بوی نامطبوع برنج خارجی در شمال


این روزها، بوی نامطبوع برنج خارجی در بازارهای کشور بیش از گذشته به مشام می‌رسد و این امر در مازندران که قطب تولید برنج کشور به شمار می‌رود، ناخوشایند است.

به گزارش لقمه، این روزها خبر توزیع برنج خارجی در بازارهای کشور و خصوصا‌ً در مازندران نیز رونق گرفته است. اما این خبر در سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه‌ ایرانی نگران‌کننده است که در کنار دسترنج کشاورزان ایرانی شاهد توزیع برنج هندی و آرژانتینی در کشور باشیم.

از حدود 10 روز پیش که وزارت صنعت و معدن اعلام کرد که فروش برنج خارجی کیلویی یک‌هزار و 800 تومان در بازار آغاز می‌شود تلاطمی عجیب در بازار این محصول شکل گرفت.

این طرح مخالفان و موافقانی دارد اما در مازندران که سالانه حجم زیادی از برنج کشور را تولید می‌کند توزیع این برنج به نظر نباید موافق داشته باشد.

در حالی که برنج‌های مازندرانی از عطر و طعمی دلپذیر برخوردار است، توزیع برنج خارجی در مهد تولید برنج کشور چندان جالب به نظر نمی‌رسد.

موافقان این طرح معتقد هستند که بهر‌ه‌مندی همه اقشار مردم از محصول برنج از اهداف این طرح است.

در بازاری که امروز در دست واسطه‌ها است و هر روز قیمت برنج ایرانی بیشتر می‌شود شاید توزیع برنج ارزان تنها چاره کار باشد تا هم دست واسطه‌های برنج داخلی اندکی کوتاه شود و هم این‌که مردم بیشتری بتوانند برنج تهیه و استفاده کنند اما این تنها فایده این طرح است و هزاران معایبی که زنجیره‌وار با این طرح در ارتباط‌ است، بیشتر نیازمند توجه است.

راه دوری نرویم سال‌ها است که کشاورزان از رنج‌های زیادی گلایه دارند اما هنوز نتوانسته‌اند دستاندرکاران را به حمایت از خود امیدوار کنند.

شاید اگر بازار برنج از ابتدا در اختیار کشاورز ‌بود و شالیکار می‌توانست با تسهیلات ارزان قیمت تولید و کاهش قیمت نهاده‌های این بخش، سود قابل قبولی به دست آورد کار به حضور واسطه‌ها نمی‌کشید.

حضور واسطه در بازار برنج از جایی آغاز می‌شود که کشاورز برنج‌کار توان تولید با هزینه‌های بالای کشت را ندارد و به این دلیل مجبور می‌شود قرض سنگین بگیرد یا این‌که برنجش را از پیش به واسطه بفروشد.

این امر موجب می‌شود که در اندک زمانی پس از برداشت برنج، این محصول در اختیار واسطه قرار گرفته و واسطه نبض بازار را در اختیار بگیرند و قیمت برنج را در ایامی مانند شب عید به چندین برابر خریداری شده به فروش برساند.

به این دلیل که توجه به کشاورزی از ابتدای چرخه تولید صورت نگرفته است؛ هزینه‌های کشاورز افزایش یافته است، در کنار آن زمین‌های کشاورزی کوچک‌تر و محصولات کم‌بازده‌ شدند تا چاره‌ای جالب به نام برنج خارجی پیدا شد.

در کنار کم‌توجهی به کشاورز و محصولش بازار برنج خارجی داغ‌تر شد.

در این میدان اما مسئولان نیز کم نگذاشتند و اختلاف بر سر میزان نیاز کشور به واردات نیز بهانه‌ای برای افزایش ورود این محصول شد.

شاید به ظاهر توزیع برنج خارجی در میان مردم، زمینه‌ساز بهره‌مندی همه اقشار از یک محصول استراتژیک است اما اینجا نیز نبض بازار در اختیار دلال بزرگ‌تری است.

واسطه‌ای که امروز چندین هزار تن برنج با ارز مرجع وارد می‌کند و با حاشیه سود یک‌هزار و 500 تومان در هر کیلو به مردم فروخته می‌شود نیز تصویری دیگر از این بازار مکاره جدید است.

بازاری که پایه‌هایش از عدم توجه به کشاورز و کشاورزی نشأت گرفته است این روزها ذائقه مردم را نیز تغییر می‌دهد.

در ماه‌ها و سال‌های گذشته اگرچه برنج ایرانی و خارجی در بازار در کنار هم به فروش می‌رفت اما این بار برنج خارجی داغ‌تر و مهیا‌تر و البته ارزان‌تر در اختیار مردم قرار می‌گیرد.

برای قشر آسیب‌پذیر اما مهم نیست که برنجش داخلی و یا خارجی باشد مهم این که رنگ دانه‌های سفید برنج بر سر سفره‌اش باشد.

ماجرا آنجا سخت است که پای کشاورز برنج‌کار در میان باشد با چندین هکتار زمین و هزینه‌های بالای تولید و ناامیدی که هر روز پررنگ‌تر می‌شود.

راهی که امروز با توزیع برنج خارجی در  کشور گذاشته شده تیشه‌ای است که به ریشه محصول ایرانی می‌زند بدون آنکه به عواقب آن اندیشیده شود.

در گفت‌وگوهایی با دست اندرکاران اقتصادی و کشاورزی تلاش می‌کنیم تا به معایب و مزایای توزیع برنج خارجی در بازار کشور به ویژه مازندران بپردازیم.

===============

 

گزارش از الناز پاک‌نیا

 


نقل از :فارس

کد: 3067 تاریخ نشر: ۱۳۹۱ يکشنبه ۸ بهمن بازدید: 1998 ساعت: 9:53 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 برنج ایرانی پائین کشید/ تداوم کاهش قیمت به نفع مصرف کننده ۱۴۰۴ سه شنبه ۱۵ مرداد
2 توزیع برنج تنظیم بازار در گناوه آغاز شد/قیمت مصوب هر کیلو ۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان ۱۴۰۴ يکشنبه ۱۳ مرداد
3 افشاگری رئیس قوه قضائیه درباره گرانی برنج | پشت پرده احتکار لو رفت ۱۴۰۴ يکشنبه ۱۳ مرداد
4 طرز تهیه برنج ایرانی مجلسی رستوران | فوت و فن پخت انواع برنج ایرانی به شیوه مجلسی رستورانی ۱۴۰۴ جمعه ۱۱ مرداد
5 لغو ممنوعیت فصلی واردات برنج / میانگین نیاز کشور ۳/۵ میلیون تن ۱۴۰۴ دوشنبه ۳ تير
6 چرا شکر بیش از یک ماه است که توزیع نشده+ جدول قیمت کالاها ۱۴۰۴ چهارشنبه ۸ خرداد
7 آقای معاون برنج ایرانی نزدیک ۳۰۰ هزار تومان؛ همچنان انکار می‌کنید؟ ۱۴۰۴ سه شنبه ۲۴ ارديبهشت
8 کشف بیش از ٧٠٠ تن برنج احتکاری در تهران ۱۴۰۳ سه شنبه ۳۰ بهمن
9 عامل اصلی افزایش قیمت برنج چیست؟/ بازار برنج متعادل می‌شود ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۸ بهمن
10 ثبت سفارش واردات برنج آغاز شد/ کاهش قیمت برنج طی روزهای آینده ۱۴۰۳ يکشنبه ۱۱ آذر
11 کنترل قیمت با ترخیص برنج‌های وارداتی از گمرک/ آغاز ثبت سفارش برنج از ۵ آذر ۱۴۰۳ شنبه ۳ آذر


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  تغذیه مناسب در فصل تابستان یک متخصص تغذیه با اشاره به افزایش نیاز به مایعات د...

  مصرف آجیل فشار خون را كاهش می دهد یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی ضمن بیان این مطلب اظه...

  بهترین زمان برای تعویض مسواک آیا می دانید چه تعداد باکتری بر روی مسواک شما زندگ...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

زیتون سبز بخوریم یا زیتون سیاه؟ برای همراهی با غذا دوست دارید زیتون سیاه میل کنید یا زیتون سبز؟! شاید زیتون سبز کمی تکراری شده و زیتون سیاه به‌دلیل سر و شکلی که دارد، زیبا‌تر باشد! اما به نظر شما متخصصان تغذیه کدام زیتون را توصیه می‌کنند؟ زیتون رنگ‌شده نخورید!
کتاب کلید را بزن برای مدیران کسب و کار مفید است یا کم کردن وزن؟ پایگاه خبری لقمه: علاقمندان به تغییرات فردی یا سازمانی می توانند از کتاب کلید را بزن الگوی ارائه شده در آن به نحو مقتضی بهره مند شوند.
چه میوه‌هایی را چه وقت بخوریم؟ یک متخصص تغذیه با تاکید بر اینکه مصرف 2 تا 4 واحد میوه در روز ضروری است، گفت: میوه‌ها دربردارنده انواع ویتامین، مواد معدنی مانند فیبر غذایی، آنتی اکسیدان، کلسیم، فسفر و پتاسیم هستند که بدن به این مواد نیاز زیادی دارد اما برخی از آن‌ها نباید همراه غذا مصرف شوند و برخی را قبل یا بعد از غذا باید خورد.
آیا این هشت خاصیت لیمو عمانی را می دانید؟ پایگاه خبری لقمه: لیمو عمانی یک ماده غذایی رایج در بیشتر آشپرخانه‌های عربی و آسیایی است که دارای فواید فوق‌العاده‌ای برای سلامت جسم است.