لقمه: دكتر رضا سعیدی در گفتوگویی گفت: شیر مادر تا پایان 6 ماهگی تامین كننده تمام نیازهای تغذیهای كودك حتی نیاز به آب دانست و اظهار كرد: شیر مادر ابتلا به بیماریهای دوره شیرخوارگی از جمله انواع عفونتهای تنفسی، گوارشی و ادراری را به شدت كاهش میدهد.
وی افزود: بیماریهای دوره بزرگسالی نیز همچون دیابت نوع دو (دیابت بزرگسالی)، بیماریهای گوارشی موسوم به التهاب روده، برخی سرطانها و بیماریهای قلبی، عروقی در میان افراد تغذیه شده با شیر مادر كمتر مشاهده میشود.
فوق تخصص نوزادان ادامه داد: این دسته از كودكان نسبت به كودكان تغذیه شده با شیرخشك با اختلاف تقریبا 8 ، از ضریب هوشی بالاتری برخوردار هستند.
وی به تاثیر شیر مادر در حفظ سلامتی مادر نیز اشاره و اظهار كرد: كمخونی، سرطانهای سینه و رحم از جمله بیماریهایی است كه به وسیله شیردهی به نوزاد درمیان مادران كاهش مییابد.
دكتر سعیدی در تشریح افزایش احتمال ابتلا به بیماریها در افراد تغذیه شده با شیر مادر گفت: بیماریهای تنفسی، عفونتها، چاقی و همه بیماری كه شیر مادر معمولا موجب پیشگیری از آنها میشود، از عوامل محدودكننده استفاده از شیر خشك به جای شیر مادر است.
وی جایگزین كردن شیرخشك به جای شیرمادر را برای حل مشكل عدم شیردهی مادران مناسب ندانست و انجام نرمش، استفاده از دارو و تغذیه كودك با شیر مادری دیگر را برای بازگشت به شیر را توصیه كرد.
رییس مركز بهداشت خراسان رضوی درباره نگهداری شیر مادر در درون ظروف گفت: شیر مادر در دمای اتاق 6 الی 8 ساعت، در یخچال حدود 2 روز، در صورت انجماد با فریزر 2-1 ماه و در فریزهای صنعتی با دمای 20- درجه، 3 الی 6 ماه قابل نگهداری است.
دكتر سعیدی ضمن بیان اینكه فاصلهگذاری 3 الی 6 ماه و حتی یك سال از ویژگیهای طبیعی شیردهی است به مادرانی كه قبل از اتمام دوره 2 ساله شیردهی كودك خود باردار شدهاند، توصیه كرد: طی 4 الی 5 ماه اول بارداری میتوانند شیردهی را ادامه دهند اما پس از آن باید عمل شیردهی متوقف شده، بعد از تولد نوزاد به كودك زیر 2 سال شیر داده شود.
رییس مركز بهداشت استان خراسان رضوی با اشاره به نوع تغذیه كودكان گفت: كودك تا پایان 6 ماهگی باید صرفا از شیر مادر تغذیه شود و پس از گذر از این دوره هم در غذای كمكی كودك باید از نمك، اسفناج، سفیده تخممرغ و عسل خودداری كرد.
وی همچنین شیر پاستوریزه را در برنامه غذایی پس از یك سالگی كه كودك مجاز به خوردن انواع خوراكیهاست، قرار داد.
دكتر سعیدی در ارائه آمار مربوط به تغذیه با شیر مادر در كشورمان، ادامه داد: حدود 99 درصد كودكان در ابتدای تولد با شیر مادر تغذیه میشوند كه این رقم در زمان سه ماهگی كودك به 70 درصد و در 6 ماهگی به 55 درصد كاهش مییابد كه این امر نشانگر وضعیت مطلوب كشور در این زمینه است.
وی همچنین آمار مربوط به كشورهای اروپا و آمریكا را در مقایسه با ایران قرار داد و تصریح كرد: تغذیه انحصاری با شیر مادر در 5 الی 6 ماهگی كودكان این كشورها به رقم 25 درصد كاهش مییابد كه معلول وجود درصد بالای مادران شاغل و تك فرزند بودن در این كشورها است.
س.ع
نقل از :ایسنا