کم‌کاری تیروئید ایرانیان 4 برابر آمار جهانی


آخرین بررسیهای انجام شده توسط دفتر پیشگیری از معلولیت سازمان بهزیستی در کشور نشان میدهد: «کم کاری تیروئید یکی از علل قابل پیشگیری عقب ماندگی ذهنی است که متأسفانه این آمار در ایران 4 برابر آمار جهانی است. این در حالی است که کاهش میزان ترشح این هورمون سبب کاهش فعالیت اندامها شده و در نتیجه فرد دچار افسردگی، خستگی بیش از حد و کاهش ضربان قلب میشود و در صورت وقوع این حالت یا غده تیروئید دارای اشکال در عملکرد است یا تحریکهای هیپوفیز کاهش پیدا کرده است.»

به گزارش لقمه، دکتر ابــراهیم محسنزاده متخصص غدد و متابولیسم در مورد بیماری تیروئید میگوید: «غده تیروئید نقش مهمی در متابولیسم (سوخت و ساز) بدن دارد بنابراین اختلال در آن میتواند در عملکرد بدن تأثیر بگذارد. اختلال در عملکرد تیروئید در بیماران مبتلا به پرکاری تیروئید با کاهش وزن، تعریق و تپش قلب همراه است و در بیماران مبتلا به کمکاری تیروئید ریزش مو، افزایش وزن غیرقابل توجیه، خشکی پوست و اختلالات قاعدگی را به دنبال دارد. چنانچه فردی با این علایم به پزشک مراجعه کند، حتماً باید آزمایش بدهد.»


وی با بیان اینکه کمکاری تیروئید میتواند مادرزادی یا اکتسابی باشد، میافزاید: «نوع اکتسابی آن معمولاً شایعتر است و نوع مادرزادی کمکاری تیروئید از بدو تولد شروع میشود به طوری که اگر کودکان در همان دوران آغاز تولد غربالگری شوند، میتوان این بیماری را در آنها تشخیص داد و اقدامات درمانی را آغاز کرد.»
این متخصص غدد تأکید میکند: «کم کاری تیروئید اکتسابی به علت حمله سیستم ایمنی بدن به بافت غده تیروئید به وجود میآید و باعث بزرگ شدن غده تیروئید میشود که مهمترین علت ابتلا به آن، بیماری خود ایمن تیروئیدی به نام «هاشیماتو» است. کمکاری تیروئید یک بیماری خوشخیم است و برای درمان فقط کافی است که هورمون تیروکسین در بدن جایگزین شود.»


وی در مورد علائم کم کاری تیـروئید خــاطرنشان میکند: «مهمترین علائم کمکاری تیروئید شامل ورم، افزایش وزن، خشکی پوست، احساس سرما، گرفتگیهای عضلانی، تنگی نفس، یبوست، خستگی، اختلال در نظم و حجم قاعدگی، اختلال در تمرکز، کاهش حافظه، ریزش و خشکی مو، شکنندگی ناخنها، افزایش فشارخون، چربی خون و در موارد شدیدتر کاهش عملکرد قلبی وعروقی است که هر چقدر که کمکاری تیروئید شدیدتر باشد، این علایم هم وخیمتر میشود.»
این استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به این مطلب که نحوه درمان کمکاری تیروئید اغلب به شرایط بیمار بستگی دارد، میگوید: «اگر کمکاری تیروئید در مراحل اولیه که هنوز خفیف است، تشخیص داده شود، میتوان خیلی ساده و با تجویز دارو آن را کنترل و درمان کرد. البته گاهی این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده نمیشود، به همین دلیل پیشرفت آن و تخریب بافت تیروئید افزایش مییابد و بیمار باید داروی بیشتری را برای درمان مصرف کند.»
دکتر کیوان حریرچی متخصص غدد نیز در مورد تیروئید سمی میگوید: «تیروئید سمی یا «تیروتوکسیکوز» به مجموعهای از علائم ظاهری و آزمایشگاهی گفته میشود که بر اثر افزایش بیش از حد طبیعی هورمون تیروئید به وجود میآید.»


وی با بیان این مطلب که مهمترین علت تیروئید سمی، بیماریهایی است که باعث افزایش مداوم تولید هورمون ازغده تیروئید میشوند، میافزاید: «به طور کلی 3 عامل اصلی باعث ایجاد این بیماری میشوند؛ ترشح بیش از حد هورمون محرک غده تیروئید، برخی از بیماریها مانند «گریوز» یا برخی از تومورها که مانند یک محرک غیرطبیعی بر ترشح تیروئید اثر میگذارند و اختلال در خود غده تیروئید.»


این متخصص غدد در مورد شایعترین حالتهایی که بر اثر افزایش هورمون تیروئید در افراد دیده میشود خاطرنشان میکند: «حالتهای عصبی، نبود ثباتخلق، کمخوابی، تعریق بیش از حد و بیتحملی در برابر گرما، کاهش وزن، تپش قلب و تنگی نفس است که حالتهای عصبی بیشتر در بیماران جوان و علائم درد قلبی بیشتر در بیماران مسن دیده میشود.»


وی با اشاره به این مطلب که یکی از مهمترین عوارض پرکاری تیروئید، بیرونزدگی چشمها از داخل حدقه است که باعث کشیدگی عصب چشم و آسیب به آن میشود تأکید میکند: «برای از بین بردن تمام حالتهای یک بیماری و جلوگیری از عوارض جبرانناپذیر پرکاری تیروئید، مراجعه به پزشک متخصص و پیگیری درمان منظم و ثمربخش اهمیت بسیاری دارد. پزشک معالج با توجه به نتایج آزمایشها و معاینه بیمار، بهترین راه درمان را برای معالجه انتخاب خواهد کرد. درمانهای دارویی، استفاده از ید رادیواکتیو و برداشتن تمام یا قسمتی از تیروئید با جراحی جزو درمانهای رایج پرکاری تیروئید است.»


دکتر رضا حسینی روانپزشک هم میگوید: «تیروئید غدهای است که هورمون تنظیمکننده بسیاری از کارکردهای حیاتی بدن از جمله هضم و جذب غذا، سیستم عصبی، درجه حرارت بدن و... را تنظیم میکند و با ترشح هورمونهای3 Tو4 T، سوخت و ساز (متابولیسم) بدن را کنترل میکند. سوختوساز را میتوان پایه همه اعمال بدن دانست که تیروئید نقش بسیار مهمی در تنظیم آن دارد بنابراین بیماریهای تیروئید روی بسیاری از اعمال بدن تأثیر میگذارد.»


وی با بیان این مطلب که متأسفانه در جامعه ما بیماری تیروئید بسیار شایعاست و افزایش آگاهی عمومی در پیشگیری از این بیماریها و عوارض آنها تأثیر بسزایی در ارتقا و بهبود کیفیت زندگی افراد دارد، میافزاید: «معمولاً بیماران مبتلا به کمکاری تیروئید با علائمی مانند افسردگی، حالتهای عصبی، ناامیدی، کاهش توجه و تمرکز، اختلال حافظه، خوابآلودگی، افزایش وزن و افزایش اشتها، بیتوجهی به محرکهای بیرونی، بیتفاوتی و کندی و محدودیت در ابراز عواطف و هیجانات مواجه هستند و این در حالی است که بروز این علائم زندگی فرد را تحت تأثیر قرار میدهد و ممکن است وی در رویارویی با برخی از مشکلات عصبی از حل مشکلات ناامید شود.»


این روانپزشک میافزاید: «اضافه وزن یا کاهش وزن غیرقابل توجیه باعث کاهش اعتماد به نفس بیمار میشود اگرچه علائم فوق با تجویز داروهای تیروئید تا حد زیادی کاهش مییابد اما آگاهی داشتن از عوارض بیماری و چگونگی برخورد با آن میتواند تا حدودی این بیماری را تحت کنترل فرد در بیاورد.»


وی با اشاره به این مطلب که درمان کمکاری تیروئید در نوزادان اهمیت خاصی دارد تأکید میکند: «در 2 سال اول زندگی، رشد و تکامل مغز صورت میگیرد و اگر تأخیری در درمان این بیماری پیش بیاید، لطمههای جبرانناپذیری در رشد مغز به وجود میآید که میتواند به کاهش ضریب هوشی بچهها منجر شود. در صورتی که فرد مبتلا به اختلالات تیروئید، افسردگی شدید داشته باشد، مشاوره با روانپزشک و رواندرمانی و مصرف داروهای ضدافسردگی به وی توصیه میشود.»



بازگشت به صفحه نخست
 


نقل از :روزنامه ایران

کد: 7464 تاریخ نشر: ۱۳۹۳ سه شنبه ۱۵ مهر بازدید: 2568 ساعت: 3:23 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 کم کاری تیروئید چگونه سبب چاقی و اضافه وزن می‌شود ۱۴۰۱ چهارشنبه ۷ دي
2 بهترین رژیم غذایی برای مبتلایان به کم کاری تیروئید ۱۴۰۱ چهارشنبه ۱۳ مهر
3 ۸ عامل تعجب آور که باعث می شود ابتلا به یبوست شوید ۱۳۹۶ سه شنبه ۲۰ تير
4 مضرترین و مفیدترین غذاها برای کم کاری یا پرکاری تیروئید ۱۳۹۶ چهارشنبه ۱۷ خرداد
5 آیا روزه داری کمکی به آب کردن چربی ها می کند؟ ۱۳۹۶ دوشنبه ۸ خرداد
6 چه غذاهایی نخوریم تا تیروئیدی سالم تر داشته باشیم؟ ۱۳۹۶ چهارشنبه ۱۶ فروردين
7 6 استراتژی کاهش وزن برای مبتلایان به کم کاری تیروئید ۱۳۹۵ يکشنبه ۳ بهمن
8 7عارضه مهم بی‌توجهی به مصرف نمک یددار ۱۳۹۴ جمعه ۲۸ فروردين
9 کاهش سن ابتلا به دیابت/ 65 درصد تهرانی‌ها دچار اضافه وزن و چاقی ۱۳۹۳ سه شنبه ۲۲ مهر
10 ۹ چیزی که تیروئیدتان را تهدید می کند ۱۳۹۳ يکشنبه ۳۰ شهريور


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  هرگز غذا را در هوای اتاق رها نكنید هرگز غذا را در هوای اتاق رها نكنید؛ عامل بیماری در...

  پختن زیاد گوشت قرمز خطر ابتلا به سرطان را دو برابر می كند تهران- دانشمندان هشدار دادند كه پختن زیاد گوشت قرم...

  فست‌فود به سبک کدبانو اگر نگران سلامتی‌تان هستید باید کمی حواستان را جمع...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

20 توصیه ناب تغذیه‌ای از امام رضا (ع)/ جلوگیری از زکام زمستانی با این خوراکی کسانی که به ضعف حافظه دچارند،‌ بهتر است همه روزه هفت مثقال کشمش سیاه، ناشتا بخورند و نیز سه تکه زنجبیل که در عسل خوابانده‌اند (زنجبیل پرورده) با کمی خردل ضمن غذای روزانه خود بخورند.
چرا قهوه در ایران گران است؟ قهوه که پس از آب ارزان‌ترین نوشیدنی در جهان است در اولویت 10 واردات قرار دارد و کالای لوکس ایرانی محسوب می‌شود لذا قهوه کیلویی 35 هزار تومان به قیمت کیلویی 120 هزار تومان فروخته می‌شود.
چگونه بدون ورزش کالری زیادی بسوزانیم؟ همه شما از فواید بی شمار ورزش مطلع هستید و می‌دانید که به هیچ بهانه‌ای نباید از ورزش کردن سر باز زد. اما به هر حال روشهایی هم وجود دارند که بدون ورزش نیز بتوانید کالری بیشتری بسوزانید.
آنتی بیوتیک را اینجوری مصرف کنیم آنتی‌بیوتیک‌ها بعد از مسکن‌ها دومین دسته از داروهای پرمصرف کشور محسوب می‌شوند که بسیاری از آنها را می‌توان بدون نسخه پزشک از داروخانه‌ها تهیه كرد.