به گزارش لقمه، خانم 37 سالهای پرسیدهاند: «به تازگی زایمان کردهام و رژیم خامخواری دارم. از پروتئینهای حیوانی، فقط گوشت ماهی مصرف میکنم. آیا ماهی بهتنهایی میتواند تامینکننده نیاز بدنم به پروتئین باشد؟»
خامخواری با گیاهخواری تفاوتهای زیادی دارد. خامخواری جزو رژیمهای بسیار خطرناک است و به هیچ فردی توصیه نمیشود. این نوع رژیم میتواند عوارض فراوانی مخصوصا برای خانمهای باردار و شیرده ایجاد کند. اگر رژیم گیاهخواری دارید و در کنار آن از گوشت ماهی هم استفاده میکنید، رژیم غذاییتان یکی از مناسبترین رژیمهای غذایی است و اگر این رژیم غذایی، همراه با مصرف حجم متعادلی از لبنیات و تخممرغ هم باشد، میتوان گفت یکی از بهترین و سالمترین رژیمهای غذایی را دارید. در واقع حذف گوشت قرمز و گوشت مرغ و جایگزین کردن گوشت ماهی برای افراد گیاهخواری که غلات و حبوبات کافی مصرف میکنند، مشکل چندانی از نظر تامین پروتئین مورد نیاز بدن به وجود نمیآورد اما باید حواستان باشد که مواد غذایی گروههای مختلف را در حجم متعادلی در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید تا دچار کمبودهای تغذیهای نشوید.
خانمهایی هم که باردار یا شیرده هستند، باید چنین رژیمهایی را با نظر پزشک خود ادامه دهند تا مشکلی برای خود و فرزندشان به وجود نیاید. با این حال، بازهم تاکید میکنم رژیم خامخواری که حبوبات و نان در آن جایی ندارد، اصلا رژیم سالم و مناسبی نیست و بهتر است آن را کنار بگذارید. مصرف حجم مناسبی از مکملهای مولتیویتامین مینرال در طول روز برای تامین ریزمغذیهای مورد نیاز هم توصیه میشود. درنهایت میتوان گفت هرچند رژیم گیاهخواری، بهترین نوع رژیم غذایی نیست اما متخصصان تغذیه میتوانند به افرادی که دوست دارند این رژیم غذایی را داشته باشند کمک کنند سلامتشان به خطر نیفتد اما این در مورد خامخواری صدق نمیکند.
دکتر مسعود کیمیاگر/متخصص تغذیه و رژیمدرمانی/ استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
بازگشت به صفحه نخست