به گزارش خبرنگار پایگاه خبری لقمه، امیرهامونی مدیرعامل فرابورس ایران در مورد اتفاقات رخ داده در بورس وانتقادات فعالان این حوزه در فضای مجازی گفت: شاید مهمترین مسئله ای که در این روزها تحت الشاع قرار داده برنامه های متناقض در حوزه های مختلف اقتصادی است. این شرایط عدم قطعیتی که در سال گذشته در بازار حاکم شد نگرانی هایی را بوجود آورد و سرمایه خیلی از مردم و سرمایه دارانی که در بازار سرمایه گذاری کرده بودند دچار نوسان شد و نگرانی های عدیده ای هم در خانواده ها بوجود آورد. از آنجایی که بورس هم مردمی شده به هرحال این امر شدت گرفت و این وضعیت به امسال هم رسید. عقبه این وضعیت به تصمیماتی باز می گردد که در سال گذشته و یا سالهای قبل ترش گرفتیم.
وی در ادامه گفت: هنوز بازار سرمایه از زیر خاک اقتصاد ایران بیرون نیامده و به رغم همه این افت و خیزها و گله مندی که مردم عزیزمان دارند، واقعا بازار سرمایه از آن چیزی که الان هست و یا حتی در سال گذشته بوده آن اوج و هزیزهای بی سابقه را تجربه کرده ، می تواند خیلی موفق ترباشد.
هامونی افزود: اگر بخواهیم موشکافی و ریشه یابی کنیم و ببینیم که چرا بازار سرمایه با این همه افت و خیز همراه است به چیزی می رسیم که من آن را برنامه های ناسازگار بهینه می نامم. مثلا دستگاه هایی هستند که در نگاه خودشان برنامه بهینه ای داشته باشند اما در کلان اقتصاد، این برنامه ها ناسازگار و متناقض دیده می شوند. به عنوان مثال از یک جایی می خواهیم که بالفرض قیمت یک کیسه سیمان یا یک کیل فولاد ده هزار تومان شود و ارزان شود اما از طرف دیگر به این نگاه نمی کنیم که وزارت اقتصاد به دنبال این هستند که سرمایه مردمی که سهام کارخانجات سیمان و فولاد را خریداری کرده اند، تحت الشعاع این سرکوب قیمت ها قرار نگیرد و مجبور می شویم که آنها را ناراضی ببینیم. پس نمی توانیم هم سیمان را ارزان کنیم که ساختمان سازها با هزینه کمتری به تولید بپردازند و هم توقع داشته باشیم که در بورس سهام شرکت های سیمانی و فولادی و ... افزایش پیدا کند.
مدیرعامل فرابورس ایران ادامه داد: این عارضه ای است که چند دهه در اقتصاد ایران وجود دارد. ما از یک طرف، سازمان حمایت از مصرف کننده را گذاشته ایم که قیمت گذاری دستوری می کند و سازمان تعزیرات حکومتی را گذاشته ایم تا قیمت ها افزایش پیدا نکند اما از طرف دیگر مردم سهام شرکت هایی را خریداری کرده اند که مثلا مرغ، سیمان، خودرو و یا هر کالای دیگر تولید می کنند.
هامونی در ادامه گفت: حال سوال اینجا است که این عارضه را چگونه می توان حل کرد. طبیعی است که مردم تا پیش از اینکه وارد بورس شوند، از افزایش قیمت ها نگران می شدند اما الان مردم سهامدار شده اند، مثلا پروژه سهام عدالت اجرا شده و بالغ بر 52 میلیون نفر شریک تولید کننده های بزرگ کشور را در بورس ایران داریم که باید برای اینها یک برنامه ریزی درست داشته باشیم.
وی افزود: ما از چند دهه گذشته طرح هایی در قالب برنامه های توسعه پنج ساله در کشور مانند اصلاح الگوی مصرف، ازاد سازی قیمت یا هدفمندی یارانه ها و غیره اجرا شده اما ما را به نتیجه نرسانده است. الان در یک پیچ تاریخی قرار دارد که حضور مردم در بازار سرمایه می تواند خیلی از معضلات را حل کند و حلال خیلی از طرح های شکست خورده و نخ نماشده خواهد بود.
مدیرعامل فرابورس ایران اظهار داشت: زمانی مردم از افزایش قیمت ها نه تنها ناراحت نمی شوند بلکه خوشحال هم خواهند شد که سهام دار شرکت ها شوند و سهام دار هم باقی بمانند. این واقعا رمزی است که می تواند بازار سرمایه ایران را از جا بلند کند و شرکت های بزرگی مانند شرکت ملی نفت، گاز و پست جمهوری اسلامی ایران که هنوز خصوصی نشده اند و هنوز دولتی و حاکمیتی مانده اند می توانند در چرتفوی و سبد خرید سهام مردم قرار بگیرند.
وی در مورد اثرات این حضور مردم در بازار سرمایه تصریح کرد: آن موقع می توانیم شاهد رقابت پذیر کردن و پیش بینی پذیر کردن اقتصاد ایران، بازار محور شدن قیمت محصولات بنگاه ها و قیمت نهاده ها، واقعی تر شدن قیمت ها، کاهش قاچاق، حذف واسطه های مزاحم و رانت ها، مدیریت بهتر یارانه ها، کاهش فشار نقدینگی مورد نیاز یارانه ها بر روی دولت چرا که دیگر یارانه ای وجود نخواهد داشت، اصلاح الگوی مصرف، مدیریت کسری بودجه و در نهایت مهار تورم باشیم که از آثار خوب این کار است. رمز موفقیت در این کار این است که همه مسئولین و سیاستگذارانی که برای بازار سرمایه نسخه می پیچند این نکته را مدنظر داشته باشند که حضور مردم در بازار مهم است و باید به مردم و سبد سهام مردم احترام گذاشت و اعتمادی که به بازار سهام کرده اند را باید حفظ کرد.