به گزارش خبرنگار پایگاه خبری
لقمه،
از زمانی که اعلام شد تمامی مشترکانی که از بابت قطعی های برق، متحمل خسارت شده اند، می توانند خسارات خود را دریافت کنند تا به امروز، هیچ اتفاقی نیفتاده است. همه اینها به کنار، به تازگی مشخص شده است که مبلغی روی قبوض برق درج شده بود که همه اینها بیمه محسوب می شده است. بیش از 35 میلیون مشترک وجود دارد که هزینه بیمه هم پرداخت می کند. در مرداد ماه سال جاری، مناقصه ای برگزار شد که یکی از شرکت های بیمه، مسئولیت این امر را برعهده بگیرد. این مساله، در بخش «صرفا جهت پیگیری» برنامه زنده «سلام، صبح بخیر» رادیو ایران مطرح شد و پایش به مجلس شورای اسلامی باز شد.
فریدون عباسی دوانی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با برنامه زنده «سلام، صبح بخیر» رادیو ایران در پاسخ به این سوال که پیگیری های بیمه ای مشترکان برق به کجا رسید، گفت: پول گرفتن راحت است چون در قبض می نویسند و اگر کسی آن را پرداخت کند، برقش را قطع می کنند. این قدرت را دارد که یک طرفه اعمال مدیریت کند. اما وزارت نیرو این پول را به حساب خزانه می ریزد ولی متاسفانه خزانه این پول را به آن برنمی گرداند.
وی افزود: اشکال اینجا بود که سال گدشته در مجلس این قاعده را به هم زدیم که پول از خزانه به هدفمندسازی یارانه ها برود و یارانه ها به حساب مردم رفته و خرج های دیگری شود که اختیارش دست سازمان برنامه و بودجه و رییس جمهور باشد و اولویت ها را آنها تشخیص دهند نه از وزارت نیرو. قاعدتا وزارت نیرو، پولی دستش نبوده است که بخواهد برود و قراردادهایی را با بیمه ها ببندد.
عباسی دوانی خاطرنشان کرد: این در موضوع بودجه 1400 اصلاح شد و مقرر شد که آن روند معیوب تکرار نشود. نمایندگان مجلس تصمیم گرفتند که پول به وزارت نیرو داده شود یعنی می توانند روزانه هم باشد. وقتی مردم روزانه قبض آب و برق را پرداخت می کنند و در خزانه می رود، همان موقع به حساب بیاید.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: این امر حسن هایی را دارد؛ وزارت نیرو می تواند به موقع به پیمانکاران پول دهد و پیمانکاران هم می توانند به موقع به کارکنان خود پول دهند و به نیروگاه ها بابت برقی که تولید می کنند به موقع هزینه را پرداخت کند و سیاست های تشویقی برای بالا رفتن راندمان نیروگاه ها داشته باشد و کلا با این پول می تواند مدیریت کند.
وی ادامه داد: حالا بیمه لوازم خانگی هم بخشی از آن است. پس اشکال در آنجایی بوده که پول را به وزارت نیرو نمی دادند و به صورت متمرکز خواستند این پول را مدیریت کنند. یعنی مدیریت تعدادی از افراد در دولت از وزرا پررنگ تر بوده است در حوزه هایی که خودشان تشخیص می دادند. به کل باید این روند عوض بشود. این می بایست از نظر مدیریت هم اعمال می شده است. یکی از بیمه هایی که قوی تر بوده، وزارت نیرو قرارداد را می بست.
عباسی دوانی در پاسخ به این سوال که آیا بیمه مرکزی که یکی از وظایف حاکمیتی اش این بوده که یکی از بیمه های زیر مجموعه خود را موظف به این امر کند یا خیر گفت: به هر حال می شده در قالب تهاترهای بین دستگاه های دولتی این کار را پیش بینی کرد. یک مورد غلط در اصل موضوع این است که برق نباید قطع شود. اطلاع رسانی هم خوب است. برخی مواقع اطلاع رسانی می کنند اما در برخی مناطق دیده شده که در یک روز 4 بار این برق را خاموش و روشن می کنند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: یک رله فرکانسی را بهانه می کنند و می گویند بار که روی شبکه زیاد می شود، این رله فرکانسی اتومات عمل می کند و من هم گفتم خب بروید این را دستی کنید که اتومات عمل نکند و مردم آسیب نبینند. بالاخره قطع برق، می گویند اجتناب ناپذیر است چون مصرف برق بالا رفته است.
وی گفت: می گویند که چاه های کشاورزی باید برقی شود. نهضتی به راه می افتد که موتورهای دیزلی را برداریم و برقی کنیم. وقتی می خواهید این کار را انجام دهید باید ببینید که چقدر برق مصرف دارد. وقتی هوا گرم شده، چاه های کشاورزی را زودتر از موعد روشن کردند و مصرف برق بالا رفته است.
عباسی دوانی با انتقاد از پدیده پنهانی تولید رمز ارز گفت: یا پدیده ای مثل رمز ارز می آید و متاسفانه در خود نیروگاه ها هم می تواند رمز ارز تولید شود. بازرسی وزارت نیرو و کل کشور باید دقیق بررسی کند که برق و گاز ارزان تولید می شود و به جای اینکه از نیروگاه ها بیرون بیاید، احتمال مصرف شدن در رمز ارز وجود دارد. ما نمی توانیم نیروگاه را متهم کنیم. اگر خلافی توسط مردم یا بخش خصوصی صورت می گیرد، باید ریشه یابی کنیم.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: آیا وزارت نیرو برقی که در نیروگاه تولید شده و در شبکه آمده و مصرف شده و مردم پولش را داده اند به نیروگاه داده است؟ پس نیروگاه از کجا حقوق کارکنان خود را بدهد؟ یعنی راه خطا می رود. این راه خطا می تواند دو چیز باشد؛ یکی تولید رمزارزها به صورت غیرقانونی است و دوم فروش سوخت مایع. یعنی یکی از راه های قاچاق است. یعنی وقتی گاز قطع می شود و سوخت مایع در نیروگاه ها نیست را باید بیایند و پاسخ دهند. اینها جزو شک هاست. اینها چطوری خود را می گردانند وقتی به آنها پول نمی دهند؟
وی تاکید کرد: راندمان نیروگاه ها پایین است. چون وقتی سیاست های تشویقی نیست که دارنده نیروگاه برود و کارش را بکند. گاز مفت و متر مکعبی 5 تومان را به او می دهند، برق تولید کند و به شبکه بدهد و پولش را هم دریافت نمی کند. بنابراین برای اینکه خود را سر پا نگه دارد، می بایست خودش را خلاف واقعیت را انجام دهد.
عباسی دوانی ضمن تاکید بر این مساله که مردم دستگاه های محافظ برای مراقبت در برابر نوسانات برقی گفت: دستگاه های مراقبتی تاخیری در این مورد کار می کند که بگذارد شبکه پایدار شود و وصل شود که چیز بدی نیست. اما ترانس های متعادل کننده هم وجود دارد. البته اینها بار اضافه برای مردم است چون اگر افت ولتاژ باشد، تاثیر می گذارد. تغییر فرکانس ها همچنین. ما خیلی سال پیش ترانس تهیه کردیم و آن را روی 220 ولت گذاشته ایم که دستگاه ها آسیب نبینند یا همین متعادل کننده های ولتاژ را گذاشتیم. چون شک داشتیم به اینکه درست تامین شود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در پایان ضمن انتقاد از هزینه های تحمیلی به مردم خاطرنشان کرد: این هزینه ای است که به مردم تحمیل می شود و این را هم می توان جزو بیمه آورد. شرکت توزیع برق و توانیر بیایند و به مردم این ترانس ها را تحویل دهند. گرفتن راحت است. شما وقتی بیمارستان دولتی می روید، می بینید که طرف قرارداد با هیچ بیمه ای نیست. این مشکلات در حوزه سلامت و درمان وجود دارد. پول می دهید و بعد بروید دنبال هزینه ای که پرداخت کرده اید. مساله ای که برای خود بنده پیش آمد.
گفتنی است، برنامه زنده رادیویی «سلام، صبح بخیر» هر روز از ساعت 6:30 به تهیه کنندگی حسین معصومی و گویندگی سعید توکلی از آنتن زنده شبکه رادیویی ایران قابل دریافت است.