- مرحله اول شامل پاک سازی اولیه می شود. پاک سازی اولیه یعنی اینکه تمام برگ های زرد، چوب ها و گل و لای احتمالی از سبزی جدا شوند. در این مرحله اگر لازم بود، حتی باید یک آب سطحی هم روی سبزیجات گرفته شود.
- مرحله دوم، انگل زدایی است که توصیه می شود در یک ظرف آب، به ازای هر لیتر آن، بین ۲ تا ۴ قطره مایع ظرفشویی بریزید. این کار باعث می شود که تخم و کیست انگل ها لیز و لزج شود و به سطح آب بیاید. در این مرحله از شست وشو، شما باید آب روی سبزی را به آرامی تخلیه و سپس سبزی تان را از درون ظرف خارج کنید.
- مرحله سوم، میکروب زدایی است که باید دوباره سبزی تان را درون یک ظرف پر از آب غوطه ور کنید و مقداری از محلول های ضدعفونی کننده حاوی پرکلرین را که در بازار وجود دارند، داخل آب سبزی بریزید. مقدار ماده ضدعفونی کننده ای هم که داخل آب می ریزید باید بر حسب دستور روی کالا باشد.
- مرحله چهارم یا مرحله نهایی هم، آب کشی ساده است تا اثر مواد شیمیایی که داخل آب سبزی ریخته اید، کاملا از بین برود.
این دستورالعمل خاص وزارت بهداشت است که فکر می کنم فقط برای کشور خودمان تنظیم شده! شاید برایتان جالب و حتی باورنکردنی باشد اگر بگویم وقتی نگاه به سایت وزارت بهداشت کشور کانادا کردم تا ببینم که بهترین روش شست وشوی سبزیجات در این کشور چیست، دیدم که نوشته: "سبزیجات را بعد از خرید فقط با آب بشویید و هرگز با افزودن مواد ضدعفونی کننده یا مایع ظرفشویی، اجازه ورود انواع مواد شیمیایی را به درون بافت این خوراکی ندهید!"
متاسفانه، آبیاری سبزی ها در کشور ما با فاضلاب و کودهای انسانی سبب شده که چنین دستورالعمل پیچیده ای برای شستن آن وجود داشته باشد؛ وگرنه، چه کسی است که نداند افزودن مواد شیمیایی به خوراکی ها، ارزش غذایی آنها را پایین می آورد؟ بنابراین به نکات بهداشتی که برای آماده سازی سبزیجات به آنها اشاره شد، همواره دقت کنید تا سلامت تان تهدید نشود؛ هرچند که ارزش تغذیه ای آنها قطعا دستخوش تغییراتی خواهد شد.
پ.پورثانی
نقل از :وبلاگ دانشجویان صنایع غذایی دانشگاه فردوسی 88