به گزارش خبرنگار پایگاه خبری
لقمه، کشمش از محصولات ایرانی است که در دنیا هم جایگاه خوبی دارد. رتبه اول این محصول در کشور استان قزوین است. در این استان کشمش به دو روش آفتابی و تیزابی تولید می شود. کشمش تاکستان از شهرستان های استان قزوین از شهرت خاصی برخوردار است که به اعتقاد کشاورزان به دلیل خاک مرغوبی که دارد، محصول خوش طعم تری به نسبت سایر نقاط دارد.
مجید اسماعیلی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در مورد وضعیت تولید کشمش در این استان در سال زراعی 1399 -1400 گفت: متاسفانه در این سال دو نوبت سرمازدگی داشتیم و به دلیل کاهش نزولات جوی هم تنش های خشکسالی را در باغات این استان تجربه کردیم. پیش بینی ما در مورد میزان تولیدات امسال برای انگور در سطح باغات انگور کل استان حدود 240 هزار تا 250 هزار تن است که حدود 30 تا 40 هزار تن تولید کشمش داریم و مابقی آن هم به صورت تازه خوری در استان و یا نقاط دیگر کشور مصرف می شود.
وی در مورد جایگاه تولید کشمش در استان قزوین به نسبت سایر نقاط کشور گفت: از لحاظ سطح تولید کشمش در رتبه اول و از نظر میزان تولید در جایگاه دوم کشور قرار داریم.
اسماعیلی در ادامه در مورد بازار این محصول گفت: ما در سال گذشته بیش از 171 هزار تن کشمش تولیدی باغداران سطح کشور به کشورهای هدف صادر شد که در سال قبل (1398) این مقدار 120 هزار تن بود. با توجه به سطح کیفی کشمش ایران از نظر شهد و درجه ... جایگاه ویژه ای در سطح جهان دارد. آمریکا، چین، ترکیه مهمترین رقبای ما هستند و معمولا در بیشتر موارد رتبه سوم یا چهارم تولید دنیا را داریم و ازلحاظ صادرات هم هر ساله نوساناتی بین رتبه های چهارم و پنجم داریم.
وی در مورد اینکه آیا مویزهای موجود در بازار وارداتی است گفت: شاید برخی از کشورها نسبت به واردات اقدام کنند اما حجم زیادی ندارد. با توجه به اینکه برندهای خیلی خوبی را در سطح کشور در انواع آفتابی، تیزابی و حتی کشمش سبز که در استان شمالی و رضوی تولید می کنند داریم نیازی به واردات نداریم.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در مورد میزان تولید صنعتی و سنتی کشمش در کشور گفت: ا توجه به اینکه هزینه های تولید به طور سالانه افزایش پیدا می کند، یکی از اقداماتی که در راستای بهبود بهروری باغات انگور انجام داده ایم که بتواند این هزینه را مدیریت کنیم و سود قابل توجهی عاید کشاورزان شود این بوده که طرح فراز یا داربستی کردن باغات انگور را در سطح استان پیاده کرده ایم.
اسماعیلی تصریح کرد: طرحی است است که چند سالی بر روی آن کار کرده ایم و امروز با افتخار اعلام می کنیم که بیش از 6 هزار و 400 هکتار از باغات استان به سیستم فراز ارتقاء پیدا کرده اند. میانگین عملکرد در سیستم های سنتی ما 10 تا 12 تن در واحد سطح هکتار است د رحالی که در سیستم فراز این میانگین به 30 تن در هکتار می رسد. در این حالت هم از نظر تناژ و هم از نظر کیفیت، محصول ارتقا می یابد؛ اگرچه که برای ارتقای سیستم باید سرمایه گذاری اولیه ای انجام شود اما هزینه تولید به شدت کاهش می یابد.
اینمقام مسئول اظهار داشت: ما در این استان به دلیل کمبود منابع آبی درصدد توسعه تولید نیستیم.
وی افزود: برای ارتقاء کیفیت کشمش تولیدی هم بر روی بارگاه های مختلفی در سطح استان کار می کنیم اگرچه هنوز بخشی از تولید کشمش به صورت سنتی انجام می شود البته حداقل های بهداشتی را رعایت می کنند تا محصول با خاک و آلودگی در تماس نباشد.