بهترین و بدترین قسمت كله‌پاچه كدام است؟


در واقع آنچه برای شكستگی استخوان و جوش‌خوردن آن مناسب است، پروتئین است.

به گزارش لقمه، كله‌پاچه از جمله غذاهایی است كه خوردن آن از قدیم بین ایرانیان مرسوم بوده است. كله‌پاچه شامل بناگوش، زبان، مغز، چشم و پاچه می‌شود و طبخ آن زمان زیادی می‌برد. گاهی می‌خوانیم كه مصرف كله‌پاچه به‌دلیل چربی بالایی كه دارد توصیه نمی‌شود.
در گفت‌وگویی با دكتر كیمیاگر، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، استاد انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در رابطه با صحت این موضوع پرسیدیم.

آقای دكتر! لطفا بفرمایید هر جزو از كله‌پاچه حاوی چه تركیبی است و خوردن آن چه فایده‌ای دارد؟
همان‌طور كه اشاره كردید كله‌پاچه قسمت‌های مختلفی دارد و هر كدام خاصیت ویژه‌ای دارند. پاچه كمترین میزان چربی را دارد و گرچه پروتئین آن بین پروتئین‌های حیوانی كامل نیست ولی به هر حالت چون با سایر بخش‌ها خورده می‌شود، قابل‌توصیه است. پاچه لذیذ است و مصرف آن ممنوعیت ندارد. زبان مثل گوشت‌های قرمز دیگر است اما بهتر است قسمت‌های آخری مثل خرخره مصرف نشود. بناگوش نیز از گوشت لخم و بخش‌های چربی تشكیل‌ شده كه بهتر است بخش چربی آن خورده نشود گرچه این بخش لذیذ است و گروهی از افراد به دلیل همین چربی به كله‌پاچه علاقه دارند.

آیا چشم هم جزو بخش‌های خوراكی كله‌پاچه است؟
چشم بسیار پرچربی است و مصرف آن چندان توصیه نمی‌شود البته باز هم این موضوع به میزان مصرف افراد در ماه بستگی دارد.

مغز چطور؟
از نظر متخصصان تغذیه مغز به دلیل چربی و كلسترول بالا قابل‌‌خوردن نیست.

بهترین و بدترین قسمت كله‌پاچه كدام است؟
از نظر تغذیه‌ای، بهترین قسمت پاچه است كه چربی كمی دارد و بدترین بخش مغز است كه سرشار از كلسترول است. جالب است بدانید مغز گاو یا گوسفند به اندازه 8 زرده‌ تخم‌مرغ كلسترول دارد و جزو مواد غذایی بسیار پرچرب محسوب می‌ شود. البته توام بودن چربی‌هایی مثل تری‌گلیسیرید با كلسترول، جذب كلسترول را بالا برده و باعث افزایش چربی خون می‌شود.

آیا این موضوع حقیقت دارد كه كله‌پاچه و به‌خصوص پاچه كلسیم بالایی دارد و برای كسانی كه دچار شكستگی هستند مفید است؟
نه، این باور چندان درست نیست. در واقع آنچه برای شكستگی استخوان و جوش‌خوردن آن مناسب است، پروتئین است كه سایر موادغذایی از این نظر ارجح‌ هستند. بنابراین كله‌پاچه به‌دلیل چربی بالایی كه دارد از این نظر مناسب نیست.

از نظر شما هر جزو كله‌پاچه چند واحد گوشت محسوب می‌شود؟
زبان گوسفند 3 سهم گوشت و هر پاچه 2 واحد گوشت است.

آقای دكتر! چقدر خوردن كله‌پاچه مضر است؟
اگر كسی عادت كرده در هفته یكی، دوبار كله‌پاچه بخورد مضر است اما مصرف یكی دو وعده آن، در ماه اشكالی ندارد.

مصرف كله‌پاچه برای چه اشخاص یا چه بیمارانی به كل مجاز نیست؟
طبیعتا كسانی كه چربی خون بالایی دارند یا كلسترول و اسید اوریك خونشان بالاست و مبتلا به نقرس هستند، باید از مصرف كله‌پاچه اجتناب كنند. البته مصرف پاچه حتی در این گروه‌ها بدون اشكال است.

آیا خوردن آبغوره، نارنج یا آبلیمو بعد از كله‌پاچه به كاهش جذب چربی آن كمك می‌كند؟
نه، آثار مضر كله‌پاچه با مصرف این چاشنی‌ها از بین نمی‌رود. مواد ترش تنها احساس دهانی ما را برطرف می‌كنند و چربی را از دهان می‌شویند. یادتان باشد وقتی كلسترول وارد دستگاه گوارش شد، جذب می‌شود و درصدی كه دفع می‌شود به قدری كم است كه قابل‌محاسبه نیست!

مصرف چه موادغذایی در كنار كله‌پاچه به هضم بهتر آن كمك می‌كند؟
موادغذایی تاثیری در این موضوع ندارند. اسیدی كه برای هضم لازم است به‌وسیله معده ترشح می‌شود. خوب جویدن و به اندازه خوردن مهم است. از آنجا كه پخت كله‌پاچه وقت‌گیر است معمولا مردم برای مصرف به كله‌پزی‌ها مراجعه می‌كنند. البته باید حتما به مغازه‌های معتبر و شناخته‌شده مراجعه كنند زیرا احتمال آلودگی و مسمومیت در صورتی كه كله‌پاچه خوب نگهداری نشود، بالاست. البته در بیشتر موارد كله‌پاچه خوب پخته می‌شود و معمولا مشكلی ایجاد نمی‌شود اما برخی مغازه‌ها كله‌پاچه را نیم‌پز می‌كنند یا می‌پزند و كنار می‌گذارند و موقع فروش در آب می‌گذارند تا داغ شود که این كار جایز نیست.

مصرف كله‌پاچه را در كدام وعده توصیه می‌كنید؟
برخی افراد آن را به عنوان صبحانه و برخی به عنوان ناهار یا حتی در وعده شام می‌خورند. مرسوم است كله‌پاچه در وعده صبحانه مصرف شود اما به هر حال مهم آن است كه كله‌پاچه را به عنوان وعده اصلی غذایی بخوریم و 2 وعده دیگر در روز سبك باشد. اگر كله‌پاچه در وعده شام خورده می‌شود باید حتما فاصله زمانی 2 ساعته تا خواب رعایت شود. در غیر این صورت غذا به خوبی هضم نمی‌‌شود و خواب آشفته‌ای خواهید داشت.

بازگشت به صفحه نخست


نقل از :سلامت ایران

کد: 7117 تاریخ نشر: ۱۳۹۳ چهارشنبه ۲۲ مرداد بازدید: 3340 ساعت: 12:51 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 آشنایی با شیرینی سنتی ایلامی‌ها در شب یلدا ۱۴۰۱ جمعه ۲۵ آذر
2 رد استفاده از داروی نظافت در پخت کله پاچه ۱۳۹۶ جمعه ۸ دي
3 فروش کله پاچه متناسب با اتومبیل مشتری! ۱۳۹۶ سه شنبه ۲۸ آذر
4 کله‌پاچه را برای صبحانه نخورید/ مصرف مغز گاو و گوسفند توصیه نمی‌شود ۱۳۹۴ شنبه ۲۵ مهر
5 با تنوع غذایی از سوء تغذیه در ماه رمضان پیشگیری کنید ۱۳۹۴ جمعه ۵ تير
6 در خرید پسته به این نکات توجه کنید ۱۳۹۳ دوشنبه ۲۵ اسفند
7 هر روز به رستوران می‌روم/ غذای ترش دوست ندارم/ دیزی و کله‌پاچه خیلی دوست دارم ۱۳۹۳ يکشنبه ۴ خرداد
8 خرید نان لواش و ماکارونی فله ممنوع ۱۳۹۳ شنبه ۲۰ ارديبهشت
9 15خوراکی برای تعطیلات نوروز ۱۳۹۳ شنبه ۲ فروردين
10 امان از دل‌ و قلوه ۱۳۹۲ شنبه ۱۲ بهمن


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  مصرف روزانه دو قاشق عسل تضمین کننده سلامتی است عسل یکی از مواد غذایی بدون ضرر است و حتما باید روز...

  چرا هویج نارنجی است؟ هویج از سبزی‌های ریشه‌ای است که می‌توان آن را خام ...

  توصیه های تغذیه ای طب اسلامی برای فصل پاییز با آغاز ۶ ماه دوم سال و سرد شدن تدریجی هوا، باید د...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

رژیم غذایی هفتگی برای سوزاندن چربی‌های اضافه با داشتن رژیم غذایی مناسب و ورزش دایمی می توانید اندامی زیبا داشته باشید و همه چربی های اضافه را بسوزانید.
غذاهای کاهش دهنده استرس تنش و استرس چیزی است که همه ما داریم اما تفاوت در نحوه برخورد با آن است. مدیریت استرس وسیله ای قدرتمند در کسب بهبودی است. چون استرس زیاد، بر سلامت جسمی اثر می گذارد.راه های زیادی برای مقابله با آن وجود دارد که یکی از آن ها رعایت رژیم غذایی است.
غذاهای خنگ کننده! شاید فکر می کنید هوش و استعداد ذاتی است و نمی توانید بیش از این باهوش شوید، اما بعضی از خوراکی ها کارایی مغزتان را تحت تاثیر قرار داده و شما را باهوش تر می کند.
هر قرص را چه موقع باید خورد؟ بسیاری از ما مجبوریم برای پیشگیری یا درمان خود هر روز دارو بخوریم اما آیا می‌دانید هر دارویی را باید در زمان مناسبش در روز مصرف كرد؟ تحقیقات نشان داده خوردن داروها در زمان نادرست نه تنها اثر آنها را كم می‌كند بلكه در بعضی موارد ممكن است برای بدن مضر باشد. برای مثال خوردن داروهایی مانند داروی درمان آرتروز، پوكی استخوان یا سوزش معده در زمان مناسب می‌تواند تاثیر شگفت‌انگیزی روی میزان اثر آنها داشته باشد و زمان بهبود شما را به‌طور چشمگیری كاهش دهد.