بی نیازی از واردات بذر سیب زمینی بعد از 70 سال


رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی با بیان اینکه 70 سال واردکننده بذر سیب‌زمینی بودیم، گفت: با استفاده از فناوری‌ کشت بافت، بذر سیب‌زمینی مورد نیاز در داخل تولید و 50 میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی حاصل شد.

به گزارش پایگاه خبری لقمه، غلامرضا صالحی‌جوزانی امروز در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در کرج از تأثیر پژوهش و تکنولوژی در افزایش تولیدات کشاورزی خبر داد و گفت: بر اساس اعلام سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد، فائو، دمای محیطی تا سال 2050 در منطقه خاورمیانه و ایران حداقل یک در جه سانتی‌گراد افزایش می‌یابد که باعث خواهد شد منابع آبی در دسترس حداقل 30 درصد کاهش یابد و میزان آب تجدیدپذیر ایران از 700 میلیارد مکعب فعلی به 70 میلیارد مترمکعب کاهش یابد، علاوه بر این میزان تقاضا برای آب هم 50 درصد افزایش می‌یابد و نیز شاهد کاهش سطح مزارع به دلیل کم آبی و شوری خاک خواهیم شد که می‌تواند معضلات تولیدات بخش کشاورزی و دستیابی به امنیت غذایی را دو چندان کند.

 
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی با بیان اینکه راهکار مقابله با این چالش‌ها استفاده از علوم و فناوری نوین است گفت:‌با استفاده از بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی و فناوری محیط زیست دوستانه می‌توان به این مشکلات فائق آمد.
 
وی افزود: این فناوری‌ها شامل اصلاح ژنتیکی، ویراش ژنی، مهندسی ژنتیک کشاورزی در فضای بسته، کشاورزی با آب دریا، کشاورزی در بیابان، هوش مصنوعی، نانوتکنولوژی، ریزجلبک‌ها، پهپادها و اینترنت اشیا است.
 
صالحی با بیان اینکه تاکنون 7 مورد فناوری جدید وارد عرصه کشاورزی شده است گفت:‌استفاده از این فناوری‌ها 175 میلیون دلار در سال ارزش افزوده برای بخش کشاورزی داشته که تولیدات کشاورزی را 300 هزار تن افزایش داده و ضایعات را به سطح نامیزانی کاهش داده است.
 
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی با بیان اینکه تا کنون پژوهشگاه 70 فناوری قابل تجاری‌سازی داشته است گفت:‌ بخشی از آنها از ابتدای سال در قالب 35 قرارداد انتقال فناوری به بخش خصوصی منتقل شده و تولیدات کشاورزی را افزایش داده است.
 
وی ادامه داد: این فناوری‌ها در حدود 205 هزار هکتار از اراضی زراعی کشاورزی استفاده شده و تا کنون بیش از 175 میلیون دلار ارزش افزوده برای بخش کشاورزی داشته است.
 
وی ادامه داد: انتقال این فناوری‌ها در بخش دام، آبزیان و نهاده‌های دامی و نیز کشت بافت بوده است.
 
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی همچنین از افزایش عملکرد تولید و افزایش سلامت دام و طیور با استفاده از انتقال دانش تولید پروبیوتیک‌های دام و طیور خبر داد و گفت: در یک دهه گذشته سالانه 10 میلیون دلار محصولات پروبیوتیک وارد کشور می‌شد که با ایجاد این دانش از واردات آنها بی‌نیاز شدیم.
 
وی افزود: در حال حاضر بیش از 20 نوع محصول پروبیوتیک دام و طیور به میزان بیش از 500 تن و به ارزش 500 میلیارد دلار تولید می‌شود.
 
وی همچنین از تولید کود زیستی خبر داد و گفت: در حال حاضر کودهای زیستی در کشور تولید می‌شود که تولیدات زراعی و دامی را 20 درصد افزایش می‌دهد و در حال حاضر حدود 2 میلیارد دلار بازار کود زیستی در کشور وجود دارد.
 

خودکفایی در تولید غده بذری سیب‌زمینی

 
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی با بیان اینکه 70 سال کشور واردکننده بذر سیب‌زمینی بود گفت: سالانه حدود 3 میلیون دلار ارز برای و اردات بذر سیب‌زمینی صرف می‌شد که با استفاده از فناوری‌های پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و کشت بافت، اکنون بذر سیب‌زمینی مورد نیاز در داخل تولید می‌شود 50 میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی دارد و میزان مصرف آب را 700 میلیون مترمکعب کاهش داده است.
 
وی تأکید کرد: علاوه بر آن استفاده از غده بذری سیب‌زمینی عاری از ویروس عملکرد سیب‌زمینی در کشور از 21 تن در هکتار به 38 تن در سال رسیده و تولید در کشور از 3 میلیون به 5.2 میلیون تن رسانده است.
 
وی در پاسخ به سوال فارس که آیا این میزان تولید با همان میزان زمین انجام شده است گفت: سطح زیر کشت سیب‌زمینی 20 هزار هکتار هم کاهش یافته و ما به دلیل اینکه عملکرد بالا رفته و مقاومت بیماری بیشتر شده است میزان تولید هم افزایش یافته است.
 
وی همچنین تأکید کرد: میزان تولید سیب در کشور هم با انتقال پروتکل تولید کشت بافتی افزایش زیادی داشته است. در حال حاضر میانگین تولید سیب درختی در کشور 20 هکتار است که میانگین جهانی به 35 تا 40 تن در هکتار می‌رسد یا در برخی کشورها این رقم تا 80 تن در هکتار است.
 
وی تأکید کرد: با استفاده از پایه‌های مالی سیب‌درختی می‌توان تولید سیب را دو برابر کرد. نهال‌های به دست آمده در سطح حدود 20 هزار هکتار منجر به افزایش تولید تا حدود 400 هزار تن در سال معادل 120 میلیون دلار ارزش افزوده خواهد داشت.
 

سه رقم تراریخته در داخل

 
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی با بیان اینکه رویکرد اصلی وزارت جهاد درباره محصولات تراریخته این است که از فناوری‌ها روز دنیا عقب نمانند گفت:‌درباره این که آیا محصولات تراریخته تولیدی در کشور رهاسازی شود یا نه را باید مسؤولان بالادستی تصمیم بگیرند.
 
وی افزود: در حال حاضر بین ارقام پنبه، دانه‌های روغنی و کلزا و سویا کار می‌شود تا تکنولوژی‌‌های دنیا عقب نمانیم، اما هیچ محصول تراریخته‌ای در داخل کشور رهاسازی نشده است.
 
صالحی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس که آیا محصولات ذرت و دانه روغنی تراریخته که وارد می‌شود برای سلامتی مردم خطری ندارد؟ گفت: کشورهای اتحادیه اروپا و دیگر کشورها از اینگونه محصولات استفاده می‌کنند و تا کنون هیچ خطری در استفاده از این محصولات ثبت نشده است و ما به شدت رصد می‌کنیم، اگر مشکلی وجود داشته باشد حتما اطلاع‌رسانی می‌کنیم.
 
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژیبا بیان اینکه یکی از وظایف پژوهشگاه رصد محصولات  وارداتی است که اگر تراریخته بود جزو 21 رقم مجاز در دنیا باشد گفت: در طول سال بعضی مواقع مواردی پیش می‌آید که جزو 21 رقم مجاز دنیا نیستند و ما آنها را عودت می‌دهیم.
 
به گزارش فارس، گروه خبرنگاران کشاورزی امروز از پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در کرج بازدید کردند.
 
رئیس بخش کشت بافت از افزایش تولید خرما در کشور از طریق کشت بافت خبر داد و گفت: در حالی که سالانه یک میلیون تن خرما در کشور تولید می‌شود ما جایگاه دوم دنیا را داریم در حالی که از نظر سطح زیرکشت جایگاه نخست را داریم و می‌توان با افزایش عملکرد جایگاه نخست تولید را هم تصاحب کرد.
 
وی افزود: اخیرا بستر کشت بافت و سلول از نوعی خرمای وارداتی به نام مجول تا 12 تن در هکتار خرما تولید می‌کنیم که می‌تواند میزان تولید خرمای کشور را 360 هزار تن افزایش دهد.
 
صالحی ادامه داد: در حال حاضر عملکرد خرما در کشور 5 الی 7 تن در هکتار است.
 
وی همچنین گفت: سالم‌سازی انواع محصولات باغی از قبیل گیلاس‌، هلو، شلیل، سیب و بادام از برنامه‌های بخش کشت بافت و سلول است که می‌تواند بیماری‌های ویروسی را تا 90 درصد کاهش دهد.
 
در ادامه حسن رهنما رئیس بخش ژنتیک و ایمنی‌زیستی هم گفت: در دنیا محصولات ذرت، کلزا، سویا و پنبه در سطح 200 میلیون هکتار کشت می‌شود اما در کشور ما به دلیل مخاطرات زیست‌محیطی که وجود دارد اجازه کشت محصولات تراریخته صادر نمی‌شود.
 
وی تأکید کرد: در حال حاضر با استفاده از علوم جدید نظیر ویرایش ژنی و روش کریستر با جزئیات دقیق‌تری اصلاحات ژنتیکی تراریخته انجام می‌شود که برخی از نگرانی‌ها را در مورد این محصولات برطرف خواهد کرد.
 

خبرنگار: آزاده فضلی

بازگشت به صفحه نخست


نقل از :فارس

کد: 15275 تاریخ نشر: ۱۴۰۲ شنبه ۱۰ تير بازدید: 737 ساعت: 5:40 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 مسئولان پاسخگو باشند؛ عدم تخصیص ارز به تولید کود از ده ماه پیش تاکنون ۱۴۰۳ دوشنبه ۲۶ آذر
2 ثبت سفارش واردات برنج آغاز شد/ کاهش قیمت برنج طی روزهای آینده ۱۴۰۳ يکشنبه ۱۱ آذر
3 کنترل قیمت با ترخیص برنج‌های وارداتی از گمرک/ آغاز ثبت سفارش برنج از ۵ آذر ۱۴۰۳ شنبه ۳ آذر
4 برآورد تولید ۹۲۳ هزار تن گوشت قرمز در سال جاری ۱۴۰۳ شنبه ۳ آذر
5 صادرات۱۰ هزار تنی و واردات ۳۰ هزار تنی چای سیاه کشور در امسال ۱۴۰۳ چهارشنبه ۳۰ آبان
6 افزایش روسیه واردات میوه/نیاز روسیه به طیف گسترده محصولات کشاورزی ۱۴۰۳ يکشنبه ۱۳ آبان
7 کمتر از یک درصد بذر کشور وارداتی است ۱۴۰۳ يکشنبه ۱ مهر
8 صادرات جو پرک ممنوع شد ۱۴۰۳ يکشنبه ۱ مهر
9 ایران آخرین هشدار را به پاکستان داد: شکایت می‌کنیم و غرامت می‌خواهیم ۱۴۰۳ يکشنبه ۱۱ شهريور
10 بیش از ۱۰ میلیون تن کالای اساسی وارد کشور شد ۱۴۰۳ پنج شنبه ۱ شهريور
11 کشاورزان نگران بارش باران در فصل برداشت برنج نباشند/ امسال نیازی به واردات نداریم ۱۴۰۳ چهارشنبه ۳۱ مرداد


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی
امسال شب یلدا را چگونه می گذرانید؟
 




عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  آشنایی با نکاتی درباره ارزش تغذیه‌ ای فلافل فلافل از غذاهای لذیذ لبنانی است و نام آن از جمع کل...

  نکاتی جالب راجع به سوسیس و کالباس آیا تا کنون به این موضوع فکر کرده اید که چرا گوشت ...

  دشمن مینای دندان را بشناسید استفاده از خوراکی ها و نوشیدنی های اسیدی موجب فرسا...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

کمتر ورزش کنید، بیشتر لاغر شوید! برای اغلب افراد، 30 دقیقه تمرین کاملاً شدنی و امکان‌پذیر به نظر می‌رسد و به همین دلیل انرژی و میل کافی برای انجام آن را دارند.
یازده نکته در مورد بهداشت در آشپزخانه آشپزخانه به دلیل فعالیت‌های گوناگونی که در آن انجام می‌شود، در صورت عدم رسیدگی به آن و عدم رعایت بهداشت، می‌تواند به یکی از آلوده‌ترین نقاط خانه تبدیل شود. آلودگی آشپزخانه و یا ظروف و وسائل موجود در آن، می‌توانند به آلودگی غذا و موادغذایی و در نهایت مسمومیت غذایی در افراد خانواده منجر شوند.
خوردنی های خواب آور کدامند؟ غذاهایی که میل می کنید، می توانند به شما احساس انرژی یا کسالت و خواب آلودگی بدهند. در واقع خوردن یک وعده غذایی ممکن است از شما یک فرد پر انرژی بسازد و غذای دیگری شما را خسته و خواب آلوده کند. اثرات اصلی مواد غذایی را می توان به محتویات آنها نسبت داد و اینکه چگونه بدن ما نسبت به آنها واکنش نشان می دهد.
نان و ته دیگ سوخته بخوریم؟ از خوردن تکه‌های غذاهای سوخته از جمله ته دیگ، نان و سیب‌زمینی سوخته امتناع کنید چون این گونه غذاها سرطان‌زا هستند.