چرا میوه‌های امروزی عطر و طعم کمتری دارند؟


نمی‌توانیم ادعا کنیم میوه‌های درشت‌تر، ارزش تغذیه‌ای کمتری دارند...

به گزارش لقمه، هرچه میوه‌ها و سبزی‌ها بیشتر بمانند، ریزمغذی‌هایشان کمتر می‌شود اما حجم سموم موجود در آنها کاهش نمی‌یابد. به‌ همین دلیل توصیه می‌شود میوه‌ها و سبزی‌ها را روزانه و نه هفتگی و ماهیانه بخرید. به‌عبارت ساده‌تر،‌ میوه باید در حجم کم و در دفعات زیاد خریداری شود». اینها بخشی از گفته‌های دکتر عباس یداللهی، متخصص بیوتکنولوژی و اصلاح درختان و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس درباره خوب و بد میوه‌ها بود. در ادامه این گفت‌وگو، اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست می‌آورید.


چرا میوه‌های امروزی، عطر و طعم کمتری در مقایسه با میوه‌های قدیمی دارند؟
کاهش عطر و طعم میوه‌ها و صیفی‌های امروزی در مقایسه با میوه‌ها و صیفی‌های قدیم، به‌‌دلیل ورود گونه‌های جدید آنها به بازار است؛ مثلا خیارهایی که در حال حاضر در بازار وجود دارد، انواع اصلاح‌شده‌ای هستند که عطر و بوی چندانی ندارند، یعنی ژن تولید بو یا آروما در آنها یا وجود ندارد یا بسیار کم است. زمانی که میوه یا صیفی، بوی کمی داشته باشد، طعم آن هم تحت‌تاثیر قرار می‌گیرد و از نظر مصرف‌کننده، چندان مطلوب به نظر نمی‌رسد. به‌طور کلی، بسیاری از میوه‌های امروزی مانند انواع مرکبات یا برخی از سبزی‌ها و صیفی‌ها، جزو گونه‌های اصلاح‌شده هستند و با اینکه درشت‌تر، شکیل‌تر و متقارن‌تر از میوه‌های قدیمی‌اند، عطر کمتری دارند و طعم آنها هم تغییر کرده است.

آیا این ادعا که میوه‌ها و صیفی‌های درشت‌تر و شکیل‌تر، ارزش تغذیه‌ای کمتری هم دارند، درست است؟
نه، نمی‌توانیم ادعا کنیم میوه‌های درشت‌تر، ارزش تغذیه‌ای کمتری دارند. این روزها در تمام بازارهای جهانی، میوه‌هایی که ظاهر و رنگ بهتری داشته باشند، پسندیده می‌شوند و توجه به عطر و طعم میوه‌ها، بیشتر در ایران مطرح است.

آیا باور استفاده از کود و سم بیشتر برای تولید میوه‌های درشت‌تر، صحت دارد؟
معمولا اینطور نیست. در میان میوه‌های مختلف، برخی از ارقام آنها جزو ارقام درشت هستند و شکل ظاهری آنها ربط چندانی به نوع پرورششان ندارد. مثلا پاملو که از خانواده مرکبات و شبیه پرتقال است، گونه درشتی است و امکان دارد وزن هر یک عدد از آن به 2 کیلوگرم هم برسد و این مساله ربطی به استفاده از کود و سم ندارد. معمولا رسیدگی بهتری به میوه‌های درشت‌تر در زمان پرورش آنها شده است.

پس شما نظریه استفاده از هورمون برای پرورش میوه‌های درشت‌تر را هم رد می‌کنید؟
امکان استفاده از هورمون فقط برای پرورش کیوی و انگور، وجود دارد. گاهی از هورمون سایتوکینین برای تولید کیوی‌هایی درشت‌تر استفاده می‌کنند که البته استفاده از این هورمون براساس قوانین بهداشتی کشور ما، مجاز و قانونی نیست. برخی از ارقام انگور را هم با استفاده از هورمون جیبرلین، در اندازه‌های درشت‌تری پرورش می‌دهند.

استفاده از جیبرلین هم غیرمجاز است؟
نه، این هورمون در سایر کشورهای جهان هم برای پرورش برخی انگورها استفاده می‌شود و مصرف آن در ایران هم منع قانونی ندارد.

استفاده از این هورمون‌ها باعث به خطر افتادن سلامت مصرف‌کننده نمی‌شود؟
جیبرلین که مشکلی ندارد اما هورمون سایتوکینین ممکن است خطرهایی را برای سلامت مصرف‌کننده ایجاد کند.

آیا مصرف‌کننده‌ها می‌توانند آلوده بودن کیوی‌ را به هورمون سایتوکینین تشخیص دهند؟
نه ولی نباید کیوی‌های خیلی بزرگ را بخرند چون امکان آلوده بودن آنها به هورمون وجود دارد.

کمی هم در مورد میوه‌های پیوندی توضیح می‌دهید؟
بیشتر مردم گمان می‌کنند برخی میوه‌های جدید مانند شلیل بشقابی، پرتقال قرمز یا هلو انجیری که در حجم انبوه تولید و روانه بازار می‌شوند، پیوند بین دو میوه مختلف است اما اینها خودشان نوع خاصی از میوه هستند. چنین محصولاتی،‌ حاصل اصلاح ژنتیکی‌اند و این اصلاح ژنتیک هم لزوما مصنوعی نبوده است. از طرف دیگر، اصلاح ژنتیکی میوه‌ها، به‌هیچ‌عنوان مشکلی برای مصرف‌کننده ایجاد نمی‌کند چون این اصلاحات، در بیشتر موارد طبیعی است. به‌طور کلی بهتر است بدانید در این دوره و زمانه، ‌ناچار به استفاده از میوه‌های اصلاح‌شده هستیم چون ارقام قدیمی،‌ نمی‌توانند نیاز بازار را تامین کنند.

حرف آخر؟
از آنجا که ضایعات میوه در کشور ما زیاد است،‌ توصیه می‌شود به محض خرید میوه و انتقال آن به منزل، حتما آنها را دسته‌بندی‌ و آنهایی که خراب و دارای زدگی هستند، جدا کنید. مدت زمان ماندگاری بیشتر میوه‌ها در اثر شستن، پایین می‌آید بنابراین بهتر است که آنها را نشسته اما در نایلون یا ظرف‌های دربسته‌ای داخل یخچال بگذارید. فراموش نکنید که هیچ‌گاه به خاطر وجود احتمالی بقایای سموم و آفت‌کش‌ها، دور مصرف میوه‌ها، سبزی‌ها و صیفی‌ها را خط نکشید. این گروه از موادغذایی باید همیشه در سبد کالای خانواده‌ها جای داشته باشند. استفاده از انواع سبزی‌ها و صیفی‌ها در فصل‌های گرم سال برای پیشگیری از کم‌آب شدن بدن، به‌شدت توصیه می‌شود. بد نیست بدانید که در میان انواع میوه‌ها و صیفی‌های حال‌حاضر بازار ما،‌ هندوانه،‌ خربزه و طالبی، جزو بهترین‌ها هستند و باز هم در میان آنها، هندوانه از سلامت بیشتری برخوردار است. معمولا برای پرورش هندوانه به‌‌دلیل رشد سریعی که دارد، از سموم کمتری استفاده می‌شود و از طرفی هم این صیفی آبدار، ویتامین‌ها،‌ آنتی‌اکسیدان‌ها و املاح فراوانی دارد بنابراین گنجاندن آن در سبد خرید میوه‌ها و صیفی‌ها در فصل‌های گرم سال به همه خانواده‌ها توصیه می‌شود.



بازگشت به صفحه نخست


نقل از :هفته نامه سلامت

کد: 6961 تاریخ نشر: ۱۳۹۳ دوشنبه ۲۶ خرداد بازدید: 3779 ساعت: 10:57 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 این ماهی، بمب کلسیم و پروتئین است ۱۴۰۳ جمعه ۱۹ مرداد
2 خواص نعناع دمنوش آن برای مشکلات گوارشی و اعصاب +موارد دیگر ۱۴۰۳ سه شنبه ۱۶ مرداد
3 رفع کم خونی و یبوست با آلو ۱۴۰۲ شنبه ۱۴ مرداد
4 خواص خربزه و هندوانه/میوه های غنی از ویتامین ۱۴۰۲ چهارشنبه ۴ مرداد
5 خوردن خربزه و هندوانه را از دست ندهید ۱۴۰۲ چهارشنبه ۴ مرداد
6 خواص و طرز تهیه بهترین نوشیدنی برای رفع عطش تابستانی ۱۴۰۲ يکشنبه ۲۵ تير
7 خواص عناب/بهترین روش مصرف عناب چیست؟ ۱۴۰۲ يکشنبه ۲۵ تير
8 خواص دود کردن گیاهان در کاهش عوارض آلودگی هوا ۱۴۰۱ چهارشنبه ۱۴ دي
9 خواص درمانی لبو را بدانید ۱۴۰۱ چهارشنبه ۷ دي
10 آشنایی با خواص گوشت بلدرچین برای طبع های سرد ۱۴۰۱ شنبه ۷ آبان
11 مصرف بادام سبب تقویت سلامت روده ها می شود ۱۴۰۱ شنبه ۷ آبان


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  در 3 ماهه اول بارداری گلپر نخورید! گلپر یکی از معروف‌ترین گیاهان در طب سنتی برای درما...

  مواد غذایی ضد پیری را بشناسید فرآیند پیر شدن سلول ها، اتفاقی است که هر انسانی را...

  هشدارهایی در رابطه با رژ لب رژ لب، به عنوان اولین و مهمترین ابزار آرایشی و بهد...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

لاین ایرانی نیازمند یاری ایرانیان/رقیب سالم نژاد انگلیسی مدیر کل تامین دام شرکت پشتبانی با تاکید بر عزم راسخ مجریان و متخصصان داخلی برای اصلاح روند تولید و مصرف گوشت مرغ، تصریح کرد با بازگرداندن نژاد ایرانی آرین به گستره تولید و همراهی عموم مصرف کنندگان، بساط مرغ‌های غول پیکر وارداتی برچیده خواهد شد.
غفلت دستگاه‌های متولی در راه‌اندازی داروخانه‌های گیاهی پایگاه خبری لقمه: نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با تاکید بر لزوم ساماندهی داروهای گیاهی، گفت: شرح وظایف داروخانه های گیاهی و داروخانه های عمومی باید از هم تفکیک شوند تا هر کدام به وظیفه خود عمل کنند.
غذا های سیرکننده برای افراد رژیمی اگر قرار باشد ویژگی های یک غذای عالی را برشمرید حتما خواهید گفت: سالم، خوشمزه مقوی و سیرکننده باشد. به گفته متخصصان تغذیه،غذا می تواند هم مقوی،هم سالم و هم سیرکننده باشد.
میوه های ممنوعه برای دیابتی ها/دیابتی ها شیر را از برنامه غذایی حذف نکنند یک عضو هیات علمی دانشکده تغذیه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه بیش از 10 درصد جمعیت کشور را افراد مبتلا به دیابت تشکیل می دهند، شیوه زندگی مردم را علت اصلی افزایش آمار ابتلا به دیابت دانست و تاکید کرد:« ذائقه کودکان ما از سنین کم به مصرف مواد شیرین آشنا می شود لذا در بزرگسالی تمایل زیادی به مصرف شیرینی جات پیدا می کنند.»