به گزارش پایگاه خبری لقمه، خیلیها چغندر را معادل لبو میدانند اما واقعیت این است که این دو با یکدیگر تفاوت دارند.لبو هرچند همخانواده چغندر است اما از نظر طعم و ویژگیهای تغذیهای با چغندر تفاوتهایی دارد.اما هر دوی آنها از یک نظر کاملا شبیه هم هستند و آن اینکه هر دو جزو «ریشههای مغذی» بوده و از این نظر به پسرخاله نارنجی رنگشان یعنی هویج شبیه هستند.غیر از خود لبو، برگهای آن هم از نظر تغذیهای مفید بوده و دم کرده آن به عنوان یک شربت آرامبخش و برگهای پخته آن مثل اسفناج همراه با ماست مصرف میشود. لبو پاک کننده عالی است و میتواند معده را شستشو داده و حکم مسهل را برای برخی افراد دارای یبوست دائمی دارد. مفیدترین و بهترین بخش چغندر، برگ آن است و بعد ساقههای آن و بعد از آن ریشه که پخته آن لبو نام دارد. قند ریشه چغندر برای مبتلایان به دیابت مضر است. خوردن پخته چغندر رعشه را معالجه میکند. برگ سرخ رنگ آن اگر خام با سرکه و خردل خورده شود طحال را باز میکند و ورم آن را فرو مینشاند. برای درد پشت و مثانه و امراض مقعد مفید است. آب برگ چغندر برای درد مفاصل و نقرس، سردرد و دنداندرد مفید است. ضماد برگ با اسید بوریک باعث بهبود کک و مک و طاسی میشود. لبو به دلیل داشتن فیبر که خاصیت کاهش چربی خون را دارد و همچنین اسیدفولیک، باید در سبد غذایی بیماران قلبی قرار گیرد. افراد میتوانند با مصرف 105 گرم چغندر قرمز، 53 درصد اسیدفولیک مورد نیاز بدن را تأمین کنند. فیبر زیاد موجود در آن، موجب کاهش سطح کلسترول خون و کاهش خطر بروز سکتههای قلبی در بیماران قلبی است. گفتنی است، چغندر قرمز به دلیل داشتن مواد مغذی آهن در کنار اسیدفولیک از بروز کمخونی جلوگیری میکند. چغندر دارای پروتئین،چربی،ویتامینهای A، B١، B٢، B٣ و C – مواد ازته – مواد قندی و املاح معدنی چون فسفر، کلسیم و آهن است.
خواص غذایی و دارویی چغندر طبیعت چغندر گرم وتر است. مصرف چغندر بیماری جذام را از بین میبرد. چغندر، عقل را زیاد میکند. شیره چغندر یکی از بهترین شیرههای سبزی است که به ساختن گلبولهای قرمز خون کمک میکند، خون را تصفیه کرده و جریان خون را بهبود میبخشد. از این رو مصرف چغندر به خانمها بسیار توصیه میشود. چغندر قرمز یا لبو به دلیل داشتن فیبر فراوان که خاصیت کاهش چربی خون را دارد و همچنین اسید فولیک، بهتر است در سبد غذایی بیماران قلبی و زنان باردار قرار بگیرد. لبو دارای مقادیر فراوان آهن در کنار ویتامین ث و اسیدفولیک است که از بروز کم خونی در افراد بهویژه دختران جوان ممانعت میکند. چغندر ملین، نرمکننده و ادرارآور بوده و در رفع یبوست نقش عمدهای را ایفا میکند. همچنین اهمیت بسزایی در دستگاه گوارش دارد. درمانکننده التهاب مجاری ادرار است. چغندر برای درمان التهاب مثانه، بواسیر و بیماریهای پوستی بسیار مفید است. اشتها را نیز زیاد میکند. چغندر مانند هویج دارای کاروتن است که در معده تبدیل به ویتامینA میشود. مدر، اشتها آور و آرام بخش است، کار عضلات را تقویت میکند، خون را بند میآورد، معده را تقویت میکند، اسهال خونی را متوقف میسازد. آب پخته شده آن برای درمان التهاب مثانه، یبوست، بواسیر و بیماریهای پوستی مصرف میشود. آب چغندرخام را بگیرید و با ماست مخلوط کنید و صبح ناشتا بخورید و هر روز تکرار کنید از سفید شدن موها جلوگیری میکند. هر شب با آب گرم پخته آن موضع را بشویید. ترک خوردگیهای پوست که از سرماخوردگی باشد را برطرف میکند. آن را بپزید و با آب نیم گرم آن تنقیه کنید ورم روده را درمان میکند. تذکر: مضر معده است و اسراف در خوردن آن قی آور و موجب سوزاندن خون است و دل پیچه ایجاد میکند. مصلح آن عدس پخته، خردل و آبغوره است.
ارزش غذایی لبو: یک فنجان لبوحدود (به مقدار مورد نیاز روزانه) فراهم می کند: ۶۰ کیلوکالری ۴ گرم فیبر ۲٫۵ گرم پروتئین %۳۴ فولات %۲۸ منگنز پتاسیم ۱۵% %۱۴ مس منیزیم ۱۰% چغندر همیار کبد فصل وفور چغندر در راه است. بدون شک چغندر شما را نیز یاد لبوی قرمز شب یلدا میاندازد. اما تا آن زمان صبر نکنید. همین که چشمتان به این سبزی پرخاصیت افتاد آن را خریداری کرده و به منزل ببرید. بخصوص اگر اهل ورزش هستید و از مشکلات کبدی رنج میبرید. این سبزی علاوه بر این که برای ورزشکاران بسیار مفید است تأثیر زیادی در حل مشکلات کبدی دارد. متأسفانه این روزها به دلیل سبک زندگی نادرست و بیتحرکی و غیره کبد همهی ما در معرض آسیب است. بنابراین لازم است که بیش از پیش به فکر سلامت این اندام پرتلاش باشیم. چغندر سرشار از بتاکاروتن، کاراتنوئیدها و فلاوونوئیدها است که همگی آنتیاکسیدانهای قوی محسوب میشوند. به طور کلی سبزیجات و میوههای رنگی بیشترین میزان آنتیاکسیدانها را دار میباشند. هر مادهی غذایی حاوی این ترکیبات مغذی برای تصفیه و تمیزی کبد مؤثر بوده و بخصوص برای افرادی که از کبد چرب رنج میبرند مفید است. نتایج یک پژوهش بالینی که در سال 2012 در مجلهی New England Journal of Medicine به چاپ رسیده است نشان میدهد مصرف آنتیاکسیدانها باعث کاهش چشمگیر میزان چربی کبد و التهاب آن میشود. این بهبودی ویژه مربوط به وجود نوعی از آنتیاکسیدان ها به نام «بتالائین» است که قدرت زیادی داشته و برای پیشگیری از پیری بسیار مؤثر است. برای جذب هر چه بیشتر این آنتی اکسیدانها حتماً به چغندر اعتماد کنید چون سرشار از این ترکیبات مغذی است. بهترین شیوه برای بهرهمندی از خواص چغندر در جهت درمان کبد و تصفیه خون مصرف خام آن است. بنابراین بهتر است که چغندر را به صورت رنده شده، داخل سالاد و یا به همراه هویج رنده شده مصرف کنید. میتوانید مقداری روغن زیتون و لیموترش نیز به این سبزی اضافه کنید.
شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را با دیگران در میان بگذارید.
بازگشت به صفحه نخست