راهکارهای جلوگیری از بیماری باکتریایی نواری گندم


پایگاه خبری لقمه: عضو موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی، با بیان اینکه هنوز برآورد دقیقی از خسارات وارده بیماری باکتریایی نواری گندم وجود ندارد، نحوه جلوگیری از شیوع آن را در کشور تشریح کرد.

به گزارش پایگاه خبری لقمه ، علی علیزاده علی آبادی، باکتری شناس بخش بیماری شناسی گیاهی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی درباره شیوع غیرمترقبه بیماری باکتریایی نواری گندم در برخی نقاط کشور و بروز خسارت های زیادی که این بیماری به مزارع گندم وارد کرده بود، اظهار داشت: متأسفانه در سال زراعی گذشته در بسیاری از مزارع گندم استان‌های مهم و گندم‌خیز کشور مانند لرستان، کرمانشاه، همدان، زنجان، خراسان رضوی، فارس و جنوب کرمان (منطقه ارزوئیه) بیماری باکتریایی نواری غلات به‌شدت شیوع پیدا کرده بود و میزان آلودگی در حدی بود که به تولید محصول خساراتی وارد کرد.

 
وی افزود: در حال حاضر، تخمین دقیقی از میزان خسارت وجود ندارد؛ ولی در مزارع آلوده گندم در استان‌هایی که نام برده شد، به نظر می‌رسد میانگین خسارت حدود ۱۰ درصد بوده است.
 
باکتری شناس بخش بیماری شناسی گیاهی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی با بیان اینکه در این زمینه مطالعاتی در دست اقدام است تا میزان خسارت های وارده به طور دقیق مشخص و اطلاع رسانی شود، ادامه داد: مستندات موجود نشان می دهد این بیماری درسالهای گذشته هم در مزارع کشور وجود داشته و این بیماری گیاهی باکتریایی درحد مشاهده بر روی برخی بوته ها دیده می شده و خسارت آن هرگز به آستانه زیان اقتصادی نزدیک نمی شد؛ اما سال گذشته این آلودگی خسارت زیادی به مزارع گندم کشور وارد کرد به طوری که  ابعاد آن هیچ وقت به این میزان وسیع نبوده و سال گذشته آن را به صورت یک بحران شاهد بودیم.
 
 علیزاده، درخصوص عواملی که سال گذشته منجر به طغیان این بیماری گیاهی درکشور شده بود بیان داشت : علل متعددی را می توان برای آن عنوان کرد، آنچه به نظر ما از علل اصلی طغیان این بیماری است عبارتند از بارندگی‌های بهاره در مناطق مختلف که این امر محیط مناسبی را از لحاظ رطوبت و حرارت برای گسترش بیماری ایجاد می‌کند، وجود دمای مطلوب یعنی حدود ۲۶ درجه سانتی‌گراد درفصل بهار و بارندگی در اکثر نقاط کشور یکی دیگراز این عوامل می تواند باشد.
 
باکتری شناس بخش بیماری شناسی گیاهی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی افزود:  گسترش سیستم‌های آبیاری بارانی در مزارع گندم را هم می توان یکی دیگر از این عوامل ذکر کرد. همچنین می توانم از کاشت ارقام نسبتاً حساس به این بیماری (مانند رقم میهن، پیشگام) که این ارقام و سایر ارقام مرسوم هرگز نسبت به این بیماری مورد ارزیابی قرار نگرفته‌اند یاد کنم و آلودگی احتمالی بذور مصرفی در سال گذشته هم می تواند از عوامل گستردگی این بیماری گیاهی باشد.
 
وی درخصوص احتمال جابجایی این بیماری توسط بذور مختلف و اقدام برای رفع نگرانی دراین زمینه متذکر شد: آلودگی بذر هم می تواند یکی از عوامل تکثیراین بیماری گیاهی باشد. به همین دلیل در حال حاضر نگرانی‌هایی برای تأمین بذر عاری از آلودگی، برای همه کشاورزان در مناطق مختلف، اعم از آلوده و غیرآلوده، وجود دارد. اما مساله نگرانی کشاورزان از این آلودگی گیاهی یک نگرانی موجهی است که نیازبه آموزش و آگاهی سازی بهره برداران دارد.
 
علیزاده با بیان اینکه تاکنون ضمن ابلاغ به همه استانها، چندین جلسه هماهنگی هم در این ارتباط برگزار شده است، اضافه کرد: ما از طریق روش های آموزشی به بهره برداران متذکر شده ایم که در تهیه بذر گندم برای سال آینده شان، آلودگی به این بیماری را مدنظر قرار دهند و مزارع بذری آلوده به این بیماری، از گردونه تهیه بذر خارج شوند؛ ضمن اینکه کمبود بذر استان‌های آلوده از منابع بذور سالم و مازاد سایر استان‌ها برطرف شود.
 
این دانشیار و باکتری شناس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی افزود: علاوه بر تلاش برای تدارک بذر سالم، عوامل دیگری مانند آموزش و  نظارت بر ثبت گواهی بذر و نهال  نیز باید مورد تاکید باشد؛ ضمن اینکه هم اکنون مهم‌ترین و مبرم‌ترین نیاز فعلی استان‌های آلوده به این بیماری گیاهی، آشنایی همه کارشناسان تولید با آن است که به همین منظور تاکنون، چند کارگاه‌های آموزشی برای آشنایی با این بیماری و نحوة مدیریت آن، برای کلیه  کارشناسان مرتبط اعم از کارشناسان حفظ نباتات، ثبت گواهی بذر، ناظران مزرعه، کلینیک‌های گیاه‌پزشکی و گندم‌کاران نمونه بذری برگزار شده است.
 
علیزاده توصیه هایی را به کشاورزان برای پیشگیری از آلودگی مزارع شان به این بیماری ارائه کرد و گفت: کشاورزان و بهره برداران باید به این بیماری اهمیت بدهند و به محض دیدن علایم بیماری، کارشناسان استانی را درجریان بگذارند. همچنین ما برای افزایش آگاهی کشاورزان یک بروشور در مورد این بیماری تهیه کرده‌ایم که طی هفته‌های آینده در استان‌ها پخش خواهد شد.
 
وی اضافه کرد: کشاورزان حتماً سعی کنند از سلامت بذر خود و از عاری بودن آن از این بیماری مطمئن شوند؛ چرا که راه اصلی و مهم انتقال این بیماری بذر آلوده است؛ ضمن اینکه به هیچ وجه کاه و کلشی از محصولات سال‌های قبل در مزرعه باقی نمانده باشد و همه آنها کاملاً به زیر خاک رفته و پوشیده شده باشند. همچنین کشاورزان باید  بدانند که آبیاری بارانی باعث شیوع و گسترش بیشتر بیماری می‌شود.

شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را با دیگران در میان بگذارید.

 بازگشت به صفحه نخست

 


نقل از :مهر

کد: 11467 تاریخ نشر: ۱۳۹۶ چهارشنبه ۱۱ مرداد بازدید: 2141 ساعت: 10:23 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 جولان بیماری‌های ویروسی در پاییز/ مراقب مهر و آبان باشید ۱۴۰۳ جمعه ۶ مهر
2 آیا استفاده از تلفن همراه عامل ابتلا به بیماری قلبی است؟ ۱۴۰۳ سه شنبه ۲۰ شهريور
3 چرا سویه جدید آبله میمونی می تواند خطرناک باشد ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۸ مرداد
4 شناسایی آبله میمونی در همسایگی ایران/ بهداشت فردی را جدی بگیرید ۱۴۰۳ شنبه ۲۷ مرداد
5 کمک روغن ماهی به سالمندان پرخطر در پیشگیری از آلزایمر ۱۴۰۳ شنبه ۲۰ مرداد
6 کاهش خطر آلزایمر با کمک رژیم غذایی مدیترانه‌ای ۱۴۰۳ جمعه ۱۹ مرداد
7 توصیه‌های سازمان مدیریت بحران تهران برای پیشگیری از تب دنگی ۱۴۰۳ يکشنبه ۱۴ مرداد
8 تاثیر ویتامین B۳ در کاهش خطر مرگ ناشی از کبد چرب ۱۴۰۲ چهارشنبه ۲ اسفند
9 معرفی 4 گونه جدید بیماری سیب را به دنیا توسط محقق ایرانی ۱۴۰۲ دوشنبه ۲۹ آبان
10 درمان پوکی استخوان به لطف تلاش دانش بنیان‌های ایرانی ۱۴۰۲ دوشنبه ۲۲ آبان
11 تشخیص آنفلوانزا و سرماخوردگی سخت است ۱۴۰۲ شنبه ۱۵ مهر


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  لیمو ترش مفیدترین دارو برای درمان گلو درد است لیمو ترش از جمله مواد بسیار مفید برای برطرف کردن ب...

  بخور نخورهای شب امتحان امسال روزهای امتحان کمی زودتر از همیشه فرارسیده‌ان...

  غذا را بیش از دو ساعت در دمای محیط نگهداری نکنید کاظم ندافی در آستانه فرا رسیدن ایام نوروز و شروع س...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

دیابتی‌ها و باید و نبایدهایی در آشپزی ابتلا به دیابت عادت‌های غذایی فرد را زیر و رو کرده و تغییراتی را در شیوه‌ی آشپزی تحمیل می‌کند. در نتیجه تهیه‌ی یک غذای مناسب برای یک فرد دیابتی وقت بیشتری می‌گیرد.
غذای ایرانی در چهار گوشه جهان ایرانی‌ها هر جای این كره خاكی كه باشند، دست از غذاهای خوش طعم و لذیذشان برنمی‌دارند و در كنار خوردن غذاهای ملل دیگر، غذاهای سنتی ایران را وارد كشورهای مختلف می‌كنند تا هم خودشان خیلی اذیت نشوند و هم مردم آن‌ ممالك را در لذت خوردن غذاهای لذیذ ایرانی سهیم كنند.
شستشوی میوه‌ها چرا، چقدر، چگونه؟ از کودکی باید یاد گرفت که میوه‌ها هم می‌توانند به سادگی آلودگی و بیماری‌های مختلف را به بدن ما منتقل و بیمارمان کنند.
عوامل گرانی میوه چیست/اجاره بهای نجومی مغازه ها یا افزایش هزینه تولید و حمل و نقل پایگاه خبری لقمه: محصولی که در مراکز عمده فروشی عرضه می شود با حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد سود باید به مصرف کننده نهایی عرضه شود اما متأسفانه می‌بینیم گاهی تا سه الی چهار برابر قیمت عمده فروشی در مغازه‌ها به فروش می‌رسد!