ایمنی غذایی از مزرعه تا سفره،از خاک تا سلول


وقتی صحبت از مزرعه به میان می‌آید ابتدا باید زنجیره مراقبت از خاک کشاورزی آغاز شود. آیا خاک که غذای انسان را تأمین می‌کند مورد مراقبت کافی قرار می‌گیرد؟ می‌دانیم که کود نامناسب، استفاده از آفت‌کش‌های مختلف که برای ازبین‌بردن آفات به کار می‌رود و...، می‌تواند خاک ما را آلوده کند.

به گزارش لقمه، دکتر ربابه شیخ‌الاسلام متخصص اپیدمیولوژی تغذیه نوشت: شعار امسال روز جهانی غذا؛ ایمنی غذا از مزرعه تا سفره، ارتباط بسیار زیادی با شعار ملی امسال همدلی و هم‌زبانی دارد. بدون همدلی و هم‌زبانی متولیان مختلف مسئول ایمنی غذا، زنجیره ایمنی غذایی به وجود نمی‌آید. زنجیره ایمنی غذایی که از مزرعه آغاز می‌شود و در طی مراحل گوناگون به سفره ما راه پیدا می‌کند باید از نظر ایمنی در یک زنجیره منسجم مراقبت و نظارت قرار گیرد. اهمیت‌داشتن سیستم برای ایمنی غذایی از آن رو بسیار مهم است که سلامت کامل جامعه در گرو سلامت موادغذایی است که هرروز در چند وعده توسط همه مردم مصرف می‌شود.

وقتی صحبت از مزرعه به میان می‌آید ابتدا باید زنجیره مراقبت از خاک کشاورزی آغاز شود. آیا خاک که غذای انسان را تأمین می‌کند مورد مراقبت کافی قرار می‌گیرد؟ می‌دانیم که کود نامناسب، استفاده از آفت‌کش‌های مختلف که برای ازبین‌بردن آفات به کار می‌رود و...، می‌تواند خاک ما را آلوده کند. استفاده از کود‌های طبیعی یا سبز (ورمی کود) و کود‌های حاوی ریزمغذی‌ها مانند روی و آهن می‌تواند خاک را بارورتر کند. کودهای نیتراته که درحال حاضر بیشترین مصرف را دارد، ممکن است موجب شود میزان نیترات در گیاهان خصوصا گیاهان غده‌ای مانند هویج، سیب‌زمینی، انواع ترب، چغندر و... زیاد شود و خطراتی مانند افزایش سرطان را در جامعه به‌دنبال داشته باشد. متولیان نظارت بر غذا در کشور، در ادارات و وزارتخانه‌های متعدد پراکنده هستند و در صورتی که هم‌زبانی و همدلی بین آنها وجود نداشته باشد ایمنی این زنجیر در قسمت‌های مختلف ممکن است مخدوش شود.

در حال حاضر اداره نظارت بر مواد غذایی در وزارت بهداشت عمدتا بر غذاهای صنعتی که از آن اداره مجوز می‌گیرند، نظارت دارد، در حالی که عمده غذاهای ما مانند برنج، حبوبات، غلات، ‌آجیل وخشکبار، سبزی‌ها و صیفی‌جات و میوه‌ها همه به‌صورت فله‌ای به فروش می‌رسند و از سیستم نظارتی قوی‌ای برخوردار نیستند. آلودگی این مواد به باقیمانده سموم کشاورزی ممکن است خطرات جدی برای سلامت ایجاد کند. نان به‌عنوان غذای اصلی و روزمره ما مشکلات بیشتری از نظر ایمنی دارد. ما با وجود داشتن کارخانجات صنعتی تولید نان که خوشبختانه نان سالم، بهداشتی و با طی‌کردن فرایند تخمیر تولید می‌کنند و بخشی از جمعیت را پوشش می‌دهند ولی به‌دلیل فرهنگ نان تازه‌خواری مصرف نان سنتی بالایی داریم. فراموش نکنیم که در فرایند تخمیر که بعضا دو ساعت طول می‌کشد، تغییرات زیادی در خمیر ور‌آمده، به وجود می‌آید و ازبین‌رفتن فیتات موجود در آرد جذب آهن و کلسیم را مختل می‌کند. ویتامین‌های مختلف عمدتا گروه B، در نان به وجود می‌آید و این فرایند نان را مغذی و قابل جذب می‌کند. نظارت زنجیره بسیار طولانی و گسترده تولید نان از مزارع بزرگ گندم در سراسر کشور، جمع‌آوری، نگهداری در سیلو، انتقال به کارخانه‌های آرد و تقسیم آن و بعد از آن انتقال آرد به نانوایی‌ها بسیار دشوار است که متولیان امر باید با دقت و وسواس آن را مورد مراقبت دائمی قرار دهند. استفاده از سموم کشاورزی در کشت برنج، گندم و جو که مورد استفاده بخش عمده جمعیت قرار می‌گیرد باید با اهمیت وی‍ژه مورد توجه باشد و کنترل شود.

 



بازگشت به صفحه نخست


نقل از :به سایت ایران

کد: 7960 تاریخ نشر: ۱۳۹۴ يکشنبه ۲۳ فروردين بازدید: 4550 ساعت: 1:56 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر



نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:  
پست الکترونیکی:  
نظر شما:  
کد امنیتی:

 


نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :  
 

  روغن جامد را از برنامه غذایی خود حذف کنید ارتباط مستقیمی‌ میان رژیم غذایی و بیماری قلبی وجود...

  کی چی بخوریم؟ لقمه: مواد غذایی با ترکیبات متنوع و متفاوت خود، خص...

  موز را بهتر بشناسید این میوه حاوی پتاسیم فراوان است كه در كاهش سطح فشا...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

امان از دل‌ و قلوه شاید تاکنون گذرتان به یکی از خیابان‌ها یا میدان‌هایی که حرفه اصلی مغازه‌داران آن کشتار دام و فروش امعاء و احشای آن است، افتاده باشد و انواع فرآورده‌های دامی همچون کله، پاچه، زبان، سیرابی، شیردان، دل، قلوه، جگر و... را از آنان خریده باشید.
ارتباط غذا با طول عمر از نگاه قرآن و احادیث امروزه دانشمندان معتقدند که انسان با دور ساختن عوامل مرگ می‌تواند عمر نامحدود داشته باشد. همین مسئله باعث شده تا محققان در محیط آزمایشگاه با بهبود شرایط زندگی، عمر حشره ای را به هشتاد برابر افزایش دهند.
بزرگ شدن سینه ها در مردان و طاسی در زنان بدن سازان ممکن است اقدامات افراطی ای جهت بهبود عملکرد جسمی و فیزیکی خود انجام دهند. به گزارش سلامت نیوز همانطور که سایت مایوکلینیک می گوید بدن سازان و دیگر ورزشکاران ممکن است مکمل هایی مانند استروئید، کراتین، دیورتیک ها استفاده کنند در حالیکه متوجه خطرات و عوارض جانبی مهم این داروها نباشند.
دندان های تان را سمباده نزنید اصولا یک خمیردندان باید تا حدودی حاوی مواد ساینده باشد تا بتواند عملکرد مسواک را در تمیز کردن دندان ها بهبود بخشد. ولی مقدار بیش از حد مواد ساینده در خمیردندان ضدجرم، باعث سایش مینا و عاج دندان شده و فرد را با مشکلات متعددی روبرو می کند.