آداب نشستن دور کرسی و خوراکی ها در شب یلدا چه بود؟


بوی شیرینی خانگی تازه پخته شده برای شب یلدا که در تمام اتاق پیچیده و وسوسه ماندن زیر پتو در اتاق گرم یا برف بازی ... زمستان اینگونه شروع می‌شد با انتظار برای رسیدن میهمانی شب چله ... همه این آداب و رسوم زیبای شب یلدا یک نماد جالب داشت. «کرسی» که همه را دور خود جمع می‌کرد و ...

به گزارش پایگاه خبری لقمه، کرسی در فرهنگ ایرانی هیچ وقت تنها یک وسیله گرم کننده به شمار نمی‌رفته، بلکه وسیله‌ای بوده که فرهنگی را پیرامون خود شکل داده‌است. در کتاب تهران قدیمِ جعفر شهری «کرسی را چهار پایه‌ای به ابعاد ۱ در ۱ متر و چوبی که سه وجب بلندی دارد» معرفی شده‌است.
 
زیر کرسی را منقل می‌گذاشتند، منقل‌ها در دوره‌های مختلف زمانی از انواع ذغالی به نفتی و سپس برقی تغییر می‌کند، برخی خانواده‌ها که توانایی خرید منقل را  نداشتند، از چاله کرسی استفاده می‌کردند.
 
شهری در ادامه توضیح می‌دهد که  «البته شرط داشتن  چاله کرسی اتاقی بود که زیر پر باشد و بتوان در آن چاله‌ای کند. این چاله را در محل مورد نظر می‌کندند دورش را گچ کشیده و صاف می‌کردند و آتش را در آن درست کرده، کرسی را رویش بر می‌گرداندند.»
 
روی کرسی را نیز لحافی بزرگ می‌انداختند که ابعاد آن ۴ در ۴ متر  و گاهی بزرگتر ، حتی تا ۷ در ۷ متر نیز بود. لحاف کرسی  که در جهیزیه به عروس داده می‌شد، بسیار سنگین بود و  ملافه‌ای سفید رنگ آن را می‌پوشاند و در وسط آن معمولا نقش و نگار یا مربعی از جنس مخمل یا ساتن اغلب به رنگ قرمز قرار داشت و گاهی دور این قسمت نیز تور دوخته می‌شد و با کوک‌های پی در پی در کل سطح لحاف، این روانداز شکل خاصی پیدا می‌کرد.
 
البته بر روی لحاف کرسی نیز پارچه دیگری که اغلب ترمه، چادر شب و یا جاجیم بود پهن می‌شد و آنطور که جعفر شهری می‌گوید «بر روی اینها نیز مجمعه‌ای مسی برای قرار دادن چراغ، سماور و ظروف خوراکی‌ها قرار می‌گرفت.»
 
دور کرسی را نیز برای راحت نشستن، تشک‌های ویژه پهن می‌کردند و پشتی و متکا می‌گذاشتند، پشتی‌هایی که اغلب قرمز بود و با طرح‌های لوزی لوزی حال و هوای گرمی برای دور هم نشستن و گپ زدن به وجود می‌آورد.
 
 

خوراکی‌های دور کرسی شب یلدا

 
نصراله حدادی، پژوهشگر تاریخ و فرهنگ در مورد اینکه چه خوراکی‌هایی را شب یلدا دور کرسی می‌خورند، می‌گوید: «هیچ خوراکی از بازار خریداری نمی‌شد، معمولا همه را زنان خانواده در طول سال جمع آوری می‌کردند در شب یلدا مهمان‌ها نیز با خود خوراکی می‌آوردند اما بیشتر میزبان تهیه شب‌چره را بر عهده می‌گرفت. یکی از خوراکی‌هایی که در گذشته بسیار مرسوم بود اما امروز کمتر استفاده می‌شود  کباب کدو تنبل بود،  علاوه بر آن گردو،  بادام، تخمه هندوانه ، خربزه ، مغز هسته زرد آلو، کشمش، سنجد، کنجد، توت خشک و بذرک نیز از خوراکی‌های روی کرسی بود.»
 
هندوانه و انار هم که میوه‌های ثابت شب یلدا بودند و آنطور که حدادی می‌گوید «آش شله قلمکار نیز در سفره شب یلدا بود و خانم خانواده تلاش می‌کرد تا حتما پلو درست کند و مثلا غذاهایی مانند دم پخت باقالی در شام شب یلدا باشد.»
 
البته آبگوشت نیز یکی دیگر از غذاهای شب یلدا بود، که دور کرسی خوردن آن مزه دیگری داشت.
 

آداب نشستن دور کرسی در شب یلدا

 
برای نشستن پیرامون کرسی، بزرگ خانواده در سمتی می‌نشست که از در اتاق فاصله بیشتری داشت و به ترتیب دیگر اعضای خانواده می‌نشستند و پایین کرسی که نزدیک به در می‌شد را معمولا به بچه‌ها می‌دادند.
 
نصراله حدادی در مورد اینکه چرا آخرین شب آذرماه را مردم با اسم شب چله  می‌شناختند توضیح داد: مردم از اول دی تا ۱۰ بهمن را چله بزرگ و از ۱۱ بهمن تا ۳۰ بهمن که ۲۰ روز بود را چله کوچک می‌دانستند و معتقد بودند پس از آغاز چله بزرگ زمین کم کم شروع به گرم شدن می‌کند و این نوید بزرگی برای آنها بود که زمستان‌های سختی را پشت سر می‌گذاشتند.»
 
او از مراسم و آیین‌های این شب می‌گوید: « معمولا در این شب همه به خانه بزرگترها می‌رفتند و بزرگترها حافظ و شاهنامه می‌خواندند و تا صبح یعنی زمان طلوع خورشید دور کرسی بیدار می‌ماندند. گاهی هم بزرگترها به بچه‌ها عیدی می‌دادند.
 
بریدن هندوانه شب یلدا نیز با پسر یا دختر دم بخت خانواده بود، در غیر این صورت بزرگ خانواده هندوانه را می‌برید، خانواده‌هایی که زن باردار در خانواده داشتند، وقتی می‌خواستند هندوانه را ببرند سر آن را به اندازه یک کف دست می‌بریدند و به چهار قسمت تقسیم می‌کردند و در آب می‌انداختند. اگر بیشتر تکه‌ها به سمت پوست بیرونی روی آب قرار می‌گرفت می‌گفتند فرزند زن پسر است، اگر بیشتر تکه‌ها به سمت داخل پوست هندوانه بود می‌گفتند که فرزند او دختر است و اگر دو تکه‌ها به رو و دو تکه به زیر می‌افتاد می‌گفتند که آن زن دو قلو دارد.»
 
دکتر محمد عجم، پژوهشگر فرهنگ نیز از مراسم شب نشینی یا چراغان در زمستان‌ها و در پای کرسی یاد می‌کند که هر شب چند خانواده برای شب نشینی و قصه، داستان و گفت‌وگو با هم قرار می‌گذاشته و به خانه هم می‌رفتند و در فضای گرم و صمیمی که دور کرسی ایجاد می‌شد با هم به گپ و گفت می‌پرداختند، در شب یلدا نیز که این شب نشینی مفصل‌تر و تعداد میهمان‌ها بیشتر بود هر خانواده با خود چراغی به منزل میزبان می‌برد و زمانی که همه این چراغ‌‎ها در کنار هم جمع می‌شد منظره زیبایی از یک چلچراغ را درست می‌کرد.
 
کرسی این روزها دیگر در خانه‌های ایرانی جای ندارد اما جالب است بدانیم که کشورهای جنوب شرقی آسیا که آنها نیز کرسی داشتند با به روز کردن و مناسب کردن کرسی‌ها برای خانه‌های مدرن خود هنوز این آیین را حفظ کرده‌اند.
 

خبرنگار: مریم اقلامی 

 بازگشت به صفحه نخست


نقل از :چمدان

کد: 14529 تاریخ نشر: ۱۴۰۰ سه شنبه ۳۰ آذر بازدید: 1471 ساعت: 6:40 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 طرح نظارت بر بازار آجیل و میوه شب یلدا شدت گرفت/ تخلفات را گزارش دهید ۱۴۰۲ شنبه ۱۸ آذر
2 هدیه بردن برای نوعروس ها، یکی از رسوم شب چله+گزارش ویدئویی ۱۴۰۱ شنبه ۳ دي
3 نشست مشترک معاونت میراث‌فرهنگی و شورای فرهنگ عمومی با موضوع یلدای جهانی برگزار شد ۱۴۰۱ شنبه ۳ دي
4 شکلات قالبی انار برای شب یلدا ۱۴۰۱ چهارشنبه ۳۰ آذر
5 طرز تهیه مسقطی انار برای شب یلدا ۱۴۰۱ چهارشنبه ۳۰ آذر
6 تارت خرمالو را اینگونه برای یلدا تهیه کنید ۱۴۰۱ چهارشنبه ۳۰ آذر
7 قیمت‌های جدید میوه برای شب یلدا ۱۴۰۱ چهارشنبه ۳۰ آذر
8 اسم واقعی و درست شب یلدا چیست؟+گزارش ویدئویی ۱۴۰۱ دوشنبه ۲۸ آذر
9 برگزاری مراسم شب یلدا تزریق گونه‌ای از فرهنگ و امید به خانواده است ۱۴۰۱ دوشنبه ۲۸ آذر
10 فاکتور خرید ملاک تشخیص گران‌فروشی محصولات شب یلدایی ۱۴۰۱ دوشنبه ۲۸ آذر
11 آشنایی با شیرینی سنتی ایلامی‌ها در شب یلدا ۱۴۰۱ جمعه ۲۵ آذر


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  8 ریزه کاری مهم در آشپزی لقمه: آشپزی خوب و موفق ریزه کاری های زیادی دارد. د...

  رفع بوی بد دهان در روزه داران یکی از مشکلاتی که اکثر روزه ‌داران در ماه مبارک رم...

  چه کسانی نباید بستنی یخی بخورند؟ بستنی‌ها دو گروه شیری و یخی دارند. بستنی‌های یخی ا...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

آبمیوه های صنعتی خوب و بد دارند؟ روزگاری نوشیدن آب‌ پرتقال، انار یا آب ‌سیب مختص فصول سرد سال بود، اما حالا اگر در تابستان هوس نوشیدن این نوع آبمیوه‌ها به سرمان بزند، فورا از فروشگاه یا مغازه‌ای آن را می‌خریم و گاهی آنقدر مزه‌اش برایمان دلچسب و خنکی‌اش گوارا می‌شود که چند بار در روز برای رفع عطش و خستگی از آن استفاده می‌کنیم، اما آیا واقعا آبمیوه‌های صنعتی آبمیوه‌اند؟
ضایعات غذایی، فاجعه جهانی ساخت دست بشر پایگاه خبری لقمه: مسئله رشد روزافزون جمعیت و انباشت ضایعات غذایی در دنیای امروز یکی از بزرگترین چالش‌های پیش‌روی زیست محیطی است و آسیب‌های خود را با تهدید سلامت انسان‌ها، جانوران و نابودی آب، خاک و هوا به رخ طبیعت می‌کشد، لذا باید با مدیریتی صحیح و رفع نقاط ضعف بتوانیم از نابودی تنوع زیستی پیشگیری کنیم.
آشنایی با رژیم لاغری بر اساس مشخصات هورمونی/2 هر بیماری یا اختلالات هورمونی می‌تواند منشأ چاقی و اضافه‌وزن باشد. به همین دلیل لازم است که در دوره‌ی یائسگی، مصرف قرص‌های ضد بارداری یا بلوغ تغذیه‌ی سالمی در پیش بگیرید و حتماً ورزش کنید.
انجیر درمان کم خونی انجیر، یکی از میوه هایی است که برای درمان بیماری های مختلف موثر است.