کمبود کدام ویتامین به کاهش و توقف رشد بدن می انجامد؟


دکتر تیرنگ نیستانی گفت: کمبود روی برای نخستین بار در ایران و مصر توصیف شد و جزء بیماری های بومی ایران است که شیوع آن در گذشته نه چندان دور شایع بوده است.

به گزارش لقمه، یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به نقش عنصر روی در رشد تاکید کرد:« در صورتی که کودک و یا نوجوانی تغذیه نامناسبی داشته باشد و دچارکمبود مواد غذایی ضروری برای رشد خود باشد مبتلا به درجاتی از کوتاه قدی خواهد شد که در اصطلاح به آن کوتولگی تغذیه ای می گوییم اما باید گفت این تفکر که با تغذیه خوب می توان این شانس را به فرد داد که از حد ژنتیکی خود بالاتر رود و افزایش قد داشته باشد از نظر علمی هنوز ثابت نشده است.»

وی ادامه داد:«عنصر روی تقریبا در همه واکنش های حیاتی بدن دخالت دارد و اولین علامت کمبود آن در بدن فرد توقف آهنگ رشد است که نکته بسیار مهمی است و زمانی که صحبت از این عنصر می شود ممکن است این تفکر متبادر شود که با مصرف مکمل روی می توان در افزایش قد تغییر معجزه آسایی ایجاد کرد در صورتی که چنین نیست و یادمان باشد که رشد قد تحت تاثیر ژن و عوامل محیطی است که کمک به فرد می کند تا به توان بالقوه رشد خود دست پیدا کنند یا بالعکس که در این میان تغذیه نیز نقش مهمی دارد.»

این دانشیار انستیتو تحقیقات تغذیه كشور افزود:«در صورتی که کودک و یا نوجوانی تغذیه نامناسبی داشته باشد و دچارکمبود مواد غذایی ضروری برای رشد خود باشد مبتلا به درجاتی از کوتاه قدی خواهد شد که در اصطلاح به آن کوتولگی تغذیه ای می گوییم اما باید گفت این تفکر که با تغذیه خوب می توان این شانس را به فرد داد که از حد ژنتیکی خود بالاتر رود و افزایش قد داشته باشد از نظر علمی هنوز ثابت نشده است چرا که این تغییرات چیزی نیست که تحت تاثیرعوامل تغذیه ای باشد.»

وی ادامه داد:«بنابراین باید گفت در صورتی که فردی دارای ژن کوتاه قدی باشد با مصرف مکمل روی نیز نمی تواند افزایش قد داشته باشد همچنین در صورتی که فردی دارای ژن قد بلند باشد اما تغذیه نامناسبی داشته باشد به درجاتی مساوی با کوتاه قدی مواجه خواهد شد و اگر فردی دارای ژن قد بلند باشد با مصرف مکمل روی بلندتر از حد ژنتیکی خود نخواهد شد.»

این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود:«برخی از مراجعین، والدینی هستند که یک یا هر دوی آنها دچار کوتاه قدی هستند و نگران رشد قدی فرزند خود هستند و با صرف هزینه و وقت بسیار، درصدد بلند قد شدن فرزند خود هستند و فشار روانی زیادی بر فرزند خود وارد می کنند در صورتی که اگر فرزند وی ژن کوتاه قدی را از والدین خود به ارث برده باشد نمی توان با تغذیه و مصرف مکمل ها و ... موجب افزایش قد وی شد و در برخی موارد والدین قد کوتاهی دارند اما مشخص نشده که این کوتاهی قد به دلیل ژن کوتاه قدی است و یا به دلیل برخی عوامل موثر ممکن است رشد مطلوبی نداشته اند و در نتیجه می بینیم با وجودی که والدینی کوتاه قد هستند، فرزندان بلند قدی خواهند داشت و در نتیجه باید گفت برخی فرمول هایی که برای محاسبه قد به کار می برند مبنای علمی ندارد چرا که پزشکی ریاضی نیست ضمن اینکه این محاسبات پیش فرضی دارند که نادرست است و شاید والدین به قد نهایی ژنتیکی خود نرسیده باشند و نمی توان با جمع زدن قد والدین حدود قد کودک را مشخص کرد و قضاوت دقیقی بر مبنای قد پدر و مادر نمی توانیم بکنیم.»

وی خاطرنشان کرد:«روند رشد قد مانند فیلمی است که در مراجعه اول فقط یک عکس می بینیم و بر مبنای آن قضاوت می کنیم و قضاوت ضرورتا درست نیست. اگر آهنگ و روند رشد کودکی طبیعی و یا در حد طبیعی باشد و بعد از مدتی دچار رکود و کندی شود آن زمان است که به فکر این باید باشیم که کودک ما از لحاظ رشد قدی مشکل دارد و در مرحله اول مسائل هورمونی را بررسی می کنیم و پس از مشخص شدن عدم مشکل در این مرحله به تغذیه می رسیم و یادمان باشد که تغذیه دوره ای نیست و به عنوان یک متخصص تغذیه باید بگویم که درمان در افرادی که به دلیل تغذیه نادرست روند رشد آنها با مشکل روبرو شده است ابتدا دادن یک برنامه غذایی است تا ذائقه و عادت تغذیه ای را به نوعی ساماندهی کنیم با این امید که فرد بتواند یک عمر از عادات صحیح پیروی داشته باشد و بعد از بررسی تمامی جوانب از لحاظ تغذیه ای ممکن است که از مکمل به صورت دوره ای استفاده کنیم صرفا برای این منظور که کودک از حد قد طبیعی خود عقب نماند.»


نقل از :سلامت نیوز

کد: 3787 تاریخ نشر: ۱۳۹۲ شنبه ۱۴ ارديبهشت بازدید: 4735 ساعت: 10:37 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 درمان پیش دیابت با کلم بروکلی ۱۴۰۳ يکشنبه ۵ اسفند
2 خواص شگفت انگیز خرفه برای کودکان و بزرگسالان+عوارض ۱۴۰۳ چهارشنبه ۱ اسفند
3 تغذیه مناسب برای کاهش استرس و مقابله با آلودگی هوا ۱۴۰۳ سه شنبه ۳۰ بهمن
4 ورود دلالان افغان به بازار زعفران ایران، تهدیدی جدی برای جایگاه صادراتی کشور ۱۴۰۳ دوشنبه ۲۹ بهمن
5 راز سلامتی در یک دانه سرشار از امگا ۳ ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۸ بهمن
6 چگونه آسیب پذیری اقتصادی را کاهش دهیم؟ ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۱ بهمن
7 آبیاری نوین؛ راهکاری برای نجات کشاورزی در بحران کم‌آبی/سرمایه‌گذاری‌ دولتی افزایش یابد ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۱ بهمن
8 موثرترین راه کنترل دیابت نوع دو ۱۴۰۳ سه شنبه ۹ بهمن
9 اتلاف ٣٣ درصدی مواد غذایی در فرایند کاشت، داشت و برداشت ۱۴۰۳ چهارشنبه ۲۶ دي
10 استقرار ۳۵۰ کارشناس تغذیه در مناطق روستایی تا پایان سال ۱۴۰۳ چهارشنبه ۲۶ دي
11 تقدیر از ۱۰ ایده برتر در رویداد فناوری‌های نوین کاهش ضایعات کشاورزی و غذایی ۱۴۰۳ شنبه ۱۷ آذر


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  مشکل افرادی که آب نمی نوشند، چیست؟ یک متخصص گوارش و کبد با بیان اینکه هیچ نوشیدنی جای...

  اگر جدی نگیرید، دندان های تان را به خطر انداخته اید حداقل یك بار جرم گیری در سال ضروری است، حتی هر 6 م...

  ارتباط سرطان معده با مصرف نمک توصیه شده است که مصرف روزانه نمک درحدود ۶ گرم یعن...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

شیوه های نادرست کاهش وزن و پیامدهای ناشی از آنها در طی سالیان اخیر، چاقی به یکی از مشکلات مهم عرصه سلامت و بهداشت تبدیل شده است. تغییرات شیوه زندگی مهمترین عامل بروز این معضل محسوب می شود.
شام ‌خوردن را كنار نگذارید «شب‌ها شام نمی‌خورم، برنج و نان را كه كاملا از وعده غذایی شب حذف كرده‌ام، شب‌ها یك لیوان شیر، یك ظرف سالاد یا حتی یك عدد سیب به عنوان شام برایم كافی است». اینها جملاتی است كه این روزها از زبان بسیاری از افراد و بخصوص خانم‌ها می‌شنویم.
خواص و فواید بی شمار چای زنجبیل لقمه: گیاه درمانی رویکردی جدید در درمان بیماری‌هاست و اگر توسط اهل فن آن تجویز شود، بهترین راه رفع ناخوشی‌هاست. تغذیه به روش سنتی، اولویت بخش عمده‌ای از جمعیت هند است و علاقه شدیدی به نوشیدنی‌ها بویژه چای دارند. یکی از این نوشیدنی‌های مورد علاقه آن‌ها، چای زنجبیل است که خواص زیادی دارد.
فواید طبی فلفل دلمه ای فلفل دلمه ای علاوه بر اینكه سرشار از ویتامین ها و تركیبات مفیدی است كه از ابتلا به انواع بیماری های پیشگیری می كند، طعم خوب و دلچسبی هم به غذاها می بخشد .