به گزارش لقمه، اکثر افرادی که دچار کم کاری تیروئید هستند از چاقی بیدلیل خود شکایت دارند و به دنبال راهی برای لاغری میگردند. درست است که در این وضعیت لاغر شدن کار چندان سادهای نیست اما به هر حال کار نشد ندارد. اگر شما هم بدون دلیل چاق میشوید امکان دارد با مشکل کم کالری تیروئید مواجه شده باشید که خودتان از آن بیخبرید. بهتر است آزمایش خون بدهید و وضعیت تیروئیدتان را بررسی کنید.
در این مطلب به بررسی این مشکل و اشتباهات غذایی افراد مبتلا میپردازیم. لطفاً با ما همراه باشید.
علائم کم کاری تیروئید
افرادی که دچار کم کالری تیروئید هستند معمولاً با علائم زیر مواجه میشوند:
* چاقی (با وجود اشتهای طبیعی و یا کم اشتهایی)
* خستگی دائم
* موهای شکننده یا ریزش مو
* بیحالی و بدخلقی
* اختلالات حافظه و فراموشی
* افسردگی
* گرفتگی عضلات (به خصوص در دستها)
* مشکلات پوستی (خشکی پوست، لکههای پوستی و غیره)
* نفخ
* ناخنهای شکننده
* ناباروری
* لرز
* روشن شدن رنگ ابروها
* گزگز پوست
* بیخوابی
هر کدام از این علائم باعث دردسر و آزار افراد مبتلا میشود. البته خوشبختانه با مصرف داروهای مربوط به تیروئید بیشتر این علائم از بین میروند و به تدریج احساس سلامتی خواهید کرد. با این حال برای اکثر افراد به ویژه خانمها مصرف داروهای تیروکسین باعث بازگشت به وزن اولیه و لاغری نمیشود. در این صورت گزینههای بعدی برای لاغری و رسیدن به وزن متناسب چیست؟
برای رسیدن به تناسب اندام باید به مصرف داروها اعتماد کنید هر چند شاید رسیدن به وزن اولیه یا کاهش وزن کمی سخت و دشوار باشد. معمولاً تعداد کمی از افراد با مصرف داروها موفق به کاهش وزن میشوند. البته این افراد کسانی هستند که با کم کاری تیروئید فقط یک تا دو کیلو چاق شدهاند. برای اکثر بیماران دیگر روند کاهش وزن به کندی صورت میگیرد و در برخی موارد با وجود اینکه افراد میزان کالری دریافتیشان را کاهش میدهند و ورزش میکنند اما با این حال وزنشان همچنان بالا میرود.
نقش تیروئید در بدن
برای اینکه بدانید چگونه میشود با وجود کم کاری تیروئید لاغر شد ابتدا باید با نقش این غده در بدن آشنا باشید تا متوجه شوید چرا و چگونه تیروئید روی وزن تأثیر میگذارد.
تیروئید یک غدهی درونریز است که در قسمت عرضی حنجره جلوی گلو قرار دارد. این غده دو هورمون مختلف به نامهای T4 (تیروکسین) و T3(تری یودوتیرونین) ترشح میکند که مسئولیت تنظیم متابولیسم بدن را بر عهده داشته و سرعت واکنشهای بدن را کنترل میکنند.
بدن ما با این دو هورمون پیامهایی برای سوزاندن انرژی و همچنین تنظیم متابولیسم دریافت میکند. به این ترتیب تیروئید با آن قد و قوارهی کوچک خود مسئول توانمندی بدن در سوزاندن چربیها، تنظیم وزن و مدت زمان خواب است.
زمانی که تیروئید از کار میافتد و در واقع کم کار میشود متابولیسم بدن کند شده و کلید چاقی زده میشود و علائم دیگر کم کاری تیروئید نیز بروز میکند. البته در بعضی موارد خیلی از افراد متوجه این تغییرات نمیشوند. خوشبختانه کم کاری تیروئید با یک آزمایش خون ساده قابلتشخیص است و داروهایی هم برای کمک به تنظیم عملکرد این غده وجود دارد.
زمانی که تیروئید کم کار میشود چاقی نیز حاصل خواهد شد و حتی کاهش میزان کالریهای دریافتی نیز تأثیر چندانی در کنترل وزن نخواهد داشت. احتمالاً در اینترنت و یا آگهیهای تبلیغاتی شاهد تبلیغات دهان پر کنی مانند «لاغری معجزهآسا» و غیره هستید؛ اما واقعیت این است که هیچکدام از این شیوههای معجزهآسا و البته پرهزینهی تبلیغاتی در مقولهی کم کالری تیروئید موثر نیستند. با این حال نباید ناامید شوید. مقابله با اضافهوزن و تلاش برای لاغری از طرف خودتان کارسازتر است. کافی است خیلی از اشتباهات غذایی و همچنین خطاهای ورزشی را کنار بگذارید و منطقی باشید.
اشتباهات رایج غذایی
ید برای تولید هورمونهای تیروئید لازم و ضروری است. برای همین در حین مصرف دارو برای تنظیم عملکرد تیروئید لازم است با مصرف بیشتر یُد و یا کاهش مواد غذایی هدر دهندهی آن به افزایش کارایی داروها کمک کنید.
توصیه میکنیم مصرف مواد غذایی کاهشدهندهی ید مانند انواع کلمها (بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل) و اسفناج را کاهش دهید. همچنین از مصرف بادامزمینی، دانهی کاج و میوههای خشک بپرهیزید. تا جایی که میتوانید مصرف نوشیدنیهای کافئینه مانند قهوه و نوشابهها را کاهش دهید. توجه داشته باشید که این قبیل نوشیدنیها میتوانند علائم کم کاری تیروئید را شدیدتر کنند. توجه داشته باشید قرار نیست به یک باره خودتان را از مصرف این مواد غذایی محروم کنید؛ اما لازم است که مصرف آنها را تا حد امکان محدود کنید.
اگر سیگاری هستید حتماً سیگار را ترک کنید. مصرف الکل هم که ممنوع است.
مواد غذایی مفید برای تنظیم عملکرد تیروئید و کنترل وزن
مواد غذایی سرشار از ید را دریابید که به کنترل عملکرد تیروئید کمک زیادی میکنند. توصیه میکنیم ماهیهای چرب، آجیلها، مغزهای روغنی، جلبکهای خوراکی را دریابید. سوشی که بیشتر در رستورانهای چینی سرو میشود نیز تامین کنندهی ید و کمک کننده است.
میتوانید با تنظیم رژیم غذایی خود کمک زیادی به عملکرد تیروئیدتان بکنید. زمانی که به سادهترین و طبیعیترین شیوه یعنی کنترل رژیم غذایی بتوانید به تنظیم عملکرد این غده کمک کنید اولین و اصلیترین گام را در جهت کنترل وزن خود نیز برداشتهاید.
فعالیت بدنی
ورزش ورزش ورزش
همان طور که گفتیم مشکل کم کاری تیروئید باعث کاهش متابولیسم یا همان سوخت و ساز بدن میشود. حتی بعد از اینکه تیروئید دوباره شروع به عملکرد درست میکند باز در بیشتر موارد متابولیسم نمیتواند به وضعیت قبلی خود برگردد. برای همین لازم است که نه تنها به فکر تنظیم برنامهی غذایی باشید بلکه باید انجام حرکات ورزشی منظم را نیز در برنامهی روزانهتان بگنجانید و بیشتر از هر زمان دیگر به فکر افزایش متابولیسم بدنتان باشید. شاید پیش از این مشکل، 3 جلسه ورزش در هفته کافی بود تا وزنتان کاهش پیدا کرده و عضلاتتان تقویت شود؛ اما بعد از ابتلا به کم کاری تیروئید این جلسات کافی نخواهد بود. در واقع شما به 4 یا 5 جلسه ورزش هفتگی نیاز دارید تا به نتایج دلخواهتان برسید. حواستان باشد که بیشتر ورزشهای مربوط به تقویت قلب و عروق انجام دهید.
در نهایت اینکه ورزش و داشتن تغذیهی کم چرب و کم کالری به کنترل وزن (حتی با وجود کم کاری تیروئید) کمک زیادی میکند؛ اما باید واقعبین باشید و صبور. به خاطر اینکه به مدت زمان بیشتری نیاز دارید تا بتوانید روی وزن خود کنترل داشته باشد چون غدهی تیروئیدتان درست کار نکرده است. پس صبور باشید، ناامید نشوید و مراقب سلامتیتان نیز باشید.
بازگشت به صفحه نخست
نقل از :تبیان