«پتله پلو» همدانی در فهرست آثار ناملموس کشور


پایگاه خبری لقمه: «پتله پلو» (patleh polo) یکی از غذاهای سنتی استان همدان است که در بیشتر مهمانی‌ها و دور همی‌ها و به مناسبت‌های مختلف به‌ویژه جشن، اعیاد و شب چله طبخ می‌شود.

 به گزارش پایگاه خبری لقمه، فریبا نعمتی کارشناس مردم‌شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان با بیان این‌که مهارت پخت این غذای سنتی قرار است در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت برسد، گفت: «پتله پلو» (patleh polo)  یکی از غذاهای سنتی استان همدان است که به‌ویژه در شهرستان‌های «تویسرکان» و «ملایر» طبخ می‌شود.   «پتله» (patleh)  در گویش محلی به معنی بلغور است، همدانی‌ها همان گندم خرد شده، اما پخته را «پتله» گویند.

 
او افزود: پتله پلو غذای بسیار خوشمزه و مقوی است که با نوشیدنی شربت شیره خورده می‌شود.  این غذا در بیشتر مهمانی‌ها و دورهمی‌ها به مناسبت‌های مختلف به‌ویژه جشن، اعیاد و شب چله تهیه می‌شود.  
 
نعمتی با بیان این‌که «پتله» را زنان آماده می‌کنند، اضافه کرد: برای تهیه «پتله» در وهله اول گندم را شسته و می‌پزند، سپس گندم پخته شده را روی پارچه‌ای ریخته و جلوی آفتاب در چند روز خشک می‌کنند. دوباره گندم  خشک شده را در آب خیس کرده با وردنه روی آن می‌کوبند تا پوسته گندم جدا شود. دوباره گندم را روی پارچه ریخته و آن را جلوی آفتاب خشک می‌کنند تا بلغور  برای پخت آماده شود.
 
کارشناس مردم‌شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان درباره تهیه پتله پلو گفت: برای تهیه این غذا ابتدا بلغور یا پتله را به مدت ۲۰ دقیقه در آب‌جوش می‌ریزند تا کمی پخته شود. سپس برنج را اضافه می‌کنند.  بعد از این‌که پتله و برنج نیم پخت شد، سیب‌زمینی نگینی شده را به مواد اضافه می‌کنند و بعد از چند دقیقه برنج را آبکش کرده و در قابلمه ریخته و می‌گذارند تا پلو کاملا دم بکشد. در این فاصله گوشت خرد شده را پخته به همراه پیاز داغ و مقداری کشمش در ماهی‌تابه با روغن حیوانی تفت می‌دهند و به دلخواه داخل برنج یا هنگام سرو در دیس با برنج مخلوط می‌کنند. البته بعضی‌ها نیز به دلخواه گوشت چرخ‌کرده را به صورت کوفته قلقلی سرخ کرده و در کنار پلو سرو می‌کنند.
 
نعمتی خاطرنشان کرد: در گذشته که برنج به فراوانی یافت نمی‌شد، مقدار بلغور بیشتر از برنج بود، اما امروزه مقدار برنج و پتله را یکسان در نظر می‌گیرند.

 

خبرنگار: محمدصالح حجت الاسلامی

 

بازگشت به صفحه نخست


نقل از :ایسنا

کد: 15174 تاریخ نشر: ۱۴۰۲ پنج شنبه ۳۱ فروردين بازدید: 826 ساعت: 2:10 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست



نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  نگین‌ دندان عامل پوسیدگی است نصب نگین زیبایی دندان در صورتیکه بهداشت دهان و دند...

  تغذیه بهاری از دیدگاه طب سنتی سبک‌ترین رژیم غذایی در طی سال را باید در فصل بهار ...

  تعریف و اثرات اختلالات خوردن پایگاه خبری لقمه: اختلالات خوردن دسته ای از اختلال...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

غذا های سیرکننده برای افراد رژیمی اگر قرار باشد ویژگی های یک غذای عالی را برشمرید حتما خواهید گفت: سالم، خوشمزه مقوی و سیرکننده باشد. به گفته متخصصان تغذیه،غذا می تواند هم مقوی،هم سالم و هم سیرکننده باشد.
آنچه درباره آرد سوخاری نمی دانستید هر وقت سر سفره نان باگت داریم، مادربزرگ می گوید: «خمیر وسطش رو دور نریزید!» و بعد از غذا هم آنها را جمع می کند و به آشپزخانه می برد ...
101نکته برای این‌که یک آشپز حرفه‌ای شویم؟ در این مقاله دانستنیهای لازم برای آشپزی آورده شده است تا برای کسانیکه تازه آشپزی را شروع می کنند و یا تجربه خوبی از نکات اشپزی ندارند مفید باشد این مقاله دارای چندین بخش است که هر قسمت جداگانه مشخص و نکات یک سری از غذاها ذکر شده است مطالعه این مقاله به هر بانوی ایرانی توصیه می شود.
خواص شگفت انگیز خرفه برای کودکان و بزرگسالان+عوارض پایگاه خبری لقمه: قرار دادن خرفه در رژیم غذایی کودکان به دلیل وجود امگا ۳ می‌تواند علائم اختلال رشد مثل اوتیسم و بیش فعالی را کاهش داده و به دلیل وجود مس و آهن در گیاه خرفه،می تواند با کم خونی نیز مبارزه کند اما ممکن است مصرف این گیاه مضراتی برای کلیه داشته باشد.