به گزارش لقمه، علاوه براین، خداوند در سوره تین به این میوه معجزهگر قسم خورده است (والتِّینِ والزیتُونِ = قسم به انجیر و زیتون). همین كافی است كه مطمئن شویم این میوه در كنار طعمی خاص و منحصر به فرد، خواص شگفتانگیزی هم دارد.
در واقع زیتون و روغنش خاصیت غذایی و هم ارزش دارویی دارند. به گفته دانشمندان، زیتون معجزهگر است و در درمان بسیاری از بیماریها از جمله نقرس، تصلب شرایین، فشار خون، سوء هاضمه، زخمهای اثنی عشر، بیماریهای پوستی، دردهای عصبی، روماتیسم، دیابت و. . . كاربرد دارد. حال اگر میخواهید با سایر خواص این میوه اعجابانگیز و شیوه مصرف آن آشنا شوید، این مطلب را از دست ندهید!
نماد صلح و ثروت سوغات مدیترانه!
زیتون به انگلیسی «Olive» نام دارد و تقریبا دو هزار نوع از آن در دنیا شناخته شده است اما تنها حدود 110 نوع از آن در ایران كشت میشود. البته مردم تنها با 10 تا 12 نوع از این میوه آشنایی دارند. زیتون در گذشته بیشتر در مناطق مدیترانه، شمال آفریقا، جنوب شرقی آسیا، شمال تا جنوب چین، اسكاتلند و شرق استرالیا كشت میشد. منشا آن نیز احتمالا منطقه مدیترانه بوده و از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است.
زیتون معمولا در ابتدای تابستان شروع به گل دادن میكند. سپس به تدریج میوه آن تشكیل میشود و در اواخر تابستان به مرحله برداشت میرسد. ابتدا زیتون سبز كمرنگ است و به تدریج تیره شده که در اواخر پاییز رنگ آن كاملا سبز تیره میشود. جالب است بدانید كه زیتون در گذشته نماد صلح و ثروت بوده است. در پرچم سازمان ملل متحد نیز از شاخه زیتون به عنوان نماد صلح استفاده شده است.
سمزدایی از بدن با زیتون!
از بین انواع مواد غذایی گیاهی و حیوانی، هیچ مادهای به اندازه زیتون «پتاسیم» ندارد. پتاسیم باعث افزایش قدرت عضلانی و انرژی بدن میشود. همچنین ترشحات غدد داخلی بدن را تنظیم میكند. كمبود آن نیز باعث تورم پلكها و مشكلات ریوی میشود. این ماده همچنین به سمزدایی كبد از اوره و اسید اوریك كمك میكند و قدرت دفعی كلیه را افزایش میدهد. علاوه براینها، زیتون بین 15 تا 35 درصد چربی دارد اما چربی آن بیشتر از نوع مفید و اشباع نشده است. این میوه منبع خوبی از اسیدهای چرب اشباع نشده امگا 9 و ویتامین E به حساب میآید.
مراقب زیتونهای سیاه باشید!
از آنجایی كه واردات زیتون سیاه اصل از كشورهای تولیدكننده آن هزینهبردار است بعضی افراد سودجود زیتون سبز معمولی را با تركیبات آهندار فرآوری میكنند تا رنگ آن سیاه شود. سپس این محصول را با قیمت زیادی به فروش میرسانند. تشخیص اصل یا تقلبی بودن زیتون سیاه كار دشواری است و نیاز به آزمایشگاههای مخصوص دارد. بنابراین به هیچ وجه نباید از زیتونهای سیاه و فلهای فاقد مجوز وزارت بهداشت استفاده كنید. این زیتونها نه تنها ارزش غذایی كمتری دارند بلكه برای سلامت نیز مضر هستند.
بهترین نوع زیتون كدام است؟
- بهترین نوع زیتون، سبز رسیده و پرورده آن است.
- زیتون رنگهای مختلفی از جمله سبز، زرد، قرمز، بنفش و سیاه دارد كه مهمترین آنها زیتون سبز و سیاه است.
- بر خلاف تصور مردم، زیتون سیاه از رسیده شدن زیتون سبز به دست نمیآید و نوع این دو زیتون با هم متفاوت است.
- میزان روغن و چربی زیتون سیاه كمی بیشتر از زیتون سبز است؛ بنابراین طعم و بوی قویتر و كالری و تا حدودی ارزش غذایی بیشتری دارد.
- هر عدد زیتون سیاه 7 كالری و هر عدد زیتون سبز 5 كالری انرژی دارد.
- زیتون بدون هسته قیمت گرانتری دارد اما به دلیل اینكه مركز آن خالی میشود، بافت زیتون به مدت طولانیتری در تماس با آب نمك و مواد نگهدارنده قرار میگیرد.
- در نتیجه طعم اصلی خود را از دست میدهد و پس از مدتی نرم و لكهدار میشود. پس بهتر است زیتون را با هسته خریداری كنید.
به جنگ بیماریها بروید!
- زیتون آرامش بخش و مسهل است و به بهبود سوءهاضمه و زخمهای گوارشی كمك میكند
- در درمان نقرس و رماتیسم تاثیرگذار است
- «فنل» یكی از مواد مغذی مهم در زیتون است كه اثر آنتی اكسیدانی و ضدالتهابی دارد. در نتیجه از ایجاد لخته خون در عروق پیشگیری میكند.
- برای پیشگیری و درمان آسم و آرتروز مفید است.
- دردهای ناشی از ورم كلیه را تسكین میدهد.
- پاككننده معده است.
- تحریككننده نیروی جنسی است.
- خواص آنتیاكسیدانی، ضدباكتریایی و ضدمیكروبی دارد.
زیبایی طبیعی و حفظ جوانی با زیتون!
- برای رفع جوشها و كوركها، زیتون را له كنید و برای چند دقیقه روی ناحیه مورد نظر مالش دهید.
- مالش روغن زیتون روی پوست باعث افزایش لطافت و تسكین اگزما و پسوریازیس میشود.
- مالش مو با روغن زیتون باعث كاهش موخوره و شوره سر شده، همچنین موجب براق و لطیف شدن موها میشود.
- مصرف موضعی روغن زیتون برای كاهش و پیشگیری از چین و چروكهای پوست بسیار مفید است.
- ماساژ پوست با روغن زیتون، تعریق زیاد را كاهش میدهد.
- مخلوط مساوی روغن زیتون و گلیسیرین، ترك پوست پا را برطرف و از ریزش و سفید شدن مو جلوگیری میكند.
- روغن زیتون حاوی پلیفنول است و از آسیبهای پوستی در مواجهه با آفتاب جلوگیری میكند. بنابراین توصیه میشود از كرمهای ضدآفتاب حاوی روغن زیتون استفاده كنید.
زیتون چه فوایدی دارد؟!
ضرر هم دارد؟!
- مصرف زیتون پرورده همراه با غذا باعث افزایش اشتها میشود؛ در نتیجه برای كسانی كه قصد كاهش وزن دارند خیلی مناسب نیست.
- زیادهروی در مصرف زیتون باعث كمخونی، لاغری، بیخوابی و اختلالات تنفسی میشود. برای رفع این حالات باید زیتون را همراه با گردو و بادام مصرف كنید.
- مصرف میوه تازه و خام زیتون معده را اذیت میكند و ممكن است باعث استفراغ شود.
- روغن زیتون در دمای بالا و هنگام سرخ شدن، مواد سرطانزا تولید میكند. بنابراین از آن فقط به صورت خام یا برای تفت دادن كوتاه استفاده كنید.
برگ زیتون را دور نریزید!
- برگ زیتون حاوی آنتی اكسیدان، مواد قندی، كلروفیل، موم و. . . است، بنابراین به كاهش فشار خون و زخمهای عفونی كمك میكند.
- جویدن برگ زیتون باعث رفع زخمهای دهان میشود.
- تركیب برگ له شده زیتون با عسل به رفع ورم پلكها و التیام زخمها و خراشها كمك میكند.
- دمكرده برگ زیتون باعث كاهش فشار خون، نقرس و عوارض روماتیسم میشود. برای این منظور 20 عدد برگ زیتون (50 گرم) را بشویید و داخل 300 گرم (یک لیتر) آب بریزید. سپس آن را به مدت 15 دقیقه بجوشانید و بعد صاف كنید. در آخر هم كمی عسل به آن اضافه كرده و به مقدار یک فنجان (دو بار در روز) میل كنید. پس از گذشت دو هفته نیز برای هشت روز مصرف آن را قطع كنید و بعد دوباره ادامه دهید.
- دمكرده برگ زیتون به كاهش تب نیز كمك میكند. همچنین برای تسكین دنداندرد مفید است. برای تسكین زخمهای مقعد و رحم نیز میتوانید خود را با آن شستوشو دهید.
بازگشت به صفحه نخست
نقل از :مجله سیب سبز