به گزارش خبرنگار پایگاه خبری لقمه ، ترکیب بدن و ذخیره انرژی در آن با افزایش سن تغییر می کند که این عامل یکی از ریسک فاکتورهای سوء تغذیه می باشد. عوامل متعدد دیگری وجود دارند که خطر سوء تغذیه را افزایش می دهند. شناخت این عوامل باعث پیدا کردن راهکارهای موثر می گردد. به طور کلی دلایل سوء تغذیه به سه دسته پزشکی،روانی و اجتماعی تقسیم می گردد.سوء تغذیه همچنین ممکن است به علت مشکلاتی که سالمند در بیمارستان با آنها روبرو است به وجود آید.
عوامل پزشکی:
- اشتها ی ضعیف
- دندان های ضعیف و دیگر مشکلات دهان و دندان و اختلالات بلع
- ضعف حس چشایی و بویایی
- اختلالات تنفسی مثل آمفیزم
- اختلالات دستگاه گوارش مانند سوءجذب
- اختلالات غدد درون ریز مثل دیابت و پرکاری تیروئید
- تداخلات دارویی مثل دیگوکسین، متفورمین، آنتی بیوتیک ها و ...
- و بیماری ها و مسائل دیگر مانند سرطان
عوامل اجتماعی و سبک زندگی:
- عدم آگاهی از غذا ، پخت و پز و تغذیه
- تنهایی
- فقر
- ناتوانی در خرید و آماده سازی غذا
عوامل روانی:
- سردرگمی
- دمانس
- افسردگی
- سوگ
- اضطراب
برخی عوامل خطر سوء تغذیه در بیمارستان:
- انتخاب محدود
- ارائه ی ضعیف غذا
- وقت محدود برای غذا خوردن در حالی که سالمندان آهسته غذا می خورند
- افزایش نیاز به ماده مغذی در شرایطی مثل عفونت، کاتابولیسم بدن و بهبود زخم
کلید درمان، شناسایی عوامل خطر و درمان هرچه سریع تر می باشد. شواهد بیان می کنند که تنظیم انرژی و اشتها ممکن است تاثیر به سزایی داشته باشد، اگرچه لزوما افزایش وزن رخ ندهد.
سه حیطه را باید برای تشخیص خطر سوءتغذیه در افراد مدنظر قرار داد:
1-آیا بیمار در حال حاضر کمبود وزن دارد؟اگر BMI فرد زیر 20 کیلوگرم بر مترمربع بود، خطر سوءتغذیه در این فرد وجود دارد. بعضی تحقیقات نشان می¬دهند که BMI افراد مسن باید بین 23تا 25 کیلوگرم بر مترمربع باشد.
2-آیا بیمار کاهش وزن ناخواسته داشته است؟ 5درصد کاهش وزن ناخواسته در سه ماه یا 10 درصد در شش ماه می تواند نشان دهنده سوءتغذیه باشد.
3-آیا تغییری در دریافت غذایی یا اشتهای بیمار وجود دارد؟کاهش دریافت غذا و اشتها میتواند خطر سوءتغذیه را افزایش دهد.
اگر پاسخ ها به سوال های بالا مثبت باشد به ارزیابی بیشتری نیاز است. این ارزیابی ها باید همه ی عوامل خطر را درنظر بگیرند.
بدون شک سوءتغذیه یکی از عوامل موثر در نتیجه بیماری های بالینی است، بنابراین درمان موثر و اقدامات پیشگیرانه بسیار اهمیت دارد.
تهیه کننده: زهرا کوه زارع
منبع:
Hickson M. Malnutrition and ageing. Postgrad Med J 2006;82:2–8. doi: 10.1136
شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را با دیگران در میان بگذارید.
بازگشت به صفحه نخست
نقل از :اختصاصی پایگاه خبری لقمه- باز نشر این مطلب تنها با ذکر منبع و نام مولف مجاز است