واکسن روسی خطرناک یا غیر شفاف؟


پایگاه خبری لقمه:واکسن روسی فاز‌های آزمایشی را با موفقیت به اتمام رسانده و عدم خطرآفرینی آن به اثبات رسیده است، هرچند میزان ایمنی زایی به واسط تزریق این واکسن مورد تایید هیچ نهاد بین المللی قرار نگرفته است.

 به گزارش پایگاه خبری لقمه، تابناک نوشت:  در پی صدور مجوز مصرف اضطراری واکسن روسی در کشورمان، انتقاداتی در این باره شکل گرفت که موجبات نگرانی بسیاری را فراهم آورد، به ویژه از این رو که برخی بر خطرناک بودن این واکسن تاکید دارند.

۲۱ مردادماه امسال بود که خبرگزاری رسمی روسیه از ثبت رسمی واکسن کرونا با تایید ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری این کشور خبر داد و موج بزرگی از اظهارنظر‌ها در این باره در جهان شکل گرفت. اظهارنظر‌هایی که برخی از آن‌ها به تردید درباره کارایی این واکسن اشاره داشت و شفاف نبودن روند تولید آن را شاهد این مدعا معرفی می‌کرد.

پاندورا شخصیتی اسطوره‌ای است که توسط خدایان یونان خلق شده. پرومتئوس، همان خدایی که بشر را خلق کرد، طی جریانی تمامی رنج‌ها و شرارت‌های جهان را در جعبه‌ای پنهان می‌کند و آنرا به پاندورا می‌دهد. پاندورا از باز کردن جعبه به دلیل محتویات آن منع می‌شود، اما طاقت نمی‌آورد و آخر در جعبه را می‌گشاید. از آن پس جهان را بدی و ظلمت و رنج فرا می‌گیرد و تنها یک چیز در جعبه می‌ماند و آن چیزی نیست جز امید.
از جمله این اظهارنظرها، توییت کیانوش جهانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت بود که نوشت: «مجوز مصرف انسانی واکسن آزمایشی کرونا قبل از اینکه مراحل مطالعات بالینی به درستی پایان یابد، در حکم جعبه پاندورا* است و بالقوه خطرناک. هنوز هیچکدام [از واکسن ها]همگی این مراحل را طی نکرده‌اند و باید مراقبت کرد این مسابقه [رونمایی از واکسن‌های تولیدی در کشور‌های مختلف]، صرفا مسابقه‌ای در مسیر اطمینان، سلامت و ایمنی افزونتر باشد و لاغیر.»

از انتشار این اظهار نظر و توییت حدود شش ماه می‌گذرد، اما آنچه موجب شده بعد از این مدت مورد بازخوانی قرار گیرد، سخنان اخیر جهانپور است که حالا مدتی است با حفظ سمت، سخنگوی سازمان غذا و داروی کشورمان هم شده و اخیرا تاکید کرده که مجوز مصرف اضطراری مشهورترین واکسن روسی، واکسن «اسپوتنیک وی» در این سازمان صادر شده است. مجوزی که معنای صدور آن، شروع واکسیناسیون کووید ۱۹ در کشورمان با این واکسن روسی است.
 
موضوعی که در پی اعلام آن، انتقاداتی مطرح شده که از جمله آنها، اظهار نظر مینو محرز، پزشک نامدار ایرانی است که دست بر قضا مسئول ارزیابی واکسن ایرانی تولید شده در زیر مجموعه ستاد اجرایی امام خمینی (ره) هم هست و تاکید کرده واکسن روسی هیچ گونه تاییدیه‌ای از مراجع بین المللی مانند سازمان بهداشت جهانی ندارد و «به عنوان یکی از اعضای کادر درمان این واکسن را تزریق نمی‌کنم، زیرا تاکنون هیچ اطلاعاتی از آن منتشر نشده است.»

با توجه به صراحت محرز در انتقادش به واردات واکسن روسی و صدور مجوز مصرف آن، قابل حدس بود که اظهار نظر وی بازتاب وسیعی در افکار عمومی بیابد و تردید‌ها در خصوص این اقدام را پررنگ کند و همین گونه هم شد، تا جایی که جهانپور ترجیح داد پاسخی کوبنده به این اظهار نظر بدهد و تاکید کند که «ایشان [مینو محرز]شأنی برای ارزیابی واکسن‌های دیگر ندارند چنان‌که ورودی در این موضوع هم نداشته‌اند.»

سخنگوی سازمان غذا و دارو در ادامه یادآور شد که «مرجع تایید واکسن -از جمله واکسن داخلی که ایشان [محرز]مسئول کارآزمایی بالینی آن هستند-، سازمان غذا و دارو است» تا به این وسیله نهیبی به محرز زده باشد که حتی حضور وی در تیم ارزیابی یک واکسن هم به معنای تایید آن واکسن نیست و تنها سازمان غذا و دارو در زیرمجموعه وزارت بهداشت است که در این خصوص تصمیم گیری می‌کند نه هیچ مرجع و فرد دیگری مانند وی.

تاکید بر سلیقه ای بودن اظهار نظر محرز و فاقد ارزش فنی و علمی بودن این دست اظهارنظرها، دیگر نکته‌ای بود که جهانپور در پاسخ به نقد خانم پزشک مطرح کرد و در ادامه آن یادآور شد که اگر مطالعه‌ای در زمینه واکسن روسی در حال انجام است، می‌شود نتایجش را برای بررسی در اختیار سازمان غذا و دارو قرار داد. پاسخی که البته تهی از استدلال در خصوص آن بخش از انتقادات محرز است که واکسن روسی تایید هیچ نهاد و مرجع بین المللی را ندارد!

این در حالی است که محرز در بخشی از موضع گیری خود گفته بود: «از چه زمانی سازمان غذا و داروی کشورمان جزو منابع بین‌المللی شده؟ سازمان غذا و داروی ایران زمانی می‌تواند دارو و واکسنی را تایید کند که پیش از آن دارو یا واکسن مورد تایید سازمان بهداشت جهانی قرار گرفته باشد. وقتی دارو یا واکسنی هنوز مورد تایید هیچ منبعی نیست، سازمان غذا و دارو نمی‌تواند آن را تایید و توزیع کند. وقتی هنوز هیچ اطلاعاتی از واکسن درز نشده، بر حسب چه فرآیندی آن را تایید می‌کنند؟»

اظهار نظر و سوالاتی که توسط جهانپور پاسخ داده نشده اند تا این گونه به نظر برسد که قابل پاسخ دادن نیستند و ایرادی وارد به مصوبه سازمان غذا و داروی کشورمان محسوب می‌شوند! ایرادی که شاید تاکید سازمان غذا و دارو بر صدور مجوز «اضطراری» برای مصرف واکسن روسی، برای پاسخ دادن به آن باشد؛ تاکید بر این نکته که روال عادی برای صدور این مجوز طی نشده و همه چیز از سر اضطرار بوده است. اضطراری که با تکیه به آن می‌توان بر عدم تایید واکسن در مراجع بین المللی چشم پوشید!

این در حالی است که می‌دانیم واکسن روسی فاز‌های آزمایشی را با موفقیت به اتمام رسانده و در نتیجه، به رغم آنکه تایید مراجعی مانند سازمان بهداشت جهانی را دریافت نکرده، دست کم از حیث خطرناک بودن مورد سنجش قرار گرفته و عدم خطرآفرینی آن به اثبات رسیده است، هرچند این موضوع تنها یک فاکتور حائز اهمیت است و میزان ایمنی زایی به واسط تزریق این واکسن اهمیت به مراتب بیشتری دارد که مورد تایید هیچ نهاد بین المللی قرار نگرفته است.

موضوعی کلیدی که نشان می‌دهد واکسن روسی به واقع محصولی غیرشفاف دسته بندی می‌شود و از این نظر حق با مینو محرز است. محصولی که شش ماه پیش جهانپور آن را در حکم جعبه پاندورا خوانده و حالا تاییدش کرده است تا برخی از چرخش وی سخن به میان آورند و ابراز تعجب کنند، در حالی که جهانپور پاسخ صریح و کوتاهی به این ادعا دارد: «تفاوت مرداد و بهمن ۶ ماه است و شش ماه برای هر سه مرحله کارآزمایی و نتیجه گیری برای آدم سالم عاقل غیرمغرض زمان کافیست مگر اینکه مشکل چیز دیگری باشد.»


 بازگشت به صفحه نخست




کد: 14217 تاریخ نشر: ۱۳۹۹ يکشنبه ۱۲ بهمن بازدید: 2020 ساعت: 9:24 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 شیرمادر واکسن زده از نوزاد در مقابل کووید ۱۹ محافظت می کند ۱۴۰۱ يکشنبه ۲۵ دي
2 ابتلای ۱۶ برابری به سویه جدید در واکسن نزده ها ۱۴۰۱ يکشنبه ۱۱ دي
3 افزایش ۲۰ درصدی ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی و بومی گزینی / ۱۶ میلیارد ریال به خرید واکسن اختصاص یافت ۱۴۰۱ جمعه ۴ شهريور
4 کارنامه یکساله وزارت بهداشت در دولت سیزدهم ۱۴۰۱ جمعه ۴ شهريور
5 بلیت فروشی بدون استعلام دوز یادآور/ سرفه کرونا در ورزشگاه آزادی ۱۴۰۱ شنبه ۲۹ مرداد
6 اعلام مصوبات جلسه ۴ تیر ستاد ملی مقابله با کرونا/ تزریق دوز چهارم واکسن ۱۴۰۱ شنبه ۴ تير
7 دلیل ابتلای کودکان به سویه امیکرون ۱۴۰۰ دوشنبه ۲ اسفند
8 ثبت نام ۱۲ ساله ها برای واکسن کرونا آغاز شد ۱۴۰۰ سه شنبه ۶ مهر
9 تغذیه قبل و بعد از تزریق واکسن کرونا ۱۴۰۰ دوشنبه ۸ شهريور
10 تلاش برای واردات واکسن ویژه کودکان/ پیگیری واردات واکسن از منابع اروپایی ۱۴۰۰ دوشنبه ۸ شهريور
11 اگر ساختارهای اداری اصلاح نشود با تغییر افراد، مشکلی حل نخواهد شد/ برای تسریع در واکسیناسیون نیازمند واردات 80 میلیون دوز واکسن هستیم ۱۴۰۰ شنبه ۳۰ مرداد


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی
امسال شب یلدا را چگونه می گذرانید؟
 




عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  تند غذا خوردن چاقتان می‌كند به سرعت غذا خوردن منجر به چاقی می‌شود.

  اثرات سوء استرس بر ارگانهای مختلف (2) پایگاه خبری لقمه: در مقاله ی قبل اثر استرس بر سیست...

  خواص تغذیه‌ای تخم پرندگان وقتی وارد بازارهای محلی شهرهای شمالی کشورمان می‌شو...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

۱۰ عادت نادرست که مانع از هضم غذا می‌شود پایگاه خبری لقمه: آیا بعد از هر وعده‌ی غذایی احساس سنگینی زیاد می‌کنید؟ معده‌تان آتش می‌گیرد؟ بدتر از همه این که دچار یبوست یا اسهال می‌شوید؟ اینها جزو شایع‌ترین مشکلات گوارشی هستند که در اکثر موارد به عادت‌های بد خودمان مربوط می‌شوند.
چگونه از اضافه وزن جلوگیری کنیم؟ حتی یک جست‌وخیز ساده، دویدن یا طناب زدن هم می‌تواند خوب و مفید باشد. برای داشتن فعالیت بیشتر، به جای آسانسور از پله استفاده کنید یا قسمتی از مسیر خانه تا مدرسه یا محل کار را پیاده طی کنید.
داستان شکلات‌هایی با طعم سوئیسی امروزه کشور اروپایی سوئیس که در دامنه سلسله رشته های کوه های آلپ واقع شده است، به عنوان یکی از کشورهای مشهور در زمینه تولید شکلات در جهان به شمار می‌رود، تا جایی که شکلات سوئیسی تبدیل به یکی از سوغاتی‌های این کشور اروپایی شده است.
گزارشی از وضعیت قیمت کالاهای اساسی/ گوشت ۴۱ درصد گران شد! پایگاه خبری لقمه: در حالی که حدود ۳ هفته تا شب عید مانده، قیمت ها در بازار کالاهای اساسی رو به بالا است که در این شرایط این سوال مطرح می شود برنامه دولت برای حمایت از مصرف کننده چیست؟