیستم ایمنی بدن : مقدار قابل توجه پروتئین موجود در خاویار و هم چنین اسیدهای آمینه، آن را تبدیل به ماده ای موثر در تقویت ماهیچهها، سیستم اعصاب و سیستم ایمنی بدن میکند.
صید خاوریار
در روش سنتی ماهی خاویاری را بعد از صید با ضربات چکش بیهوش میکردند و بعد از خارج کردن خاویار، گوشت آن را در بازار عرضه میکردند اما در روش امروزی، امکان چند بار خاویار گیری از یک ماهی ماده وجود دارد چون از روش سزارین استفاده میکنند.
در روش سرازین ماهی را بیهوش، تخمکهایی بارور نشده را خارج کرده و مقداری باقی میگذارند تا دوباره تولید تخمک در شکم ماهی انجام شود. ماهی خاویاری را ۳ ماه در استخر مخصوص نگه داری میکنند تا دوران نقاهت را سپری کند و سپس به دریا برمیگردانند. این کار برای هر ماهی خاویاری تا ۶ بار قابل انجام است.
نقل از :سلامتی