بوی نامطبوع برنج خارجی در شمال


این روزها، بوی نامطبوع برنج خارجی در بازارهای کشور بیش از گذشته به مشام می‌رسد و این امر در مازندران که قطب تولید برنج کشور به شمار می‌رود، ناخوشایند است.

به گزارش لقمه، این روزها خبر توزیع برنج خارجی در بازارهای کشور و خصوصا‌ً در مازندران نیز رونق گرفته است. اما این خبر در سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه‌ ایرانی نگران‌کننده است که در کنار دسترنج کشاورزان ایرانی شاهد توزیع برنج هندی و آرژانتینی در کشور باشیم.

از حدود 10 روز پیش که وزارت صنعت و معدن اعلام کرد که فروش برنج خارجی کیلویی یک‌هزار و 800 تومان در بازار آغاز می‌شود تلاطمی عجیب در بازار این محصول شکل گرفت.

این طرح مخالفان و موافقانی دارد اما در مازندران که سالانه حجم زیادی از برنج کشور را تولید می‌کند توزیع این برنج به نظر نباید موافق داشته باشد.

در حالی که برنج‌های مازندرانی از عطر و طعمی دلپذیر برخوردار است، توزیع برنج خارجی در مهد تولید برنج کشور چندان جالب به نظر نمی‌رسد.

موافقان این طرح معتقد هستند که بهر‌ه‌مندی همه اقشار مردم از محصول برنج از اهداف این طرح است.

در بازاری که امروز در دست واسطه‌ها است و هر روز قیمت برنج ایرانی بیشتر می‌شود شاید توزیع برنج ارزان تنها چاره کار باشد تا هم دست واسطه‌های برنج داخلی اندکی کوتاه شود و هم این‌که مردم بیشتری بتوانند برنج تهیه و استفاده کنند اما این تنها فایده این طرح است و هزاران معایبی که زنجیره‌وار با این طرح در ارتباط‌ است، بیشتر نیازمند توجه است.

راه دوری نرویم سال‌ها است که کشاورزان از رنج‌های زیادی گلایه دارند اما هنوز نتوانسته‌اند دستاندرکاران را به حمایت از خود امیدوار کنند.

شاید اگر بازار برنج از ابتدا در اختیار کشاورز ‌بود و شالیکار می‌توانست با تسهیلات ارزان قیمت تولید و کاهش قیمت نهاده‌های این بخش، سود قابل قبولی به دست آورد کار به حضور واسطه‌ها نمی‌کشید.

حضور واسطه در بازار برنج از جایی آغاز می‌شود که کشاورز برنج‌کار توان تولید با هزینه‌های بالای کشت را ندارد و به این دلیل مجبور می‌شود قرض سنگین بگیرد یا این‌که برنجش را از پیش به واسطه بفروشد.

این امر موجب می‌شود که در اندک زمانی پس از برداشت برنج، این محصول در اختیار واسطه قرار گرفته و واسطه نبض بازار را در اختیار بگیرند و قیمت برنج را در ایامی مانند شب عید به چندین برابر خریداری شده به فروش برساند.

به این دلیل که توجه به کشاورزی از ابتدای چرخه تولید صورت نگرفته است؛ هزینه‌های کشاورز افزایش یافته است، در کنار آن زمین‌های کشاورزی کوچک‌تر و محصولات کم‌بازده‌ شدند تا چاره‌ای جالب به نام برنج خارجی پیدا شد.

در کنار کم‌توجهی به کشاورز و محصولش بازار برنج خارجی داغ‌تر شد.

در این میدان اما مسئولان نیز کم نگذاشتند و اختلاف بر سر میزان نیاز کشور به واردات نیز بهانه‌ای برای افزایش ورود این محصول شد.

شاید به ظاهر توزیع برنج خارجی در میان مردم، زمینه‌ساز بهره‌مندی همه اقشار از یک محصول استراتژیک است اما اینجا نیز نبض بازار در اختیار دلال بزرگ‌تری است.

واسطه‌ای که امروز چندین هزار تن برنج با ارز مرجع وارد می‌کند و با حاشیه سود یک‌هزار و 500 تومان در هر کیلو به مردم فروخته می‌شود نیز تصویری دیگر از این بازار مکاره جدید است.

بازاری که پایه‌هایش از عدم توجه به کشاورز و کشاورزی نشأت گرفته است این روزها ذائقه مردم را نیز تغییر می‌دهد.

در ماه‌ها و سال‌های گذشته اگرچه برنج ایرانی و خارجی در بازار در کنار هم به فروش می‌رفت اما این بار برنج خارجی داغ‌تر و مهیا‌تر و البته ارزان‌تر در اختیار مردم قرار می‌گیرد.

برای قشر آسیب‌پذیر اما مهم نیست که برنجش داخلی و یا خارجی باشد مهم این که رنگ دانه‌های سفید برنج بر سر سفره‌اش باشد.

ماجرا آنجا سخت است که پای کشاورز برنج‌کار در میان باشد با چندین هکتار زمین و هزینه‌های بالای تولید و ناامیدی که هر روز پررنگ‌تر می‌شود.

راهی که امروز با توزیع برنج خارجی در  کشور گذاشته شده تیشه‌ای است که به ریشه محصول ایرانی می‌زند بدون آنکه به عواقب آن اندیشیده شود.

در گفت‌وگوهایی با دست اندرکاران اقتصادی و کشاورزی تلاش می‌کنیم تا به معایب و مزایای توزیع برنج خارجی در بازار کشور به ویژه مازندران بپردازیم.

===============

 

گزارش از الناز پاک‌نیا

 


نقل از :فارس

کد: 3067 تاریخ نشر: ۱۳۹۱ يکشنبه ۸ بهمن بازدید: 1932 ساعت: 9:53 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 کشف بیش از ٧٠٠ تن برنج احتکاری در تهران ۱۴۰۳ سه شنبه ۳۰ بهمن
2 عامل اصلی افزایش قیمت برنج چیست؟/ بازار برنج متعادل می‌شود ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۸ بهمن
3 ثبت سفارش واردات برنج آغاز شد/ کاهش قیمت برنج طی روزهای آینده ۱۴۰۳ يکشنبه ۱۱ آذر
4 کنترل قیمت با ترخیص برنج‌های وارداتی از گمرک/ آغاز ثبت سفارش برنج از ۵ آذر ۱۴۰۳ شنبه ۳ آذر
5 پیش‌بینی تولید ۲.۷ میلیون تن برنج در سال‌جاری/ ۹۳ درصد برداشت برنج مکانیزه شد ۱۴۰۳ شنبه ۷ مهر
6 ضریب تبدیل شلتوک به برنج به بیش از ۶۰ درصد رسید ۱۴۰۳ شنبه ۷ مهر
7 عدم تعیین نرخ خرید تضمینی برنج از سال ۱۴۰۰/عدم استقبال کشاورزان از صدور شناسه محصولات ۱۴۰۳ يکشنبه ۱ مهر
8 کشاورزان نگران بارش باران در فصل برداشت برنج نباشند/ امسال نیازی به واردات نداریم ۱۴۰۳ چهارشنبه ۳۱ مرداد
9 حذف یا اختصاص ارز به واردات برنج؟ / دولت چهاردهم برنامه‌ریزی کند ۱۴۰۳ سه شنبه ۱۶ مرداد
10 چگونگی کمک واردکنندگان به برنج کاران داخلی ۱۴۰۲ شنبه ۲۹ مهر
11 برنامه دولت برای تنظیم بازار برنج چیست؟ ۱۴۰۲ يکشنبه ۵ شهريور


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  خوردنی های زرد رنگ پر خاصیت زرد رنگی‌ است آرامش‌بخش و شادی‌آفرین. با دیدن این ...

  آبمیوه های مفید برای سلامت قلب کدامند؟ قمه: مصرف آب و عصاره برخی میوه ها و سبزیجات برای س...

  تغذیه مادر با فست فود در تشدید کولیک شیرخوار موثر است فوق تخصص گوارش کودکان گفت: تغذیه مادر با غذاهای مح...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

فرصت‌ها و چالش‌های تعامل شهرداری‌ها با رستوران‌داران پایگاه خبری لقمه: تعامل شهرداری شهر تهران با رستوران‌داران یک مسئله مهم است که در راستای توسعه صنعت رستوران‌ها و ایجاد شهری سالم و پویا برای ساکنان در نظر گرفته می‌شود.
چگونه غذا بخوریم تا سالم بمانیم شاید دیده و یا شنیده اید كه افرادى با داشتن سرمایه ى بسیار و بهره مندى از همه گونه امكانات رفاهى و استفاده از انواع غذاهاى رنگارنگ ، از نعمتى بزرگ یعنى سلامتى محرومند و به همین دلیل از زندگى خود لذتى نمى برند! و بالعكس افرادى با خوردن غذایى معمولى و ساده در كمال صحت و سلامت عمرى طولانى مى كنند و از زندگى خود لذت مى برند. به راستى رمز و راز سلامتى در چیست ؟
نفخ؛ نشانه بیماری‌های خطرناك هر فرد در هر دم و بازدم همراه با اكسیژن و دی‌اكسید كربن، گازهای متان، هیدروژن و نیتروژن را از طریق مری وارد دستگاه گوارش خود می‌كند، به طوری كه در دستگاه گوارش ما همیشه 200 سی‌سی هوا وجود دارد.
توصیه‌هایی برای شیوع تب کریمه‌ کنگو/ شیر فله‌ای نخورید مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های دامی سازمان دامپزشکی از ابتلای 12 نفر از هموطنان‌مان به بیماری تب‌ کریمه‌کنگو و فوت چهار نفر از آنها خبر داد و گفت:‌ خوردن گوشت قرمز نمی‌تواند ناقل این بیماری به انسان باشد اما از مصرف شیر فله‌ای و غیرپاستوریزه باید خودداری شود.