عوامل موثر در سوء تغذیه در سالمندی


پایگاه خبری لقمه: سوء تغذیه را می توان به عنوان تغذیه ضعیف تعریف کرد،که ممکن است به علت دریافت پایین یک یا چند ماده مغذی یا دریافت بیش از اندازه این مواد باشد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری لقمه ، ترکیب بدن و ذخیره انرژی در آن با افزایش سن تغییر می کند که این عامل یکی از ریسک فاکتورهای سوء تغذیه می باشد. عوامل متعدد دیگری وجود دارند که خطر سوء تغذیه را  افزایش می دهند. شناخت این عوامل باعث پیدا کردن راهکارهای موثر می گردد. به طور کلی دلایل سوء تغذیه به سه دسته پزشکی،روانی و اجتماعی تقسیم می گردد.سوء تغذیه همچنین ممکن است به علت مشکلاتی که سالمند در بیمارستان با آنها روبرو است به وجود آید.

عوامل پزشکی:

- اشتها ی ضعیف

- دندان های ضعیف و دیگر مشکلات دهان و دندان و اختلالات بلع

- ضعف حس چشایی و بویایی

- اختلالات تنفسی مثل آمفیزم

- اختلالات دستگاه گوارش مانند سوءجذب

- اختلالات غدد درون ریز مثل دیابت و پرکاری تیروئید

- تداخلات دارویی مثل دیگوکسین، متفورمین، آنتی بیوتیک ها و ...

- و بیماری ها و مسائل دیگر مانند سرطان

عوامل اجتماعی و سبک زندگی:

- عدم آگاهی از غذا ، پخت و پز و تغذیه

- تنهایی

- فقر

- ناتوانی در خرید و آماده سازی غذا

 

عوامل روانی:

- سردرگمی

- دمانس

- افسردگی

- سوگ 

- اضطراب

 

 برخی عوامل خطر سوء تغذیه در بیمارستان:

- انتخاب محدود

- ارائه ی ضعیف غذا

- وقت محدود برای غذا خوردن در حالی که سالمندان آهسته غذا می خورند

- افزایش نیاز به ماده مغذی در شرایطی مثل عفونت، کاتابولیسم بدن و بهبود زخم

کلید درمان، شناسایی عوامل خطر و درمان هرچه سریع تر می باشد. شواهد بیان می کنند که تنظیم انرژی و اشتها ممکن است تاثیر به سزایی داشته باشد، اگرچه لزوما افزایش وزن رخ ندهد. 

 

سه حیطه را باید برای تشخیص خطر سوءتغذیه در افراد مدنظر قرار داد:

1-آیا بیمار در حال حاضر کمبود وزن دارد؟اگر BMI فرد زیر 20 کیلوگرم بر مترمربع بود، خطر سوءتغذیه  در این فرد وجود دارد. بعضی تحقیقات نشان می¬دهند که BMI افراد مسن باید بین 23تا 25 کیلوگرم بر مترمربع باشد. 

2-آیا بیمار کاهش وزن ناخواسته داشته است؟ 5درصد کاهش وزن ناخواسته در سه ماه یا 10 درصد در شش ماه می تواند نشان دهنده سوءتغذیه باشد.

3-آیا تغییری در دریافت غذایی یا اشتهای بیمار وجود دارد؟کاهش دریافت غذا و اشتها میتواند خطر سوءتغذیه را افزایش دهد.

اگر پاسخ ها به سوال های بالا مثبت باشد به ارزیابی بیشتری نیاز است. این ارزیابی ها باید همه ی عوامل خطر را درنظر بگیرند.

بدون شک سوءتغذیه یکی از عوامل موثر در نتیجه بیماری های بالینی است، بنابراین درمان موثر و اقدامات پیشگیرانه بسیار اهمیت دارد.

 

تهیه کننده: زهرا کوه زارع

منبع:

Hickson M. Malnutrition and ageing. Postgrad Med J 2006;82:2–8. doi: 10.1136

شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را با دیگران در میان بگذارید.

 بازگشت به صفحه نخست


نقل از :اختصاصی پایگاه خبری لقمه- باز نشر این مطلب تنها با ذکر منبع و نام مولف مجاز است

کد: 10884 تاریخ نشر: ۱۳۹۵ شنبه ۲۱ اسفند بازدید: 2732 ساعت: 1:27 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 آرد کامل نداریم/ سوءاستفاده و دروغ تجاری! ۱۴۰۲ شنبه ۲۷ آبان
2 بخشنامه جدید بانک مرکزی برای رفع سوءاثر چک ۱۴۰۲ چهارشنبه ۲۴ خرداد
3 در آلودگی هوا چه بخوریم چه نخوریم؟ ۱۴۰۱ دوشنبه ۳۰ آبان
4 گرانی مرغ قابل پیش بینی بود! ۱۴۰۰ سه شنبه ۵ مرداد
5 سوء مدیریت مراکز متعدد تصمیم گیرى مرغداران گوشتى را به ورشکستگى رسانده است ۱۳۹۹ جمعه ۱۲ ارديبهشت
6 واردات دارو زیر لوای شرکت لوازم خانگی ۱۳۹۸ چهارشنبه ۲۳ مرداد
7 افزایش تعداد گرسنگان جهان برای سومین سال متوالی ۱۳۹۸ سه شنبه ۲۵ تير
8 تغذیه در پیاده‌ روی اربعین ۱۳۹۷ يکشنبه ۶ آبان
9 فرسایش خاک در ایران 3 برابر میانگین جهانی است ۱۳۹۶ دوشنبه ۱۳ آذر
10 آیا غذا در سرطان معده نقشی دارد/علایم سرطان معده ۱۳۹۶ يکشنبه ۵ آذر
11 نوشیدن قهوه قبل از خوردن صبحانه ممنوع ۱۳۹۶ دوشنبه ۲۲ آبان


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  بخور نخورهای اضطراب و افسردگی در موارد اضطراب و افسردگی شدید حتماً باید درمان دا...

  رهایی از رژیم های سفت‌و‌سخت با فیبـر تابستان از راه رسیده. سفر، مهمانی، دورهمی‌های شبان...

  حد مجاز مصرف پروتئین در ورزشکاران چقدر است؟ پایگاه خبری لقمه: پروتئین یکی از 3 ترکیب مهم بدن ا...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

سیب رکورد تولید را زد اما روی دست باغدار ماند همزمان با آغاز برداشت سیب و افزایش تولید این میوه نگرانی باغداران را فرا گرفته و اینک پس از یک سال زحمت و به ثمر نشستن محصول فراوان و با کیفیت به جای خوشحالی اندوه و نگرانی از بازار برای تولیدکننده باقی مانده است.
وقتی غذا، دراماتیک می شود! پایگاه خبری لقمه: سریال آشپز باشی و فیلم های همچون ماهی ها عاشق می شوند و مهمان مامان، حرفه و كنش آشپزی را عمق بخشیده و اعتبار بیشتری داده و به مخاطب می آموزد كه غذا خوردن صرفا در جویدن و بلعیدن نیست و ظرافت ها و ظرفیت های هنری و زیبایی شناختی هم دارد.
خواص عناب/بهترین روش مصرف عناب چیست؟ پایگاه خبری لقمه: عناب یکی از گیاهانی است که در نیمه شمالی ایران به‌طور طبیعی رشد می‌کند و به‌ دلیل استفاده از میوه‌های آن، در نقاط مختلف نیز کشت می‌شود. عناب درختچه‌ای با برگ‌های سبز براق و فاقد کرک یا با کرک‌های بسیار پراکنده است.
وقتی غذا به حلق کودکمان پرید چه کنیم؟ هر سال، کودکان زیادی در اثر خفگی ناشی از گیر کردن اشیا و مواد غذایی در گلو و انسداد راه هوایی، جان خود را از دست می‌دهند. این در حالی است که با کمی دقت و ایمن‌سازی محیط اطراف کودک و وسایل‌بازی‌ او می‌توان از بروز بسیاری از این خطرات جلوگیری کرد.