رطوبت دانه شلتوک برنج در گیلان اندازه‌گیری می‌شود


مخترع دستگاه رطوبت سنج غلات گفت: دستگاه رطوبت‌سنج دانه شلتوک برنج برای نخستین بار در کشور در گیلان اختراع شد و قابلیت اندازه‌گیری مقدار رطوبت شلتوک برنج را دارد.

حسن اخگری با اشاره به اختراع دستگاه رطوبت‌سنج غلات برای نخستین بار در کشور، اظهار کرد: دستگاه مذکور قابلیت اندازه‌گیری مقدار رطوبت تمام اجسام را دارد اما برنامه‌ریزی این دستگاه اکنون در باره بذر غلات و به طور تخصصی اندازه‌گیری رطوبت دانه شلتوک برنج است.

وی با بیان اینکه مشابه خارجی این دستگاه وجود دارد، افزود: تفاوت نمونه خارجی با این دستگاه در این است که هزینه دستگاه ساخت داخل تنها 10 درصد نمونه خارجی با فرآیند و فناوری بومی است.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت، هدف اصلی خود از ساخت دستگاه رطوبت سنج برنج (غلات) را کمک به کشاورزان، انبارداران غلات و روند به عمل‌آوری برنج در کارخانه‌های شالیکوبی عنوان کرد.

وی ادامه داد: سنجش رطوبت دانه‌های غذایی به منظور انبارداری و انجام روندهای تبدیل بسیار ضروری بوده و طبق نظریه‌ها «رینگتون» رطوبت دانه در طول عمر دانه بسیار موثر است.

اخگری، با اشاره به حساسیت موجود در سنسور دستگاه در مشابه خارجی، اذعان کرد: سنسور این دستگاه که در گذشته در انحصار شرکت‌های خارجی بوده بنده در کشور برای نخستین بار در گیلان اختراع کردم.

وی یکی از مسایل اساسی مورد توجه در کشت برنج (غلات) را تهیه بذر مرغوب و با کیفیت خوب خواند و افزود: بیش از 70 درصد کشاورزان منطقه بذر مورد نیاز کشت را خود تهیه کرده و بذر را از روی ظاهر و رنگ آن انتخاب می‌کنند.

این استاد دانشگاه آزاد، اضافه کرد: از آنجا که کشاورزان از کیفیت بذر خود از نظر قوه نامیه، رطوبت و سلامت اطلاعی ندارند بارها مشاهده شده که با کشت بذر نامرغوب با خسارت‌های مختلف مواجه شده‌اند.

وی با بیان اینکه این خسارت‌ها به صورت کاهش تراکم بوته‌ها، دوباره‌کاری و در نهایت کاهش عملکرد دانه است، تصریح کرد: بذر از زمان برداشت و نگهداری در انبار و تا آماده‌سازی برای کشت باید مورد معاینه و بررسی قرار گیرد.

اخگری، با تشریح عملکرد دستگاه مذکور یادآور شد: در گذشته اندازه‌گیری رطوبت با روش‌های مختلف انجام می‌شد اما در این روش با کمک یک جریان ساده الکتریکی و با عبور دادن آن از مقدار معینی از دانه غلات که این حجم دانه بین دو سنسور خاص قرار گرفته که فاصله دو سنسور طبق محاسبه انجام شده صورت می‌گیرد، جریان خروجی از سنسور وارد یک کیت الکترونیکی برای تولید اعداد در صفحه نمایش شده و برای کالیبره کردن اعداد خروجی از روش رطوبت سنجی با آون انجام می‌شود.

کشاورز نمونه گیلان، به اهمیت اندازه‌گیری رطوبت شلتوک برای تبدیل به برنج سفید اشاره کرد و افزود: با توجه به وجود حدود 230 هزار هکتار شالیزار در گیلان اگر تنها یک درصد جلوی ضایعات را بگیریم می‌توانیم بسیاری از مشکلات را برطرف کنیم.

وی، وجود دستگاه مذکور را در صنایع تبدیلی کشاورزی به ویژه در کارخانه‌های شالیکوبی کشور ضروری خواند و خاطرنشان کرد: در اثر استفاده نکردن از رطوبت‌سنج در مراحل خشک کردن شلتوک و تبدیل به برنج سفید مقدار ضایعات در مسیر تبدیل بسیار زیاد می‌شود.

اخگری متذکر شد: امیدواریم با استفاده از این ابزار ساده و ارزان‌قیمت کمک بزرگی برای کاهش ضایعات برنج صورت گیرد.

به گفته وی، تنها به ازای کاهش یک‌درصد از ضایعات برنج حدود یک‌هزار کارخانه تبدیل برنج در کشور به کمک این دستگاه، از دورریز 15 میلیون کیلوگرم برنج سفید به ارزش ریالی 50 میلیارد تومان صرفه‌جویی می‌شود.

مخترع دستگاه رطوبت‌سنج غلات یادآور شد: اکنون بیش از پنج‌ درصد ضایعات در بخش برنج وجود دارد که ناشی از عدم سنجش رطوبت دانه در هنگام تبدیل شلتوک به برنج سفید است.

وی دستیابی به درآمدی که تاکنون نصیب کشاورزان نشده است را از جمله اهداف تولید انبوه دستگاه مذکور عنوان کرد.

اخگری، افزود: اکنون به دنبال تجاری‌سازی این دستگاه هستیم زیرا دنیا در حال حرکت به طرف علم و پیشرفت است و کشور ما نیز باید  با عبور از مسیر علم و دانش به اشتغال و تولید ثروت برسد.

این پژوهشگر برتر گیلانی، با اشاره به اینکه راه علمی تنها از دانشگاه‌ها نمی‌گذرد، تصریح کرد: تنها دانشگاه‌ها در این زمینه پیشگام هستند و مردم و نهادها نیز باید برای حرکت در این مسیر گام بردارند.


نقل از :فارس

کد: 3888 تاریخ نشر: ۱۳۹۲ شنبه ۲۸ ارديبهشت بازدید: 2944 ساعت: 11:34 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر



نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  غذاهای آماده و کنسروی برای بیماران فشار خونی «سم» است یک متخصص تغذیه گفت: تمام مواد غذایی فرآوری شده مان...

  روش پخت گل کلم

  هوای شیرینی خونتان را داشته باشید حتماً ضرب‌المثل «خونت را کثیف نکن» را بارها و باره...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت