لقمه: در این مطلب به شما میگوییم كه بهتر است موادغذایی را چگونه نگهداری كنید: پیاز اگر میخواهید گریهتان نگیرد بهطور طبیعی پیازها را در یك ظرف، یا در جامیوهای در محیط معمول خانه، یا اگر خانه، حیاط داشته باشد در حیاط خانه نگهداری كنید اما گذاشتن پیازها در یخچال میتواند یك فایده مهم برای شما داشته باشد: دیگر گریه نمیكنید. پیاز حاوی آنزیمها و اسیدهایی است كه در داخل سلولهای آن است اما زمانیكه پیاز را میبرید، ساختار سلولها را میشكنید و این آنزیمها و اسیدها را آزاد میكنید كه باعث ریزش اشك از چشمان میشود اما دكتر الكس ورتنوگ، متخصص موادغذایی و بهداشت عمومی میگوید كه بهترین كار برای از بینبردن این عارضه نهچندان خوشایند، گذاشتن پیاز در یخچال یا فریزر است. برای آنكه خردكردن پیاز چشمهای شما را خیس نكند باید آنزیمهای آن را از كار انداخت. وقتی پیازها را در دمای پایین نگه دارید، آنزیمهای آن از كار میافتد و وقتی پیاز خرد كنید، دیگر اشك نمیریزید. دكتر ورتنوگ میگوید: «گذاشتن پیاز در یخچال روی طعم آن تاثیر چندانی ندارد و مواد مفید آن را هم حفظ خواهد كرد.» سس گوجهفرنگی/ مربا سركهدارها و شكردارها را در یخچال نگذارید قبل از آنكه یخچالها و فریزرها ساخته شوند، مردم نوعی از مربا و سسها را درست میكردند كه طول عمر آنها زیاد بود و در واقع مواد نگهدارنده داشتند. سس گوجهفرنگی و مواد مشابه آن سركه دارند و مربا هم حاوی شكر به مقدار زیاد، كه هر دوی این مواد خاصیت حفظ و نگهداری موادغذایی دارند، برای همین این مواد نیازی به نگهداری در یخچال ندارند (البته سسهای جدید كه حاوی مواد افزودنی هستند، حتما باید در یخچال نگه داشته شوند) اما اگر در ساخت این مواد از كره یا روغن استفاده شده باشد، باید بدانید كه نمیتوان مدت زمان زیادی آنها را در هوای محیط نگه داشت. در ضمن یادتان باشد كه اگر از این مواد میخواهید برای مدت طولانی استفاده كنید، هرگز قاشق كثیف را داخل آنها نكنید و همیشه برای استفاده، از قاشق یا چنگال كاملا تمیز استفاده كنید. درباره كره بادامزمینی و انواع كرههای طعمدار هم باید بدانید كه گذاشتن آنها در دمای زیر صفر توصیه نمیشود. درباره محصولاتی كه در خانه درست میكنید، میتوانید از قوانین كلی استفاده كنید اما درباره محصولات صنعتی حتما به نكات درج شده در دستورالعمل آنها دقت كنید. نان اگر میخواهید بیات نشود معمولا اگر كسی بخواهد نان را برای مدت طولانیتری از یك روز نگه دارد، آن را در یخچال و احتمالا در فریزر میگذارد اما این را بدانید كه نان در یخچال زودتر از محیط بیرون بیات میشود. به این دلیل كه سردشدن باعث شكستهشدن مولكولهای نان و زودتر بیاتشدن آن میشود (زیرا مولكولها آب داخل خود را از دست میدهد) در مجموع اگر میخواهید نان را برای مدت نسبتا كوتاه نگه دارید، میتوانید آن را در محیطی دور از رطوبت و گرما و تابش مستقیم نور نگه دارید اما گذاشتن نان در محیط معمول به مدت زیاد باعث كپكزدن آن میشود اگر نان را پس از خرید در فریزر و در دمای زیر صفر بگذارید چون ساختار مولكولی آن حفظ میشود هر زمان كه نان را از فریزر خارج كنید و در دمای محیط بگذارید، خواهید دید كه تقریبا شكل اولیه خودش را به دست خواهد آورد و حالت بیات نخواهد داشت. ریحان ریحان را در یخچال نگذارید برخی از گیاهان مثل رزماری، آویشن و گشنیز را میتوان بهراحتی در یخچال گذاشت و از خوب ماندن آنها مطمئن بود اما اگر یك مشت ریحان را در یخچال بگذارید، خیلی زود چیزی جز مشتی گیاه پلاسیده سیاه شده نخواهید داشت. این به دلیل گازی است كه درون سلولهای این گیاه قرار دارد و با خارجشدن این گاز در محیط سرد یخچال شكل ظاهری، فرم و ارزشغذایی آنها از بین میرود. اگر میخواهید همیشه ریحان خوشبو و خوشمزه داشته باشید، بهترین كار این است كه یك یا چند گلدان از این گیاه بخرید و هر زمان كه خواستید، مقداری از برگهای آن را جدا كنید، اینگونه هم سبزی تازه خوشعطر خواهید داشت و هم میتوانید از سالمبودن تمام مواد غذایی مفید آن مطمئن باشید. گوجه فرنگی اگر میخواهید سالاد خوشمزه داشته باشید بهطور طبیعی شما گوجهفرنگی را در یك ظرف و در یخچال میگذارید اما این بهترین كاری نیست كه میتوانید انجام دهید. گذاشتن گوجهفرنگی در یخچال و بهخصوص در فریزر ساختار سلولی گوجهفرنگی را میشكند و باعث تسریع در خرابشدن و از بینرفتن مواد مفید آن میشود. نگهداری گوجهفرنگی در یخچال همچنین طعم و مزه اصلی آن را هم از بین میبرد. برای اینكه متوجه موضوع شوید، یك گوجهفرنگی را در یخچال بگذارید و یكی را در دمای محیط و بعد از دو روز آنها را بخورید تا متوجه تفاوت طعم و مزه آنها شوید. بهترین راه برای نگه داشتن گوجهفرنگی در بهترین حالت این است كه آنها را در دمای محیط، دور از وسایل ایجاد گرما و نیز محیط مرطوب نگه دارید (مثلا دور از مایكروفر، سینك ظرفشویی، كتری و اجاقگاز). میوهها اگر میوههای خوشمزه میخواهید همه ما میدانیم كه اگر موز را در یخچال بگذاریم زود سیاه میشود اما درباره مركبات چه؟ تقریبا عادت همه مردم این است كه پرتقال، نارنگی و لیموترش را داخل یخچال بگذارند اما میدانید این كار باعث «اثر یخچالی» میشود، یعنی گذاشتن آنها در یخچال هم شكل طبیعی آنها را تغییر میدهد و هم مزه آنها را و در عین حال از خواص سلامت آنها میكاهد. اگر شما همه مركبات را در یك ظرف بسته در دمای محیط در جایی دور از تابش نور و حرارت بگذارید، آن وقت میوههایی شیرینتر، آبدارتر و خوشمزهتر خواهید داشت كه میزان ویتامینهای آنها هم بیشتر خواهد بود (البته یادتان باشد كه نباید مركبات را برای مدت زیادی نگهداری كرد).