به گزارش پایگاه خبری لقمه ، اگرچه طی سال های گذشته، با سیاست های حمایتی دولت، واردات برنج از پایان دومین ماه فصل پاییز ممنوع می شد اما امسال و در اوایل آذرماه، با نامه محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی به وزیر صنعت، معدن و تجارت مبنی بر توقف واردات برنج، بازار این محصول راهبردی استان های شمالی که دچار رکود شده بود، جانی دوباره گرفته و امیدهای کشاورزان را زنده کرده است.
هرچند مسئولان جهادکشاورزی استان به تصریح بیان می کنند که در صورت افزایش قیمت برنج بیش از نرخ کنونی، برای تعادل بازار، دولت وارد عمل می شود.
هم اکنون بازار برنج، رونق دارد / دولت وضعیت را تحت پایش و رصد دارد
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت: وزارت جهاد کشاورزی و سازمان جهاد کشاورزی گیلان، به دقت بازار برنج را زیر نظر و پایش کارشناسی دارند و در هیچ شرایطی قرار نیست تولید داخلی، فدای واردات بی رویه شود و یا مصرف کننده آسیب ببیند.
علیرضا شعبان نژاد ادامه داد: با پخش این شایعه که قرار است واردات برنج در کشور آزاد شود، کل بازار برنج دچار رکود شده بود و همه انتظار واردات بی رویه و کاهش قیمت ها را داشتند.
وی افزود: با توجیه و نامه نگاری کارشناسی جهاد کشاورزی گیلان به وزارتخانه و اقدامات و بررسی های میدانی مستقل، وزیر جهاد کشاورزی در نامه ای به وزیر صنعت، معدن و تجارت خواستار منع ثبت سفارش واردات برنج تا پایان سال شده است.
وی گفت: در حال حاضر هر کیلوگرم برنج هاشمی درجه یک 10 تا 11 هزار تومان در بازار عرضه می شود که این قیمت، هم به نفع کشاورز است و هم مصرف کننده و چنانچه افزایش یابد، دیگر متناسب با قدرت خرید عموم مردم نیست و رکود دوباره بازار برنج، حتمی خواهد بود.
به گفته شعبان نژاد، با توجه به رونق پیش روی بازار برنج، به کشاورزان و کارخانه داران توصیه می کنیم از دامن زدن به افزایش قیمت بیش از نرخ پیش گفته، خودداری کنند چراکه در غیر اینصورت دولت ناگزیر است از ذخیره استراتژیک برنج به قیمت مناسب و با هدف تعادل، وارد بازار کند که این، به زیان تولیدکنندگان برنج است.
وی گفت: دولت دنبال سازوکاری است که هم به تقاضا در بازار داخلی توجه شود که شاهد افزایش قیمت ها نباشیم و هم اینکه تولیدکنندگان و برنج کاران آسیب نبینند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان خاطرنشان کرد: سال جاری بیش از 800 هزار تن برنج کیفی در استان تولید شد که پیش بینی می شود حدود 50 درصد آن تاکنون فروش رفته باشد.
وی افزود: در دولت تدبیر و امید با اتخاذ سیاست های حمایتی کشاورزان برنجکار استان و کشور، روزهای خوشی را سپری می کنند به نحویکه دیگر نه تنها کسی از به صرفه نبودن کشت برنج سخن نمی گوید بلکه بسیاری از زمین های بایر و رها شده ، دوباره به زیر کشت برنج برگشته است.
شعبان نژاد ادامه داد: با پایش انجام گرفته، از هفته قبل که خبر ممنوعیت واردات برنج تا پایان سال اعلام شده، بازار خرید و فروش برنج کشور بتدریج به جنب و جوش افتاده و در حال رونق گرفتن است.
در سایه حمایت های دولت، برنجکاران با اطمینان خاطر بیشتری به تولید می پردازند
محمد اسدزاده از برنج فروشان شهر رشت نیز در گفت وگو با ایرنا تایید کرد که پس از انتشار خبر ممنوعیت واردات برنج در کشور، بازار عرضه و تقاضا جانی دوباره گرفته و گفت: شایعه ارزان شدن قیمت انواع برنج به دلیل آزاد شدن واردات، دیگر رنگ باخته است.
وی ادامه داد: هم اکنون انواع برنج هاشمی، علی کاظمی، خزر، نعمت و برنج های خارجی از کیلویی 12 تا سه هزار و 500 تومان به تناسب کیفیت در بازار عرضه می شود و دست خریدار برنج به تناسب توانایی مالی او باز است.
اسدزاده افزود: سیاست های دولت در زمینه تنظیم بازار برنج در سال های اخیر بسیار مثبت بوده و توانسته جلو نوسانات شدید قیمت این محصول را بگیرد.
وی تصمیم دولت در ممنوعیت واردات برنج به کشور تا پایان سال جاری را درست و کارشناسی ارزیابی کرد و گفت: در حال حاضر بازار برنج کشور، اشباع است و اگر دولت چنین سیاستی را اتخاذ نمی کرد، به رکود بازار این محصول دامن زده می شد.
اکبر یونسی از کشاورزان برنجکار شرق گیلان نیز گفت: با اتخاذ سیاست های حمایتی دولت تدبیر و امید، کشاورزان برنجکار طی سال های اخیر با اطمینان خاطر بیشتری به تولید برنج می پردازند.
وی از قیمت های فعلی بازار برنج اظهار رضایت کرد و افزود: کشاورزان باید خدا را شاکر باشند که با سیاست های مثبت دولت تدبیر و امید تا حدود زیادی از دغدغه های فروش محصول راحت شده اند.
بیش از 317 هزار بهره بردار در 238 هزار هکتار اراضی شالیکاری گیلان فعالیت دارند و سالانه حدود یک میلیون و 160 تن شلتوک به دست می آورند که از این میزان حدود 750 تن برنج سفید با کیفیت بدست می آید. گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و باکیفیت برنج در کشور است و رتبه اول کشوری را از لحاظ سطح زیرکشت و همچنین رتبه دوم تولید برنج بعد از استان مازندران را دارد.
ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم های کیفی و ارقام گوهر، سپیدرود و خزر جزو رقم های پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت می شود. بیشترین رقم های کشت شده برنج در این استان، رقم های کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر 85 درصد محصول برنج گیلان را شامل می شود.
نقل از :ایرنا