آبیاری مزارع سبزیجات با فاضلاب ها/۱۰۰هکتار از سبزی‌کاری‌ با فاضلاب تغذیه می‌شود


پایگاه خبری لقمه: درحالی مسئولان بهداشتی بارها نسبت به آبیاری مزارع سبزی همدان با فاضلاب هشدار داده‌اند که همچنان این اقدام ادامه دارد و هم‌اکنون بیش از ۱۰۰ هکتار از سبزی‌کاری‌ها با فاضلاب تغذیه می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری لقمه ، خرداد به نیمه‌راه نزدیک می‌شود و کم‌کم گرمای تابستان خود را نشان می‌دهد و با آغاز فصل گرما بیماری‌های این فصل از راه می‌رسند.

 

حدفاصل سه‌راه شهرک فرهنگیان همدان تا میدان فرودگاه این شهر را که قدم می‌زنی عطر نعناع و ریحان هر مغازه سبزی‌فروشی تا شعاع چندم‌تری فضا را پرکرده و قدم‌به‌قدم که پیش می‌روی رنگ قرمز تربچه‌های نقلی چشمت را می‌نوازد و وسوسه خریدن حتی یک کیلو سبزی‌خوردن تازه را به جانت می‌اندازد اما خرید همین یک کیلو سبزی شاید به قیمت سلامتی تمام شود.

 

سبزی ازجمله پرمصرف‌ترین تولیدات کشاورزی در استان همدان محسوب می‌شود

 

در شهر همدان و در حاشیه این شهر سبزی‌کاری‌های بسیاری وجود دارد که به گفته مسئولان امر برخی از آن‌ها از فاضلاب برای آبیاری محصولاتشان استفاده می‌کنند که این امر سلامتی شهروندان را به‌طور حتم با خطر مواجه خواهد کرد چراکه سبزی ازجمله پرمصرف‌ترین تولیدات کشاورزی در استان همدان محسوب می‌شود.

 

بر اساس بررسی‌ها در حال حاضر بیش از ۱۰۰ هکتار از مزارع سبزی در همدان با فاضلاب تغذیه می‌شوند که مسئولان بهداشتی معتقدند مهم‌ترین عامل زمینه‌ساز این پدیده در دسترس و ارزان بودن فاضلاب برای کشاورزان است.

 

بر اساس بررسی‌های انجام‌شده مشخص است که سبزی و صیفی به‌طورمعمول به‌صورت تازه و خام به مصرف انسان می‌رسد و این در حالی است که آلاینده‌های میکروبی می‌توانند به‌طور مستقیم وارد بدن انسان شوند و آلاینده‌های غیرمیکروبی که حتی در اثر حرارت پخت غذا هم از بین نمی روند می توانند موجب بسیاری از بیماری های انسان باشند

 

مهمترین عامل بروز ناراحتی های گوارشی استفاده از سبزیجات آلوده است

 

یک متخصص بیماری‌های داخلی در همین زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر این‌که گرما و مصرف سبزیجات آلوده، شیوع اسهال‌های حاد را در فصل تابستان بیشتر می‌کند، گفت: اولین و مهمترین عامل در بروز ناراحتی های گوارشی استفاده از سبزیجات آلوده است که متاسفانه بدون هیچ گونه نظارتی وارد بازار می شوند و مردم هم بدون هیچ دغدغه ای اقدام به مصرف آنها می کنند.

 

عباس عبادی با بیان اینکه میکروبها و انگلهای موجود در سبزی های آلوده بعد از ورود به خون وارد سیستم عصبی بدن می شوند و ناهنجاریهای بلندمدت و مرگ آوری را برای شخص رقم می زنند، گفت: چرخه ورود میکروبها از انسان به طبیعت و از طبیعت به سبزی و دوباره به بدن انسان، پروسه ای است که ضمن تقویت آلودگی ها، باعث ایجاد بیماریهای مهلک تر دیگری می شود.

 

وی اظهار داشت: یکی دیگر از خطرات استفاده از سبزیجات آلوده و آبیاری شده با فاضلاب، ورود برخی از انگلها و کرمها به روده افراد است که این مسئله خود زمینه ایجاد بیماریهای دیگری است.

 

وی با تاکید بر اینکه علیرغم هشدار بسیاری از پزشکان درباره خطرات مصرف سبزیجات آلوده و آبیاری شده با فاضلاب، بازهم می بینیم که بسیاری از زمین های حاشیه شهر همدان به مزارع سبزی کاری تبدیل شده اند که مستقیما از فاضلاب برای انجام آبیاری استفاده می کنند، گفت: برای شست‌وشوی میوه و سبزی به‌خصوص سبزی باید آلودگی‌زدایی، گند زدایی وسترون کردن انجام شود که ۹۰درصد افراد جامعه این کار را کامل انجام نمی‌دهند.

 

عبادی تاکید کرد: سبزی و میوه‌ای که با فاضلاب آبیاری می‌شود ممکن است حاوی انگل، میکروب‌های روده‌ای و عوامل بیماری‌زای روده‌ای مثل وبا باشد و اگر شست‌وشوی سبزیجات به خوبی صورت نگیرد در فصل گرم سال شاهد دل‌دردهای شکمی، تب، اسهال عفونت‌های انگلی یا بیماری‌های دیگری‌خواهیم بود.

 

۵۸ نفر از کشاورزان متخلف به قوه قضاییه معرفی شده اند

 

رئیس مرکز بهداشت شهرستان همدان نیز در خصوص موضوع آبیاری برخی سبزی و صیفی‌کاری‌ها با آب فاضلاب در همدان در گفتگو با مهر گفت: تاکنون ۵۸ نفر از کشاورزان متخلف در این زمینه به قوه قضاییه معرفی شده اند.

 

محمد خیراندیش افزود: با توجه به ورود قوه قضاییه ۳۰ هکتار از زمین‌های آبیاری شده با فاضلاب نیز شخم زده شده است.

 

وی با اشاره به اقدامات در دستور کار برای سال جاری نیز بیان کرد: مطابق تصمیمات اتخاذ شده، قرار بر این است تا امور آب دو حلقه چاه برای کشاورزان جایگزین کند و مابقی کشاورزان نیز با کشت سبزیجات جایگزین، از آلوده شدن سبزیجات جلوگیری کنند.

 

من به عنوان یکی از مسئولان حوزه بهداشت جرأت استفاده از سبزی را ندارم وی با بیان این جمله که من به عنوان یکی از مسئولان حوزه بهداشت جرأت استفاده از سبزی را ندارم، گفت: جهاد کشاورزی به منظور ایجاد مجتمع کشت سبزی، پیشنهاداتی مطرح کرد که البته این پیشنهاد با اعتراض کشاورزان مواجه شده، اما ما نمی‌توانیم به خاطر کم شدن سود کشاورزان، سرطان را از طریق سبزی آلوده به مردم منتقل کنیم.

 

مسئول بهداشت محیط و حرفه‌ای مرکز بهداشت همدان نیز با بیان اینکه در حال حاضر در شهر همدان برای ۲  درصد از شهر شبکه جمع‌آوری فاضلاب پیش‌بینی نشده است، گفت: در بحث سبزیجات آلوده تمام انتظارات افکار عمومی متوجه حوزه بهداشت و درمان است در حالی که در پاره‌ای از موارد هنوز زیرساخت‌های لازم توسط نهادهای دیگر فراهم نشده است.

 

حسین خالقی مجد افزود: البته مشکلات و چالش‌های مرتبط با سلامت سبزیجات و صیفی‌جات در حال حاضر نسبت به ۲ تا ۳ سال گذشته کمتر شده به طوری که این مشکلات شاید از ۱۵۰ هکتار زمین کشاورزی به ۱۰۰ هکتار کاهش یافته است.

 

خالقی مجد بابیان اینکه اوج کشت و برداشت از سبزی های خوردنی در همدان به فصل تابستان اختصاص دارد، با اشاره به استدلال کشاورزان در استفاده از فاضلاب برای آبیاری سبزی های آلوده گفت: آنها مدعی هستند که روزگاری از قنات ها و آب های سطحی برای آبیاری محصول خود استفاده داشتند اما در چندین دهه گذشته به ویژه از دهه ۴۰ به دلیل مدیریت نادرست، فاضلاب در قنات ها و آب های سطحی رها سازی شد.

 

استفاده از فاضلاب برای آبیاری مزارع و سبزی کاری ها از مصادیق ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی و جرم محسوب می شود وی باتاکید بر اینکه دلایل آنها در شرایط فعلی به هیچ عنوان مورد قبول نیست چرا که با سلامت مردم ارتباط دارد اما انتظار می رود تمهیدات لازم برای تغییر کشت نیز اتخاذ شود تا کشاورزان بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند، عنوان کرد: استفاده از فاضلاب برای آبیاری مزارع و سبزی کاری ها از مصادیق ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی و جرم محسوب می شود و مراجع قضایی در برخورد قانونی با سازمان جهاد کشاورزی و مرکز بهداشت همکاری و تعامل بسیار خوبی دارد.

 

وی درباره راهکار حل این معضل بهداشتی در سطح همدان گفت: سازمان آب منطقه ای همدان قول حفر دو حلقه چاه عمیق را در بلوار فرودگاه شهر همدان داده که امیدواریم با عملی شده این وعده مشکل آب سطح کشت این منطقه برطرف شود.

 

مسئول بهداشت محیط حرفه‌ای مرکز بهداشت شهرستان همدان از قاسم آباد، بلوار شهید آیت الله نجفی، بلوار فرودگاه، ابتدای محور همدان به کرمانشاه یکن آباد از نقاط اصلی در کشت سبزیکاری‌ها با فاضلاب نام برد.

 

آنچه مسلم است اینکه همه ساله با گرم‌شدن هوا موضوع آبیاری سبزیجات با فاضلاب مورد توجه رسانه‌ها قرار می‌گیرد و با این وجود تاکنون شاهد اقدام بازدارنده‌ و قابل توجهی از سوی ارگان‌های مسئول نبوده‌ایم چراکه این نوع کشت و کار باز هم در سطح استان وجود دارد و محصولات آن راهی سفره‌های مردمی می‌شود که به نظارت متولیان بهداشت و سلامت اعتماد دارند و از محصولاتی که با نظارت مسئولان در بازار توزیع می‌شود، استفاده می‌کنند.

شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را با دیگران در میان بگذارید.

 بازگشت به صفحه نخست


نقل از :مهر

کد: 10594 تاریخ نشر: ۱۳۹۶ چهارشنبه ۱۰ خرداد بازدید: 2445 ساعت: 9:11 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 لزوم مقابله با افزایش جمعیت موش‌ها در مزارع آذربایجان شرقی ۱۴۰۲ شنبه ۲ دي
2 کشت گندم در ۱۵۵ هزار هکتار از مزارع کشاورزی استان قزوین ۱۴۰۲ سه شنبه ۲ آبان
3 برداشت زعفران در تربت حیدریه خراسان+ عکس ۱۴۰۰ دوشنبه ۲۴ آبان
4 برندسازی و بازاریابی محصولات ارگانیک در دستور کار منطقه آزاد انزلی ۱۳۹۶ سه شنبه ۱۴ آذر
5 سبزی و صیفی هایی با طعم آب آلوده ۱۳۹۶ سه شنبه ۲۳ آبان
6 برداشت نیشکر در خوزستان آغاز شد ۱۳۹۶ سه شنبه ۹ آبان
7 حفظ منابع غذایی از آفات با امواج مایکروویو ۱۳۹۶ سه شنبه ۲ آبان
8 هشدار درباره شیوع آنفلوانزای پرندگان ۱۳۹۶ سه شنبه ۱۱ مهر
9 ایجاد صنایع تبدیلی در مناطق پرجمعیت روستایی ۱۳۹۶ سه شنبه ۱۴ شهريور
10 آب بحران جدی برای آینده کشور است ۱۳۹۶ سه شنبه ۷ شهريور
11 ضرورت حمایت دولتی از حوزه کشاورزی/مکانیزه کردن سیستم آبیاری مزارع ۱۳۹۶ يکشنبه ۵ شهريور


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی
امسال شب یلدا را چگونه می گذرانید؟
 




عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  5 خوردنی كاهش‌دهنده درد پنج ماده غذایی در كاهش التهاب و درد در تمام بدن مؤ...

  غذاهای پرنمك بر سیستم تعادل فرد تاثیر منفی می‌گذارد لقمه: یك متخصص شنوایی شناسی گفت: غذاهای پرنمك باعث...

  رژیم غذایی برای رفع خستگی های همیشگی/به هنگام وارونگی و ایستایی هوا، کم خون ها در خطرند یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به اهمیت رعا...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت