مدیریت پایدار مصرف آب کلید امنیت پایدار غذایی


لقمه: واقعیت این است که ما در بسیاری مواقع برای اندیشیدن نیاز به یک تلنگر اساسی داریم. مثلا اگر نبود گرمای طاقت‌فرسای این روزهای اولین ماه تابستان امسال، شاید خیلی از ما فراموش می‌کردیم که کشور ما به لحاظ وضعیت منابع آبی در شرایط مساعدی قرار ندارد و ...

واقعیت این است که ما در بسیاری مواقع برای اندیشیدن نیاز به یک تلنگر اساسی داریم. مثلا اگر نبود گرمای طاقت‌فرسای این روزهای اولین ماه تابستان امسال، شاید خیلی از ما فراموش می‌کردیم که کشور ما به لحاظ وضعیت منابع آبی در شرایط مساعدی قرار ندارد و برای ادامه حیاتش به‌شدت نیازمند مدیریتی پایدار در مصرف آب است. بارش‌های خوب و مناسب سال گذشته هم به‌خصوص بعد از دوره خشکسالی اخیری که از سر گذرانده‌ایم، ناخودآگاه موجب شده در همین کوچه و خیابان هر روز شهروندانی را ببینیم که با خیال آسوده برای مثال شیر آب را تا انتها باز کرده‌اند و با آب شرب، اتومبیل خود را می‌شویند و دغدغه‌ای هم ندارند از بابت آبی که در حال هدر دادنش هستند.
اما موج گرمای شدیدی که امسال با آن مواجه شده‌ایم، گرمایی که برای مثال در ایالات متحده ده ها کشته برجا گذاشته یا همین هفته پیش سازمان حج و زیارت نسبت به وقوع بی‌سابقه آن در عربستان به زائران ایرانی هشدار داده یا همین تهران خودمان در روزهای اخیر دمایی چهل درجه‌ای را تجربه کرده، تلنگری است شاید تا همانطور که کلام مقدس می‌فرماید، به این موضوع بیندیشیم و نسبت به آینده آن بی‌تفاوت نباشیم. آب بدون‌شک ارزشمندترین سرمایه طبیعی و ملی هر کشوری است. از دیرباز هم تمدن‌های بشری در جاهایی شکل گرفته‌اند که دسترسی مناسبی به آب داشته‌اند. در جهان امروز نیز بخش‌های مختلف زندگی بشر وابسته به آب است و واقعیت انکارناپذیری است اینکه افزایش مصرف و تخریب منابع آب امروزه در راستای تخریب پایه‌های توسعه یک کشور و ملت ارزیابی می‌شود. بخشی از این موضوع به علت خلائی است که در بسیاری کشورها به‌خصوص در کشور ما ایران (علی‌رغم تجدیدپذیربودن این منبع حیاتی)، بین توان تامین از یک‌سو و شدت تقاضای آب در سوی دیگر وجود دارد. خلائی که پیش‌بینی می‌شود در آینده‌ای نه‌چندان دور منشاء بسیاری از تحولات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جهان باشد.
امروزه با رشد روزافزون جمعیت، بالارفتن سطح رفاه و بهداشت عمومی، تحولات صنعتی و... سرانه منابع تجدیدپذیر آب در بیشتر نقاط جهان روندی نزولی یافته است و این موضوع در کشور ما که با داشتن بارش متوسط ۲۵۰ میلیمتری سالیانه، در زمره کشورهای خشک و کم‌آب جهان به شمار می‌رود، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است به‌طوری که در سالیان پیش‌رو کمبود آب در ایران، یکی از عوامل اصلی محدود‌کننده توسعه فعالیت‌های اقتصادی به شمار خواهد رفت. همین امروز حدود ۵/۸۹ میلیارد مترمکعب از ۱۳۰ میلیارد مترمکعب آب تجدیدپذیر سالیانه کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد و وقتی این میزان را با جمعیت کشور مقایسه می‌کنیم و بعد که سرانه آب تجدیدپذیر ایران را که در شرایط کنونی رقمی معادل ۱۷۰۰ مترمکعب است با شاخص‌های جهانی مورد ارزیابی قرار می‌دهیم، می‌بینیم که براساس شاخص فالکن مارک در آستانه تنش آبی قرار گرفته‌ایم و از طرفی براساس شاخص سازمان ملل متحد با بحران شدید آبی مواجهیم (لازم به ذکر است فالکن مارک سوئدی سرانه آب ۱۷۰۰ مترمکعب در سال را به‌عنوان شاخص تنش در نظر گرفت و براساس شاخص سازمان ملل نیز کشوری که میزان برداشت آب در آن بیش از ۴۰ درصد منابع تجدیدپذیر باشد، با بحران شدید آب روبه‌رو است.)
در این میان این بخش کشاورزی است که بزرگ‌ترین مصرف‌کننده آب به شمار می‌رود و طبیعتا هرگونه چالش در زمینه منابع آبی، این بخش را با بحران مواجه خواهد کرد. بخشی که وظیفه اصلی تامین امنیت غذایی کشور بر دوش اوست. به‌طور متوسط رقمی نزدیک به ۹۳ درصد از منابع آبی کشور در بخش کشاورزی مورد مصرف قرار می‌گیرد، حال آنکه سهم بخش‌های شهری و صنعت نیز به ترتیب ۵ و ۲ درصد از کل منابع آبی کشور است. در یادداشت‌های پیشین این ستون گفته شد که طبق خوش‌بینانه‌ترین سناریوهای جمعیت‌شناسی، جمعیت ایران تا یکی دو دهه آینده به مرز ۱۰۰ میلیون نفر خواهد رسید. در این شرایط بخش کشاورزی برای تامین نیازهای غذایی این حجم از جمعیت به ۱۵۰ میلیارد مترمکعب آب سالانه نیاز خواهد داشت که متاسفانه این مقدار در سبد آبی کشور موجود نیست. و این یعنی امنیت غذایی کشور تحت این شرایط، به‌شدت با چالش روبه‌رو خواهد بود، شرایطی که پیش‌بینی می‌شود تحت آن سرانه آب تجدیدپذیر در کشور به ۸۰۰ مترمکعب یا حتی رقمی کمتر از این مقدار تنزل پیدا کند. بنابراین همانطور که حضرت حق فرموده باید به این موضوع اندیشید و در فکر راه چاره‌ای بود. مطلبی که در یادداشت‌های بعدی بیشتر از آن خواهیم گفت.


نقل از :فرهیختگان

کد: 1236 تاریخ نشر: ۱۳۹۱ يکشنبه ۱ مرداد بازدید: 2694 ساعت: 12:00 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 حجم صادرات گیاهان دارویی از ابتدای امسال تا کنون چقدر بود ۱۴۰۲ دوشنبه ۲ بهمن
2 طرح کاشت یک میلیارد درخت تکلیف همه را مشخص می کند ۱۴۰۲ سه شنبه ۱۹ دي
3 تنوع گیاهی ایران با کل قاره اروپا برابر است/۸ هزار گونه گیاهی در ایران ۱۴۰۲ چهارشنبه ۱۳ دي
4 واگذاری نمایشگاه بین‌المللی تهران به اتاق تعاون غیرقانونی است ۱۴۰۲ چهارشنبه ۲۹ آذر
5 با این میوه‌های پاییزی به جنگ آلودگی هوا بروید ۱۴۰۲ يکشنبه ۵ آذر
6 اعتبار ۱۸ هزار میلیاردی برای طرح کاشت یک میلیارد درخت ۱۴۰۲ چهارشنبه ۸ شهريور
7 کاهش ده درصدی برداشت آب در کشور نسبت به دوازده سال پیش ۱۴۰۲ سه شنبه ۲۴ مرداد
8 کمیسیون کشاورزی مجلس از امنیت غذایی و کشاورزان حمایت می کند ۱۴۰۲ چهارشنبه ۲۱ تير
9 تاکید وزیر بر افزایش تولید با کشاورزی دانش‌بنیان ۱۴۰۲ سه شنبه ۶ تير
10 بی‌اطلاعی اکثر شرکت‌ها از مزایای دانش بنیانی ۱۴۰۲ يکشنبه ۲۸ خرداد
11 ایراد وزارت کشاورزی به سیاست بانک مرکزی در تامین ارز کالای اساسی ۱۴۰۱ چهارشنبه ۱۴ دي


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  با فلفل سیاه و سیر، کلسترول را از بین ببرید متخصص طب سنتی گفت: با مصرف سیر، فلفل سیاه، آلبالو،...

  بالاخره ته دیگ بخوریم؟ سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت اعلا...

  آشنایی با علل حساسیت غذایی محققان بر این باورند که بعد از بیماری های عفونی آن...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

بیسكویت را بیشتر بشناسیم تاریخچه‌ تولید اولین نمونه‌های ویفر به قرن هفتم میلادی برمی‌گردد. در آن زمان، مردم اروپا به خصوص هلندی‌ها با ترکیب آرد ذرت یا گندم با کمی ‌‌شکر و کره حیوانی، ویفر تهیه می‌کردند.
هرگز از تیروئیدتان غافل نشوید چند روز پیش وزارت بهداشت در آستانه روز جهانی گواتر (چهارم خرداد) نسبت به بازگشت‌ این بیماری به کشور هشدار داد و توجه رسانه‌ها و مردم را به بالا رفتن خطر بروز اختلالات تیروئیدی در افراد جامعه جلب کرد.
به خاطر پوستتان خوب بخورید فكر نمی‌كنیم بتوانیم كسی را پیدا كنیم كه دوست نداشته باشد  پوستش صاف، شفاف و خوشرنگ باشد . انسان ذاتا و بر اساس فطرت از زیبایی لذت می‌برد و پوست كه گسترده‌ترین عضو بدن است نقش مهمی در زیبایی ما دارد .
خاصیت‌هایی كه پاستیل ندارد پاستیل از تنقلاتی است كه با شكل‌های متنوع و رنگ‌های فریبنده، بزرگ و كوچك را به خود جذب كرده و گرچه برخی انواع آن طعم خوبی ندارد، اما بافت كش‌سان منحصربه‌فرد آن در زمان جویدن چنان احساس مطلوبی در مصرف‌كننده ایجاد می‌كند كه در همه جنس‌های این محصول نظیر ژله و مارشمالو (نوعی آبنبات اسفنجی) نمی‌توان یافت و این همان عامل اصلی پرطرفدار شدن پاستیل است اما باید بدانیم این قبیل ویژگی‌ها نمی‌تواند دلیل مغذی بودن این محصول باشد.