یک راهکار ساده برای افزایش خود‌کفایی روغن


پایگاه خبری لقمه: حدود 90 درصد روغن مصرفی مردم از طریق واردات تامین می‌شود و رشد قیمت‌های جهانی هم میزان خروج ارز از کشور را برای تأمین دانه‌های روغنی، هر روز بیشتر می‌کند، این در حالی است که متوسط مصرف روغن در کشور ما 2 برابر استاندارد جهانی است.

به گزارش پایگاه خبری لقمه، سالانه تنها 10 درصد نیاز کشور به دانه‌های روغنی از داخل تامین بقیه از خارج کشور وارد می‌شود، رشد قیمت‌های جهانی کالا هم عاملی برای خروج بیشتر ارز از کشور شده است، در این میان برنامه‌های افزایش تولید دانه‌‌های روغنی در داخل هم تاثیری در افزایش تولید نداشته است و ارز زیادی صرف واردات این محصول می‌شود.

 
سالانه حدود 10 تا 16 میلیارد دلار ارز برای تامین کالاهای اساسی از کشور خارج می شود که تقریبا 25 درصد آن مربوط به واردات روغن است و هرچه‌ قیمت‌های جهانی بالاتر می‌رود، میزان خروج ارز بیشتر می‌شود.
 
بلومبرگ امروز گزار‌ش داد که قیمت دانه روغنی سویا برای تحویل درماه ژانویه 4 دلار افزایش یافت و به 1351 دلار رسید، این افزایش قیمت در روزهای گذشته هم بارها تکرار شده است.
 
رشد قیمت‌ها در دوران کرونا و آغاز جنگ روسیه و اوکراین تا دو برابر هم بالا رفت، این دو کشور مهم‌ترین تولید‌کنندگان دانه روغنی در جهان هستند. پس از این دو اتفاق اغلب کشورها برنامه خود را برای تولید کالاهای اساسی از جمله دانه‌های روغنی در داخل متمرکز کرده‌اند.
 
وزارت جهاد کشاورزی مسئول تامین امنیت غذایی کشور، در سال‌های گذشته چندین برنامه خود اتکایی در تولید دانه روغنی تدوین کرده است اما از میزان وابستگی به این محصول کم نشده است. چندین بار برنامه 5 ساله در دولت‌های قبل برای خود اتکایی تا 50 درصد تدوین شد اما هنوز تنها 7 تا 10 درصد روغن مورد نیاز در داخل تولید می‌شود. 
 
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت:‌ سالانه بیش از ۲ میلیون تن نیاز به روغن داریم که فقط ۷ درصد از این میزان در داخل تولید ­می‌شود و 93 درصد را باید وارد کنیم.
 
وی گفت:‌ سالانه یک پنجم میزان ارز واردات کالاهای اساسی، مربوط به روغن است و سالانه تا 16 میلیارد دلار ارز برای کالاهای کشاورزی از کشور خارج می‌شود.
 

یک راهکار ساده برای افزایش خود‌کفایی روغن

 
مردم ایران دو برابر میانگین جهانی روغن مصرف می‌کنند که اگر به استاندارد جهانی برسد، به همین راحتی 50 درصد خودکفایی حاصل می‌شود، یعنی همان کاری که دولت‌ها سالها برای آن تلاش کرده‌اند.
 
میزان مصرف روغن در کشور۲۳ تا ۲۴ کیلوگرم­  است که دو برابر میانگین جهانی است، این عدد اگر به نصف برسد میزان واردات به همین راحتی یک میلیون تن کاهش می یابد و حداقل 2.5 میلیارد دلار صرفه جویی ارزی ایجاد می‌شود اما در این باره فرهنگ‌سازی ضروری است.
 
کارشناسان معتقد هستند که رسانه‌ها و در صدر آن رسانه ملی، ‌به جای تبلیغات گسترده در مورد روغن‌های خوراکی، ‌ضرورت کاهش مصرف روغن و زیان‌های بی‌شمار مصرف روغن را به مردم اطلاع‌رسانی کند.‌
 

خبرنگار: محمدصالح حجت الاسلامی

بازگشت به صفحه نخست


نقل از :فارس

کد: 15405 تاریخ نشر: ۱۴۰۲ دوشنبه ۲۲ آبان بازدید: 291 ساعت: 2:46 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست



نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:  
پست الکترونیکی:  
نظر شما:  
کد امنیتی:

 


نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :  
 

  چه بخوریم و چه نخوریم تا بهتر رشد کنیم؟ رئیس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران با اش...

  شلغم را با آویشن بخورید یک متخصص طب سنتی توصیه کرد: از آنجایی که شلغم نفاخ...

  مصرف مواد نشاسته‌ای را کاهش دهید كارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

هیچ‌یک از نوشیدنی‌های کفیر در بازار ایران، کفیر نیست! یک متخصص صنایع غذایی تاکید کرد:«هیچ کدام از دوغ هایی که به نام نوشیدنی کفیر در بازار وجود دارد در واقع کفیر نیست چرا که تولید کفیر به لحاظ شرعی در کشورهای اسلامی اشکال دارد.»
دلیل لاغری ناگهانی چیست؟ لاغری ناگهانی بی‌اهمیت نیست. اگر فردی ظرف چند ماه چندین کیلو وزن کم کند یعنی حداقل 5 درصد وزن بدن خود را بدون هیچ‌گونه رژیم و دلیل مشخصی از دست بدهید باید به پزشک مراجعه کند تا وضعیتش مورد بررسی قرار گیرد.
آیا آشپزی با باربیکیو می‌تواند عامل ایجاد سرطان باشد؟ آشپزی با باربیکیو به سلامتی افراد صدمه ای نمی‌زند، این جمله نتیجه گیری ای است که از سوی متخصصان آژانس ملی سلامت فرانسه اعلام شده است.
نکاتی در مورد تغذیه سالمندان پیر شدن به این معنا نیست که فرد باید خود را رها کند و دیگر اهمیتی به سلامت و ظاهر خود ندهد. تغذیه‌ای مناسب و انجام فعالیت‌های جسمی و ذهنی، به عنوان ارکان سلامتی در سنین پیری شناخته می‌شوند. تغذیه متعادل و فعالیت، برای پیشگیری یا جلوگیری از شدت یافتن برخی عوارض مانند پوکی استخوان، تصلب شرائین، کاهش سطح ایمنی بدن و برخی از انواع سرطان‌ها ضروری هستند.