باغ های کنارک زیر کشت میوه چیکو


رییس اداره جهاد كشاورزی كنارك گفت: درخت چیكو دارای میوه ای گرمسیری سرشار از ویتامینها و خواص درمانی است كه پس از به بارنشستن در سن پنج سالگی به مدت حداقل 80 سال درآمدزایی دارد.

به گزارش لقمه، حسن شهلی بور افزود: هم اكنون 47 هكتار از باغهای بخشهای مركزی و زرآباد شهرستان بندری كنارك در ساحل دریای عمان زیركشت چیكو قرار دارد.

وی با بیان اینكه 32 هكتار از این باغها دارای درختان غیربارور و 15 هكتار بارور هستند پیش بینی كرد بطور متوسط از هر هكتار باغ بارور 11 تن محصول چیكو تولید و برداشت شود.

او گفت: گلدهی درختان چیكو در كنارك زمان كم باران سال/ اوایل اسفند/ است در حالی كه زمان گلدهی درخت انبه در اوج ریزش نزولات آسمانی از 15 دی ماه تا اوایل فروردین است.

وی در عین حال گفت: هوای بارانی و ابری بر روی گل دهی و تلقیح گلهای درخت چیكو تاثیری ندارد و زمان برداشت محصول آن نیز اوایل تیر ماه است.

'چیكو' میوه ای گرمسیری با خاصیت درمانی برخی بیماریها و ترمیم دندان، منبع تامین مواد مغذی برای مصرف كننده و كسب درآمد بسیارخوب برای كشاورزان است.

نام درخت چیكو 'ساپودیلا' است و صمغ آن به نام 'چیكل' پیشتر برای درست كردن سقز(آدامس) بكار می رفت.

میوه چیكو پوستی قهوه ای رنگ دارد و طعم و مزه آن شیرین است.

چیكو با نام علمی Manilkara Zapotal گیاهی است از خانواده Sapotaceae كه نامهای علمی دیگری از قبیل achras Zapotal, Pouteria sapota, mammey sapote و غیره برای آن پیشنهاد شده است.

این گیاه با نام چیكو در فیلیپین، ساپودیلا در انگلیس، سان مانیلا دراندونزی، لاموت درتایلند، چیكلی در مكزیك، چیكو زاپوته در گواتمالا، مكزیك و ونزوئلا و نازی بری درجامائیكا شناخته می شود.

این درخت بومی در دوران قدیم در جنوب مكزیك و كشورهای آمریكا به منظور استخراج صمغ در تهیه آدامس و همچنین تولید میوه كشت می شد سپس توسط اسپانیاییها به فیلیپین برده شد و در نهایت به تمام نقاط گرمسیر دنیا انتشار یافت.

این درخت هم اكنون در سطح وسیعی از نوار ساحلی هند و سریلانكا و در ایران نیز در برخی منازل و باغهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان كشت می شود.

سازگاری بسیارخوب این درخت با شرایط آب و هوایی و خاكهای جنوب كشور و عملكرد مطلوب آن موجب شد تا توسعه سطح زیركشت این محصول در برنامه سوم توسعه مد نظر قرار گیرد و هر سال افزایش یابد.

چیكو درختی است همیشه سبز با قامتی برافراشته، پهن و انشعابهای كم كه ارتفاع آن بین 20 تا 50 متر است.

برگهای چیكو به صورت یك در میان و طول آنها پنج تا 15 سانتیمتر است. گلهای آن نیز از نوع دو جنسیتی زنگوله مانند و دارای شش كاسبرگ(سه كاسبرگ در خارج و سه كاسبرگ در داخل) است كه گلبرگها به رنگ سبز كمرنگ متمایل به سفید و پرچمها برجسته به تعداد شش عدد می باشد.

میوه چیكو به شكل گرد تا بیضی به قطر 10 تا 15 سانتیمتر و طول 12 سانتیمتر و وزن نرمال میوه ها بین 100 تا 400 گرم است كه البته در برخی از ارقام به یك كیلوگرم نیز می رسد.

میوه این درخت دارای پوست نازك و صاف به رنگ قهوه ای روشن، گوشت میوه نارس به رنگ زرد تا قهوه ای روشن با شیرابه فراوان و سفت می باشد اما میوه رسیده فاقد شیرابه است و گوشت آن به رنگ قرمز، خیلی شیرین و آبدار است و طعم اسیدی كمی دارد.

هسته آن به رنگ سیاه براق، دوكی شكل و نزدیك به دو سانتیمتر طول دارد.

هر درخت چیكو نزدیك به هزار و 500 تا دو هزار و 500 عدد میوه تولید می كند و عملكرد محصول در هر هكتار بین 10 تا 12 تن است.

به گفته مدیر جهاد كشاورزی كنارك درخت چیكو با وجود رشد بسیار كند كه تا زمان ثمردهی و بلوغ پنج سال بطول می انجامد اما تا 80 سالگی همچنان محصول می دهد و درآمدزا است.

شهلی بور افزود: درخت چیكو در برابر بادهای شدید مقاوم است و سرمای زیر صفر درجه را نیز به راحتی تحمل می كند.

وی اظهارداشت: میوه چیكو كه مصرف تازه خوری دارد حتی در صنایع تبدیلی نیز برای تولید چسب قابل استفاده است.

او اضافه كرد: میوه نارس چیكو نیز 'تانن' فراوانی دارد كه برای درمان اسهال مفید است و از برگ آن در پایین آوردن فشارخون، سرماخوردگی و درمان سرفه استفاده می شود.

وی گفت: از شیرابه چسبناك چیكو در پركردن دندان استفاده می شود و له شده هسته این میوه نیز ادرارآور و برای دفع سنگ كلیه موثر است.

مدیر جهاد كشاورزی كنارك پیش بینی كرد امسال 165 تن محصول چیكو در این شهرستان تولید شود كه علاوه بر مصرف به صورت تازه خوری در منطقه، به استانهای همجوار نیز ارسال خواهد شد.

وی گفت: خاكهای كاملا زهكشدار شنی تا رسی با PH اسیدی و نیز خاكهای آهكدار با PH بین شش تا هشت درصد برای كشت چیكو مناسب هستند.


نقل از :ایرنا

کد: 1128 تاریخ نشر: ۱۳۹۱ پنج شنبه ۲۵ خرداد بازدید: 4054 ساعت: 12:00 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 «چیکو» خاصیت ضدسرطانی دارد ۱۳۹۳ چهارشنبه ۲۶ شهريور


نظرات


مینا

بسیار عالی.میخواستم بدونم چطور میشه نهالش رو تهیه کرد؟ممنون

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  تاثیر ویتامین C در برابر کووید-19 چقدر است؟ هیچ مکملی، از جمله ویتامین C، نمی تواند از ابتلا ب...

  مصرف نابجای ویتامین C و d نارسایی کلیه را به همراه دارد مصرف مداوم و بیش از حد ویتامینهای C و d سبب بروز ا...

  مبارزه نارگیل با پوسیدگی دندان دانشمندان دریافتند که نارگیل می تواند با مهمترین ع...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

چربی های ترانس را بشناسید روغن‌های گیاهی که از دانه‌های روغنی گرفته می‌شوند، مانند بسیاری از خوراکی‌ها تاریخ مصرف دارند و باید در دمای خاصی آنها را نگه داشت.
گوشت قرمز را تا چه حدی باید بپزیم؟ اصولا ما ایرانی‌ها عادت داریم غذا را بیش از آنچه نیاز است، حرارت دهیم و بپزیم و از غذاهای به اصطلاح جا‌افتاده بیشتر خوش‌مان می‌آید!
آشنایی با الفبای ویتامین‌های مورد نیاز پوست احتمالش وجود دارد که پوستتان به اندازه‌ی کافی مواد مغذی دریافت نکند.
بررسی آثار بهداشتی و اقتصادی آلودگی هوا در ۲۷ شهر پایگاه خبری لقمه: رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت با اشاره به انجام مطالعه‌ای برای کمی‌سازی اثرات بهداشتی و اقتصادی منتسب به آلاینده ذرات معلق PM ۲.۵، به تشریح عوارض این معضل بهداشتی در کشور پرداخت و گفت: در سال ۱۴۰۰ تعداد همه مرگ‌های منتسب به مواجهه طولانی مدت با ذرات معلق PM۲.۵ بیش از ۸۷ درصد نسبت به سال ۱۳۹۹ افزایش یافته است.